Akým zložkám je potrebné sa vyhnúť pri alergii na arašidy?

Zodpovedané
22. aug 2022

Dobrý deň,

3-ročnej dcére vyšla alergia na arašidy. V správe má odporúčanie nekonzumovať arašidy a tiež aj sóju. Zaujíma ma, či si máme dávať pozor aj na sójový lecitín, sójový olej - častá zložka v spracovaných potravinách.

Je potrebné sa pri n.u výsledkoch z krvi vyvarovať okrem arašidov a sóji aj iným zložkám, ktoré nemajú v názve spomínané, resp. majú nejakú skratku v podobe Ečiek a pod.?

Vysledky:
Šp.IgE sója 0.01
Šp.IgE buráky orech 0.77
Komponenty
Šp.IgE rAra h1  0.02
Šp.IgE rAra h2 1.11
Šp.IgE rAra h3 0.01
Šp.IgE rAra h8 0
Šp.IgE rAra h9 0.02

Ďakujem

Dobrý deň,

pri alergii na arašidy býva často vysoká citlivosť imunitného systému na tento typ bielkoviny. To znamená, že aj stopy arašidov môžu vyvolať reakciu, taktiež aj kontaktom na kožu a inhaláciou. Ide najmä o to, že keby niekto v prítomnosti alergika čistil, alebo inak spracovával arašidy. Taktiež existuje veľa záznamov o reakcii pri bozku od človeka, ktorý konzumoval arašidy.

Čo sa týka sóje, tam je citlivosť nižšia. Ale závisí aj hodnoty vo výsledku. Sójový lecitín by nemal obsahovať bielkovinu sóje, ale je tam určité riziko. Sójový olej určite bielkoviny obsahuje a tým, že je tepelne upravený môže vykazovať ešte vyššiu alergicitu ako sója tepelne neupravená.

Čo sa týka emulgátorov a aditív, tak poznám tento. Skúste si vyhľadať ostatné ak existujú
E479 Olej sójových bobov s glyceridmi mastných kyselín.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/