Dobrý deň,
mojej štvorročnej dcérke bola z krvných odberov zistená alergia na sóju. Výsledok bol sója 3.3 (2).
Aký stupeň alergie to je?
Má sa vyhýbať iba čistej sóji a tofu, alebo máme sledovať v zložení aj sójový lecitín a E322?
Čo znamená veta: "Výrobok môže obsahovať stopy sóje.."
Máme vylúčiť aj takéto produkty?
Za odpoveď ďakujem
Dobrý deň,
stupeň alergie konzultujte so svojím alergológom.
Pri alergii na sóju je potrebné vyradiť všetky primárne sójové výrobky, ale aj tie v ktorých sa sója nachádza ako pridaná látka. Pri E322 sa často neuvádza o aký typ lecitínu sa jedná. Je však pravdepodobné, že to bude sójový. Lecitín sa získava ešte z vajec, orechov, semien a olejov.
Ak je na obale napísané, že výrobok môže obsahovať stopy sóje, znamená to spravidla toľko, že výrobca potravín vo svojej výrobnej linke vyrába aj produkty zo sóje a nevie tak zaručiť 100 % nekontamitovanie výrobkov bez sóje.
Inak povedané, nemajú k dispozícií samostatnú výrobňu len na bezsójové výrobky, ako je to napríklad pri certifikovaných bezlepkových výrobkoch. Takéhoto zloženia sa však báť nemusíte a pokladajte to skôr za legislatívnu záležitosť a ochranu výrobcu a spotrebiteľa.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/