Dobrý deň,
z krvných testov mi vyšli pozitívne IgE protilátky na: tomka voňavá, reznačka, timotejka, raž, jelša, breza, lieska, mačka - srsť, jablko.
Všetky sú vysoko pozitívne (min. 4. stupeň).
Lekárka mi povedala, že mám držať diétu a vyradiť z jedálnička potraviny skrížené s uvedenými alergénmi. Našla som len potraviny so skríženými reakciami s jelšou, brezou a lieskou. Ostatné nie.
Má význam takáto diéta?
Existuje aj zdroj, kde sú uvedené skrížené reakcie na všetky pozitívne otestované alergény?
Okrem toho už pri uvedených 3 alergénoch je pomerne veľa potravín ako potenciálne alergozujúcich.
Čo mi odporúčate?
Ďakujem
Dobrý deň,
potravín, ktoré sú skrížené s týmito alergénmi je naozaj veľké spektrum. Preto sa odporúča vyradiť tieto potraviny najmä v období kvitnutia týchto alergénov. Ak sa jedná o ovocie a zeleninu, tak tepelne upravené sa môžu celoročne.
Peľ brezy a potravinové alergény
· Čerstvé ovocie: jablko, čerešňa, višňa, broskyňa, marhuľa, hruška.
· Exotické ovocie: kivi, litchi, avokádo.
· Surová zelenina: surový zeler, karotka, zemiaky, špargľa, hrášok.
· Orech: lieskové, vlašské, mandle.
Peľ tráv, obilnín a potravinové alergény
· Rajčiny, sója, šošovica, mango, špenát, cukrová repa, pšeničná múka, arašidy.
· Melóny cukrové, vodové.
Diéta má význam najmä pre zníženie rizika anafylaxie.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/