Dobrý deň,
moje skoro dvojročné ešte dojčené dieťa má atopický ekzém. Kožná lekárka nám povedala, že by mal obmedziť orechy, med, čokoládu a citrusy. To sme úplne vylúčili zo stravy a aj tak ekzém vydržal vyliečený len týždeň. Potm sa mu znovu vrátil. Objednáme sa k alergologičke, ale tá u nás robí len 1 deň v týždni. Moje dieťa už konzumuje takmer všetko a nie je možné mu dávať stále to isté, potrebuje pestrú vyváženú stravu.
Aké potraviny máme podľa Vás vynechať z jeho jedálnička?
Ďakujem za odpoveď
Dobrý deň,
atopický ekzém u detí má najčastejšie pôvod v nedostatočnej rozmanitosti mikroflóry, či už kožnej alebo črevnej. Zamerať sa preto treba najmä na obsah probiotík a prebiotík v strave. Ak by ste chceli zvoliť doplnenie prostredníctvom probiotík ako výživového doplnku poraďte sa so svojím lekárom.
To, čo primárne škodí v mikroflóre, sú rôzne sladidlá - glukózový sirup, rafinovaný cukor, chemické konzervanty.
Všeobecne sa teda môžete zamerať na sacharidy a sladidlá s nízkym glykemickým indexom. Samozrejme nie umelé sladidlá, ale skôr sladidlá ako datľový sirup (https://www.biosalus.sk/sladidla/datlovy-sirup-...), kokosový sirup a všeobecne mať pod kontrolou množstvo a obsah týchto cukrov a prídavných látok. Najednoduchšie to dosiahnete správnym výberom potravín a prípravou domácej stravy.
Ďalej by som Vám odporučila vyradiť z vašej stravy vyradiť potraviny, ktoré obsahujú rôzne prídavné látky, sladené výrobky (sladkosti, dezerty, polotovary) do času pokiaľ bude vaše dieťatko dojčené.
Riešením je aj podstúpiť základné alergologické testy a pokiaľ sa nepotvrdia a nepomôžu vyššie uvedené odporúčania, navrhla by som eliminačnú diétu.
Zamerajte sa aj na sprívne použitie kozmetiky bez parabénov, silikónov a SLS, ideálne na použitie sú prírodné oleje.
https://www.biosalus.sk/pre-deticky-a-mamicky/d...
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/