Aké jedlá sú vhodné pri FODMAP diéte?

Zodpovedané
28. jan 2025

Dobrý deň,

poprosím o radu ohľadom stravovania pri FODMAP diéte.

Čo môžem variť a jesť, aby som dodržiavala zásady tejto diéty?

Ďakujem.

Dobrý deň,

do stravy zaraďujeme najmä potraviny bez obsahu fruktooligosacharidov. Jedná sa napríklad o tieto potraviny:

Zdroje FODMAP:

  • Fruktanty: pšenica, kuskus, cibuľa, pór, cesnak, jačmeň, kapusta, pistácie, inulín
  • Galaktanty: sójové mlieko, sušená fazuľa, hrach, humus
  • Laktóza
  • Polyoly: xylitol, sorbitol, jablká, slivky, čerešne, hrušky, karfiol, kukurica, šampiňóny

Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/