Dobrý deň,
moje 5 ročné dieťa má od narodenia alergiu na arašidy, orechy, bielok, zeler, sezam, strukoviny, kukuricu, sóju, horčicu, jablko, zemiaky, mak, jahody, broskyňu, kiwi a čerstvú mrkvu.
Stretli ste sa už s takýmto prípadom?
Za odpoveď ďakujem
Dobrý deň,
ak sa jedná o pravú alergiu cez protilátky IgE, bohužiaľ situácia sa nedá riešiť inak ako diétou. Môže ísť aj o skrížené reakcie na potravinové bielkoviny a peľ stromov, tráv a bylín.
Stretávam sa s rôznymi kombináciami alergií a intolerancií u detí a jedná sa najmä o 8 hlavných alergénov - lepok, mlieko, vajcia, orechy, ryby, kôrovce, arašidy a sója.
Zeleninové a ovocné alergény sú termolabilné, takže po tepelnej úprave by nemali spôsobovať alergickú reakciu.
Alergény vajec, orechov, arašidov, semien,strukovín, obilnín a sóje sú termostabilné, takže po tepelnej úprave sa ich alergicita nezníži. U niektorých druhov ako napríklad sezam sa môže rapídne zvýšiť.
Je dosť obtiažne sledovať obsah týchto alergénov v strave najmä pri stravovaní vonku, taktiež jednotlivé alergény vykazujú skríženú reakciu s inými bielkovinami napr. v rámci čeľade.
Odporúčam preto nosiť so sebou epipen, v prípade anafylaxie.
Ak sa jedná o intolerancie, tieto informácie neplatia.
Dôležité je pri takto obmedzenej diéte zabezpečiť výživu v rámci domácej stravy.
S nastavením Vám rada pomôžem.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/