dieťa po 1. roku života v podstate prechádza na bežnú rodinnú stravu. A to samozrejme s tým, že varíme stále "detsky". To znamená - málo soli, žiadne korenie, variť kvalitne, spôsob prípravy stále uprednostňovať parenie, varenie, pečenie, nie vyprážanie.
Určite dieťa má jesť 5x denne. Porcie si dieťa v podstate určuje samo, netreba ho do jedenia nútiť. Väčšinou, keď už nie je hladné, resp. je sýte, tak viac nechce.
Čo býva typické tak deti od 1.-3. roku sú v strave dosť konzervatívne. mamičky "nebaví" variť stále to isté, ale dieťa nemá rado zmeny. Často je spokojné s jedným druhom jedla a k novým typom jedál je nedôverčivé.
Ak jedlo obsahuje všetky potrebné zložky, netreba sa tým trápiť. Treba mu ponúkať, to čo mu chutí a čo Vám zje.
Vždy, keď zaraďujete novú potravinu, je treba 4 dni nezaraďovať žiadnu inú (ak by sme videli prípadnú reakciu, tak vieme presne, na ktorú potravinu je).
Dieťa by malo prijať aspoň 330 ml mlieka (materské/umelá formula/jogurt - s tým, že do varenia môžete používať kravské mlieko, ale na pitie buď materské alebo umelá formula.
Na raňajky pokojne chlebík/rožtek s maslom (odporúčam pravé čerstvé kravské maslo, alebo pokvapkať kvalitným olivovým olejom - nie margaríny!) a s nejakou zeleninou (uhorka, rajčina, neštipľavá paprika, čokoľvek).
Môžete mu k tomu uvariť napríklad vajce (varíme minimálne 10 minút!!) - vajce však stačí 3x týždenne. Rátajú sa tam aj ostatné vajcia vo varenej strave, polievke, pomazánke.
Iná alternatíva je napríklad jogurt /kefír/ dieťa po 1. roku už môže aj výrobky typu cottage, tvaroh, lučina, aj ochutené jogurty typu pribináčik. Avšak tie by som pokojne odložila až po 2. roku, sú zbytočne presladené. Pokiaľ ich dieťa neochutná, tak ich nebude chcieť, ak ich už ochutná, väčšinou chce len tie.
Na desiatu ovocie/zelenina/ detské keksíky (tie kvalitné bez vysokého obsahu cukru).
Na obed polievka, plus druhú jedlo tvoriace mäso (6x týždenne) + príloha (ryža, cestovina, zemiačik) a samozrejme zelenina, ostatné dni normálne. Ak máte navarené rizito, tak rizoto, ak máte žemľovku, tak žemľovku atď.
Na olovrant jogurt, ovocie, kúsok chlebíka so zeleninou.
Večer kašu z umelého mlieka.
Prajem pekný zvyšok dňa. MUDr. Denisa Jaššová Instagram: @pediatricka_denjas
Dobrý deň,
dieťa po 1. roku života v podstate prechádza na bežnú rodinnú stravu. A to samozrejme s tým, že varíme stále "detsky". To znamená - málo soli, žiadne korenie, variť kvalitne, spôsob prípravy stále uprednostňovať parenie, varenie, pečenie, nie vyprážanie.
Určite dieťa má jesť 5x denne. Porcie si dieťa v podstate určuje samo, netreba ho do jedenia nútiť. Väčšinou, keď už nie je hladné, resp. je sýte, tak viac nechce.
Čo býva typické tak deti od 1.-3. roku sú v strave dosť konzervatívne. mamičky "nebaví" variť stále to isté, ale dieťa nemá rado zmeny. Často je spokojné s jedným druhom jedla a k novým typom jedál je nedôverčivé.
Ak jedlo obsahuje všetky potrebné zložky, netreba sa tým trápiť. Treba mu ponúkať, to čo mu chutí a čo Vám zje.
Vždy, keď zaraďujete novú potravinu, je treba 4 dni nezaraďovať žiadnu inú (ak by sme videli prípadnú reakciu, tak vieme presne, na ktorú potravinu je).
Dieťa by malo prijať aspoň 330 ml mlieka (materské/umelá formula/jogurt - s tým, že do varenia môžete používať kravské mlieko, ale na pitie buď materské alebo umelá formula.
Na raňajky pokojne chlebík/rožtek s maslom (odporúčam pravé čerstvé kravské maslo, alebo pokvapkať kvalitným olivovým olejom - nie margaríny!) a s nejakou zeleninou (uhorka, rajčina, neštipľavá paprika, čokoľvek).
Môžete mu k tomu uvariť napríklad vajce (varíme minimálne 10 minút!!) - vajce však stačí 3x týždenne. Rátajú sa tam aj ostatné vajcia vo varenej strave, polievke, pomazánke.
Iná alternatíva je napríklad jogurt /kefír/ dieťa po 1. roku už môže aj výrobky typu cottage, tvaroh, lučina, aj ochutené jogurty typu pribináčik. Avšak tie by som pokojne odložila až po 2. roku, sú zbytočne presladené. Pokiaľ ich dieťa neochutná, tak ich nebude chcieť, ak ich už ochutná, väčšinou chce len tie.
Na desiatu ovocie/zelenina/ detské keksíky (tie kvalitné bez vysokého obsahu cukru).
Na obed polievka, plus druhú jedlo tvoriace mäso (6x týždenne) + príloha (ryža, cestovina, zemiačik) a samozrejme zelenina, ostatné dni normálne. Ak máte navarené rizito, tak rizoto, ak máte žemľovku, tak žemľovku atď.
Na olovrant jogurt, ovocie, kúsok chlebíka so zeleninou.
Večer kašu z umelého mlieka.
Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas