Ako funguje prenos listeriózy u dieťaťa?

Zodpovedané
27. apr 2021

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom listeriózy u ročného dieťaťa.

Ak by mi kvapla kvapka z nakazeného mäsa na zem a dcéra by to olizla, tak by sa nakazila?

Ak by bola nakazená šunka na chlebíčku a ja sa jej dotknem, tak ju môžem nakaziť?

Ak sa dieťa v takomto veku nakazí listeriózou končí to meningitídou, ale ako u zdravých ľudí bez príznakov?

Mám z tejto choroby strach už od tehotenstva. Dávam skutočne pozor pri varení, len neviem ako je to niekde inde napr. u svokry a známych. Doteraz mi nikto riadne nevysvetlil ako funguje prenos, len mi každý povie, že je minimálne riziko. Mame tiež domáce mäso zo zabíjačky a samozrejme nie je robený rozbor.

Ďakujem

Dobrý deň,

ochorenie listerióza môže vzniknúť po konzumácii kontaminovaných potravín touto baktériou (potraviny živočíšneho a rastlinného pôvodu – napr. syry s plesňou na povrchu a vo vnútri cesta, prírodne zrejúce syry, tepelne nespracované alebo nedostatočne spracované mäso, mäsové výrobky – tatárske bifteky, kontaminovaná zelenina – listová, nepasterizované mlieko a iné).

Výskyt ochorenia závisí od vnímavosti jedinca a veľkosti infekčnej dávky. Citlivejšie sú niektoré skupiny populácie, napr. ľudia s oslabeným imunitným systémom, diabetici, ľudia chorí na nádorové ochorenie, tehotné ženy, malé deti, ale ochorieť môžu aj zdraví ľudia. Čas po konzumácii kontaminovanej potraviny, kedy sa ochorenie prejaví u človeka, môže byť rôzne dlhý. Najčastejšie od 3 do 30 dní.

Ochorenie môže prebiehať podobne ako ľahké chrípkové ochorenie s prejavmi pretrvávajúcej horúčky, bolesťami svalov, nevoľnosťou, poruchami tráviacimi – zvracanie, hnačka. V najťažších prípadoch môže dôjsť k meningoecefalitíte (zápal mozgových blán) až k smrti. U tehotných žien je nebezpečenstvo predčasných pôrodov a potratov, najčastejšie v 2./3. trimestri tehotenstva.

Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, príp. v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický a obyčajne ide o ľahkú formu. Za posledných 20 rokov bolo u nás hlásených 1 až 31 ochorení.

Z preventívnych opatrení je dôležité dodržiavať :

  • zásady hygieny (aj pri príprave pokrmov v domácnosti – čistotu pracovných plôch, kuchynského riadu),
  • dodržiavať teploty pri tepelnom opracovaní mäsa (najmenej 70 – 75 °C v jadre mäsa, pokrmu po určený čas),
  • oddelene skladovať potraviny v surovom stave od potravín určených na priamu spotrebu,
  • potraviny vyžadujúce si chladenie – udržiavať pri predpísaných chladiacich teplotách uvedených na obale potraviny,
  • nekonzumovať potraviny s narušeným obalom, zmeneným vzhľadom, farbou, chuťou, po uplynutí dátumu spotreby alebo minimálnej trvanlivosti a pod.
  • nepasterizované mlieko konzumovať len po jeho prevarení, nekonzumovať tatárske bifteky zo surového mäsa alebo nedostatočne tepelne opracované, surovú zeleninu dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou


Priame odpovede na Vaše otázky: Dotykom šunky prenos nenastáva, iba jej zjedením. Tak isto kvapka z mäsa nie. Nedá sa povedať ako kto zareaguje, závisí to od mnohých faktorov. U zdravých ľudí prebehne ochorenie a "ide sa ďalej", nemá následky.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas