pri Campylobacterovi je nákaza najčastejšie zo stravy (hydina, dobytok - teda zo zle spracovaného mäsa, prípadne zlej vody - na Slovensku netypické). Je možný aj medziľudský prenos, infekčnosť je vtedy podstatne nižšia a ochorenie prebieha oveľa miernejšie.
Ako prevencia je dostatočné tepelné spracovanie mäsa, dodržiavanie osobnej hygieny pri príprave jedál (umývanie nožov, riadu), zabezpečenie nezávadnej vody a v neposlednom rade hygiena po stolici a pred jedením.
Prajem pekný zvyšok dňa. MUDr. Denisa Jaššová Instagram: @pediatricka_denjas
Dobrý deň,
pri Campylobacterovi je nákaza najčastejšie zo stravy (hydina, dobytok - teda zo zle spracovaného mäsa, prípadne zlej vody - na Slovensku netypické). Je možný aj medziľudský prenos, infekčnosť je vtedy podstatne nižšia a ochorenie prebieha oveľa miernejšie.
Ako prevencia je dostatočné tepelné spracovanie mäsa, dodržiavanie osobnej hygieny pri príprave jedál (umývanie nožov, riadu), zabezpečenie nezávadnej vody a v neposlednom rade hygiena po stolici a pred jedením.
Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas