Dobrý deň,
moja 12 ročná dcéra je 4 mesiace po operáciii žlčníka. Mala žlčníkový kameň.
Stále ju však bolieva brucho. Najskôr to bolo asi tak, že veď je krátko po operácii a hojí sa to. Ale zdá sa mi, že 4 mesiace je už dosť. V septembri ide na kúpeľnú liečbu.
Mám ísť s ňou k lekárke?
Za odpoveď ďakujem
Dobrý deň,
po operáciach žlčníka bývajú u pacientov bolesti brucha - ako tzv. postcholecystemický syndróm (= syndróm po odstránení žlčníka). Pacienti trpia napriek výberu žlčníka, kameňov (a teda ich najväčšieho problému), napriek tomu ťažkostami - bolesťami brucha, plynatosťou, zmenou stolice. Či však ide o toto, či o niečo iné, to posúdi lekár. Takže áno - choďte lekárke.
Dôležité je dodržiavať po operácii správnu celoživotnú diétu (nie studené, mastné, korenené jedlá, nie veľa naraz.). Nižšie som Vám "skopírovala" potraviny, ktoré áno, ktoré nie - na internete saú dostupné články, ktoré sa venujú aj presnej úprave jedál.
Výber potravín a pokrmov pri žlčníkovej diéte
Tuky: maslo, rastlinné margaríny, oleje (repkový, olivový, slnečnicový).
Mäsá: vyberáme chudé (bravčové, hovädzie, teľacie, kura, morka, králik, rybie filé, Pangasius, kapor, pstruh).
Údeniny: len chudá šunka (kuracia, bravčová, detská) a debrecínska pečienka,
pre zmenu v malom množstve šunkovú salámu, hydinovú salámu, bravčové a kuracie jemné párky.
Vajcia: Vajcia celé či žĺtok sa povoľuje v množstve ½ ks za deň ako súčasť pokrmov, bielky sú povolené bez obmedzenia.
Mlieko a mliečne pokrmy: netučné alebo polotučné mlieko sladké aj kyslé - obsah tuku do 1,5% (ak sa znáša). Jogurt, jogurtové nápoje so zníženým množstvom tuku, netučný a polotučný tvaroh prírodný či ochutený povoleným ovocím alebo zeleninou, syry čerstvé, tvrdé, tavené do 30% tuku v sušine bez pikantnej príchute.
Obilniny: pšeničná krupica, detská krupica, pšeničná múka biela aj celozrnná, ryža, ryžová múka, vločky, kukuričná múka i krupica.
Pečivo: vodové netučné pečivo z bielej i celozrnné múky, starší biely chlieb, toastový chlieb, staršie netučné pečivo - napríklad vianočka, mazanec, detské piškóty, netučné keksy bez príchute.
Polievky: vývary zo zeleniny, obilninové, slabé mäsové. Vhodné závarky sú cestoviny, ryža, kvapkanie, strúhanie, hmlovina, zvitok, osušená žemľa.
Zelenina: vhodná je čerstvá, mrazená alebo sterilizovaná nenadúvavá do mäkka upravená. Vhodné druhy: mrkva, zeler, petržlen, mladý kaleráb, karfiol a brokolica v menšom množstve, hlávkový a ľadový šalát, čínska kapusta, čakanka. Paradajky (lúpané a bez zrniečok), paradajkový pretlak, jemný kečup. Cibuľa, cesnak a huby na vyvarenie.
Ovocie: používame mechanicky alebo tepelne upravené, vyzreté, prípadne olúpané
(Kompóty, želé, pyré, šťavy, mušty, ovocné kaše). Vhodné ovocie sú banány, jablká, marhule, broskyne. Jahody, slivky, ananás, čerešne podľa tolerancie. Citrusové ovocie radšej podávame ako šťavu. Najlepšie sa znášajú mandarínky a sladké pomaranče.
Príkrmy: všetky druhy mimo kysnutých knedlíkov. Podávame zemiaky v rôznej úprave bez tuku, ryžu, cestoviny, viedenské knedle, knedle s kypriacim práškom, halušky, zemiakové knedle či šišky.
Múčniky: pudingy, kaše, tvarohové a vanilkové krémy, žemľovka, piškótové cestá.
Korenie: zelené vňate, vývar z rasce, húb, červená paprika sladká, chren, bobkový list.
Nápoje: voda, voda so šťavou, ovocné šťavy, mušty a džúsy riedené, bylinné čaje, ovocné čaje, čierny aj zelený čaj, minerálne vody, nealkoholické pivo.
Nevhodné potraviny pri žlčníkovej diéte
Krúpy ako samostatný pokrm. Čerstvé, ešte teplé pečivo všetkého druhu. Pečivo z lístkového, lineckého, treného cesta. Tučné kysnuté cesto. Celozrnný chlieb. Tučné mlieko, smotana, šľahačka, zrejúce syry, pikantné syry, syry plesňové. Smotanové jogurty, jogurty s müsli, tučné syry, smotanové krémy. Mäsá tučné, konzervy, mäsá údené, divina, rybie konzervy (povolené len vo vlastnej šťave), tlačenka, kaviár, dary mora (krab, ustrice, langusty, chobotnice). Ovocie s kôstkami (maliny, černice, ríbezle, egreše), hrušky, ďatle, figy, orechy, mak, kokos. Alkohol - Destiláty, víno, pivo, káva s kofeínom a usadeninou (,,turek"), nápoje sýtené CO2, expreso, piccolo, teplé nápoje z automatov na lačno. Kel, hrach, šošovica, fazuľa, cesnak, cibuľa, pór, reďkovky, zelenina naložená v octe, oleji. Kapusta, papriky, huby. Masox, bujóny, horčica, ostrý kečup, worchester, maggi, majonézy, tatárska omáčka, sójová omáčka, ostré korenie, instantné polievky a pokrmy.
Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas