Skúsenosti z pohovoru na tému rodina

15. júl 2023

Dobrý den, chystam sa po RD si hľadať novú pracu. Neviem však ako sa postavit k téme dieťa. V CV som RD neuviedla a na pohovore viem že sa zo zákona nesmie pytat či dieťa mám ale zaujímajú má reálne skúsenosti. Priznať sa alebo zatajiť dieťa? Resp. pýtajú sa na pohovoroch napriek zákazu? Chcela by som vedieť čo očakávať na začiatok.. ďakujem

judit47
15. júl 2023

A co chces povedat ked sa ta opyta na tu medzeru pracovnu?ze co si robila?😃a ked to zatajis a vezmu ta tak co si o tebe asi pomyslia?😄

pribinak
15. júl 2023

Normálne priznať. Veď zas každému personalistovi je jasne ako sa veci majú

Druha vec je, ze by sa tá na dieťa pýtať nemali. Ak tá pozvali na pohovor majú tvoje cv prečítané a vedia ze máš dieťa

vmiri
15. júl 2023

Myslím si že sa to nedá zatajiť, jednoducho sa ťa opýtajú čo si robila tie roky, nemusia sa priamo spýtať či máš deti

lija22
15. júl 2023

normalne sa postav k tejto teme. Ty sa nemas za co hanbit predsa.
Mam cerstvu skusenost, doma som sedem rokov, povedala som, ze som sa venovala rodine a uz nastal cas zaradit sa do pracovneho zivota. A ked sme sa bavili o volnom case hned som zareagovala, ze samozrejme travim cas s detmi.
Ani by som nechcela pracovat pre zamestnavatela, ktory by mal mat s tymto problem.
Neboj sa nicoho! Bud hrda zena. Cas straveny vychovou deti je dolezity a nie je prekazkou v nicom

reanda
15. júl 2023

sa hanbis, ze mas dieta a bola si s nim na rd?

viestta
15. júl 2023

Matka po rodičaku ma toľko zručnosti, ktoré iný bez tejto skúsenosti nemá. Multitasking, time manažment, zvládanie krízových situácií, pracovať v dlhých smenach, podáva plný výkon aj po prebdenej noci, jej kreativita je neporovnateľna, jej trpezlivosť je vytrenovana, dokáže komunikovať aj s človekom, ktorý nevie co chce ale nedá pokoj kým to nedostane. Prečo toto nespomenúť? Prečo to považovať za hendikep na pracovnom trhu?

autor
15. júl 2023

@judit47 Nemám tam medzeru dorobila som si VS

autor
15. júl 2023

@viestta Reálne v mojej profesii je mat rodinu hendikep. Proste ta flexibilita mi chyba

autor
15. júl 2023

@reanda wtf?

lienka.7
15. júl 2023

@autorka aj keby si sa tomuto na pohovore úspešne vyhla, vypĺňas potom pri nástupe rôzne osobne dotazníky, či si slobodna/vydata/deti a pod. Cize ako take to neutajis. Nepises síce koľko mas rokov, ale ak nie s čerstvá absolventka je asi utopiou dúfať, že si myslia, ze budeš bezdetna.

amelie2017
15. júl 2023

Prvykrat po porode som si hladala pracu, ked mala dcera 3 mesiace. Normalne som vsade povedala, ze mam doma male babo, ze starostlivost on mam zariadenu. Pracu, ktoru som chcela, som dostala.
Po druhom porode som tiez povedala, ze mam 2 male deti, syn mal 9 mesiacov a dcera 4 roky, este ma aj v priebehu 2 mesiacov povysili. Lenze 2 male deti ma aj muz, mame aj opatrovatelku aj babku. V praci som sa na deti nikdy nevyhovarala.
Podla mna cista, jasna odpoved, ano, bola som doma s detmi, teraz idem pracovat, mam to zariadenen je lepsia ako nejake zavadzanie.

zuzanka.zuzu
16. júl 2023

@viestta odpoviem ti a napíšem nepopulárny názor - pretože toto čo si spomenula vedia robiť aj bezdetné(í) a zároveň toto čo si spomenula nemusia vedieť ani tie matky 😉 toto vedieť nie je rozhodne hendikep, hendikep sú nadužívané OČRky, PNky a pod...

kristiii
16. júl 2023

@zuzanka.zuzu a naopak, bezdetní môžu pnkovať viac než niekto s malými deťmi 🤷

h2
16. júl 2023

Síce som tento problém neriešila, lebo robím stále tam, kde aj pred RD, ale úplne normálne by som v CV uviedla, že od...-do... som bola na rodičovskej dovolenke. Nič znevýhodňujúce na tom nevidím (pokiaľ tých detí nemáš napr. 5 a bola si s nimi doma 15 rokov). Lebo ak si mladá a deti v CV nespomenieš, zamestnávateľ bude aj tak predpokladať, že deti budeš chcieť a na tú materskú mu časom odídeš. Normálnemu zamestnávateľovi matka 1-2 detí nevadí, bývajú to zodpovedné a verné zamestnankyne.

viestta
16. júl 2023

@zuzanka.zuzu ale vsak ja toto viem, ale preco tu zenu, ktora si nie je ista nepodporit ale hned ju vystrasit. A zneuzivane OCR? Je to individualne, pripad od pripadu a netreba pausalizovat, rovnako ako netreba pousalizovat, ze zena po navrate z RD je ako zamestnanec "nepouzitelna"