Jedenie počas pracovnej doby

7. okt 2023

Ahojte. Pracujem v administratíve a šéf má neustále problém, že počas pracovnej doby raňajkujem alebo keď idem do mesta na denné menu, že nestihnem prísť do 30 minút. Minule ma doslova vytočil keď ma upozornil, že jablko mám jesť doma alebo cez prestávku. V predošlých 2 zamestnaniach ma za jedenie nikdy nikto nebuzeroval. Vôbec nikto neriešil keď obedná prestávka trvala 50 minút. Len tento puk s tým má stále problém. Miesto toho aby bol rád, že má každý mesiac zo mňa čistý zisk 1500€ aby mohol mať svoj luxusný život tak musí mať pripomienky.

Ako je to u vás? Máte v práci dovolené jesť počas pracovnej doby alebo vám šéf vyčíta keď obedná prestávka trvá viac ako 30 minút?

zmrzlinka2021
7. okt 2023

Môžem jesť aj popri práci ale bežné byť na obede 50 min nie nepredatavilne. Ty si o to dlhšie v práci?

petamich
7. okt 2023

pokojne mozem ist na obed na 50 min. ale samozrejme za predpokladu, ze okrem toho odpracujem klasickych 8 hodin a teda obed si odpracujem navyse, obzvlast ak sedim u klienta, ktory si ma plati ako nie lacneho externistu 🙃 a co sa tyka jedenia pri pocitaci ano jablko alebo tycinku alebo cokolvek si zjest mozem (u klienta, ked sedim, tam to napr. nerobim a idem si to jablko zjest do kuchynky)

kataka10
7. okt 2023

U nas to nikto neriesi pokial je robota spravena. Ale zase ked treba tak tahame aj nadcasy, takze to je nieco za nieco.

iwesska
7. okt 2023

Robim tiez v ADM uz roky a teda nikdy som sa nikoho nepytala,ci mozem jest. Normalne si zobkam ovocie alebo hocico popri praci a nikdy s tym nikto nemal problem a to som mala za sefa aj extremneho debila,ktoremu vadilo vsetko. Obed moze byt problem. Pretoze mas zo zakona 30 min. a si tam takmer hodinu,to mu vadit moze. Zas si povedzme,kde sa stihnes za tych 30 min.najest,ak nemas jedalen s dennym menu rovno v praci.

cipina
7. okt 2023

Ak by som nestihala prist z obeda do 30 minut, tak by som si to musela nadrobit, tak to bezne funguje. To s tym jedenim jablka je mozno buzeracia (ak to jedenie pri Tvojej prací neprekaza), ale s tym casom na obed ma technicky pravdu.

tosomja
7. okt 2023

Koľko máš v zmluve nárok na prestávku. ? A áno, vadilo by mi, kedy moji zamestnanci jedli počas pracovnej doby. A už vôbec by som netolerovala, keby si chodili na obedy ako sa im zachce a meškali.

iwesska
7. okt 2023

@tosomja A kedy maju jest? Idealne ranajky doma a veceru doma?

diewcatqoo
7. okt 2023

Len k tomu cistemu zisku.. nechcem byt hnidopich, ale cisty zisk 1500 Eur je dost smiesny na to, aby si sa nim ohanala, ci? 🙂 zo mna ma teda firma ovela, ovela vyssi cisty zisk, lebo presne vidim tie financne toky, ale vobec mi nenapadlo sa nim ohanat.
@tosomja ty by si bola teda oblubena sefka 🙂

portret7
7. okt 2023

Mne ako nadriadenej vadi, ze zamestnanci stravia na obede hodinu, maju nan 30 min., ale neriesim to, pretoze pri narocnych projektoch potiahnu + chodia spolocne, tak to beriem aj z pohladu budovania vztahov na pracovisku a radsej nech si poklabosia na obede, ako na ukor prace. Ak obedujes 50 min a nemas v zmluve exaktne hodinu, potom by si si mala nadrobit. Jablko, pokial ho jes za stolom a pracujes, tak ho nema co trapit… pokial ides ale akoze na 30 minutovy olovrant, to uz je doslovne odbiehanie z prace. Zalezi, ako mas postavenu zmluvu.

autor
7. okt 2023

V zmluve je normálne 30 minút. Keď si donesiem obed z domu tak nemám problém to zjesť v kuchynke počas prestávky. Ale je pravda, že každý druhý deň sa idem najesť do mesta a to je nereálne stihnúť do 30 minút.

Hmm to gratulujem, že vyprodukuješ za seba viac ako 1500€ zisk. :D Myslím si, že čistý zisk 1500€ na hlavu je v priemere bonitnej firme nadštandard.

Áno som niekedy aj navyše keď je veľa práce. Som ochotná ostať dlhšie keď mi šéf povie. A zároveň keď vidím, že je veľa práce tak idem za šéfom, či mi nadčas povolí alebo nie.

janetinka27
7. okt 2023

Na obed mas 30 minv niektorych zamestnaniach sa zamestnanci "pipaju" a musia sa stihnut vratit.
V administrative by som jedenie popri praci neriesila, pokial to nie je vyslovene nevhodne. Ale ani by som to nebrala ako samozrejmost.v predoslej praci v kancelarii sme museli hlasit aj ked sme isli na wc, nemohli sme sa vobec rozpravat, jest sme mohli, lebo aj sefka jedla. Znama z vlaku ked cokolvek jedla alebo mala sukromny telefonat, sa musela v praci odpipnut, cize sa jej to neratalo do odpracovaneho casu.

zuzubb007
7. okt 2023

Ked je v zmluve prestavka 30 minut tak sa to musi dodrziavat, alebo navrhni, ze chces 60 minutovu a o polhodinu budes dlhsie robit, a ostatne jablko, keksik a podobne som este nepocula, ze by clovek nemohol

luccija
7. okt 2023

Dajme tomu, že pol hodinu raňajkujes a 50 min si na obede to je aj dosť nie?ja som robila v showroome a majiteľ sedel nad nami v presklenej kancelárií.Nikto nebol na predajni a dovolila som si za stolom zjesť jablko a hneď mi telefonoval🙂)
Dlho som tam nevydržala.
Neviem si predstaviť niekde na úrade, alebo sestrička, učiteľka, že by sa pozabudla na obede 50 min a klienti, žiaci čakajú

domkakvet
7. okt 2023

Obed trva 30 minut a musim to dodrzat, mimo obednajsej prestavky mozem jest.

katka700
7. okt 2023

Predpokladám že počas toho ako ješ raňajky už pracuješ a teda sa počas pracovnej doby nezasivas v kuchynke. Na raňajky asi nemavas tresku či olomoucke syrecky. Povedz tomu cocotovi s mentalitou bachara z dachau že si tetanicka, že ok jest budeš až na obed ale v prípade že sa ti niečo stane si voláš sanitku a ideš na PN, či to pre firmu bude lepšie.

cyberk
7. okt 2023

Pripadas mi ako dost arogantny zamestnanec. To ti nestacia prestavky na jedenie a musis zrat cely den? 😅 vsak ked ma s tym sef problem musis to akceptovat, kazda firma to ma inak nastavene a ja by som si teda nedovolila preskocit 30min obedovej prestavky ak na tomto nastaveni firma trva.

bessie12
7. okt 2023

V mojej bývalej praci som mala 3x prestávku. 15, 30 a 15 minút. A jest počas pracovnej doby ??? To sa nesmie. Na to sú prestávky. Ak mám raz pauzu 30 minút, tak mam 30 minút a ani o minútu dlhsie. Treba akceptovať čo je napísané v pracovnej zmluve. Ak sa ti nepáči, tak môžeš odísť do iného zamestnania. Ja byť šéfom, tak by som niečo také neakceptovala. Občas keby sa to stalo, tak by sa to ešte dalo nejak ospravedlnit, ale nie často. Ale to je môj názor.

autor
7. okt 2023

@cyberk Prečo by som mala byť arogantná len kvôli tomu, že za stolom raňajkujem 10-15 minút? Na účet mi príde 900€ a šéfovi v podstate za nič a len za mňa 1500€? Mám pocit, že má za mňa veľa muziky za málo peňazí. Pol roka musel odmietať zákazky, čo nemal kto robiť, tak bol ticho a o jedle nič nespomínal a teraz keď sa všetko stíha tak má na mňa blbé reči. Však nech dusí svojich zamestnancov aj naďalej ale aby potom nedopadol ako potraviny, kde sú 15 minútové rady pri pokladni a pol roka svieti inzerát, že hľadajú zamestnancov. Alebo ako dopravný podnik, kde vynechávajú spoje lebo už nemá kto šoférovať autobus.

cyberk
7. okt 2023

Ty si vobec nevazis robotu dievca.. a 1500 fakt nie je vela, asi ste mala firma, ale aj tak.. ak sa ti nepaci chod inde, takych ako ty je vo svete vela, nebudes mu chybat.

petamich
7. okt 2023

prosim ta a to si ako vypocitala tych 1500€ 🙂 kazdopadne mne osobne stacia tvoje komentare a tym by som uz asi moju ucast v tejto diskusii ukoncila, myslis si, ze si evidentne, nejaky "nadstandardny zamestanec" a preto si mozes dovolit, nie takto to nefunguje, pracujem vo firme plnej nadstandardne sikovnych, mudrych ludi, z ktorych ma nas zamestnavatel zisk daleko presahujuci 1500€ a nikto sa takto arogantne nesprava

lalilla
7. okt 2023

My sme dodrziavalai obed len ked sme sa pipali. V tejto robote to nikto neriesi aj ked ides na hodinu, samozrejme robota nemoze stat.
Jeme furt 😀 ranajky desiate obed. Povacsine ale za stalom a compom.
Niektori ludia su fakt mimo, ako tvoj sef, pokial robota fici nechapem comu vadi jablo alebo iny snack zq compom. Ten obed berem ze moze frflat, aj ked je nerealne ist do kantiny, objednat, zjest a vratit sa za 30minut, pokial kantinu nemas za rohom. Ale raz je polhodina, tak ak mu to vadi netreba provokovat resp ten cas si nadrobit

stanulienkat
7. okt 2023

Ty neries, kolko pride na ucet sefovi. To nie je tvoja starost. Obedna prestavka je 30 min. Mne osobne by nevadilo, ak by zamestnanec zobkal ovocie pocas pracovnej doby, ale hnevat sa, ze sa nemozes naranajkovat?? To si mala robit doma. Ranajkujes pocas doby, kedy ti zamestnavatel plati za pracovny cas. Zrejme to povaha tvojej prace nedovoluje, pretoze poznam ludi, ktiri si rano aspon jogurt zjedia.

nelca84
7. okt 2023

Ty si vypytaj Zakonnik prace pod stromcek, lebo si uplne mimo. Radost mat takeho zamestnanca 🤷‍♀️

stellarstar
7. okt 2023

Raňajkovať máš doma a nie v práci počas pracovnej doby. Máš 30 m na obed a za ten čas to máš stihnúť a osobne si myslím že človek sa za 20 - 25 m naje. A keď nestíhaš tak do mesta nechoď. A popracuj na sebe aby si nedopatila na svoju aroganciu

marca12
7. okt 2023

Iba 1500€ mu zarobis?? Ja mojmu sefovi zarobim ovela viac a aj napriektomu viem,kde je moje miesto. Ked viem,ze tam bude,snazim sa naranajkovat pred pracou. Ale v tomto mame zlateho sefa,nikdy neriesil,ci jeme alebo ak prideme neskor cez obed. Nie vzdy sa da stihnut najest za 30 minut.

autor
7. okt 2023

@cyberk Robotu a kolegyne si vážim ale šéfa si nevážim, lebo on si neváži mňa a má ma len ako stroj na vytváranie jeho bohatstva. Pár mesiacov dozadu keď sa celý triasol aby mu nejaká kolegyňa nedala výpoveď, podržala som ho. Ostala som dlhšie a zachraňovala jeho biznis aby nemusel odmietať zákazky alebo nedodržiaval termíny. Ale teraz keď sa všetko stíha tak už si nemôžem zjesť ani len jablko. Možno na niekoho pôsobím ako keby som bola arogantná alebo nejaká panička. Ja som sa v ťažkých časoch pre firmu dokázala obetovať. Kamarátky mi bežne povedia ako sa v práci stíhajú hrať na mobile alebo byť na facebooku a potom keď vidím ako to je v mojej práci, že ma ide šéf ukameňovať, že sa obed pretiahne o 20 minút.

maranta_leuconeura
7. okt 2023

Autorka, tak mu to povedz. Ze ked bolo treba potiahla si nadcasy, ze svoju pracu si robis, tak nevidis dovod na buzeraciu.

Ja tiez v praci ranajkujem a niekedy aj olovrantujem, ak ostanem dlhsie, robim to popri praci. Obedne prestavky sa nam tiez niekedy pretiahnu, ale nikto to neriesi, lebo nemame pracu povahy od do, ani zakaznikov. Je nejaky objem prace, ktory musi byt do terminu hotovy a zjavne sa plni a nema na to vplyv ci si nieco zahryznes, vypijes kavu alebo neprides z obeda na minutu presne.

melanta
7. okt 2023

Šéfa si nevážiš pretože vás má ako nástroj na vytváranie svojho bohatstva. Ale kto bráni tebe založiť si firmu, mať priestory, zariadiť ich, mať zamestnancov, získavať zákazky a klientov? Nevadilo by mi, keby niekto popri administratívnej práci jedol jablko. A nevadilo by mi keby sa človek zdržal na obede o pár minút dlhšie, ak viem, že si robí svoju prácu. Ale zamestnávateľ nie je povinný ti akceptovať, že ty sa nestihneš naobedovať vonku za 30 minút. Zato ty máš povinnosť to stihnúť. Ak nestíhaš a zamestnávateľ má s tým problém, tak nechodievaj jesť von. Alebo zmeň zamestnanie alebo podnikaj a potom môžeš mať obedovú prestávku koľko chceš. Je potrebné si uvedomiť, že nie je buzerácia, ak od teba zamestnávateľ vyžaduje dodržiavanie času na obedovú prestávku.

anetka34
7. okt 2023

@katka700 Ja som vždy rozmýšľala prečo mne býva doslova zle keď sa nenajem, uvažovala som či nemám cukrovku? Ale tetaniu mám určite, párkrát ma brala sanitka s vykrutenymi prstami a bolesťami brucha. Takže to súvisí s tetaniou?
Ja som roky robila v práci, kde som si mohla ďobnúť. Buď som mala ovocie, alebo rožok spravený a zabalený, normálne som si hrýzla a pritom robila v pc. Za 5 minút som ho popri práci vždy zjedla. Obed som si kvôli času nosila, ale tiež som ho zjedla kedy som bola hladná. Moja práca nepadala na tom či sa najem o 11:30 alebo o 12. Potom žiaľ prišla kríza, prepúšťanie a tri nás prepustili. Ja som sa dostala do takej práce, kde šéfka mi doslova celý deň dýchala na krk. Tak isto nezáležalo kedy sa najem a popri práci taktiež som dokázala jesť. Ale tej fúrii to vadilo. A to som jedla naozaj trebárs o 9 jeden rožok pripravený a o 12 obed. Ja som o 6 odchadzala z domu, skratka mi bolo strašne zle keď som nesmela jesť a podla nej aj piť by som nemala, lebo jej stačí jedna káva a ja vypijem 0,7 litra vody za deň!!! 😳
Musela som odísť práve kvôli tomu, že mi bolo stále zle a vkuse ma buzerovala a dýchala mi až do počítača keď som niečo robila.

janagem
7. okt 2023

Na účet mi príde 900 eur asefovi 1500. Takže to asi cisty zisk teda nebude, keďže nezaratavas odvody.