Dlhodobá maródka, výpoveď a dôchodok

tinkaaa
24. máj 2018

Za každú radu budem vďačná prosím o prečítanie

Dobrý deň - potrebujem poradiť - kedže sa v tejto problematike vôbec nevyznám ... Otec je dhlodobo pn od 26.6.2017 - počas pn dostal výpoveď .Pn môže byť 1rok teda do 26.6.2018? - Keď dostal výpoveď počas pn - má nárok na čerpanie dovolenky - či to je somarina keďže dostal výpoveď. Zdravotné problémy má pretrvávajúce do dôchodkového veku 5rokov - kedy požiadať,pokúsiť sa o invalidný dôchodok - je možnosť žeby dostal aspoň čiastočný invalidný dôchodok - ?- viem že to záleží od diagnoz - len kedy oň požiadať ? Keď by sa teraz po pn zahlásil na úspvar má nárok na dávku v nezamestnanosti ? Bol zamestnaný cez 20rokov v danej firme. Prípadne aby sa nemusel chodiť podpisovať na úpsvar po zaregistrovaní - keď by šiel znova na pn - kde nemá nárok na pn - bude dostávať aspoň to nezamestnanecké ? ďakujem za váš čas a každú dobrú radu

evittam
25. máj 2018

@tinkaaa Dostal vypoved od zamestnávateľa pocas PN? Z akeho dovodu? Btw.vypovedna lehota sa predlžuje o dobu PN cize je stále zamestnany. Pocas PN nemôže čerpať dovolenku. A dovolenka sa kráti pri dlhodobej PN. A narok na platenu PN je 52tyzdnov.

bocianka123
25. máj 2018

ahoj, s výpovedou neporadím, ale v každom prípade, po skončení ročnej PN, alebo krátko pred jej skončením, nech si podá žiadosť na invalidný dôchodok.. skúsiť to môže... či schvália či nie, to ti tu nik nepovie... musí skúsiť..