Naozaj má dieťatko suchú riťulku pri látkových plienkach?

skorinkas
26. máj 2013

Dobrý deň. Chcela by som poradiť. Aké máte skúsenosti s látkovými plienkami? Som rozhodnutá, že ich budem používať, ale potrebovala by som ešte vedieť, či do kapsových plienok potrebujem aj stay dry vložku, alebo ako to funguje, aby malo dieťatko suchú riťulu. Neviem,ako to je s vkladačkou. Prepúšťa vlhko na zadoček???

vojann
27. máj 2013

Ahoj, v kapsových plienkach zvykne byť sty dry vrstva - polyesterová, poprípade suedecloth. Je to umelinka, no zadoček bude v suchu a netreba dávať vkladačky. Ak by si chcela mať bábatko v prírodnom mareriály a v suchu, dobré sú jednorázové vkladačky popli v krabičke - viskózové- zadoček v suchu + prírodný matroš.

danjelca
27. máj 2013

@skorinkas tak ja teda neviem ale vždy bol precikaný až hrôza 😀

zitaje
27. máj 2013

@danjelca samozrejme, zaklad je, ze treba castejsie prebalovat, ako v jednorazovkach. Pocula som aj take, ze niekto pouzije len 3-4 plienky denne (jednorazovky) tak to mi pride strasny humus 😖 .

danjelca
27. máj 2013

@zitaje podla toho ako ciká aj niekedy prebalujem takmer suchu plienku ale aj po cele noci ked je nacikaná uplne-je povrch suchý..ja na en nedím dopustiť. Mala som pokusy o plienky s vkladačkami nejaké super hyper jeden cik a už bolo aj na body precikané.

zuzanockamt
27. máj 2013

@skorinkas v ziadnej plienke nema dieta suchy zadocek, latkovku musis prebalovat castejsie ... boli casy, ked som prebalovala kazdych 45 minut a aj castejsie obcas 🙂 ... aj o tom je latka 🙂 ... stay-dry vrstva zadocek ochrani, ale suchy neostane

zitaje
27. máj 2013

@danjelca vsak ja viem, ze v jednorazovke ma dieta suchy zadok, ale za aku cenu 😉 pari sa spolu s mocom tak ci tak, o odpade ani nehovoriac.
Ja osobne som za latkovky, co najcastejsie prebalovanie, idealne hned po pocikani, a max. na noc ked nestaci latkovka, tak jednorazovku.

moon1979
27. máj 2013

@zuzanockamt takže pračka išla non stop, čo? 🙂

danjelca
27. máj 2013

@zitaje vieš čo o tých zapareninách-moj krpec nemal zadok zaparený ANI RAZ.Vôbec. Má 9 mesiacov.
Vôbec žiadny problém s pokožkou na zadočku od narodenia.

zuzanockamt
27. máj 2013

@moon1979 ani, prala som zhruba dvakrat do tyzdna asi, uz si velmi nepamätam

moon1979
27. máj 2013

@zuzanockamt no tak to si mala potom extra vela tých látkoviek ked si si vystačila 2x do týždna s praním pri frekvencii prebalovania každých 45 minut 🙂

zuzanockamt
27. máj 2013

@moon1979 jasne, davala som stvorce, kapsovky, vkladacky, mala som toho dost 🙂 ... a to som napisala extrem - ze kazdych 45 min. ... neskor to bolo napr. kazdu hodinu, hodinu a pol, rekord boli 2 - 3 hodinky v suchu 😀 ... ja aj v jednorazovke sa snazim a snazila som sa prebalit kazde ciknutie, nech nie je v tom humuse

evening_star
27. máj 2013

@skorinkas Ahoj, a prečo tak veľmi zakladáš na tom, aby malo dieťatko pocit sucha? Lebo možno mu to až tak nebude vadiť v tých látkovkách, že je pocikaný, práve naopak, má to obrovskú výhodu, a síce že deti, čo používajú látkovky, sa oveľa rýchlejšie naučia na nočník ako deti odchované na pamperskách. Iste, sú možno deti, ktorým to vlhko vyslovene vadí, ale takých je asi málo, a tie stay dry vrstvy to vedia vyriešiť. Pampersky používajú neviemaké technológie na to, aby sa dieťa cítilo v suchu, ale podľa mňa je to len na škodu. Po prvé, je to docielené chemicky, a po druhé, ako sa potom dieťa naučí, že cikať sa má do nočníka, ak chce mať suchú ritku?

evening_star
27. máj 2013

@evening_star Ja som napríklad nevidela rozdiel medzi tým, keď som dala synovi pampersku a látkovku, žeby mu vyslovene vadilo, keď sa dočúral. tak či tak som to bola ja, kto kontroluje, či tam má už ciknuté, môj syn je z tých detí, ktorým je to očividne jedno, že chodia v mokrom 🙂

vojann
27. máj 2013

Tie separačky popli - zaručene sucho ako v jednorázovkách. Neprepúšťsjú naspať vlhkosť.Dcére vadilo mokro - mala z toho zapareniny. Stačilo kúpiť tie separačky a paráda 🙂 za plienkové obdobie sme kupovali 2 balíky. Ak dieťatku nevadí vlhko, nevidím dovod sa tým zaoberať.

zitaje
27. máj 2013

@danjelca ja som to nemyslela tak, ze v jednorazovke musi mat dieta hned zapareninu, ale je tam dieta hodiny v moci, plus este aj v tej chemii, z coho su jednorazovky vyrobene. To, ze povrch plienky nie je mokry, este neznamena, ze sa z nej vplyvom telesneho tepla a mocu nic skodlive neuvolnuje...
A inak suhlasim s @evening_star - ma to svoje vyhody, ak dieta citi, ze ked sa pocika, je vo vlhkom. Aspon vnima suvislosti. V podstate je dnesny system plienok dost absurdny - najprv mamicky ucia deti, ze cikat maju do plienky, maju byt spokojne aj v pocikanom, a potom zrazu ked ma dieta dva roky, ocakavaju, ze dieta bude vediet, ze teraz uz ma zrazu cikat mimo plienku... 😅

skorinkas
autor
27. máj 2013

Áno mám rovnaký názor, že pampersky sú len samá chémia. Len som čítala, že tieto látkovky už sú také, že to necíti a neverila som tomu, tak som sa radšej opýtala. Som na rizikovom tehu, tak sa zaoberám aspon čítaním o tom a zbieram info zo všetkých strán. Nechápem teda, ako môžu niektoré matky nechať dieťa v tej mokrej plienke celú noc. To ma zarážalo a preto táto otázka. Všetkým ďakujem 🙂 😉

zitaje
27. máj 2013

@skorinkas vela deti v noci necika, alebo cika ovela menej ako cez den. Moja druha dcera vacsinou dllllho drzala, a pocikala sa az daleko po polnoci, obcas az nad ranom. Cize rano mala sice riadne mokru plienku, ale vacsinou v tom nebola ani zdaleka celu noc.
Inak ja jednorazovky nejak uplne nezavrhujem, je fajn, ze existuju a obcas sa fakt hodia, ale podla mna nie na bezne pouzivanie pocas niekolkych rokov 😒

kvieta
27. máj 2013

Stačí si len predstaviť, že by sme my ženy chodili počas svojich dní s intímkou tak dlho ako počúrané dieťa v jednorázovej plienke. Ja som používala klasické štvorcové látkovky, jednorázovky iba vonku a občas na noc. Nenaháňala som sa po obchodoch za akciami, prala som ich každý druhý deň, po vysušení iba skladala bez žehlenia. Pohoda. Nič zaťažujúce a viem, že som urobila z mojej str. max pre to, aby nechytila nejaký zápal a pod. Jednorázovky by sa tiež mali prebaľovať často, no z finančného hľadiska to matky pochopiteľne nerobia.
Látkovky určite odporúčam.

ivanka.7
27. máj 2013

@skorinkas Kapsovky vacsinou maju vacsinou tu stay dry vrstvu, pripadne si mozes kupit flisove separacky, tie robia tiez stay dry pocit alebo si nastrihas nejaku flisovu deku (z IKEA napr.) na pasy a mas tie stay dry vrstvu 😀 Cez tu vrstvu ti mokro prejde do nejakej savej vrstvy (vkladacka v kapsovke, stvorcova plienka vo vrchnych nohavickach) - a kym ma mokro kam odchadzat, tak je zadok suchy. Ak neprebalis dlhsie, tak uz nema kam ist a stay dry nestay dry, mokro bude.
Najlepsie je si to odskusat na svojom babatku. Niektorym nevadi mokro, niektorym hej. Niektorym zas vadi umely material a potrebuju prirodny. Ja som najskor nedavala stay dry vrstvu, malej mokro nevadilo, potom jej zacalo vadit, tak som davala stay dry vrstvu, teraz zas nedavam, lebo prebalujem kazde pocikanie, kedze uz necika tak casto a navyse sa aj cez den sem tam vypyta na nocnik.

@moon1979 ono s tymi 45 minutami to mas tak 😀 tri hodiny prebalujes aj kazdych 45 minut a potom ti dieta zrazu 3 hodiny vobec necika 😀 takze plus minus to vyjde na normal. U nas je to tak, ze rano sa Elianka vycika po celej noci do nocnika a viem, ze v nasledujucej hodine bude este dost vela cikat, tak jej viac vypcham plienku a po nejakom case prebalim a viem, ze zvysok dna uz bude cikat "normalne". Cez obed mava vacsinou jednu dlhsiu pauzu, kedy dlhsie necika - aj par hodin, do toho sa jej vojde vzdy aj obedny spanok, pocas ktoreho necika vobec.

@danjelca No vidis a mne sa mala precikala za cely jej zivot tak, ze to spocitam na prstoch a vzdy to bolo preto, ze som ju nechala dlho v plienke, tak jej navlhla na bokoch (3-4 hodiny) 🙂

ivanka.7
27. máj 2013

@skorinkas inak k noci a mokrej plienke 🙂 mne mala v noci prakticky necika. Bud je rano plienka sucha alebo na plienke vidim, ze sa do nej vycikala az nadranom. Odkedy v noci nekaka, neprebalujem v noci a plienku ma teda cca 11 hodin bez problemov.

skorinkas
autor
28. máj 2013

No zase som múdrejšia. Chcela som vedieť ako to teda je. Ja ešte bábo len čakám, tak získavam info

mimikas
28. máj 2013

@skorinkas ak mas kapsouky tak tam uz stay dry vkladacku nepotrebujes a ano dietatko ma suchu ritku 😀

skorinkas
autor
28. máj 2013

@mimikas No mám, ale mám dva druhy. Jedny sú asi s touto a druhé sú bambusové,tak neviem,či aj tie sú také. Asi fakt ich len polejem vodou a budem vedieť. Len nech je počasie lepšie,nech sa to dobre schne

skorinkas
autor
28. máj 2013

A ešte poprosím o radu. V akom pracom prášku periete potom plienky?

mimikas
28. máj 2013

@skorinkas Periem v Lovele pracom gely alebo v Eko prasku, sem tam ich preperiem v Mio Bambino specialny dezinfekcny prasok. Inak je tu tema latkove plienky a skusenosti, tam su aj odbornicky, budu ti vediet lepsie poradit a zostavit neaku vybavicku na zaciatok.

skorinkas
autor
28. máj 2013

@mimikas Dík za radu. Viem o tej téme, ale je tam toho tak veľa, že sa v tom nevyznám

mimikas
28. máj 2013

@skorinkas o su tam aj baby odbornicky a ked napises ze chces poradit tak urcite ti priamo odpovedaju. Pripadne kontaktuj primo predajne s plienkami ako peluskovo.sk, alebo latkovky.sk oni ti poradia aj online, tych informacii a znaciek je tak vela ze to trva kym sa clovek zorientuje.

zitaje
28. máj 2013

@skorinkas ja som kedysi davno plienky prala v Lovele, neskor v slize, navod napr. tu: http://www.altermater.eu/altermater/5-NAVODY/6-... a neskor v ekologickych pracich prostriedkoch, ktore pouzivam aj pre ostatnych. Teraz aktualne frosch, ale aj ecover ci sonet.
Temy o latkovkach odporucam aj ja, cele sa to asi neda precitat 😀 to su strasne kvanta, ale baby ti poradia 🙂 .

migely
22. sep 2014

@skorinkas no ja si myslim že nie ale rozmyšlame prejsť naa ne lebo mala sa nechce odnaučiť aby jej začala vadiť mocikana plienka

skorinkas
autor
22. sep 2014

@migely našej malej to nejak nevadí. ale hádam začne.