Čo robiť ak dieťa odmieta piť vodu, alebo čaj?

vierkasteffi
25. nov 2011

Ahojte moj synček odmieta piť čaj aj vodu v priebehu dna skusala som rozne druhy fľašiek, aj pohariky, dokonca aj lyžičku nič nezabera už fakt neviem ako ho donutit aby sa napil ☹
skusala som spravit aj redšie UM bezuspechu ...

babul83
25. nov 2011

Chce to trpezlivosť a neustále núkanie (ale nie nasilu samozrejme) v rámci hry, vonku, keď ty piješ alebo ostatný členovia rodiny. A už asi prikrmujete, tak polievočky var, nech má aspoň nejaké tekutiny. Skús, tak že dáš hračkám na piť, alebo v knižke zvieratkám. My sme s pitím nemali taký problém, ale s jedlom (veľmi nám pomohli knižky, tam sme kŕmili zvieratká).

evka4
25. nov 2011

nezostava ti nic ine, len skusat. asi ma dost tekutin z mlieka a prikrmov, ved take male dieta je este kasovitu stravu a aj tam su tekutiny... ak ti cika dostatocne a nema zapachajuci moc a ziadne znamky dehydratacie, tak mu to asi staci. teraz nie su horucavy, v lete by to uz bol problem... ja mam 14m. dieta a cez den tiez vela nevypije, ma dni, ked nevypije nic a ked ma dobry den, tak vypije max 100ml za cely den, a aj to jej musim davat lyzickou.
co sa tyka toho redsieho UM, skus mu to spravit tak, ze das napr. o 20ml viac vody, to by nemal zacitit... a ked to spravis viac x za den, tak mas po probleme 🙂

annaopialova
25. nov 2011

ahoj skusaj aby potom nemal problemy z oblickami

tereza79
25. nov 2011

u nás bol ten istý problém,nechcel piť nič a potom mi kamarátka poradila čaj Hipp jablkovo-medovkový a ten pije,nenahováram len komentujem.

andrejka1974
25. nov 2011

my sme mali tento isty problem trval asi do 2 rokov nic ine ako mlieko nepila a tak som jej davala mlicko sice to islo do penazi ale co neurobim pre dieta moja mala teraz uz pije aj vodu ale estre si stale pyta aspon 2-3 krat za den mlicko nutrilon ar tak ho mame este teraz hoci ma uz 3 roky a 2 mesiace treba len vydrzat

dindulka
28. nov 2011

ahojte, môj maličký 3 mesiace tiež veľa toho nenapije, teda presne teraz tak okolo max. 40 ml denne. Predtým všetci naokolo do mňa hustili, ako veľmi je dôležité, aby babätko pilo čajík alebo vodu, bola som z toho zmätená, keďže na Šimonkovi nebolo badať, že by mu tekutiny okrem mliečka chýbali. doktorka mi odporučila po narodení ponúkať malému zelený čaj, prevarenú vodu alebo Lucku alebo feniklový čajík, len nie určite granulované čaje, ktoré sú veľmi presladené. ak sme varili feniklový čajík, lenže malý pri ňom tak tváril, ako keby som mu dávala otrovu 😀 , tak sme na "dobrú radu" kúpili granulovaný feniklový čajík a začala som ho malému ponúkať po jedle tak hodinku. áno ten mu začal chutiť, asi tak po týždni, čo ho pil začal čoraz menej papať, až sa to vystupňovalo tak, že mi jedol polovičné dávky mliečka, začal byť nervózny, keď nedostal sladký čaj. mysleli sme, že má nejakú virózu, alebo niečo s bruškom. no ako som spozorovala, jemu začal chutiť viacej čaj ako mliečko. takže som s tými chnusnými sladkými čajmi, čo nemajú žiadnu výživovú hodnotu raz a navždy skoncovala, trvalo nám dva týždne až začal malý normálne papkať ako predtým a prestal byť z nedostatku cukru nervózny. už nikdy mu nebudem za cenu dostatku tekutín ponúkať sladký čaj, lebo to, že malý nechcel jesť bolo naozaj deprimujúce. stále ma však trápilo, že malý nechce piť, bála som sa, že bude smädný, dehydrovaný, k čomu mi samozrejme prispeli názory môjho drahého okolia. tak som sa minulý týždeň doktorky pýtala, ako je to vlastne u detí s potrebou pitia. povedala mi, že mám variť klasické čaje, ktoré mi odporúčala už na začiaku a pokiaľ je dieťa smädné, ako aj človek vypije hocičo a nemusí to byť vôbec sladké. v tom má pravdu. povedala mi, že niektoré deti proste pijú viac, niektoré menej a niektoré túto potrebu nemajú skoro vôbec, čo je i náš prípad. keby bol maličký smädný, tak by určite pil a bolo by mu jedno či je to viac, menej alebo vôbec sladké. tak ma tým ukľudnila.vysvetlila mi, že dnešné mliečka, ja dávam nutrilon sú už tak stavané, že obsahujú všetko, čo dieťatko potrebuje a napokon sa zarábajú s vodou, takže 🙂 teraz mu varím feniklový alebo čistý zelený čaj a ochucujem ho troškou glukopuru, to ho dochutí, ale nespraví prehnane sladkým. čaj mu ponúkam rovnako ako predtým tak hodinku po jedle a vypije tak 10 a hotovo. nehovorím, možno niektorým deťom granulované čaje vyhovujú a nemá to vplyv na papanie mliečka, ale nám to teda spôsobilo dosť veľké problémy.

dindulka
15. feb 2012

tak po troch mesiacoch reágujem do témy znovu. maličký sa s čajíkom ani vodou počas predchádzajúcich troch mesiacoch nechcel vôbec kamarátiť, ale keďže pekne papal, tak som to neriešila, vodičky mal z mliečka dosť. doktorka mu robila pre istotu a môj pokoj v duši 😀 test z moču a nedyhratácia na nepotvrdila. teraz keď u papáme príkrmy - kašičky, zeleninku, ovocie, výživy, mäsko a atď začala som malému častejšie ponúkať čajík, keďže už toľko mliečka nevypije a pekne začal piť 🙂 takže on sám vie, že treba doplniť tekutiny. proste každé to telíčko drobca si samo rozumie a vie kedy mu čo treba. varím mu sáčkový čaj sunarek feniklový, ničím ho neochucujem a pekne ho vypije. teda nie sú to nejaké veľké množstvá, ale proste prišiel ten čas, keď si sám "vypýta" tekutinu 🙂

bubu4125
29. feb 2012

ahojte! my máme ten istý problém! odmieta mi akúkoľvek tekutinu...či čaj či čistú vodu...skúšala som všetky možné druhy dostupných čajov pre malú...a nič! nekojím...skúšala som lyžičkou, fľaška, dudle som menila...dokonca som skúsila od Panadolu detského sirupu dávkovač...jednoducho nič! som zúfalá, nechcem aby mala problémy s obličkami...aj tak ich máme dosť, nakoľko sa narodila predčasne!

alecka
29. feb 2012

@bubu4125 a keby si jej caj skusila prisladit? moja spekulantka mi nevypije neosladenu vodu, ani caj 😝 . ked chcem do nej dostat tekutinu, musim prisladit. jedine co neosladene vypila bola stava z jablkoveho kompotu, ktory jej robievam a nesladim. ale v poslednom case tak vymysla, ze by som sa necudovala, keby zacala odmietat aj to 😠 . tak len vyskusat...

drzubok
29. feb 2012

@alecka
@bubu4125 dobre robis len prisladzuj...... inak kolko percent detí ma problémy s obličkami??? prečo za každu cenu dolievat deti??

alecka
29. feb 2012

@drzubok dolievanie hej? takze jej nemam davat pit, napriek tomu ze konzumuje huste, ved co na tom, ze bude mat zapchu? taka banalita! a v teplotach? no boze, tak nebude pit, organizmus sa nebude ochladzovat a skoncime na infuzkach! hlavne ze sa jej nepokazia zuby vsak?

drzubok
29. feb 2012

bavili sme
@alecka sa o teplotach???? a zapcha je o tekutinach???? to akože pije nema a nebude mat zapchu hej??

koksatko
29. feb 2012

my sme tym tiez presli a nastastie do zdarneho konca. casto som ponukala vodu z pohara, nakolko odmietala vsetky flase. chcelo to viacej trpezlivosti a naucila sa. teraz ma 16 mesiacov a ked jej ponukam vodu, tak mi hned povie mama, tak sa musim napit aj ja, aspon dba na moj pitny rezim 🙂.

drzubok
29. feb 2012

@alecka o zapche sa porozpravvaj s mam. ktorých deti vypuju aj 2l denne a nevyk. sa.....

lucikan
29. feb 2012

@alecka a preco si myslis, ze dieta samo seba bude trapit smadom? to ze nechce, znamena ze nepotrebuje. Treba vodu nechat dostupnu v nejakej flaske a dieta ked bude smadne, samo si pojde dat.
@bubu4125 casto nukat, to je vsetko, dieta vie samo, ci potrebuje tekutinu alebo nepotrebuje

alecka
29. feb 2012

@drzubok my dvaja sme sa nebavili o nicom. a zapcha nie je o tekutinach? som sa pobavila... prediskutovavat s tebou stav stolice mojho dietata nemam chut. a zuby su hlavne o genoch, podla mojho neodborneho a zleho nazoru 😠 .

drzubok
29. feb 2012

@lucikan velmi pekne si to napisala.... fakt.... to co sa tu casto konstruuje...že musíí pit je xxxkrat na škodu... smadne dieta, smadne zvieratko sa napije... nikto ho nenuti... a už vobec nenuka sladkým potom to je o inom. nie o smade ale o sladkom. mam mamičky ktorých deti non stop piju sladený čaj v noci čuraju o 106-- tragedia v ustach už v troch rokoch.... cui bono

drzubok
29. feb 2012

@alecka žena bez urážky zuby o akých genoch, kde žiješ.. vidim že sa vyznáš...názor 19.storočia... zápcha detto... ale sme v 21.storočí. zuby niesu o génoch ale o hygiene a príjme sacharidov... haloooooooo.... otvor časopis. už to píšu aj v mama a ja... trosku cudne ale pisu

drzubok
29. feb 2012

@alecka a to neber osobne,ale pokial takto budu na slovensku ludia rozmyslat takto tragicky to bude so vsetkým

alecka
29. feb 2012

@drzubok osobne? ale kdeze! asi pojdem na nejaky vymyvac mozgov, aby som si vymyla tieto scestne nespravne nazory a potom pridem na skolenie, aby som ziskala ten spravny nazor. dakujem ti ze si mi otvoril oci. v 19.storoci uz vedeli o genoch? a urcite uz mali aj preluskany genom! no teda! 😕 nuz asi budem musiet vymenit casopis, lebo v tom z ktoreho cerpam ja, sa pisu same dezinformacie, ze tie male potvorky, maju velky vplyv....a predispozicie, a.....som zmatena, ruca sa mi cely svet....a mozno si kupim aj mamu a ja, aby som sa dovzdelala. nech moje dieta radsej vobec nepije, ako by si malo pokazit co i len 1 zub sacharidovou blinou!
a neber to osobne, ale ved ty by si sa mal tesit z takych nezodpovednych ako ja, ved z toho zijes.....

drzubok
29. feb 2012

@alecka nie z takých nezijem, z takých mi je smutno... nevies o com píses predispozície genetika... skoda

alecka
29. feb 2012

@drzubok co uz, aspon ze ty vies

marylis
20. sep 2013

@vierkasteffi Ahoj, chcela by som sa spytat, kedy ti maly zacal pit ten cajik a vodicku? Mame rovnaky problem. Nic okrem mliecka nevypije a nechcem mu vkuse davat k prikrmom aj mlieko. 😉 ako ste to nakoniec vyrisili?

vierkasteffi
autor
20. sep 2013

@marylis do roka sme sa trápili tak že som mu dávala čajik na lyžičke ☹

marylis
20. sep 2013

@vierkasteffi aha, jasne 😒 no potom sa rozpil, hej? 🙂

vierkasteffi
autor
20. sep 2013

@marylis no potom postupne ale strašne dlho to trvalo

simoniela
10. jan 2016

Ahojte mam 2 mesacnu dcerku a uz 2 tyzdne davame umele mlieko Beba Ha, a teraz zrazu mi zacala odmietat jest vypije max. 40 ml sj to nasilu neviem co s nou bojim sa aby mi neprestala jest uplne ..a nechce ani ziadny caj ani vodu a uz predtym sme skusali 2 umele mlieka nutrilon ju prehanal a z francuzskeho ju bolievalo brusko

petulda333
10. jan 2016

@simoniela moj ma tiez 2mesiace a zacinali sme s beba ha,po case jedol menej a menej az odmietal,tak sme vymenili za nutrilon ha,a takisto po case odmietal,zistili sme ze ma alergiu na kravske mlueko,tak sme kupili bezlepkove a uz dobre...pories s pediatrom...zrejme mu vadi

marcelka_h
22. jan 2016

@petulda333
Bezlepkove pri alergii na kravske mlieko?

petulda333
22. jan 2016

@marcelka_h 😊😊😊😊😊 bezlaktozove malo byt samozrejme 😊😊😊😊