Vždy ma šikanovali

26. apr 2024

Na základnej škole, na strednej síce nie ale potom takmer v každej práci v ktorej som bola. Som nekonflitkna, slušná, milá osoba. Introvert a povaha. Niesom škaredá. Nechápem prečo to tak je. Je to tým že som malo asertivna? Lenže nechápem že len zato že človek nieje asertivny hneď si musia doňho kopnúť ? Ja teda keď sa stretnem s malo asertivnym človekom hoci aj utiahnutym alebo je jedno čo je zač, nikdy v živote som si do nikoho "nekopla" slovami. sikanovala ma aj učiteľka na základnej škole. Následne ma ohovarala iným žiakom. A teraz v práci už v druhej ženy sa stále do mňa púšťajú, ohovárajú, ma, snažia sa vytahovat zo mňa informácie aby to posuvali medzi sebou. Robia mi naprieky. Kde je problém. Prečo to tak mám?

egonsk
26. apr 2024

Proste to z teba asi nejak ziari, som na tom velmi obdobne, len ja si tym nenechavam deptat mysel a uberat na nalade 😉 Nikto vsak realne nespochybnoval nikdy moje znalosti a vzdy sa na mna obracaju ti ludia ked su v uzkych a zufalo hladaju radu, pomoc, vyriesenie problemov... to platilo uz od zakladnej skoly 😁
Pre mna je to zadostucinenie, ze hrdinovia prichadzaju s prosikom a to mi staci k dobremu pocitu, ze to potvrdzuje pravidlo, ze hlupak zosmiesnuje mudreho, aby on nejak vynikol, lebo inak by si ani nevrzol.

mimusa_25
26. apr 2024

Ahoj, aj ja som na tom podobne...na základnej škole šikana kvôli mojej povahe - že som bola tichá, nezapájala som sa tak..tak si vedeli kopnúť...na strednej to bolo v pohode ale v práci to mám tiež tak všelijako..nerozumiem si s nimi veľmi ..ak chceš kľudne napíš a pokeciame viac

asocial
26. apr 2024

Čo je šikana podľa teba? Ja mám pocit, že dnes sa za šikanu považuje aj to, že sa na teba niekto škaredo pozrie...

annelise17
26. apr 2024

Zažila som to na ZŠ. Ver, že ľudia, ktorí šikanujú to robia preto, že máš niečo, čo oni nie alebo majú svoje problémy, ktoré nevedia zvládnuť a svoju frustráciu vybíjajú na druhých. Viem že ti to veľmi nevyrieši problém, ale je to v podstate pozitívne, pretože si lepšia osoba ako oni. Najväčšia obrana voči šikane je ignorácia a nedať pocítiť že ti to konanie ubližuje. Je to kolobeh, rodičia učia deti súdiť a kritizovať, deti to potom robia medzi sebou. Alebo sú jednoducho ľudia, ktorí závidia a snažia sa ťa zhodiť. Pamätaj, ten kto sa ťa snaží zhodiť je už dávno pod tebou. Tvoja vina to nie je, nauč sa len efektívne to ignorovať a zveruj sa o tom niekomu blízkemu, vezmeš im tým všetky zbrane z rúk.

basulaak
26. apr 2024

Asi vysielas energiu ze niesi osobnost. Ze si utiahnuta a nebudis dojem, ze sa za seba vies postavit. Je to v ludskej nature, ze clovek hlavne ten nespokojny a jednoduchsi - rozumej hlupy, vyhladava taketo terce ako si ty a ventiluje si skrz teba svoje komplexy. V hlave mi vzdy v takychto situaciach preblesne nazov jednej knihy “odvaha byt neoblubeny”. Dodava to cloveku odvahu byt sam sebou aj za cenu toho co si v skutocnosti o nas druhi myslia. Dost pravdepodobne si fajn osoba, ja som vzdy bola najvacsia partacka v praci s tymi “underdogs” na ktorych sa nazeralo cez prsty a boli to ti najlepsi a najvtipnejsi ludia v kolektive. Ale kolektiv zaroven funguje ako svorka - povedia ti uz pri nastupe toho a tamtu nemame radi. Nemas ich mat teda rada ani ty = rychlo zapadnes. Skupinovy efekt. Netrap sa ze si im nepadla do priazne. Maj odvahu byt neoblubena, s usmevom a s nadsazkou. Na takuto formu asertivity ktora vychadza zvnutra niesu zdaleka pripraveni.

pralinka25
26. apr 2024

mozno mas nejake vzorce spravania, sposob komunikacie (nemusi ist vobec o asertivitu) sposob drzania tela, gestikulacie, mimiky .... ktore skratka pritahuju takych ludi alebo to spravanie podporuju.
v ziadnom pripade nechcem tym povedat ze by to bola tvoja vina. to vobec nie ale proste niektori ludia vycitia na kilometre mozno "slabsieho" submisivnejsieho, tichsieho cloveka a vybiju si na nom svoje mindraky a komplexy, pretoze nikto normalny, vyrovnany nebude ineho sikanovat.
tym chcem povedat ze existuju terapie zamerane na to ako vystupovat ako vyzarovat vnutornu silu aj ked ju vlastne nemas.
jednu dobu chodili veduci u nas v praci na take "skolenia" komunikacie vystupovania a posobenia na druhych. mozno by stalo za to skusit nieco take.
pretoze ono sa neda ovplyvnit to kolko debilov stretnes. mozno mas fakt smolu na take typy ludi. ich nezmenis ale seba mozes posunut.

bennn
26. apr 2024

Rád by som také baby poznal v reálnom živote, myslím, že by sme si rozumeli.
No ale pre takýchto ľudí, je to ťažké. Poznám to, čo môžeš urobiť, je ignorovať ich, a vedieť odpovedať sebecky. Ono zas keď niekto ti robí zle, tak to ide samo, pretože pocituješ zlosť.
A čo sa týka práce, ak ti nevyhovuje kolektív, uvažuj o hľadaní novej práce. Aj kolektív je podstatná časť pracovného života. Keď nie je problémový a je profesionálny, tak sa pracuje lepšie aj psychika je lepšia. Keď tam sú kreténi, tak hneď máš zo života horší pocit a z chodenia do "tej" práce.

majkabambulik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majkabambulik
26. apr 2024

Priatelov si vyberame ale nepriatelov si nevyberies. Ti co ti ublizuju a ublizovali ti su ako taky obraz diabla, zleho uz tu na zemi. On neutoci na to co nema pre neho cenu, ale na to, co je velmi cenne. Ved ani zlodej nezautoci na zobraka aby ho okradol. Takyto diabol cez jeho pomocnikov-zlych ludi utoci na dobrych, dobrosrdecnych, dobrakov od kosti a ublizuje im, aby sa zmenili na typ diabla-na diablov obraz. Stane sa to vtedy, ked im zacnes odplacat zlom a neodpustis im. Odpustenie je dolezite pre tvoje vnutorne uzdravenie, nie pre tych diablov co ti ublizovali/ublizuju. Nemozeme mat vsetkych ludi radi-to je proti ludskej prirodzenosti. Ak nejaki ludia ta nemaju radi, tak je to ich problem, nie tvoj! Ty sa s nimi nezaoberaj a ak mozes, pracuj mimo kolektiv, samostatne. Ak ti niekto ublizuje tak oddid, nedavaj jemu/jej/im prilezitost aby ti este viac ublizovali. Dolezite je, aby si mala doma milujuce rodinne zazemie, lebo pracu vymenis, ale peklo doma sa len tak lahko neda vymenit. A hladaj ludi, ktori uznavaju hodnoty take ako mas ty.❤

karolinakovac
27. apr 2024

Pretože si az moc mila k ludom a nekonfliktna. Predatori maju radi obete ktoré su nekonfliktne malo konfrontuju a vela tolerujú. A na základe tohto ti ludia vycitia kde si môžu dovoliť a na koho.
V prvom rade, súkromné informácie vo firme vôbec netreba rozoberať, vždy len pracovné. Nebud na ľudí príliš mila a dostupná , neusmievaj sa vela. Ak by bol nejaky konflikt, vždy ho rieš ale s kľudom a slušne, neignoruj konflikty a veci ktoré sú proti Tebe.
Ak niekto vo firme je na mňa nepríjemný ihneď to riešim idem za nim a poviem nech sa takto ku mne nespráva ze si to nezelam. Súkromné veci vo firme neriešim vôbec, aj mna ohovárali ze ci som v živote nemala kamarátov vo firme ked sa dokopy s nikym nebavím. Ale ja chodím do roboty pracovať a nie si kecat pri káve. A našťastie mam home office čiže väčšinu času robím z domu a ked idem do roboty venujem sa práci

minenkak
27. apr 2024

Ja takýchto ľudí volám hlúpi dobraci a myslím,že to nebolo šikanovanie,len proste si sa voči tomu neodradila a šli si tí ľudia ďalej to svoje,každý ide iba dokiaľ sú hranice,že ťa učiteľka zhovárala ,je podľa mňa úplne normálne ,každý každého ohovára,ja osobne ľudí ako ty nemám rada a vyhýbam sa im ako môžem

karolinakr
27. apr 2024

ano, v tejto spoločnosti sa berie dobry = hlupy, využijem ho a odkopnem..potom ked potrebuju pomoc; každy jeden sa im otočí chrbtom, a pojdu s prosikom za tym dobrakom..nie si jedina, takych pripadov bolo..v tejto spoločnosti vladne " poserizmus"..ja som vlastne dlhoročnym skumanim zistila, že ludia su poserovia a zbabelci..deje sa to denne..ked bojuješ za dobru vec, chceš ju riešit, tak ludia po tebe začnu hadzat kamene..nikdy som to nechapala..politika znemožnia, na fcb ti nadaju do neviemčoho, ked sa aktivne angažuješ za dobro, budu na teba volat policiu alebo dokonca ta žiadat, že sa maš agresorovi ospravedlnit..a deje sa to preto, že všetci alibisticky mlčia a nehasia, čo ich nepali, alebo sa daju na stranu silnejšieho, nechcu byť ostrkizovaný..takže keby ĺudia neboli zbabelci, zlo by nikdy nezvíťazilo..a Teba by sa niekto zastal..silny sa ma zastavať a chranit slabšieho, ale to sa asi v školach a rodinach nevyučuje

karolinakr
27. apr 2024

a vlastne to je aj pripad samovražd šikany na školach, aktualne u nas, ale vela mladistvych sa zabilo aj kvili šikane na škole v USA..to su važne veci..pretože niekto to jednoducho neunesie

anketkarka
27. apr 2024

Asi nie všetko čo máš zaradené v kolónke šikana je naozaj šikana. Pravdepodobne nič z toho opísaného. Si individualista. Svojím správaním si tieto situácie priťahuješ. Vadí Ti, že nezapadáš. Možno sa stačí zmieriť s tým, že si výnimočná a nemusíš sadnúť každému, tak ako Tebe tiež nesadne každý. Niekto si dá záležať na tom, aby sadol každému na úkor svojej jedinečnosti a hraníc, ale je oblúbený.

sheila121
27. apr 2024

Nič si z toho nerob. Tiež som bola taká ako ty. Až v 18 som si povedala dosť, poslala všetkých do prdele a odvtedy čo na srdci to na jazyku a mám pokoj.

qrstxyz
27. apr 2024

To je ten problém, že si nekonfliktná a milá. Takí ľudia sa najčastejšie stávajú terčom zakomplexovaných debilkov, ktorí si na nich ventilujú svoje problémy. Treba im rázne ukázať hranice, ak nepochopia, prestať sa s nimi baviť. Vôbec sa toho neboj. A svoj osobný život v robote vôbec nerozoberaj. Vidíš, že sú ako supy, zneužijú to proti Tebe.

abbey1
27. apr 2024

Píšeš, že takmer v každej práci. Koľko zamestnaní si už prešla? Niekde bude problém a začala by som od seba. Popracuj na sebe, na svojom vystupovaní, sebavedomi- ale to zdravom, na svojom prístupe k iným. Určitú formu šikany asi zažil každý z nás. Ale ak teba sprevádza že školy a aj v rôznych zamestnaniach, treba sa zamyslieť, kde ten problém pramení.

11bodka11
29. apr 2024

Ja to iste. Zakladna, stredna, vysoka, praca. Keby tak existovala praca z domu tak ja z domu ani nevyjdem. Nedavno som dala vypoved lebo som mala az panicky strach vratit sa do prace po materskej.