Ponúkanie alkoholu na návšteve

29. dec 2023

Aj u vás v rodine / v okolí je normálne ľuďom alkohol doslova nútiť ? Napríklad teraz vianočné sviatky, ja celkovo veľa alkoholu nepijem, možno nejaký prípitok a pohár vína raz za rok keď ideme na večeru, ale teraz som užívala ešte aj antibiotiká. Všade kam sme prišli tak len " daj si " ,"nalejem ti " " hádam nás nenecháš piť samých " a keď sa ohradím, že nemôžem lebo užívam silné antibiotiká tak " pohár, dva tri ti neublíži " , " babka lieky vínom zapíja a je tu už 90 rokov"... Ako, ja si nedám keď nechcem alebo nemôžem, môžu ľudia hovoriť koľko chcú, ale tak mi počas tých návštev napadlo či si ľudia naozaj škodlivosť alkoholu neuvedomujú a ešte v kombinácii s liekmi. Pre mňa tieto návštevy už ani neboli príjemné, lebo sa tam hodinu vedelo diskutovať o tom, nech si dám za pohárik .

colsami
29. dec 2023

Bohuzial ano niektori ludia/rodiny Ti budu tlacit silou mocou, a pokial oslava a navsteva nie je o tom ze iba stamprliky jeden za druhym hadzu do seba, ani sa im to nerata.
Neznasam tuto "kulturu".

lenicka999
29. dec 2023

Ja to tiež nemám rada a áno máš pravdu oni to nevidia ako je alkohol škodlivý. Ja to ale skôr beriem že ťa chcú pohostit preto toľko núkajú. A jedlom to robia určite rovnako.

0silvia0
29. dec 2023

Nie, u nas sa alkohol nenuti. Ponukne sa, ale nenuti

mandzula
29. dec 2023

U nas v rodine sa pije minimalne, aj kamaratov mame nepijucich, ale ano, pre mnohych je to standard a vedia byt riadne otravni. Bola som na stretnuti s byvalymi kolegami a potom, ako mi bolo povedane, ze kedze nepijem, je so mnou nuda, dalsie stretnutie som odmietla.

autor
29. dec 2023

@lenicka999 áno aj s tým jedlom to bolo obdobné. " Ďakujem nedám si , bolí ma žalúdok z liekov " - " ale daj si a zapi to prestane bolieť " 😃

@mandzula u nás u rodičov sa nepije, otec je abstinent dlhé roky mama raz za čas. Ako nejaké víno sa vytiahne, ale naleje si kto si prosí a nerieši sa, väčšinou fľaša zostáva nedotknutá, ale všade inde by človeka prelievali.

petronellla87
29. dec 2023

Nie u nas sa normalne opyta ci si das poldeci/vino/pivo a ked nie nikto nikoho nenuti

lenkakravcova
29. dec 2023

Treba sa normálne nahlas ohradiť. Nie ako šedá myška ale keď rýpu narovinu povedať: "Nepijem (aktuálne) alkohol a bodka. Nechápeš to??"
Zatiaľ sa mi nestalo, že by keď niekto nepochopil na prvý alebo druhýkrát nepochopil ani po takto priamom vysvetlení. 😀 (a dôvody im môžu byť ukradnuté - šoférovanie, lieky, náboženstvo, nechuť). Treba svoje myšlienky takým ľuďom vyjadriť rázne a priamo. Funguje to veľmi dobre. 🙂

makulienka1
29. dec 2023

Ano, oni si to neuvedomujú. Môj muž je schopný povedať mi, že on predsa nepije a naliať si pri tom pivo. Jednoducho nepovažuje pivo za alkohol. Stále mi tvrdí, že to si dáva na trávenie aj keď mu stále vysvetľujem, že je to mýtus a alkohol má na trávenie skôr opačný účinok. Ale vidím na ňom, že pomaly sa mu už dostáva do hlavy čo mu hovorím takže nehádžem flintu do žita. On napríklad pochádza z rodiny, kde pijú tak, že ja to považujem za alkoholizmus. On to považuje za normálne.
A aj u nás v rodine sa takí nájdu. Môj dedko čistú vodu ani nevypije, jedine s vínom. Alebo čaj s rumom. O tom, že aj lieky zapíja s alkoholom ani nehovorím. Snažili sme sa mu to vysvetľovať, po dobrom aj po zlom. Ale už má vyše 80 rokov, tak sme nad tým potom už len mávli rukou. Vždy keď k niekto príde tak hneď vyťahuje alkohol. Ani to nemusí byť nejaká oslava alebo veľká návšteva. Stačí keď sa tam len zastavím na 5 minút niečo podať a hneď ma núka. Dokonca aj teraz keď som tehotná mi ponúkal, našťastie si potom uvedomil, že v tomto prípade si ozaj nedám a už nenúkal ďalej. U nich je to proste už automatika.
Treba byť rázny keď ti to niekto núti. Alebo im nastaviť zrkadlo a keď ti hovoria, či ich necháš piť samých tak ich presviedčaj nech nepijú s tebou.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sense
29. dec 2023

My sme divná rodina, u nás sa síce alkohol pije ale neponúka sa ako som bola zvyknutá na svk. K obedu alebo večeri sa otvorí fľaša vína, kto si dá pohár k obedu/večeri dá si, kto nie pripije si aj vodou. K dezertu pohár šampanského/proseca. Ponúkne sa raz a kto si dá si dá a kto nie tak nie.

gabrm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzubb007
29. dec 2023

To na Slovensku maju daktori takyto trapny zvyk, asi aby nevyzerali ako alkaci, ze oni chcu nonstop nasavat tak nukaju aj druhych akoze aby nevyzerali ako alkoholik samotar, tiez to neznasam, ked taky typ cloveka stretnem

lucia13022023
29. dec 2023

U nás v rodine sa alkohol ale aj iné (malinovka, káva, voda...) ponúkne, ale keď človek odmietne tak odmietne.
Skôr to je s jedlom horšie 🤣 môj starký sa ma po 2 veľkých porciach jedla snažil presvedčiť ze ešte jednu zvládnem asi pol hodinu🤣

heln
29. dec 2023

ano je to "normalne", slovenska spolocnost tak velmi akceptovala uzivanie legalnej drogy - alkoholu, ze si nedokaze bez alkoholu predstavit zivot a kazdy kto odmietne je za divneho.

gabrielkaa
29. dec 2023

U nas sa alkohol nikdy nikomu nevnucoval. Ponúkol, ale nikdy nevnucoval.Stara mama nikdy nepila, dedo zato aj za ňu. Ona alkohol nikdy návšteve neponúkla, dedo áno. Ale zas keď ma vynukuju sladkosťami to je ešte horšie. Mnohí nepijú, ale cukru zjedia habadej. Koláčiky …. A koláčiky v takom množstve su omnoho horšie a škodlivejšie ako pohár suchého vina

anickabasnicka
29. dec 2023

ja vzdycky rikam, ze kdyz prijedeme na slovensko za rodinou, mame na stole nachystane kafe a panaka driv, nez si vyzujeme boty. jenze ja kafe ani alkohol nepiju, takze odmitam, odmitam a opet odmitam a je mi u zadele, co si kdo o tom mysli. proste nebudu to pit, i kdyby mi to nasilu nutili. a na nic se ani nevymlouvam, reknu, ze nepiju a ze by si to uz mohli pamatovat.popripade se vymluvim na auto, deti nebo zdravotni indispozici, kdyz je to nekdo neznali meho nepiti. nesmis se nechat ukecat, nekteri lidi jsou v tomto nuceni do alkoholu uplne blbi....posledni dobou jsem zacala poukazovat na par lidi z rodiny, kteri se uchlastali, ze nechci dopadnout jako oni, mas videt jak jim to vadi, kdyz je vzpomenu, ze se upili. to si pak uz nikdo netroufne tu flasku prede mne ani ukazat.a mam klid.

20erika07
29. dec 2023

U nas sa nikdy nepilo a ani sme nemali doma alkohol. Starky bol alkoholik a tyran, mama ako dieta si s nim prezila vela zleho, takze u nas bol proste alkohol tabu.
U manzela v rodine to bol opak. Nikdy som si na to nezvykla, takze ja vlastne nikdy alkohol ani neponúknem, nie som na to naucena, manzela to napadne, opyta sa navstevy, mozno velakrat som v tomto mizerna hostitelka ale to je fakt posledna vec, co mi napadne ponuknut. Keďže milujem kavu, vynukujem najma tú🙂

deti95060810
29. dec 2023

chodím na návštevy kde nemajú problém s tým že už roky nepijem alkohol... ja vždy podotknem že svoje som si už odpila v mladosti... 😉

janetinka27
29. dec 2023

ahoj, obycajne je to tak, ze cim viac vysvetlujes, tym viac sa ti snazia premoct tvoje "prekazky" v piti. cize povedat rovno nie bez akychkolvek zdovodneni. nepijem, nemam chut.
ak ti to bude neprijemne az prilis, tak sa zdvihni, oblec a odid.

majlo1234
29. dec 2023

Na Slovensku je to bezne. Ja napriklad nemam vo zvyku vobec ponukat navstevam alkohol(kedze ja sama moc nepijem).

cacianka
29. dec 2023

Ponúkať alkohol je slovenský národný folklór, súčasť života, tradicii, tak ako kroje, piesne, ľudové rozprávky celoročne obrady,. Bohužiaľ s tým alkoholom.
Výšivka, rozprávka , pieseň nikdy tak neublíži, ako alkohol. Nerozvrati osobnosť ľudu, nerozvrati rodiny, osudy.
K veci : aj u nás v rodine bol alkohol bežnou súčasťou všetkých dní, bohužiaľ sa tiež podpísal na ľuďoch, ich zdraví psychickom aj fyzickom. Tí čo najviac ponúkali, nechceli ani nevedeli pochopiť, že pomáhajú k pádu a rozpadu ľuďom čo mali s alkoholom väčší problém. Až po čase akceptovali rázne odmietanie od iných, ktorým alkohol nechutil, nechceli ho užívať, a k tej akceptácii pomohol iba veľmi prísny postoj, zvýšený hlas, niekedy až skaredsie preslovy, a čas. Prípadne ignorácia návštev, dočasne odstrihnutie.

mimikarol
29. dec 2023

Mne núkal svokor vodku aj keď som bola tehotná. Stále mi ponúka keď k nemu prídem a to som s mužom už 15 rokov a za ten čas som si nikdy ani prípitok nedala. Ja proste nepijem a. Iný z jeho rodiny si už zvykli a nenukaju mi.

slavomira236
29. dec 2023

Ja ani alkohol doma nemam ziadny. Niesom dobra hostitelka. Ale davnejsie som mala flasu pametam a som ponukla jeden potom navsteva si sama pytala tak som uliala dalsi. Potom som nenukala tak chlap nechal zenu u nas s dietatom a on isiel do krcmy co je oproti domu. Alebo bola flaska a navsteva neodisla pokial flaska nebola prazdna a este mojho chlapa posielala kupit do nonstopu🤦Tak uz nekupujem a je klud aj menej navstev. Kto si rad vypije nerad ide tam kde vie ze mu neuleju. Ja som teraz navianoce kupila2nealko piva a 2alko piva. S muzom sme si dali jednu 20tku na polku po veceri. Druhe dalsi den.