Ako cestovať sama so 16-mesačným dieťaťom?

zzuunnaa
5. jan 2024

Ahojte zienky. Kvôli manželovi som sa presťahovala na dedinu, kde nič nie je :/ Nemám tu ani kamošky (skúšala som hľadať, neúspešne), rodina daleko. Muž je nonstop v práci, vidím ho len v noci v posteli spat, keď je náhodou ak doma, tak kosi, opravuje na dome a pod. V tomto smere som nešťastná, xkrat sme sa o tom rozprávali, nepomohlo.. Keďže som sama v obrovskom dome, smutno mi, chcela by som s dcérkou (16 mesiacov) cestovať, aspoň by som mala nejaké zážitky. Na denne výlety chodíme samé sem tam, no myslela som pár dňové, pripadne aj zahraničie. Avšak nie som extra skúsený samocestovatel. Rozpocet na nejake “mesiac pri mori s cestovkou” nemám, radsej niečo lacnejsie každý mesiac napríklad. A tak by som poprosila o praktické rady ako sama cestovať s takým malým dietatom? Preferujete hotely kvôli bezpečnosti? Ako riešiť napríklad raňajky keď sú bufetove stoly? Kde nechám malú kým si naberiem? (na stoličke sama nevydrží, len čo ide par metrov od nej vrieska mama). Ako napríklad vlacite batožinu aj dieťa? Chodíte samé aj do cudziny? Máte nejake tipy? Budem povdacna, lebo takto sa sama doma asi zblaznim :/

hipuska
5. jan 2024

@zzuunnaa nájdi si partacku. Bude to veselšie, lacnejšie. Môžete obývať jednu izbu

lulu1812
5. jan 2024

@zzuunnaa ja som tiez sama s 15mesacnym. Ale neviem ci je to cas na taketo cestovanie. Myslim na dlhsie. Aspon moj je uplne iny ked nieje doma skor len cez den aj to ma rozhadzany rezim. Ale nesla by som mimo hotela atd. Aspon ranajky a vecere. Mozno v tom veku by uz mohla spolupracovat a po svojich ist vysvetlit co ideme atd...pripadne kym si naberies jej dat do ruk nieco na papanie cim sa zabavi. Inak osobne si netrufam takto sama aj ked v tej predstave je to parada kym nepomyslim na realne situacie🙈

zzuunnaa
autor
5. jan 2024

@lulu1812 no veď toto, že predstavy sú jedna vec ale realita druha.. 😀 keď mala mala rok, ukecala som muža na 4 dňový baby hotel a nenajedol sa ani on, ani ja, mala asi aj hej, len sme stále trpli kedy začne kričať, hádzať veci atd a to bol vyslovene detský hotel 😀 Len doma ma asi porazí :/ Premýšľam na začiatok aspoň skúsiť nejaké mesto, na max 2 hodinky od domu, len potom zase rozmýšľam ako s jedlom, keďže doma varim ešte bez soli a menej korenia :/

zzuunnaa
autor
5. jan 2024

@hipuska joooj, hneď by som nejakú takú kamosku brala… ale moje kamošky deti ešte nemajú, cez týždeň sú v práci, vikendy trávia inak a tie čo majú deti majú už po 2-3 a tie samé určite s nimi nepôjdu :/ Kamoska cestovatelka by mi veľa vyriešila ale kde ju zohnat 😀

lulu1812
5. jan 2024

@zzuunnaa my sme boli minule leto v chorvatsku malu sme apartman varili sme si samy. Ja celkovo ked varim menej solim kazdy si uz osoli podla seba, ale tym ze niesom tabulkova prezijem uz hocco...videl ako sa starsia krmi hranolkami mal uz tie. Neprezivam to. Ano nemal sladke ale nezabijem sa ked zje cosi ine. Ale niesom vo faze ist s nim kamsi na vlastnu past. So starsou som bola prvy raz ked mala asi 3-4roky vlakom a bola to parada...ale teraz tahat kufor,tasku k tomu kocik asi nie. Ja by som riesila len jednodnove vylety ked vies ze uz vecer bude mat svoj klud doma. Najblizsie planujem ist vlakom do Trnavy tal duuufam ze sa podari aspon cosi lebo ma uz doma picne🙈😂😂ja clovek spolocensky som uz doma zvlcela🙈😂😂

petamich
5. jan 2024

ak by si sla sama, tak velka pomoc je nosic (brala som ho aj ked som sla s muzom), namiesto kufra ruksak na chrbat, nech netlacim pripadne aj kocik aj kufor, do 2 rokov je dieta zdarma, kym ti sedi v lone (co sa leteniek tyka), ubytovanie by sa ti mozno kusok predrazilo pri hoteloch, ked budes sama ale zasa na europske weekend tripy si vies najst cenovo dostupne cez booking

a co sa toho jedla tyka, dieta do nosica, kocika, naberies si a pokojne si chod zjest von na travu, kym tam dieta bude "behat" (ak teda bude vhodne pocasie), v baby friendly hoteloch maju bufet aj pre deti, kde varia na pare atd.

skusila by som mozno fakt na zaciatok Brno, Prahu, ...a uvidis ako vam to pojde alebo aj len jednodnove vylety, na stravu maleho som ja nebola nejako extra "citliva", takze v 1.5 roku cca. uz isto jedol to co my, takze z menu v restauracii sa vzdy dalo cosi vymysliet

marianarem
6. jan 2024

@zzuunnaa Ja by som prave nasla cez booking alebo airbnb nejaky maly byt s kuchynkou, tam nebudes musiet riesit hadzanie veci v jedalni atd. Keby islo o 2-3 dni, tak by som nejake jedlo aj nachystala vopred.
Niektore tie ubytka su dobre vybavene aj pre deti. My sme pred rokom a pol boli vo Visegrade na 3 noci, ubytko malo aj detsku postielku, podsedak na wc pre deti, bola to cast domu a bol aj pristup do zahrady s hojdackou, hned vedla bolo ihrisko. A cena uplne prijatelna.

jenn7
6. jan 2024

@zzuunnaa moja rada je, aby si s cestovanim do zahranicia definitivne este pockala, sama opisujes situaciu, kedy ste si ani dvaja nedali rady a co to ma byt za dovolenku ked budes sama na hadzajuce a vrieskajuce dieta. To budes mat fakt super zazitky. Maximalne by som vyskusala sadnut na vlak a ist do najblizsieho vacsieho mesta, prechadzka, niekde obed a domov. Jedlo jej vezmi so sebou. Ked budes vidiet ze sa vylet podaril a ty si si nevytrhala vsetky vlasy, nabuduce skuste ine mesto, mozno kusok dalej atd.

zorkahorka
6. jan 2024

16 mesacna vie zjest uz vsetko, takze ranajky by problem nemali byt. Ked si pojdes nabrat, vezmes ju so sebou, moze sa tmolit okolo teba.
Osobne by som si pardnovy vylet s mslym babok neuzila. Nevies niekoho vziat, s kym by si si vedela podelit starostlivost o malú? Trebars mama, sestra..
My sme daleko s detmi od fomu nechodili, mozno tak hodinu autom, lebo im je dlho. A ak uz sedi vzadu v aute... moze mrncat a vyrusovat ta pocas dlhej cesty

lili1313
6. jan 2024

S malými detmi odporucam apartman, byt, je to aj lacnejsie a presne mas ten klud ze netrpnes čo rozhadzu na verejnom priestore. Musíš si síce to jedlo zabezpecit ale pre mna bolo pohodlnejšie na zaciatok jednorazovo naplnit chladničku a mat svaty pokoj, ranajky na balkóne v pyžame. Obedy, večere vonku alebo donáška.

vladi4444
6. jan 2024

Odkiaľ si, ak sa môžem opýtať? Tiež mam dcérku v rovnakom veku a úplne ta chápem 😅

kornelies
6. jan 2024

@zzuunnaa Nedokazali ste sa dvaja najest pri dietati a sama to dokazes? Sama musis vediet, co ti vyhovuje v hoteli. Aky zmysel ma pre teba niekam ist, ovesana, upotena, znicena a nemas navarene podla seba. Ty potrebujes kamaratku a dietatom a nie riesit presoleny zemiak v restauracii. Cestovala si, ked si bola bezdetna. Skor mi to pripada, ze nie.

lujza123
6. jan 2024

@zzuunnaa s malým dieťaťom sú podľa mňa lepšie ubytovania s kuchynkou (kľudne aj spoločnou pre všetkých hostí ) skús pohľadať cez airbnb alebo booking, hauzi.
Super sú rôzne rodinne minifarmy so zvieratkami a detskými preliezkami.
Cestovať je ideálne autom, ked sa nedá tak radšej vlakom, dlhé cesty v autobuse sú hrôza s drobcom, tak isto dlhé lety lietadlom.

Co sa týka batožiny určite turisticky batoh, ak nemáš kúp si taký co je určený pre ženy, okolo 40 l , tam na pár dni zmestis dieťa aj seba + Ľahučký golfový kočík
Na kufor zabudni, potrebuješ 2 ruky voľne.

Odporúčam kúpiť cestovný/ kempingovy lavór - umývadlo. Býva to z takého nepremokaveho materiálu, nic to neváži, vieš to zložiť. Bude sa ti hodiť ked budes potrebovať niečo oprat, niekedy sú na ubytovaniach príliš malé umyvadielka, nedajú sa zapchať atd. A s malými detmi to vzdy býva tak ze vezmeš 2 trička zaspini ich, vezmeš 10 tričiek tak isto ich zašpiní hneď. Aspoň moja dcéra mala na cestách tendenciu obliat sa, zašpiniť veci ovela rýchlejšie nez doma a akokoľvek som ju zbalila nikdy mi veci nestačili. Toto ma vzdy zachránilo.

Ak si celkom netrufas sama skús rôzne skupiny - na fb je ich veľakrát ludia hľadajú spolucestovatelov, tak isto veľa skupín kde nájdeš podobne akčné mamičky

Prvá cesta môže byt celkom stres, ale rýchlo zistíš ze ten strach a obavy boli skôr v tvojej hlave. Vychytas rôzne muchy a zistíš ze to co si si myslela ze bude problem nakoniec vôbec problem nieje.

lujza123
6. jan 2024

Ked si taký hotelový typ a chceš bufetove raňajky môžeš to riešiť nejakým ľahkým nosičom do ktorého dáš drobca a môžeš si ponaberat jedlo.
Mne napríklad toto vôbec nevyhovovalo ked bola dcérka malička. V týchto veľkých jedálňach bolo vzdy veľa ľudí, podnetov pre malú moc mi tam nevydržala v pokoji. Rýchlejšie sme sa najedli vo vlastnej réžii a v klude
Ked uz kdesi riešiť jedlo radšej obed, niekde v reštaurácii s detským kútikom. A večeru tiez už kdesi svoju

majlo1234
6. jan 2024

Ja som si v bufete zvladla nalozit aj s deckom na rukach, ale je to o hubu. Viac som si to uzila, ked sme sa prestriedali s muzom. V tom veku sme vzdy nosili so sebou nejake male hracky, syn dostal jest prvy, vzdy sa naslo nieco schodne, ja nie som velmi striktna a k tomu tie hracky a normalne sme sa najedli.
On je take standardne decko, ani nie velmi divy, ani nie extra kludny, v ziadnej restike to doteraz nikto neriesil, stalo sa, ze hodil skleneny pohar o zem, rozne veci sa prostr deju mimo domu😂 ale je to o nastaveni, ktore musis mat velmi povolene, ak si chces dovolenku s deckom trochu uzit.
Co sa tyka presunov, mne sa najviac osvedcil kocar, na nom polozeny kufor a dieta v nosici. Dalej som si vzdy prenajala auto, ked sme boli sami, potrebovala som matmpocit, ze cokolvek sa stane, nalozim dieta a vieme ist do nwmocky( nikdy sa nic nestalo😂)

madeincssr
6. jan 2024

@zzuunnaa ja by som sa hotelom a restauraciam skor vyhybal. Maly penzionik s dobrymi recenziami, izba/apartmanik s kuchynskym kutom, alebo booking... Dokonca aj v dobrych kempoch su az luxusne novodobe "chatky", mobilne domceky. Ranajky a vecere poriesite tam a cez den si cosi bud vezmete, alebo kdesi cosi date. Doprava najlepsie autom. Vezmes si vsetko, co mozes potrebovat. Mozno na vylet autom najdes aj nejaku partacku (rodina, kamosky, nemusi byt s dalsim dietatom). Ostatne ako radia dievcata, dieta v nosici, batoh a volne obe ruky.

zzuunnaa
autor
6. jan 2024

@petamich ďakujem za rady 🙂

zzuunnaa
autor
6. jan 2024

@marianarem chcela som hotel kvôli tomu, že variť nemusím ale asi je pravda, že lepšie by bolo s kuchynkou a niečo rýchle na štýl cestoviny s omáčkou urobiť.. Lebo keď si fakt vezmem, že mala vyžaduje 5x denne jedlo, tak hotel by mi tak či tak nepomoholl a ešte problém s chladničkou na pripadne zásoby by bol… ďakujem za rady 🙂

zzuunnaa
autor
6. jan 2024

@jenn7 nemyslela som nutne hneď zahraničie, možno nejaký hotel na svk, kde je detský bazén napr.. Na denne výlety chodíme, síce nie vlakom ale autom. Na vlak som sa ešte neodvážila, nechce sa mi riešiť kociar, to som si vravela, že počkám kým drobec vyrastie a bude schopná dlhšej chôdze, vlaky isto chcem zaradiť ako dieťa som ich milovala 🙂 Denny výlet je OK, mala mi tak 1-1,5 hod v aute vydrží, jedlo vtedy beriem so sebou, len mám pocit že vtedy jej ešte viac rozhadzem režim, lebo v aute moc nepospi, v kociari tiež nie. Tak preto som chcela ísť na pár dni, že aspoň tie “celé dni” bez cesty by sme mali v akom takom režime ako doma.

zzuunnaa
autor
6. jan 2024

@zorkahorka nemám :/ sestru nemám a mama je na invalidnom, má problémy s clenkom, prejde pár metrov a boli ju noha… mala sedí v aute vzadu a tu 1 - 1,5 hodinku dokáže vydržať lebo často ju prevážať sama keď musím niečo vybaviť či k lekárovi ak ideme (špecialistovi) atd. Ale áno, je to na zváženie či aspoň jedna z nás z toho niečo bude mat..

zzuunnaa
autor
6. jan 2024

@lili1313 hej, asi pravda, lebo keď si vezmem že minimálne nejaký jogurt by som jej kupila do zásoby isto a na hoteli ešte riešiť kde ho dát, či tam bude tá mini chladnicka atd… ten hotel som myslela asi skôr pre svoj pocit bezpcecia, že je tam “viac ľudí”.. Niekedy človekovi tých apartmánoch narazi na hocičo 😀

zzuunnaa
autor
6. jan 2024

@kornelies cestovala som a veľmi rada, preto mi to možno aj tak chyba.. Len sama som to neriešila, lebo som vedela, že prespim “kdekoľvek”, zvladnem akykolvek dopravný prostriedok a raz som ostala cely deň na letisku a keďže som celiatik nebolo tam nič a žila som 2 dni na chipsoch a gumených medveďoch 🤢 Lenže toto po 16 mesačnej chcieť nemôžem, tak je na mna jej zabezpečiť čo potrebuje… A ja viem, že to je možno sialeny nápad preto sa pýtam na rady a skusenosti iných…

betulinka1
6. jan 2024

@zzuunnaa s tak malym dietatom by som preferovala hotel, idealne s detským kútikom, bazenom, vsade take hotely najdes. Myslim, ze takto male deti asi nebudu zaujimat pamiatky 😉. Hladala by som destinácie, kde sa dostanem do 1,5 hodiny lietadlom alebo potom vlakom ako Praha, Budapest, Viedeň. Maju vyslovene detske casti vo vlakoch + sa dieta vie prejst, maju jedalensky vozeň. Aj ked tu na Sk najdes kopec pekných hotelov pre deti, za mna so 16 mesačným by som nechodila hore dole po svete, max v lete k moru, robila som by som si vylety po Slovensku.

lujza123
6. jan 2024

@zzuunnaa práveže to cestovanie s dieťaťom je náročné iba ked s tým chceš začať. Ale akonahle už pár krát niekam ideš tak zistíš ze sa to celkom dá, vychytas muchy, zistíš ako a co ti je najlepšie zbaliť, ako sa sprava dieťa na cestách, ako a kedy sa ti najlepšie cestuje.

Ja som chodila kade tade s malou dcérkou. Mňa brzdili iba financie keďže som bola slobodná matka. Ale mám veľa kamarátov v rôznych kútoch sr, cr aj v zahraničí, tak som často sla na pár dni na návštevu k niekomu.
A potom také low cost výlety ako stanovačky a pod.
Napríklad do Chorvatska som tak sla, išli kamaráti na 2 týždne, co bolo úplne mimo môj budget, ale prišla som za nimi na posledné 4 dni, nočným autobusom s 2 ročným dieťaťom. Čakala som nočnú moru, nakoniec dcéra celu cestu prespala, úplná pohodicka, s batožinou aj kocarom pomohli spolucestujúci. Pár dni sme sa ocvachali v mori a naspäť nás už brali autom

Celkovo mojej malej výlety a nové podnety prospeli, ona bola také akčné dieťa, najhoršie sme obidve znášali takýto stereotyp počas zimy to bolo ovela horšie ako trochu nepohodlia na cestách

zzuunnaa
autor
6. jan 2024

@lujza123 ďakujem moc za podporu 🙏 asi jedna z mala čo podobne “šialene” uvažuje 😀 Tiež si tak vravím, že to môže priniesť aj dcére aj mne niečo do života.. okrem toho, že nebude nuda (pre mna ale už aj pre ňu), tak aj na nejaký level nekonfortu bude zvyknutá.. Osobne som nikdy cez cestovku necestovala a chcela by som aj malú tak ucit, nie len luxusne hotely a animátor ale aj stan, turistika, vlaky.. Len ako píšeš, v hlave 20tisic otázok :/ A

zzuunnaa
autor
6. jan 2024

@majlo1234 ďakujem za rady a ako si riešila autosedacku v prenajatom aute? Majú na vyber “viacero” podľa veku deti? Toto som tiež ešte neriešila 🙈

zzuunnaa
autor
6. jan 2024

@madeincssr ďakujem za rady, skúsim teda popozerat niečo take… ako je pravda, že hotel môže byt pre dieťa až moc “formálny” a možno v nejakej chatke aj s vybehom okolo bude malej lepšie.. len ja sa v noci obrniť proti strachu 🤣

majlo1234
6. jan 2024

@zzuunnaa pokial si cestovala predtym, je to uplne super 🙂 tomu dietatu vela netreba, ja som nikdy neriesila stravu, jogurt a kapsicky sa vzdy dali kupit vsade kde sme boli a zvysok prezil na mlieku, zelenine a co si kde dobol😂 sedacku sme parkrat brali z pozicovne, kym bol mensi a bolo vajce, tak sme brali vlastne, a teraz posledne cesty som vzala nasu sedacku, predsa len bola bezpecnejsia(v tom pripade sedacku na kociar, dieta do nosica a kufor tahas😂) a auto hned na letisku beres.

majlo1234
6. jan 2024

@zzuunnaa nemusis sa bat, s dietatom sa mi dokonca cestuje lepsie, vsetci su privetivi, napomocni, usmievavi. Aspon take su moje skusenosti

kornelies
7. jan 2024

@zzuunnaa 16 mesacnemu dietatu je sumafuk, ci je v Hornej Marikovej alebo v Kosiciach. Ved si vyskusaj 1dnovy vylet vlak/autobus a uvidis ako to zvladnete.