Mamou tretieho dieťaťa v 40tke

wiwuska
24. apr 2024

Ahojte, stalo sa..neplanovane a napriek tomu ze sme si sakra dávali pozor sa stalo..2 čiarky. Mam 40rokov, 2 deti(3 a 8r),novú prácu 5 mesiacov(o ktorú prídem ak..) som ako v inom svete neviem premýšľať,neviem co chcem, teda viem,chcem svoj život taky aký je teraz...muž o tom ešte nevie,chcem to najprv vysporiadať v sebe..prosím ste tu taka co sa v rovnakej situácii rozhodla si dieťa nechať ale zároveň aj taka co nie? Bojím sa budúcnosti s ďalším dieťaťom, malý byt,male auto, stávame chatu horkotazko svojpomocne a len z výplat a teraz ten kolobeh keď mám deti odrastenejsie..plus môj vek...som zúfalá..antiku som nemohla skrz zdravot.dovody a kedysi sme sexovali naplno a nič a teraz s pozornosťou a hneď??!! Potrebujem vedieť ze niesom sama kto to rieši,riešil...

pralinka25
24. apr 2024

@wiwuska ja. mala som teda 39 ale tiez mi to otocilo zivot naruby.

veronikaszabova
24. apr 2024

@wiwuska mala som 38, 2 deti - 9 a 14 rokov.... Zladli sme prvotny sok a zacali sme sa tesit. Uz ma princezna rok a sme stastni.

syslik81
24. apr 2024

no lenze to rozhodnutie nieje len na tebe.. v prvom rade si sadni s muzom a rozhodnite spolu podla moznosti .. tu ti nik radu neda lebo ta tu nik nepozna nevieme aky mas zivot .. dita je uz zarobene uz je len na vas ci ho vychovate .. 40 nieje az tak vela a zbehne to ako voda nenazdas sa a si na stuzkovej

bubbiik
24. apr 2024

@wiwuska naša mama mala 40 a doma 7 ročné dieťa ((brat) do toho som prišla ja, ako nehoda, riešili kúpu domu a jeho prerábanie, oco bez práce v tom čase mama len u súkromnika kde sa striedala s jeho manželkou, ktorá v rovnakom čase taktiež ostala tehotná, rozhodli sa, že si ma nechajú o rok aj 3 mesiace už mama mala skoro 41 starší brat 8 ja 1 a zrazu opäť prišlo dieťa a to mladší brat, mama na to spomína ako na náročné obdobie keďže ostala aj ona nezamestnaná, oco mal len kade také brigády kde ho vyplácali ako prišlo, čiže príjem minimálny, dom len na polovicu prerobený, ale nejako to zvládli sme a určite by to ani mama nemenila s bratmi máme krásny vzťah aj s rodičmi dnes sme už všetci traja dospelý, starší je už ženatý a ma aj svojho prcka doma ale rodičia nás brali ako dar a snažili sa nám dať všetko aj keď financií nebolo v tej dobe moc ale zvládli sme to a naozaj z nás vychovali úžasných ľudí

domkakvet
24. apr 2024

@wiwuska teraz si v praci spokojna a mozno by si casom nebola a potom by si lutovala, ze si mohla radsej ostat na materskej.

maryetta
24. apr 2024

Mam sesternicu ktora po 40-tke porodila 5.babatko. teda tusim uz ma 41 alebo aj 42.

anjelicek26
24. apr 2024

Ja som porodila minulý mesiac 3 dni pred mojou 40kou.. maly je u nás ale vymodlene babo,na ktoré sme dlho čakali.. uzivam si to, deti sú už veľké, maleho zbožňujú, ta materská po tak dlhej dobe (8 rokov v kuse v praci) dobre padne..a maly je povahovo také babatko za odmenu🥰🥰Tehotenstvo bolo rovnake ako keď som bola mladšia,dokonca kľudnejší,žiadne predčasne otváranie,žiadne predčasne kontrakcie, cítila som sa fajn,porod vyvolávali..

nevenka
24. apr 2024

@wiwuska ja som mala take poloplanovane (pohravali sme sa s tou myslienkou) v 37 a v 39 neplanovane. Nechali sme si ich. A to aj skrz moju diagnozu, hypertyreozu a v tretom tehotenstve aj vysoky tlak. Opakovalo sa to aj v stvrtom a uz mi ostal, aj lieky.
Nevedela by som cast zo mna a manzela zabit.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yoxinka
24. apr 2024

Kamoške sa stalo, v jej prípade šlo o dieťa číslo 5! Nechali si ho. Inak, mňa by strašne zaujímalo, čo znamená, že ste si dávali mega pozor!!! Lebo otehotnieť v 40tke je moja nočná mora. My máme tri deti, plánované a mám 39. Ja antiku nemôžem, chránime sa ako sa len dá, ale keď mi mešká menštruácia, chytám záchvaty paniky. Preto sa pýtam, ako ste sa mega chránili, keď sa vám toto stalo, lebo keď sa vám to stalo pri používaní kondómu v neplodných dňoch a počas plodných asbolútne sexuálna abstinencia, tak môj chlap ide na vazektómiu!

morusha
24. apr 2024

@bubbiik Krásny príbeh... vďaka za zdieľanie 💛

bubbiik
24. apr 2024

@morusha tak myslím si, že určite je viac takých ľudí ako sú naši rodičia, bolo to síce náročné obdobie ale rodičia nám nikdy nepovedali nie keď sme niekam chceli ísť zo školy na výlet alebo podobne a máme krásne spomienky na detstvo

mamutka
24. apr 2024

@wiwuska mladšieho som rodila ako 41 ročná, tiež nás to prekvapilo, keďže sa dlho predtým nedarilo, už sme v to ani nedúfali. Všetko v pohode. Na vašom mieste by som predala rozostavanu chatu a kúpila väčší byt.

morusha
24. apr 2024

@bubbiik Možno ich je veľa ale čítať niekoho osobný príbeh je vždy povzbudivé možno aj pre autorku alebo aj iných v podobnej situácii. Nádej,že všetko sa dá, keď sa chce, že aj napriek náročnej situácii je to zároveň krásne a stojí za to správne sa rozhodnúť.

andrea_82
24. apr 2024

Mala som 41, ked nam z uradu zavolali, ze pre nas maju na adopciu chlapceka. Jediny rozdiel medzi vychovou prveho (teraz uz 16-rocneho) syna a tohoto maleho je, ze sa mi po hre horsie vstava zo zeme. 🙂 40-tka nie je ziadny vysoky vek, v dnesnej dobe uz baby bezne v takom veku rodia.

cucoryedka
24. apr 2024

@wiwuska ahoj mam 34, deti maju 12 a 11 rokov, cely cas si davame pozor, pocitam a sledujem cyklus a bum - jeden vylet do Aten a neviem ... teda viem, ale na zaklade bazalnej teploty, hlienu, aj vypoctu dni, som nebola v plodnom obdobi (+ pozor). Prvotny sok - riadny, zivot zabehnuty, chcela som a stale chcem spravit dalsiu vysku (nasla som si pracu v odbore, ktory som studovala pred detmi a kvoli detom som som to nechala - skolstvo). Tyzden som to rozdychavala sama so sebou, potom som to povedala manzelovi. Ten sa tesi viac nez ja (pricom bol viac nastaveny, ze 2 deti a hotovo, a ja zas opacne "silacke reci chcem 5"). Takze odporucam v prvom rade smer debata s polovickou. Ste v tom spolu a spolu to zvladnete. 😊 Ja zacinam 9. tyzden, muz zacal riesit zmenu byvania, snad sa nam vsetko podari. Skolu si budem robit. A ostatok, zivot dalej ukaze. Zivot je dar, a aj ten, co nosime pod ❤️. Myslim a drzim palce ...

dudika11
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamatroch
24. apr 2024

@wiwuska my sme mali prekvapenie, ked som mala 38... Dcery mali pri narodeni braceka 6 a 8, ako hovoris, vsetko uz zabehnute, deti samostatne, ja praca a fajn prijem, ale aj dost vazne zdravotne problemy, ktore boli jednym z dovodov, pre ktore sme uz dalsie neplanovali (i ked ja som to niesla velmi tazko, lebo vzdy som tuzila mat tri deti... Ale mali sme fakt dost objektivne dovody preco nie a moj rozum ich bral... Len srdce nie 🤷).
No co Ti poviem... Manzel to niesol tazko a potreboval teda riadne dlhy cas, kym to stravil, moja mama to iste... V podstate som nemala oporu v nikom a tehotenstvo bolo stylom skoncil jeden fyzicky problem, prisiel druhy... No cim horsie som to zvladala fyzicky, tym lepsie mi bolo psychicky... Bolo to ako zazrak, carovne obdobie napriek vsetkemu a vsetkym.
A bolo take krasne, ked sa narodil, znovu ta babatkovska vona... A prekvapivo som nebola vobec unavena, este aj to nocne kojenie ma tesilo, taka chvilka tichej radosti z jeho existencie a vynimocnost chvile, kedy sme boli len ja a on zatial, co vsade okolo vladol pokoj.
A potom... Ked mal 4 mesiace, zistili najstarsej nador na mozgu... A ja som pochopila, ze cas syncekovho narodenia by som ani sama lepsie nenaplanovala... Dcera potrebovala aj po ukonceni pobytu v nemocnici intenzivnu starostlivost po psychickej i fyzickej stranke (vybavila som jej aj to, aby nemusela chodit do skoly), keby som nebola doma na MD, toto by vobec nebolo mozne... (Dcera je ok).
Tak sa netrap a prijmi to babatko s laskou. Kde sa uzivia dve, uzivi sa i tretie a velka rodinka je nieco krasne. Nebude to vzdy lahke, ale postupne to date.
Teraz ma syncek uz 5 rokov a nebudem Ti klamat, od jeho 1. roka do 3. som nemohla ist ani na wc neplanovane, taky nezbednik to bol... Ale teraz je to partak a tak rozumny chlapec, ze ja len pozeram, ako si to on vie v tej hlave poskladat. A s tatinom su kamosi, taka dvojka, "my chlapi".
A ja by som nemenila a keby som vedela, kolko bojov, slz, sebazapierania, siahania az na dno svojich sil ma to vsetko bude stat, aj tak by som nemenila. Ten jeho pohlad plny lasky a ked mi povie "maminecka" 🥰 ...vsetko co bolo za to stoji.
Nehovorim, ze je to jednoduche, tiez mame jedno auto, ja ani vodicak, zdravotne problemy sa mi zhorsili aj tehotenstvom, byvame v panelaku a deti maju (i ked najvacsiu, ale spolocnu) jednu izbu (dve teenagerky a skolkar), to uz dava tusit, ze to nie je vzdy ruzove. Ale tu dynamiku vztahov zazijes az od poctu 3+ deti. A ked vidim, ako sa snazia (v dobrych dnoch 🤭) potesit jeden druheho, ked je niekto smutny, chory, ci ma sviatok... Srdce mi ide roztopit od lasky.

bambieblue
24. apr 2024

@wiwuska Tu ti veľa žien napíše že to zvládneš atď. Lenže ty sama sa musíš rozhodnúť čo bude ďalej čo urobíš a čo bude najlepšie pre teba pre vás ako rodinu.Ty sama vieš v akej ste situácii a vieš aký máš ťažký život, pretože každý z nás má v živote svoje problémy a úskalia.No strojcom svojho života si ty a ty sa musíš rozhodnúť čo ďalej napíš si čo by bolo pre a čo proti a uvidíš čo bude lepšie pre vás.Vieš ,ženy ti tu napíšu iba svoj názor no ale žiť za teba tvoj život nebudú to budeš len ty.Ak sa už rozhodneš akokoľvek nebudeš prvá ani posledná žena. Moja teta tak mala 2 malé deti a tiež neplánovane otehotnela a to mala 38 rokov no tiež už to 3 nechcela keďže mala svoje plány a mali sa sťahovať do inej krajiny koli práci nakoľko ju povýšili a veľmi sa nato tešili a nakoniec zistila že je tehotná, bola nešťastná koli tomu no nakoniec sa s mužom dohodli že pojde na potrat. Teraz už žije 4 roky v inej krajine a ešte aj kariérne išla hore je z nej manažérka a žijú si dobre a ešte mojej mame vravela že dnes by nebola tam kde je teraz keby ostala vtedy doma na materskej ona to neľutuje svoje rozhodnutie a my sme ju zato ani nesúdili lebo to bolo jej rozhodnutie. No musíš dobre porozmýšľať čo a ako ďalej ak sa na to necítiš nemôže ta nikto obviňovať, nik nevie aký máš život či ľahký alebo ťažký to vieš len ty .Veľa šťastia prajem

zyzyka
25. apr 2024

Máme to ako cez kopirák . V januári budem mať 40. Doma deti 7 a 4. Veľmi malý dom, nakoľko kedysi boli prognózy, že žiadne dieťa mať nebudem. Pol roka som v novej práci, horko ťažko som si ju po MD našla a prídem o ňu. V začiatkoch som bola v šoku a rázne to odmietala. Mala som dokonca aj výmenný lístok a termín na UPT. Môj muž ma ale podržal, nechal rozhodnutie na mňa, ale dal mi najavo, že on sa na to teší a bol by rád, keby sme to skúsili. Aktuálne som v 15 tt, genetické testy máme za sebou a už máme za sebou aj kolo oznamovačiek. Toľko dojatých ľudí (dokonca aj šéfka) som už naozaj dlho nevidela. Naše detičky sa veľmi tešia a ja čakám, kedy naskočím na ten vlak radosti s mojim okolím, lebo stále to vstrebávam 🙂 dieťa je dar a z nejakého dôvodu si nás vybralo ❤

slniecko5
25. apr 2024

Mám 42 a takmer 2rocnu, piata v poradí.
Veľmi podobná situácia Tvojej, tiez dve neplánovane čiarky po nástupe. Ťažké to bolo prijať cele tehu.
Po pôrode do prešlo.
Spätne som si uvedomila, že mi to vlastne dosť pomohlo, sťahovali sme sa a mám som čas a priestor sa zabývať, vyladiť dochádzanie atd.
O rok nastupujem, už teraz sa na to pripravujem, včera mi firma poslala prednášky, ktoré som si pustila online. Sme v kontakte.
Neboj, dobre bude..
Mňa manžel a deti dosť podržali a držia, dávajú mi priestor, najmä manžel si veľmi ceni túto moju obetu.
Držím palce!

slniecko5
25. apr 2024

Minule som čítala, ze výroky “da sa” a “nedá sa” sú obe správne, odpoved je v nás.

sirka9
25. apr 2024

V prvom rade by si sa asi mala porozprávať s manželom. Pretože ste na to dvaja. A potom sa môžete spolu rozhodnúť ako ďalej. Myslím, že tento krok by si mala spraviť skôr, ako začneš pochybovať o tom, či to zvládnete. Ja som rodila prvé dieťa v 40, práca, hypotéka, malý dom, určitý životný štandard. Celý život hore nohami. Áno, nie je to jednoduché niekedy, hlavne psychicky pre mňa. Ale keď ma chytí dcéra za ruku viem, že keď som bojovala o to aby sa vôbec narodila, bolo to správne rozhodnutie ( mala som predcasnu menopauzu a nebyt doktorov mala tu nie je a ďalšie už nemôžem mat). To je síce iný príbeh než tvoj, ale chcem tým povedať, že rozhodovať sa nemôžeš sama za seba keď ste rodina

mateson
25. apr 2024

Asi mňa tu ukamenujú, ale ja by som už do toho nešla. Ale to som ja. Syna som mala v 34 a mne už aj to príde neskoro. Navyše ak píšeš malý byt atď. Vaše možnosti ale musíte poznať vy. Reči "dve lebo tri,je to jedno" sú totálna hlúposť. Ak už sa rozhodneš tak či tak, je to iba tvoja vec. Nikto iný nebude chodiť v tvojich topánkach.

mateson
25. apr 2024

@sirka9 akože, rodina rozhodne? Ak s tým ona nebude stotožnená, že áno , chcem to, tak všetko ostatné padá. Pretože tehotná bude ona, rodiť bude ona, v noci bude hore ona atď.

petkavka
25. apr 2024

@wiwuska tak hlavne su tam viacere roviny. Materialna - pohorsi sa vam, Pravovna - pohorsi sa ti, Denny rezim - tu sa ti moze polepsit (kludne babatko), alebo pohorsit (male vrestadlo 🙂 ) .....To vsetko ale vyvazuje psychicka pohoda ....Si v pohode s tym, ze budes mat hotovu chatu za cenu nenarodeneho dietata? ....Budes v pohode, ze pojdete na dovolenku za cenu nenarodeneho dietata? .....A naopak, nebudes babatku vycitat, ze nemozete na dovcu, ze ste stratili konfort, ze nemozete cestovat, ze nemate poriadne byvanie? ... Inak ja mam doma taketo "stasticko" pred 40tkou (ale chceli sme ju)....pohorsilo sa nam uplne vo vsetkom...dcerka mimoriadne narocna. Starsia dcera prisla o dovolenky, lyzovacky, vylety .....Manzel o pohodlie, ja o pracu ....zivot sa nam velmi zmenil .....A je to to najkrajsie a najlepsie co sa nam mohlo udiat . Milujeme ju nadovsetko🥰

mateson
25. apr 2024

@petkavka a je to tady🤦 Chata a dovolenka za cenu nenarodeného dieťaťa. Presne toto som vedela, že príde.

belaaaaaaaaa
25. apr 2024

@wiwuska Nech Ti ktokoľvek napíše čokoľvek, rozhodnutie je na Tebe a tvojom manželovi. Ani by som si nedovolila presviedčať Ťa. Je to tvoj život.

mateson
25. apr 2024

@belaaaaaaaaa presne tak. Ani presviedčať, ani sa nesnažiť vyvolať pocit viny.

ibatanecnica
25. apr 2024

Drzim oalce nech sa rozhodnes akokolvek. Mam kamaratky ktkre rodili okolo 40ky . Ale planovane. Bolo to narocnejsie ale kazda to dala. Situacia sa vzdy nejako vyvinie. Je iba na vas ake riesenia najdete a co ste ochotni urobit, obetovat.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre