Škola v prírode

karola22
9. okt 2022

Zdravím všetkých rodičov.
Podeľte sa prosím o svoje skúsenosti zo základnej školy. Moje dieťa sa za celé 4 roky prvého stupňa (teraz je štvrták) nedostalo do školy v prírode. Ich triedna proste žiadnu školu v prírode neorganizovala, ani nám žiadna nebola ponúknutá. Viem, že niektoré triedy išli, ale iné triedy a medzi nimi aj naša nie. Prepadol nám tak bonus od štátu 100 €, čo mi príde dosť nefér? Stalo sa to aj vám? Stáva sa to i inde? Alebo je to ojedinelá situácia zrovna u môjho syna? Čo robiť? Nechať to tak? Ak sme mali zákonný nárok na dotáciu a nevyčerpáme ju, nepreplatia nám ju? Alebo komu potom tie peniaze ostanú? Viete prosím poradiť? Možno aj iným.

marionca
9. okt 2022

@karola22 Prečo to riešite tu? Čo takto otvoriť na rodičovskej schôdzke ústa a opýtať sa priamo p. učiteľky? Čo chcete vedieť? Ako je to inde? Jednoducho sa buď ide, alebo nie. Tu nič nevyriešite, zas len spúštate ohováranie učiteľov a masírovanie ega niektorých premotivovaných mamičiek. Opýtajte sa na to priamo v škole. Dajte sa dokopy s ostatnými rodičmi, ktorí by o školu v prírode ma

veronikaszabova
9. okt 2022

@karola22 urcite ti ju nepreplatia.

deti95060810
9. okt 2022

@karola22 moje deti boli v štvrtom ročníku... tak ak je teraz dieťa v tomto ročníku tak možno sa ešte dočkáš...
obe boli na jar - myslím že v apríli...

marionca
9. okt 2022

@karola22 ....mali záujem a riešte to s tými, ktorých sa to týka. Škola, triedny učiteľ, rodičia.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
patka06
9. okt 2022

Škola dostane dotáciu na určitý počet žiakov a toľko môže zobrať, ostatní nadpočet ak by chceli ísť a bola by kapacita si musia zaplatiť celý pobyt.
Rodičom dotáciu nevyplatia.
Najlepšie je riešiť s organizátorom ŠvP prečo práve vaše dieťa nejde.
Ak sa ŠvP na škole vôbec neorganizovala, nie je ani dotácia pre školu.
Ako to bolo v predošlých ročníkoch? Moja dcéra bola na dotáciu v 3. ročníku, ale na konci školského roka v júni. Tak možno aj vaša škola to bude riešiť až v tomto termíne.

benit
9. okt 2022

Preplatit nepreplatia. Ked je teraz stvrtak, este kludne moze do švp ist. Aj my ideme v juni 2023. Navrhni na rodicku a uvidis, co ti povie triedna.
Nie je to povinnost pre ucitela ist. Je to naozaj velmi narocne a za nevyspany tyzden som dostala 1 den nahradneho volna.

asocial
9. okt 2022

@karola22 ziaden bonus vam neprepadol. U nas chodia deti v 4. triede, na konci 4. triedy, vtedy maju aj tu dotaciu. Teraz isli dobrovolne deti z inych tried, kde sa ucitelky dohodli, ale bez naroku na dotaciu. Dockas sa. Pripadne sa informuj v skole, kedy idu vasi do SVP:

belllinka
9. okt 2022

Sa cudujem, ze sa niektora ucitelka este odvazi ist do svp. Pri dnesnych detoch a hlavne rodicoch 🤦‍♀️ Je to na ochote ucitelky, ci pojde alebo nie.
A nechapem co chces preplacat, ak nejdu. Bezdetni ludia si maju dat preplacat rodinne pridavky lebo ved KEBY mali deti, tak na ne maju narok?

kristiii
9. okt 2022

@karola22 pýtaj sa v škole, či bude tento rok škola v prírode s dotáciou. Na synovej škole bývala skoro každý rok už od predškolákov (bez dotácie), syn chodil, samozrejme s hradenou plnou sumou..keď bol v štvrtom ročníku, kedy mali možnosť čerpať dotáciu, prišiel covid..🤷..nezazlievam to nikomu, proste hold smola..

karola22
autor
9. okt 2022

V škole sme sa rodičia na schôdzach o to zaujímali od prvej triedy. Ako prváčikov nás vylúčili,, že prváci nechodia. Potom ako druháci bol covid a nikde sa nešlo, potom išli len 4 vybrané triedy z jedenástich, a teraz v štvrtom ročníku na aktíve rodičov triedna povedala, že už sú vybrané 4 triedy, ale ona s našimi nejde, pretože v júni má štátnice. pán riaditeľ povedal, že ísť môžu na dotáciu všetky deti, ale nie je dosť učiteľov, ktorí by s deťmi išli. No tak sme nevedeli, čo na to povedať.

mogaa
9. okt 2022

@karola22 rok 2022sa začala pandémia, detto rok 2021 sa skoro nič neorganizovalo....škola v prírode určite nestojí len tých 100eur na dieťa, takže zrejme viacerí rodičia z triedy nemali záujem...okrem toho s deťmi musia chcieť ísť minimálne 2 učitelia a vôbec to nie je ich povinnosť, nemajú to zaplatené ani ako nadčasy, ani diéty....

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2022

@karola22 Ja budem mat taku blbu otazku: Ide rodicom o tu skolu v prirode, alebo o tu prepadnutu dotaciu?

patka06
9. okt 2022

@karola22 Komunikujte s riaditeľom, ak má dotáciu na všetky deti, mal by pre ne ŠvP zorganizovať, zabezpečiť dozor - u nás boli aj vychovávateľky, prípadne hľadať ochotných rodičov, ktorí by šli ako dozor.
Nemusí s triedou ísť triedna učiteľka ak na to má vážny dôvod.

bimbambim
9. okt 2022

@belllinka prečo by učiteľka nemala ísť ? Moji keď boli tak mali animátorov celý čas pri sebe .Dcéra doteraz spomína ako bolo super s animátormi program nabitý.S učiteľkami boli len keď jedli a po večeri mali program s učiteľkami.Ked mali diskotéku program bol s animátormi.Sli v júni keď sa učiť už nemuseli tak učebnice ani nebrali.

belllinka
9. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl evidentne si mysli, ze teraz jej niekto da stovku na ruku, ak jej dieta nepojde do svp 🤦‍♀️

belllinka
9. okt 2022

@bimbambim nie vo vsetkych svp je animator. A zodpovednost je na ucitelke. Pozri si par tem o skolskych vyletoch co tu je v poslednom case, rodicom vadi uz uplne vsetko.

mogaa
9. okt 2022

@karola22 predpokladám že nik z rodičov sa neprihlásil ako dobrovolný dozor do školy v prírode.....úprimne, ja byť učiteľka v tejto dobe pri dnešných rodičoch a deťoch tak tiež by som s deťmi nikam nešla.....rodičia riešia či je ok aby učitelia neplatili za autobus, nedajbože ak sa tam niektorému dieťaťu niečo stane.....nemajú to zaplatené, žiadna vďaka žiadna úcta, nič.....rodičia sa k nim chovajú nadradene ako k handrám.....

karola22
autor
9. okt 2022

Rodičia sme chceli, aby si aj naše deti užili školu v prírode, dokonca sme ochotní zaplatiť aj plnú sumu, ale nás proste nikto neberie. Preto som sa pýtala, aké máte skúsenosti. Či naozaj nemáme žiadne právo dať svoje dieťa na týždeň do prírody, navyše keď štát to odporúča a vyčleňuje na to dotáciu. Či je to obvyklé, že niektorí idú aj viackrát a iní ani raz. Keď nepôjdu ani v štvrtom ročníku, na druhom stupni už ísť nemôžu.

sendy1977
9. okt 2022

@belllinka môj syn je už dospelý a nikdy v svp nebol. Triedna na rodičovskom povedala, že ona s nimi nepôjde.

stormie
9. okt 2022

Dcera tiez stvrtacka - v prvom rocniku prvy polrok sa nad svp ani neuvazovalo a potom dosiel kovid takze ani v druhom rocniku to nebolo mozne. Opatrenia sa uvolnili az koncom tretieho rocnika, nasa trieda isla ale viem o viacerych a nielen z nasej skoly ktori sa nikam nedostali lebo proste nebolo kam, vsetko bolo obsadene. Takze toto je mozno pripad aj vasej triedy. Tento rok sme svp riesili hned v septembri na prvom rodicovskom aby neboli obsadene kapacity a neuveris ale uz niekde nemali volno. Odporucam komhnikovat s triednou alebo riaditelkou a mozno zistis ze problem je niekde inde - mozno nema kto s detmi ist? Minuly rok to nasej triede vyslo ltt a tento rok musia ist viacere spolj aby bol dozor

betulinka1
9. okt 2022

@karola22 Ved chodte s nimi rodicia, ked nemaju učiteľov, tak sa ponuknite, ze doplnite pocet dospelych z rodicov. Musi tam byt jeden zdravotník , staci zdravotna sestra. Ale zase je otazka, ci vobec s tou triedou chcu ist. Nasi boli teraz a isli iba dve triedy, podla mna idu len tie, ktore veria tomu, ze ten kolektiv to zvladne bez újmy.

bimbambim
9. okt 2022

@belllinka tak my sme mali šťastie ,že mali aj syn aj dcéra .Jedine kedy dcéra nebola v škole prírode keď bola druhácka lebo kovid.A to vtedy by som ju ani nepustila lebo nechcela chodiť v tom čase nikde ani na výlety zo školy ani do táborov .V okoli čo mám známych na školách tak animátorov mali.Dokonca ich mali aj na lyžiarskom výcviku.Moja mala inštruktorov na svahu ale na ubytovni boli len s učiteľmi.Aj to v strede týždňa šli deti domov lebo polka bola pozitívna.Zdravy ostali do konca týždňa

patka06
9. okt 2022

@karola22 Právo žiadať ŠvP nemáte, ale skúste sa ešte raz rozumne porozprávať s vedením školy - možno sa predsa nájde riešenie
Moja dcéra prišla o lyžiarsky výcvik na ZŚ, kvôli Kovidu, keď sa to po pandémii riešilo, na nich akosi zabudli.

liv1
9. okt 2022

Nasi neboli a je nam to rodicom luto za nich. Ucitelky si netrufali a my to respektujeme. Nemaju to povinne.

stormie
9. okt 2022

Este doplnim ze minuly rok isli 3 ucitelky s jednou triedou a zdravotnik bol na ubytovani externy clovek, program zabezpecovala triedna. Tento rok to tak uz nie je mozne preto sa triedy spojili a idu 3 a cez oraganizaciu s animatormi

belllinka
9. okt 2022

@sendy1977 ani moj syn nebol, ucitelky mal vzdy dochodkine, tie sa s nimi neodvazili ist

luliu
9. okt 2022

@karola22 áno dotácia vám prepadla

benit
9. okt 2022

@patka06 ucitelka nemusi mat vazny dovod. Ja mam tento cyklus tak divoke deti, ze tiez sa mi nechce. Dohodla som sa s rodicmi na pravidlach. Sice sa niektore matky zduvali, lebo vedeli, ze sa to tyka ich deti a pravdepodobne pravidla nedodrzia, ale bolo mi luto normalnych deti.
Ked som chcela dozor na koncorocny vylet, sa neprihlasila ani jedna matka dobrotnika. Tvarili sa, ze sa ich to netyka.

bimbambim
9. okt 2022

A zvykne naša škola volať na takéto akcie výpomoc od deviatakov tých čo sa dobre učia a sú normálny.Tak z deviatakov boli napríklad na lyžiarskom pri stvrtakoch o týždeň na to boli pri tretiakoch a sli dokonca keď šli siedmaci.S učiteľov šli taký učitelia čo majú dáky papier či ako to mám nazvať no niečo s telesnou,že proste nemôže ísť hocijaký učiteľ .Aspon nám to tak vysvetľovala dcerina triedna lebo šla na lyžiarsky s druhým stupňom a učí ona len prvý.Ze má na to dáky papier 🤷