Je pravda, že žiak nemôže vziať písomnú prácu domov?

20. okt 2023

Prosím,ak sú tu učiteľky ZŠ. Je pravda,že žiak si nemôže zobrať písomnú prácu domov,ani si ju odfotiť? Ak dostane zlú známku,tak ja ako rodič chcem vidieť,kde konkrétne spravil chybu aby som mu to vedela vysvetliť a aby sa to doručil. S jedným predmetom ma totiž problém dosť žiakov z triedy. Aj moje dieťa. Pritom s ostatnými predmetmi nie. Ja keď som chodila na strednú,tak učiteľka nám dávala oznámkované písomky normálne domov. Prečo je to problém teraz?

luccija
20. okt 2023

Naša povedala, že sa máme prísť pozrieť🙂keď jej tam chodili rodičia ako na klavír odfotila a poslala kópiu.Toto vždy aj mňa hnevalo, že niečo nevie a neviem čo treba zopakovať.Oni si to zakladaju a asi sa im nevrátili neviem...

unicornlady
20. okt 2023

Nám písomky nedávali domov, keď som chodila do školy. Len v triede nám povedali, že si máme pozrieť, kde sme urobili chyby a potom vrátiť naspäť učiteľke.

Ak si to nemôže odfotiť, tak nech si odpíše na papier, kde spravil chybu a to ti potom ukáže.

vikusjk
20. okt 2023

Aj u nas v skole to tak maju, ze si nesmu brat pisomky domov, len rodic si ich smie ist pozriet. Vravela som ucitelke, ze ved nech mi ju posle odfotenu, tak vraj to nemoze. Tak som tam dosla a odfotila si ju sama. To bolo min.sk.rok a tento rok na prvom rodicovskom vravela, ze uz ani rodic si nesmie fotit. Tak vravim ok, tak tam dojdem a budem si to sama pozerat a nech ucitelka pri mne sedi a caka....

pink_lady
20. okt 2023

moj syn nosi kazdu pisomku domjov, niektore ucitelky ich lepia do zosita.
ja som pisomky nedavala ziakom...
ale viem ze sa to robi aj nerobi

martul
20. okt 2023

U nás nemôže domov nič, keď treba môžeme prísť do školy a učiteľ nám to ukáže alebo na rodičovskom.

ivik4
20. okt 2023

U nas nosi a niektore podpisujeme

pininka1
20. okt 2023

Nie nemali by sa vôbec nosiť, môžeš si to pozrieť na rodičovskom,.k nahliadnutiu to musia dať.

autor
20. okt 2023

@vikusjk áno,aj ja tak spravím,že pôjdem pozrieť osobne.

autor
20. okt 2023

@pininka1 tak na rodičovskom dosť neskoro,ak mu to chcem vysvetliť aby sa to doučil do ďalšej hodiny.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
20. okt 2023

@pink_lady tak to záleží asi od školy a riaditeľa. Zaujímavé

autor
20. okt 2023

@jj298 veď to ani ja nechápem. Nebola som na rodičovskom,bol muž a ten sa nič neopýtal☹️

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pietra
20. okt 2023

ako učiteľ si mám písomky nechávať pre prípadnú "reklamáciu" známky. Odložené ich mám mať do konca školského roka. Ale zas nemám problém, aby si písomku žiak odfotil, prípadne si ju prišiel rodič pozrieť. Už som mu ju aj ja fotila a posiela do mailu alebo sms. žiaci si majú po každej písomke poznačiť do zošita chyby, aby vedeli, v čom majú medzery a čo sa majú doučiť.
A teda v minulosti som písomku aj na vyžiadanie domov poslala. Len som mala zlé tušenie, tak som si ju predtým odfotila do mobilu. Deti používajú často gumovacie perá a odrazu po víkende bola vrátená verzia písomky iná od tej poslanej v piatok domov.
Ale je pravda, že ako rodič by som tiež privítala, keby som písomky videla, hlavne u syna, ktorý vždy len plecami pokrčí a že nevie, čo mal zle

autor
20. okt 2023

@pietra takze to,že si ju nemôže žiak alebo rodič odfotiť,je asi len výmysel konkrétnej školy a riaditeľa,však? Ja chápem,ak ju nedajú domov. Ale aby sa nemohla odfotiť? V tom nevidím zmysel a je to čudné.

pietra
20. okt 2023

Myslím si, že je to výmysel školy. Lebo nevidím žiaden dôvod, prečo si ju neodfotiť. Viem, že niektorí kolegovia nechcú, aby si písomku fotili deti, lebo potom tie odfotené písomky predávajú o rok mladším spolužiakom o rok neskôr 😂
Ak by mi učiteľ ako rodičovi nedovolil si písomku odfotiť, tak by som si aj s písomkou sadla a začala si ju prepisovať. To mi zakázať nemôže. Snáď.

Neviem, čo by som urobila, keby fotiť písomku chcel každý jeden rodič, alebo by chcel každý prísť v inom čase. Pri tých počtoch detí v triedach ... Ale málokedy sa mi stane, že príde takáto požiadavka. Jedinou komplikáciou je, že deti v našej škole majú od minulého školského roku zamknuté mobily v skrinke na mobily a od tej má kľúč len triedny. Takže musia mi povedať dopredu, že si budú chcieť písomku odfotiť alebo sa za mnou v kabinete zastaviť po skončení vyučovania

autor
20. okt 2023

@pietra 👍

deti95060810
20. okt 2023

záleží od učiteľa...už nám aj domov dali, alebo niektorí zas odfotili a poslali...

akvi
20. okt 2023

Písomku ti musí dať k nahliadnutiu a aj odfotiť si ju môžeš. Máš podľa zákona právo byť informovana o vych.vzdel. procese. Tiež nič nezakazuje učiteľovi písomku odfotiť a poslať a je to určite jednoduchšie pre všetkých, ak to učiteľ takto spraví, neviem si predstaviť, ak by mu tam nabehlo čo len pár rodičov a chceli vidieť zakaždým písomku.
Chápem, že domov ich deťom nechcú dať kôli tomu, že často deti písomku stratia a nevrátia. Učiteľ je povinný archivovať písomky do konca školského roka. Je to v metodickom pokyne a tým pádom je to záväzné. Nič mu ale nebráni ju deťom domov dať, to už si každý asi pozná deti a vie, ako k tomu pristupujú.

januska12323
20. okt 2023

Nám ako deckám tiež písomky nedávali domov. Keď máš s niečím problém popros učiteľa o nahliadnutie.

mamkalentedkova
20. okt 2023

Nám tiež nedávajú ale každý učiteľ na askolem aprvu stredu v mesiaci konzultacne hodiny,kedy za ním vie rodič prísť .

prunee
20. okt 2023

Nam to triedna odovodnila takto: "Nasa skola prijala rozhodnutie neposielať rodičom písomky na nahliadnutie ani po deťoch, ani online formou z dôvodu, že považujú osobnú konzultáciu s vyučujúcim za najlepší spôsob zodpovedania otázok k obsahu písomiek, formulácii zadaní a hodnoteniu. Niektori rodicia otvárajú diskusné fóra na tému písomiek ich detí na takých paškvilných platformách, akou je napr. Facebook, kde ich dokážu aj zverejniť a hľadajú odpovede a názory aj od pseudo odborníkov namiesto toho, aby prišli priamo za vyučujúcim. V konečnom dôsledku ide o know-how daného učiteľa."

kittykat22
20. okt 2023

@prunee takze pre par desiatok pisomiek ktore boli zverejnene, sa vasa skola rozhodla k takemu radikalnemu kroku? Denne sa pisu desiatky tisic testov po state ale pre 10 nafotenych papierov do roka, sa nikomu pisomka neda? :D to snad vasa skola nemoze ani mysliet vazne. Toto moze viest k tomu, ze ucitel/ucitelka casom nadobudne pocit, ze moze zachadzat za hranice, pretoze rodicia aj tak nepridu. Dalsia vec je, ze dieta ma zlu znamku a chape preco, ale nedokaze odstanit problem - nevie ako sa ucit, na co sa zamerat, ako veci riesit. Vidim to u syna. Prisiel s placom ze nedostal jednotku - a ja som mu vysvetlovala, ze ju dostat nemohol pretoze mu v teste chybali veci. Reval ako slon ze je to nespravodlive - ale nemal to na jednotku. Musela som to s nim riesit - a vdaka bohu, ze ucitelka poslala pisomku a ja som sa nemusela ist strapnovat do skoly pre revajuce dieta. Sice primerane svojmu veku = ale zle vyhodnotilo situaciu. A know-how ucitela na ZS ktory uci z predpisanych ucebnic, to si snad robis srandu.

cocolino234
20. okt 2023

@autorka na mojej sš to, že si ich nemôžeme brať domov opodstatnili tak, že je to kvôli inšpekcii, ktorá môže prísť a bude chcieť zdokladovať známky z písomiek a preto sme si ich mohli iba odfotiť. Čo je na tom pravda netuším ale s fotením nemali problém.
Teda mali v prípade, že to boľ veľký test a chýbalo dosť žiakov, aby sme im tie testy nemohli poslať. Keď išlo o tie malé, tak tie sme si fotiť mohli a učiteľ len pre tých chýbajúcich pozmenil zadanie.

andrejka1974
20. okt 2023

U nás si ju dcéra v pohode vyfoti nemajú s tím problém

kabinka11
20. okt 2023

Moja dcéra chodila minulý rok do 8 ročníka a fotila mi každú jednu písomku z matematiky. S učiteľkou som sa dohodla, nemala s tým žiadny problém.

erikavesela
20. okt 2023

@prunee know-how ucitela?..to si robis srandu, ze?...lebo toto je taka blbost, ze az

autor
20. okt 2023

Ja sa na to spýtam triednej. Rada by som vedela,ako to oddôvodní teda.

adkoalauri
20. okt 2023

@jj298 nespravodlivé alebo neobjektívne hodnotenie? Táraš dobré somariny!! Však ich máme hocikedy k nahliadnutiu... o tom ani nehovorím, že inšpektor, riaditeľ i rodič si ich môže hocikedy vypýtať. Skôr je to na to, aby medzi sebou rodičia neporovnávali písomky a potom hodnotili či prácu učiteľa i detí..a koniec koncov ak sa zastavíš, verím v to, že každý učiteľ ti rád vysvetlí chyby i postup nácviku danej chyby

prunee
20. okt 2023

@kittykat22 Ano, nasa skola to mysli vazne, a je to nazor ucitela, ako autorka chcela a nie moj ako rodica ✌️