Priemer ôsmakov z písomiek

25. apr 2023

Ahojte, co si myslite o tom, ze ziaci 8 rocnika napisali celkovo 4 pisomky a z troch z nich bol priemer triedy cca 54 % a z jednej 70%? Je to chyba ziakov alebo ucitela? Dakujem za postrehy.

gemerka17
25. apr 2023

Ak sú v triede premianti - jednotkari, a napíšu danú písomku na viac ako 90% tak je všetko v poriadku.

deti95060810
25. apr 2023

všetko dokopy...
deti sa doma neučia a učiteľ sa asi tiež nepretrhne...
my to máme tiež tak podobne , ba ešte horšie.... priemer tr. 3,8 a opravná 4,3....tento rok písali monitor 9 a to bola katastrofa....

h2
25. apr 2023

Je to priemer. Nevieme, či všetci napísali cca na 54%, vtedy by to bola chyba učiteľa. Ak bolo dosť veľa tých, čo napísali výborne a aj tých, čo úplne zle, tak tam už je to o samotných žiakoch. Sú ôsmaci, to je ten vek, kedy na to už začínajú dosť kašľať.

vulka
25. apr 2023

Podľa mňa je to priemerný výsledok. Nič udivujúce. Zarazilo by ma, keby malo pol triedy 5. Možno niečo nepochopili v škole a ani sa učiteľa nepýtali, ako to je. Potom sa doma nepripravovali. Následne napísali ako napísali.

kabinka11
25. apr 2023

Neprekvapuje ma to. Učiteľka im ešte povie kedy bude písomka a z akého učiva a aj tak sú zlé známky. Čiže jednoducho sa vykašľali na to. A to majú oproti nám iné výhody. Stačí otvoriť Google.

simca06022011
25. apr 2023

@deti95060810 u nas uz od 5rocnika.. bezne predmety, kde ucitelky lazo plazo.. a matika v 5-6r, priemery okolo 3, pripadne 2,7.. to sa mne zda velmi zle.

A bohuzial, nemyslim si ako iny, ze staci otvorit google... zakald je to detom vysvetlit, naucit, dozriet od zaciatku ,ze sa ucia, davaju pozor na hodinach.. lebo v nasej triede to vyzera ako v cirkuse. Nik nevie co ucitelka hovori, tu to netrapi... vsetko sa ucia na novo doma... nevidim dovod, aby vobec ta skola bola..

kabinka11
25. apr 2023

@simca06022011 poviem Ti len toľko, mala som možnosť vidieť ten výklad učiteľky a tiež prístup žiakov k učeniu. Je to jedna katastrofa. Deti mali vyslovene u prdele, niektorí sa tvárili ze počúvajú. Neviem ako jednoduchšie sa to dalo vysvetliť ale 80% z nich nemali snahu pochopiť. Takže na youtoube matikar môže vysvetľovať.

autor
25. apr 2023

@simca06022011 ved toto, ja si nezastavam decko, ale uz tyzden drvime priklady co dala na precvicovanie. Pred tym bola 2 tyzdne zo skoly mimo, miesto 5 hodin matiky za tyzden mali 0, slovom nula hodin - bud mali volno, alebo iny predmet. Decko som ucila ja, aj doucovatel. Dnes mi pise po pisomke, ze hotova pohroma. Ze ine priklady, mali vypocitat ako bolo v precvicovani. Tak teraz neviem, ci to mam riesit, ci to nechat tak. Proste sa mi nepaci toto cele. Z inyc predmetov maju decka priemery nad 75, 80%, tak preco jedine z matematiky taketo nizke. Chapem aj vek deti, aj to "zanietenie", ale zas viem, ze decko to ako tak pochopilo, bolo schopne vypocitat tristvrte prikladov uz v pohode. Som zvedava na tu znamku teda.

simsalabim
25. apr 2023

U dcery na gympli bol bezne priemer triedy z diktatu zo slovenciny 0.63 boda z 10🙈 Tu som si bola ista, ze to musi byt chyba ucitela, lebo tie decka urobili prijimacky, kde brali kazdeho 5.
Vo vasom pripade - maju toho isteho ucitela? Vzdy mavali take znamky? Su tam aj jednotky z tej pisomky?

kabinka11
25. apr 2023

Toto si v úvodnom príspevku nenapísala. Je iné keď ten predmet nemajú a iné keď áno a nepočúvajú 🤦‍♀️

autor
25. apr 2023

@kabinka11 nepisala, lebo som nechcela hned odsudit ucitela

autor
25. apr 2023

@simsalabim ucitelku maju tu istu, ale tie znamky netusim. Viem, ze decko nie je z matiky najlepsie, takze ak prechadzal aj s odretymi usami, brala som to. Z jazykov je napr. super. Ine predmety ma v pohode, takze som to neriesila. Ale tento rok je to uz aj na mna privela.

abbey1
25. apr 2023

Doporučujem výkladové videá učiteľov matematiky na YouTube. Majú výborne spracované všetky ucivá. Ďalšou možnosťou je doučovanie z matematiky. Ale myslím, že s pomocou videí s vysvetlením učiva a vzorovým i príkladmi, bude tvoja dcéra schopná učivo pochopiť a následne doma matematiku precvičovať.
Skúsila si kontaktovať učiteľku a zistiť, kde je problém? Písomky si bola pozrieť? Môžeš si ich odfotiť a doma v kľude pozrieť, či išlo skutočne o náročné príklady, nevedomosť dcéry alebo len drobné chyby, ktoré sa nahromadili.

autor
25. apr 2023

@abbey1 ma doucovatela. Este som v skole nebola, preto sa pytam, ci je toto normalne a mam to riesit s ucitelom, alebo je chyba na strane dietata. Chcem tam ist pripravena - bud "bojovat" proti ucitelovi, alebo ho poziadat o pomoc.
Tie videa su fajn, ale nie pre nas. Tam treba osobny rozhovor.

deti95060810
25. apr 2023

@simca06022011 to čo som ti napísala bola matematika...

simca06022011
25. apr 2023

@kabinka11 no len vies, napr. u nas to bolo tak, nedavas pozor, strana prikladov do dalsieho dna vyratana na domov, fungovalo to (aj na zakladnej a duplom na strednej aj z inych predmetov). Teraz maju vsetci na haku. Ucitel a aj deti, lebo je to pohodlne. To ako ked doma poviem, ze treba yvlozit umyvacku, a dieta si povie, ze nevylozi a vykaslem sa na to :D Keby vedeli, ze to proste musia vediet, davaju pozor. Ja neviem ovplyvnit to, co dieta robi v skole, na to je tam pedagog. AKo ked posielaju poznamky, neurobila toto, neurobila hento.. no ok, co ja s tym mam doma urobit?? :D K ucivu: Vyklad nezazivny, precvicovanie ziadne. ZIADNE. Nedostali sme domov nikdy ani stranu prikladov, ulohy nic. V zivote doma nic dcera nerysovala, neriesila, pokym som ja nechytila knihu ze ju vyskusam... v skole nerataju na tabulu nic, cize neprerataju samostante NIC. Az na pisomke. Prvy stupen, same jednotky, myslela som ze dieta vsetko vie, a dostala som riadne studenu sprchu, ked som na zaciatku 5.rocnika zistila opak... A drvime, jednotkari, doucovania maju, nedokazu to zvladnut bez toho vobec.. tak niekde sa stala chyba. pred 30 rokmi sme doucovanie nepotrebovali nik a vedeli sme vsetko..
Tym detom teda najviac nechyba vyklad, ale trening. Ratat a ratat.. u nas je to tak, ze jedno-dve uciva a buch pisomka dalsia hodina.

Inak nad tym ist do skoly som aj uvazovalo, len ja viem, ze je to pred rodicmi len divadlo.. inak to prebieha ked tam rodic nie je. Pisomky si budem pytat urcite aj ja...

deti95060810
25. apr 2023

záleží od učiteľa...
dcéra má učiteľa, ktorý sa hrá na mobile, deti majú počítať do pracákov, nikto nejde na tabuľu... potom po chvíli učiteľ povie výsledok aký mal byť a nič nekontroluje. Deti v pracákoch hlúposti popísané, na DU žiaden príklad.
za 2 roky corony boli asi 2 hodiny cez net, ostatné len posielal deťom príklady 3 - 4 ....
ak som mu napísala že či si myslí že takýmto spôsobom niečo deti naučí tak mi napísal že zas rýpem do neho a potom kopu hlúposti ohľadom mojej dcéry...tak som sa na to vykašĺala, pretože nikto z triedy sa ku mne nepridal.
Písali teraz monitor 9 a len tí najlepší sa priblížili ku slov. priemeru.. ostatní tak max 20 perc.
učiteľ povedal de´tom, že to len je monitor...

abbey1
25. apr 2023

Ja som veľký kritik školstva a sama mám dieťa v domácom vzdelávaní, teda si dcéru učím sama zatiaľ všetky predmety. Avšak, mám z tvojich slov pocit, že si zaujala nie veľmi dobré stanovisko.
Ty vôbec nemusíš ísť do školy bojovať s učiteľom. Ani my ti tu bez objektívnej znalosti situácie nepovieme, kde je chyba.
Ak má aj dcéra doučovanie, malo by byť po probléme. V každom prípade si mala ísť s kľudom za učiteľkou, aby si poznala jej pohľad, aby si reálne videla písomky tvojho dieťaťa. A až potom následne môžeš situáciu hodnotiť.
Priemer triedy a známky tvojej dcéry nemajú veľkú výpovednú hodnotu v tejto situácii.
Najväčší problém väčšiny problémov je veľmi jednoduchý. Ľudia spolu nekomunikujú. Slušne, otvorene, asertívne.

autor
25. apr 2023

@abbey1 ty si to cele zle pochopila. Bojovat bolo v uvodzovkach, nemienim na nu kydat chyby. Ide mi o to, ze do skoly za ucitelkou chcem ist. Slusne, otvorene. Len chcem pocut nazor, ci je tento priemer normalny, ak z inych predmetov tie priemery su niekde uplne inde. A ci sa mozem o to opriet a mat to ako nieco, co mozem pouzit, ze teda chyba bude aj na jej strane, ze by bolo dobre, keby aj ona nieco urobila, alebo je fakt to, ze len to moje decko sproste.

ivka225
25. apr 2023

Ak sa rozdelenie vysledkov podoba na Gaussovu krivku, tak je to znak dobre pripravenej pisomky. Takze asi je to v poriadku. Ak by bol priemer nad 90 percent, islo by o zle pripravenu pisomku.

autor
25. apr 2023

@simca06022011
@deti95060810 ja som chodila na zakladnu skolu v rokoch 86-94 a teda to bolo uplne o inom. Ziadne upozornenia na pisomky, ziadny edu page a vsetci sme vsetko zvladali. Ucitelky boli vseliake, ale nespominam si, ze by niekto potreboval doucovanie. Na hodine bol vyklad, prepocitanie, skusanie. Nasledne domace ulohy. Ked sa ucitelka zle vyspala, prastila nam pisomku - mame sa ucit priebezne. Ziadne percenta, ziadne aktivity na hodine, ziadne, ze tato pisomka ma taku hodnotu a tato ma dvojnasobnu hodnotu. Proste bola znamka a hotovo. Ked bol niekto lajdak a dostal patky za neurobene domace ulohy, jeho problem. Ale vtedy sa na hodinach ucilo. Z toho co vidim teraz, ja mam dojem, ze ona pride na hodinu, odrapka co ma, hodi im cvicebne priklady - toto vyrieste do piatka a hotovo. Este mi decko povie, ze urobime to co vie, ostatne netreba, lebo ona to aj tak nekontroluje. A ja sa mam s deckom ucit? Ja co si uz prd pamatam, musim najskor naucit seba a potom decko a este drzat nervy na uzde, lebo ja na ucenie proste talent nemam, casto viem riesenie, len ho neviem vysvetlit a cele ma to ubija, lebo na jednej strane chcem decku pomoct, ale na strane druhej mu dobrym vysledkom bez porozumenia nepomozem. Potom pride na pisomku a staci, ked priklad sformuluje inak, a decko sa nechyta. Tak si plat doucovanie ☹

abbey1
25. apr 2023

Pochopila som to dobre. Za učiteľkou si mala ísť ako prvé. Tvoje decko sprosté nie je, aj keď má zlú známku z matiky.
Opakujem, aký problém riešiš, keď si ešte s učiteľkou nehovorila? Prečo vôbec riešiš priemer triedy. Je to irelevantné. Vidíš zošit dcéry, vidíš teda, čo robia v škole. Choď pozrieť písomky, vtedy dostaneš obraz, či zodpovedajú preberanému učivu a uvidíš, aké chyby robí dcéra. Porozprávaj sa s učiteľkou, kde vidí problém ona, ako pracuje tvoja dcéra na hodinách.
Kto dcéru doučuje? Ako vidí dcéru doučovatel?

matenka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matenka
25. apr 2023

Ano, je to aj u nas standard -9 rocnik , nemyslim si ze je chyba v ucitelovi, ani moja dcera nema nejake 100% vysledky a to T9 spravila oba predmety nad 90% ako jedina v triede

luccija
25. apr 2023

Moja dcéra mala z matematiky vždy zle známky vždy sa zlutovali, lebo na vysvedčení mala jednu, dve 2 a z matiky by mala mať 3.Pokazilo sa to v 7,8 r niekedy aj 2x ročne menili učiteľku
Teraz je na gymnáziu a má jednotky, dvojky predmet, ktorého som sa najviac bála.Hovori, že učiteľka im to vie dobre vysvetliť.pomoct som nevedela oni už všetko počítajú iným spôsobom a vôbec mi nerozumela.Pred prijimackami som platila doučovanie mali sme šťastie na chalana z mať fyz, ktorého ho to bavilo a vedel to vysvetliť.Bol to obrovský posun hlavne slovné ulohy

luccija
25. apr 2023

@deti95060810 áno je to len monitor, ale body zaňho hrajú veľkú rolu pri prijímačkách.A otázky na monitore sú podobné ako pytagoriada taký iný štýl otázok logika..

kika2079
25. apr 2023

Presne takto to mame aj my. Pripadne pisu castejsie ako sa ucia

autor
25. apr 2023

@abbey1 nepochopila, ale v pohode, dakujem, uz to neries

letfenixa
25. apr 2023

@simca06022011 a ako prebieha tá hodina, keď nič nepočítajú na tabuľu?

marcellka32
25. apr 2023

@deti95060810 ten monitor dopadol fakt zle