Neviem zniesť správanie môjho manžela

10. nov 2022

Ahojte baby, som tu na koníku už dlho tak píšem radšej anonymne.
Ani neviem ako začať, asi sa potrebujem len vyrozprávať alebo utvrdiť či rozmýšľam správne.
Sme s manželom 8 rokov, 4 roky manželia, máme 2 malé deti. A posledný rok ktorý mal byť pre nás konečne krásny a pohodový lebo sme sa presťahoval do svojho ide všetko dole vodou. Správanie manžela uz neviem zniesť, najskor to bol alkohol kedy sa opitý správal velmi zle ( nikdy mi fyzicky neublížil) ale psychicky to bolo doslova tyranie, odchádzal z domu s vyhrážkami ze sa ide zabiť a podobne a ja som ho s plačom prosila nech nikam nejde.
Potom alkohol ako tak prestal ale jeho správanie sa nezlepšilo, stále musím počúvať nadávky na moju rodinu, aky sme všetci hrozni (pritom sa pred nimi tvári ako ich najlepší kamarát). Dokonca mu vadí že som bola pozdraviť môjho otca.
Výčitky že pracuje len on a ja som žiadne peniaze nikdy nedoniesla sú tiež bežné, ale pritom ja som doma s detmi.
To že nikam nemôžem chodiť ani spomínať nemusím, raz som šla na 3h na wellness a on ostal s deťmi, ked som sa vrátila bol opitý a nadával mi čo som to za matku ked odídem od detí. Keď sa snažím urobiť pre neho niečo pekné odbije ma že on nieje nesvojpravny a vie to urobiť sám.
Nehovorím že ja niesom bez viny a správam sa vždy správne, niekedy už vybuchnem a on ma za to že len preháňam a za vsetko si môžem sama. On v podstate asi ani nevidí žiadny problem v našom vzťahu, a všetky problémy vlastne robim ja. Veľa rozmýšľam o rozvode, ale je mi to velmi ľúto kvoli deťom, niekedy mám pocit že možno má pravdu a ja len preháňam. vyvolavam ja.

liz_lemon
10. nov 2022

nechces rozvod kvoli detom? aky zivot maju tvoje deti s otcom alkoholikom? utekala by som hned, nezmeni sa, je to labilny alkoholik, co za otca sa opije, ked ma strazit deti? zabezpec detom normalne detstvo, a nie toto s blaznom

a_alexandra_a
10. nov 2022

Nezostávaj v manželstve kvôli deťom, budú rásť a nebudú mať dobrý príklad, ktorý si potom aj oni ponesú do života. Že je normálne, že otec na mamu kričí, že je normálne opíjať sa... Radšej s nimi zostaň sama, ako keby mali v tomto vyrastať.
Muža máš debila, ale to si asi uvedomuješ aj sama.

katkakovac
10. nov 2022

Chod do poradne. Aj sama. Tam ziskas odstup od situacie a utriedis si myslienky. Zaroven sa zamysli, ci je spravanie tvojho muza dobry priklad pre vase deti. Lebo ak maju na toto pozerat cele detstvo, tak to rovno poviem, ze im ho tkto znicis. Bez ohladu na to, kto je vinny, je treba tuto situaciu riesit. Niekedy pomoze dat si pauzu, niekedy rozvod. Na tvojom moeste by ma zaujimalo, preco sa muzbtak zmenil a preco zacal pit. Niektore psychicke poruchy mozu mat take prejavy. Moze potrebovat pomoc lekara a toto je jeho sposob volania o pomoc.

autor
10. nov 2022

@liz_lemon deti ho milujú, k nim sa správa pekne a oni naše hádky nevidia, to sa vždy snažím aby boli mimo tohto
A práve ja neviem či je alkoholik, je pravda je každý víkend pije. Ale cez týždeň väčšinou nie, len sem tam si dá 2 poháre vína

jjanulienka
10. nov 2022

Pozri, ja som zažila detstvo s alkoholikmi a určite by mi bolo lepšie keby sa moji rodičia rozviedli. Moja mama takto bežne odchádzala, že sa ide obesit do lesíka a ja ako decko som zakaždým tŕpla či sa vrati. Nehovoriac o ich neustálych hádkach u nás žiaľ aj bitkách. Hanbila som sa za nich. Prosím ta práve kvoli deťom sa s ním rozved🙏

beata_k
10. nov 2022

Daj si do dooglu pasivno agresivne spravanie. Mozno v tom najdes aj manzela a ako na takych ludi reagovat.

ejbyk
10. nov 2022

Možno je agresívny práve preto že si nevypije a chýba mu hladina....
Lebo on alkoholik určite je! Akože pit "len" cez víkend a sem tam v týždni...to je podľa mňa dosť pod hranicou....

1andrea111
10. nov 2022

Ako staré máte deti? Píšeš že Ti vyčíta že si nikdy žiadne peniaze nepriniesla. Nemôže byť z toho frustrovaný. Predtým si nepracovala?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liljana
10. nov 2022

Klasika, kriza po 7 rokoch. Mate dva problemy. 1.Alkohol (bol vzdy alkoholik, alebo je to uz na neho privela a riesi to alkoholom?) 2. Si uz asi pridlho doma a chyba vam druhy plat (pri dnesnej drazobe).
Ty riesis svoje problemy (domacnost, deti, varenie), jemu ide vybuchnut hlava, odkial na to vsetko a domacu pohodu zobrat peniaze a nekradnut. Potom prichadzaju hadky, kto co doma/v praci (ne)robi a ma (ne)robit.

mirka_a_hrasok
10. nov 2022

Najhorsie na tom je to, ze on si neprispusti, to, ze on vyvolava tie konflikty a podobne, no mas pravdu, ze takto sa to znasat neda. No na druhejs strane, je proste tazka doba a byt len tak doma, je celkom luxus... Nezmenilo by sa nieco, ak by si si aj ty nasla nejaky ten prijem?

autor
10. nov 2022

ale my nemáme žiadne finančné problémy, máme dosť veľkú rezervu, on zarába slušne. A ja si doma sem tam privirabam aj keď to je skoro nič

fotoarch
10. nov 2022

daj si pozor na zlatu klietku, a svoju obhajobu , ze to nieje az tak zle ... Sama som v detstve zazila taketo spravanie , a nikdy, nikdy kvoli spomienkam nebudem normalna .... Vyhovorky ze deti nevidia, nepocuju, nevnimaju , miluje ich, stara sa o vas su bullshit

liljana
10. nov 2022

"Výčitky že pracuje len on a ja som žiadne peniaze nikdy nedoniesla sú tiež bežné"
Podla tejto vety to nevypada, ze mate velku financnu rezervu a ze on zaraba dost. Mozno ti iba nehovori, ze mate financne problemy, alebo mu uz lezie na nervy, ze vsetko/vacsinu prilis dlho financuje a vsetko si musi odrobit v praci iba on. Neviem, ako ste fungovali predtym, ako ste financovali dom, ci a ako si prispela...
A potom rezerva/nerezerva, je jedno kolko zarobi (v dnesnej dobe dnes zarabas, zajtra si nezamestnana), ak chces klud v rodine, treba do prace a nesediet iba doma.
Doma sa da sediet dlho, ked je s tym druhy uzrozumeny. Ale nie sediet doma aj napriek tomu, ze to druhemu uz vadi.

liljana
10. nov 2022

Neviem, nakolko su rady relevantne, odid od neho, lebo chce, aby si tiez uz pracovala. Lebo ked odides, pracovat a zivit sa sama aj deti, budes musiet tak ci tak.

barborachors
10. nov 2022

boze s takym debilom by som nebola ani deň... co to mas za život, žena...

autor
10. nov 2022

@liljana chytila si sa jednej veci, ktorá nieje az tak relevantná a ja samozrejme chcem ísť pracovať. To nieje tak že ja si užívam sedieť doma s deťmi, ja sa neviem dočkať ísť do práce

liljana
10. nov 2022

To preto, ze pri krize po 8 rokoch oddelenie svojich svetov (on - praca a ona - deti a domacnost) je prvotny problem. Kazdy si zacne zit svoj zivot a ma pocit, ze druhy nechape jeho problemy. Alkohol, urazky, nadavky, hadky su casto iba dosledkom ...
Ak ste spolu 8 rokov, tak asi bol doteraz v pohode a teraz sa to hroti, nie je to zly clovek a buran. Ci?
Niekedy sa proste vztah casom opotrebuje, ze dalsi spolocny zivot nema vyznam, treba to akceptovat, rozist sa normalne a kvoli detom fungovat aspon zdanlivo dalej priatelsky.

stanulienkat
10. nov 2022

Deti ti raz podakuju. Preco s nim mas 2 deti? Neverim, ze za 8 rokov si ho neprekukla. Toto urcitenerobi posledny rok. Nechapem.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slovakboy
10. nov 2022

On cíti nejakú nepohodli nie je s ničím spokojný tam bude viac vecí. Hovoríš že pred rodičmi je vzorný a potom to ventiluje pri tebe. Spýtaj sa ho čo ho trápi. Dávaj mu tie otázky. On ti hneď neodpovie ale opakuj mu že chceš váš vzťah mať lepší a krajší. Jemu to skutočne takto vyhovuje? Ak bude opakovať že áno že nechce nič meniť tak na neho pritlač rozvodom. Vtedy sa môže spamätať. A navrhni psychologa pre vas oboch. Ty si nič nevyčítaj. Možno robíš nejaké chyby v komunikácii ale ty sa snažíš vas vzťah riesit in nie. Ak by ste o obaja uvedomili že to nie je Ok a chcete to mat Ok tak potom máte šancu na hľadanie riešenia. To už potom ide.

jaond19
10. nov 2022

Toto co popisujes som presne roky zazivala resp. bola svedkom aj ja akurat z pozicie dietata. Otras, hnus, trauma na cely zivot.... nerob to svojim detom, ziadne take ze kvoli nim nechces rozbit rodinu. To je tupý argument psychopatov ktory potrebuju tyrat najblizsich a pouzivaju to proti nim ked sa chcu z tohto pekla dostat... ze rozbiju rodinu.... ta rodina je uz davno rozbitá

tykat
10. nov 2022

Rozved sa prave kvoli detom, nech nerastu s tymto clovekom.

komplikovana
10. nov 2022

Neberie ta vobec ako rovnocennu partnerku. Robi mu radost po tebe dupat. Zacni pracovat na sebe, co vlastne od zivota, manzela, seba cakas. Viac asertivity, sebavedomia, naucit sa komunikovat. Clovek ktory miluje, nema potrebu mat prevahu nad druhym.

liljana
10. nov 2022

Takze zhrniem. Ste spolu 8 rokov od tvojich 18. Deti 2 a 4. Cize z toho si asi cca 5 rokov doma aj s tehotenstvom. Predtym hladanie prace, pauzy,... Tak si asi doteraz odrobila 1-2 roky. Preto jeho vycitky, ze si nic nedoniesla...
Tu je vlastne klasicka dilema, co je lepsie. Ci postupne, studium, najskor si zarobit, odlozit, prezit nieco spolu, torsku sa ostrielat zivotom, v 30tke mat deti. Alebo v pomaly v 20tke uz ist do deti v pomaly prvom vztahu a riesit potom to, co dnes riesis ty.

liljana
10. nov 2022

Neviem, kolko ma rokov on. Ci podobne ako ty. Ale ludia v 18-20 su prakticky este stale deti a do 30tky sa im casto vyrazne a rychlo meni osobnost. Dospeju, dozreju, menia detske navyky na dospele... a su ini. Inak reaguje "dieta" bez skusenosti (stredna skola sa casto konci este len v 20tke. (9 rocka ZS plus zle vychadzajuce roky) a zrely, skuseny clovek. Preto ked niekoho vidis v 20 a v 30, zda sa ti, ze su to casto skoro ini ludia ... A vy zazivate tu zmenu v "priamom" a rychlom prenose.

autor
10. nov 2022

@liljana v podstate s tebou súhlasím že sme do toho padli rýchlo, ale obaja sme to chceli bolo to prirodzené

silvia_pekna
10. nov 2022

hej hej no vztahy sa niekedy menia a niektori nevedia zniest zmeny alebo natlak z niecoho. ako mali by ste si to nejak rozobrat , aby ste vedeli, ako dalej

ivangeline
10. nov 2022

chod prec

keyla38
Odpoveď bola odstránená
Zobraz