Návšteva po pôrode - svokrovci ubytovaní u nás

23. apr 2024

Ahojte mamičky. Prosím, poraďte, začínam byť zúfalá :D
Ešte som ani neporodila, no svokrovci stále prízvukujú, ako prídu.. že vraj pomáhať, a že si musia užiť vnúčatko. Sú z druhého konca SR, takže len na otočku prísť neprídu - to by mi bolo ale jedno.
Každopádne, jediného koho by som myslím strpela po pôrode pri sebe je moja mama, a aj to len keby ju naozaj potrebujem. Ani ona sa sem pchať nebude, a to je moja mama a býva 100m od nás.
Urobili to aj švagrinej, po návrate z pôrodnice ju čakala návšteva dva týždne! Pri tej predstave sa idem zblázniť. Vraj bola zavretá celý čas v spálni, samozrejme hormóny s ňou hádzali a aj si poplakala, dojčenie nešlo, a oni to vyhodnotili tak, že rozprávali všade po rodine že má popôrodnú depresiu.
Mňa ide poraziť. Bývame v malom byte, kde ani nemajú kde spať - áno, môžu v obývačke, ale čo ja budem celé dni a noci zavretá v izbe, aby som mala súkromie ? Veď budem krvácať, to kvôli nim nebudem môcť chodiť len v popôrodných nohavičkách ? budem potrebovať sa zžiť s bábätkom. zvykať si na nový život. a nie aby mi niekto stál za ramenom a kontroloval čo robím.
S partnerom som to preberala, teda všeobecne návštevy - jeho odpoveď bola, samozrejme, návštevy až neskôr, ale rodičia nech prídu....
On si podľa mňa vôbec nevie predstaviť, čo to obdobie po pôrode obnáša.
Dnes to chcem načrtnúť znovu, prosím, ako to chlapovi vysvetliť ? On je veľmi chápavý, nikdy sme sa ešte nehádali, ale toto bude asi dôvod na hádku. Ja jednoducho neustúpim, nebudem s tým súhlasiť aj keby sa jeho rodičia majú uraziť, a bodka. (svokra pracuje v škôlke, dokonca tam teraz majú čierny kašeľ, takže paráda, že jej je jedno, že nás chce ohroziť !!!!)

colsami
23. apr 2024

Uplne normalne, "Jozo prosim Ta, po narodeni maleho by som rada mala sukromie, len ja - Ty - dieta, ani moji ani Tvoji rodicia u nas doma ani na castych navstevach, kym si nenajdeme system a nezotavim sa. Dokazes to akceptovat?"

A svokrovcom to musi povedat jasne ich syn. Predidete mnohym hadkam, rodinnym aj partnerskym.

gribka1
23. apr 2024

A partner bude doma?

len_nig
23. apr 2024

Toto by som nedovolila nikdy v živote, ani svojich rodičov ani jeho. Chlapovi to normálne vysvetli, myslím si že hlavné slovo tu máš snáď ty 🤦🏻‍♀️

jaass
23. apr 2024

Narovinu povedať, že 600nedelie je čas pre najbližších. Neviem ako ty ale ja mám povahu, že by som priamo povedala, že najskôr po mesiaci môžu prísť na kávu. Bodka. Žiadne na jednu noc/ žiadne reči že pomôže a debiliny. Žena po porode potrebuje byť sama s dieťaťom, mužom a ak ma viac deti tak aj s deťmi. Bodka. A + hormóny. Nepotrebuješ ozaj svokru, ktorá keď aj v dobrom ti bude chcieť poradiť aby ti v danú chvíľu radila.

sense
23. apr 2024

Súhlasím s @colsami a ešte by som mu povedala ze ci sa bude on starať o návštevu. Povedz mu ze ich rada uvítas keď ti bude po pôrode lepšie a budete mat ako taký režim. A ze 600 nedele je na rekonvalescencii ženy. Ak je taky chápavý tak to pochopí
A teda ja viem pri mojej nature ze ak by chlap nwustupil a jeho rodicia sa dovalia. Tak by som šla k mame

abab
23. apr 2024

Prepáč, ale tá zátvorka ma dorazila. Nechcem ťa strašiť, ale pre novorodenca je to veľmi nebezpečné. To musí manžel pochopiť. Nech si niečo prečíta o čiernom kašli v súvislosti s novorodencami. V žiadnom prípade, keď to ty nechceš, nemajú u vás ostatní čo hľadať.

sissy27
23. apr 2024

Treba ich zhaltovat hned na zaciatku - vazim si vasu ponuku, ale dakujem, v prvom rade chcem po porode klud. Ak budem citit, ze potrebujem pomoc, tak budete prvi, komu zavolam. A ked sa budem citit na viac ako polhodinovu navstevu, tak ste urcite vitani, ale zatial nie. Ako ste si vsimli, mame maly byt a nebude to komfortne ani pre vas, ani pre mna, kedze budem krvacat, kojit, nespat. Vnucatko si uzijete tolko, az ho budete mat plne zuby, ale neskor. Dakujem za pochopenie.
A manzelovi: nie milacik, ani tvoji rodicia nepridu, ak chces, mozes ist ty k nim, ja si poradim.

sissy27
23. apr 2024

@jaass @sense ja len ze 600 nediel je nieco vyse 11 rokov 😃

gribka1
23. apr 2024

Najviac môže zabrať aj to, že svokra robí v škôlke, a novorodenec ešte nemá imunitu.

ns994
23. apr 2024

Navsteva by mala.prist ak je s tym zena vpohode. Ci navsteva alebo vlastna mama na pomoc na niekolko dni alebo svokrovci, ved nenatrepem sa niekde kde ma nechcu a toboz nie k novorodencovi. Su zeny ktore pomoc chcu a ktore nie..ale malo by sa to akceptovat a normalne si to vyrozpravat.. moj muz si bral otcovske a vedeli sme ze chceme byt sami s tym ze mamina prisla troska pomoct ked sme to tak citili (sama povedala ze to je na nas, ze nechce sa vnucovat ale rada pomoze ako sa bude len dat) a ona bola ochotna .aj navsteva prisla ale vsetko v norme nic nasilu

michkat
23. apr 2024

Ja by som teda aj im opatrne slušne povedala, že chápem, že by chceli pomôcť, ale je to veľmi citlivý čas kedy budeš potrebovať a chcieť byť s bábom sama tak dúfam, že to pochopia, nejde o nič osobne voči nim. Skrátka potrebuješ kľud a súkromie po pôrode.
Chlap nerodi a nepreživa co ty, takže by mal brať ohľad na TVOJE potreby nie na potreby jeho RODIČOV. Bodka, cez to žiadna cesta nevedie.
Viac niet o čom... Neskutočné, že sa ľudia dokážu v takejto situácii nasackovat niekomu do bytu ešte k tomu či už to naozaj myslia dobre alebo skôr len sebecky by som povedala...!

kvietok2012
23. apr 2024

Keby došli, balím sa (aj dieťa) a odchadzam k mame...a mužovi by som to aj povedala...

monicatko20
23. apr 2024

No toto by som určite riešila vopred..pre mňa bolo dlho keď tu niekto bol 10 minút keďže som ešte mesiac po pôrode nevedela sedieť a teda ja som mala všade podložky keďže spodné prádlo som na sebe nemohla mať kvôli potrhanym stehom..určite by som nikoho na dlhšie jak pol hodinu neprijala..🙏 všetci to akceptovali ..vysvetlila som to mužovi, on to zariadil 😊

basulaak
23. apr 2024

Ja nepochopim toto “chceme pomahat” ked zena dojde z porodnice. Ked bude mat dieta 2/3 roky mozu pomahat a varovat od svitu do mrku, pripadne varovat ak sa bude dieta doliecovat a nebude moct do skolky, to je pomoc. Nie toto. ked ich najmenej treba sa pchaju do domu. Mne dosla svookra v 4. tyzdni a to mame dom a mala som z nej nervy. Stale mi dieta chcela brat, stale mi do izby nazerala, odkazala som po muzovi nech ju posle prec.

1mina
23. apr 2024

Nebudem opakovať to čo písali vyzsie ženy platí + ja som po prvom pôrode bola v takom stave ze som skripala zubami od bolesti aby som vydržala vôbec dvojhodinovú návštevu. Aj keď po druhom som bola.uplne ok človek nikdy dopredu nevie. Ale teda mne stačí čierny kašeľ ? Dobre sa vie že je najnebezpečnejší pre bábätká ktoré ešte neboli očkované. Toto by u mňa neprešlo v žiadnom prípade. Stačí čo nosí staršia dcéra zo škôlky - a nikdy neviete čo sa ukáže po pár dňoch aj mimo škôlky tam stále kolujú choroby

ns994
23. apr 2024

A cierny kasel k novorodencovi ? (Az teraz som si to vsimla ) Uplne super kombo ... zda sa ze svokrovci viac myslia na seba ako na teba s babom... aj keby tam nebol a ty si sa citila ok. Ten cas je hlavne pre vas. Pomoc je jedna vec ale musis stym byt stotoznena, ze niekto pride. To nevravím ak budu poranenia . Ja som chodila cikat do sprchy.. proste to inak neslo zo zaciatku. Pozasivana hore dole a aj potom to slo tazsie ako moc som tlacila pri porode

monicatko20
23. apr 2024

@1mina to si ešte dobre dala tie 2 hodiny..u nás to bolo fakt max pol hodina..ja som nevedela vôbec sedieť a stať teda dve hodiny by som ich asi vyhodila už 🤣

petronellla87
23. apr 2024

Normálne som sa pri čítaní príspevku nasrala. Hlavne neustupuj

viera77
23. apr 2024

Návšteva príde do môjho domu až po mojom pozvaní...a mamička tesne po pôrode neslúži na to, aby svokrovcom vypĺňala ich voľný čas (predpokladám, že svokra v tom čase bude dovolenkovať kvôli letným prázdninám v MŠ a čerpaniu dovolenky). Inak, svokra tieto ženské popôrodné záležitosti a starosti naozaj nechápe? Asi by jej to bolo treba pripomenúť a rázne vysvetliť.

diewcatqoo
23. apr 2024

Aktualne riesim podobny problem. My uz cakame druhe a sme pouceni. Pri prvom prisli hned po prepusteni moji rodicia na niekolko dni a ked odisli, hned dosli svokrovci, tiez na niekolko dni - sme v zahranici, takze na otocku by sa im to neoplatilo. Bolo to hrozne. Ziadne sukromie, same "dobre rady", obskakovala som ich, nevyspata, precitlivena, ubolena, do toho nestastna z kojenia..no nebolo to dobre a uz teraz pri druhom urcite budeme radsej sami.
Nasi nepridu, sami zhodnotili, ze nie. A svokra ma plany, ze "pride pomahat" uz odkedy sa dozvedela, ze som tehotna. Najprv sme sa jemne snazili naznacit, ze nie. Potom aj normalne narovinu, ze chceme byt sami. Ale stale si ide svoje. Tak sme jej ani nepovedali predpokladany termin porodu.
Stoj si za svojim. Je blbe, ze muz nema na toto rovnaky nazor ako ty, ale urcite nepovol, ak s tym nie si spokojna. Ty to nosis 9 mesiacov, ty budes rodit v bolestiach, ty budes po porode rozbita.. ty by si mala mat v tomto posledne slovo a manzel by sa mal prisposobit. Rodicia nech pridu kludne za mesiac, ked uz budete ok.

dundulica
23. apr 2024

@sense presne som to išla písať, išla by som k mame

heni79
23. apr 2024

@kvietok2012 A tam bude celé prostredie tip-top? 🤦

monicatko20
23. apr 2024

@michkat môj chlap je teda výnimka 🙏 on odrodil somnou, po pôrode sa práve on staral o mňa a teda riešil veru aj návštevy..keďže som mala neskutocne bolesti ktoré preplakal somnou, každú návštevu prebral somnou, keď som bola OK tak pekne vysvetlil, že na chvíľu môžu.. 🙏 Ale určite by som nepustila nikoho k nám ani na celý deň.. malý bol narodený predčasne, s viacerými diagnózami dokonca, takže my sme si fakt dávali pozor..

kvietok2012
23. apr 2024

@heni79 no u mojej mamy je.

ns994
23. apr 2024

@monicatko20 takyto chlap 😍 tlieskam. Tak to ma byt.. presne aj my tak..podporoval ma a staral sa
Aj tuto partner autorky by mal pochopit, ze on bude ok on nebude ten co bude zdola na kasu.. a nakoniec mozno aj on bude rad ze tam nikto nebude a budu sami.. nocne vstavania a podobne bude rad ked bude ticho a babo bude spat

januska12323
23. apr 2024

Vysvetli to hlavne chlapovi a ak sa aj tak dovalia daj mu na výber pôjdu do hotela a návštevy len pri kočíkovaní alebo pôjdeš k mame a nech sa stará sám. Ja toto pchanie sa k čerstvému novorodencovi nepochopím, to nevydržia aspoň dva mesiace?

heni79
23. apr 2024

Čakala som prvé dieťa. Mala som síce aj obavy, no najmä ideálnu predstavu o všetkom. Pôrod bol zlý, ohrozené na živote sme boli obe. Prežili sme. Manžel sa na tretí deň pýtal, či môže prísť svokra pozrieť. Cez sklo, inak to nešlo. Súhlasila som. Však babka, bývali blízko. Na 5.deň sme šli domov. Ja v katastrofálnom stave, dieťa schudnuté. 7. deň po pôrode ma brala pohotovosť. Komplikácie neskutočné. Vtedy som volala mojej mame. Vybavila si voľno, prišla na týždeň. Zachránilo nás to vo všetkých sférach. K lekárovi som musela chodiť 3x týždenne - so sebou. Dieťa síce prosperovalo, ale... Všetko bolo šialene ťažké. Takže, predstava - iba my traja - je krásna, no nemusí sa vždy podariť. Čo som tým chcela povedať? Prajem ti/vám, aby všetko vyšlo podľa vašich predstáv. Návštevy v zmysle - že by oni očakávali pohostenie a obsluhu - slušne odmietnite. No nespáľte si vopred všetky mosty. Ak by sa náhodou niečo zvrtlo. 😉 Nech má chuť pomôcť aj niekto externý. A prajem Ti, nech ti všetko klapne na 100%.

sono2
23. apr 2024

Veď im otvorene povedz, že nie.
Vieš koľko bude ešte situácií, kedy sa budeš musieť vyjadriť? To sa budeš stále radiť tu na mk?
Proste k vám 6 týždňov nikto nepôjde.
Ja som porodila 2 deti a otvorene sme povedali že neprídeme 6 týždňov k svokrovcom. Pri druhom mama bola kvôli staršej dcére. Mala 2 a trebalo byť s ňou, keď začne pôrod, muž musel proste do roboty. Po pár dňoch šla dom. To je ale mama a to musí proste svokra pochopiť. Bohužiaľ

babulkomale
23. apr 2024

Precitaj mu komenty odtialto, garantujem ti, ze pochopi. Hlavne tie s krvacanim a stehmi.

zuzuliennka1
23. apr 2024

@basulaak veru tak, idu sa potrhat pomahat s novorodencom, a potom ked pomoc fakt neskor treba, alebo sa len ozvat - vezmeme na vikend, oddychnite si, to sa po niektorych zlahne zem (cest vynimkam).
autorka - ziadna svokra, sestonedelie je len pre teba a dieta. maximalne ti mama moze doniest jedlo, budes to potrebovat.