Mama je skriňová alkoholička

birdy17
24. feb 2016

Pozdravujem.Možno ste už počuli o tomto prívlastku-skriňová,jednoducho moja mama patrí k týmto typom.Pije už asi 20 rokov,práve spôsobom,že si fľaše skrýva,nie je opitá každý deň,no 2 krát do týždňa určite.Problém je v tom,že je to vzorný typ ženy,upratuje,varí,stará sa o seba,chodí do zamestnania.Teraz pracuje ako opatrovateľka v zahraničí,čiže je doma asi 2 týždne a 2 týždne mimo SR.
Od mala sme to so sestrami zle znášali,nebola vyslovene opitá,ale aby dokázala fungovať,starať sa o domácnosť,musela si vypiť.Zvláštna výchova,jeden deň hádky,druhý,ospravedlnenia,kupovala nám darčeky.Teraz s ňou nežijeme,no je babka mojím deťom,a v tom je prúser.Keď ju vidím,že má vypité-rozumej nie je opitá,len má náladu,neviem,ako sa k nej chovať,deti ju majú radi,ja ju vtedy neznášam!! vôbec neviem,ako sa k nej správať.Otec to roky toleruje,pár krát to riešil,my sme jej dohovárali,aj stále dookola hovoríme,ona sa buď urazí alebo nám povie,že my máme problém nie ona.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lauricka
24. feb 2016

pozri, ak vnucata maju radi jej spolocnost, tak neries. Akurat, ze by som jej ich nenechavala bez dozoru asi. Proste tak, ako pise Kittykat22. Naozaj nemozes pomoct niekomu, kto si nemysli, ze ma problem a pomoct nechce.

kachita
24. feb 2016

Neries, viem, ze ta to trapi, ale toto nevyriesis. Poznam to, tiez s tym bojujem, je to tazke a nasledkom toho vobec nepijem.

misel0806
24. feb 2016

Zavislost tazko odnaucit. A opatrnosti nieje nikdy dost cert nikdy nespi😀😀 aspon sa vie kontrolovat..

mimi1237
24. feb 2016

@birdy17 a preco zacala pit?lebo to nie je iba tak,ked s tym clovek zacne,musi mat na to dovod...ale ked to robi uz 20 rokov,razko pomoct,na liecenie nepojde,to by musela uznat ,ze ma problem,no...maby ju nevyrazili s prace,ci tam.je "cista?"

mimi1237
24. feb 2016

@birdy17 pardon za chyby,pisem na telefone

sardinka335
24. feb 2016

@birdy17 mamu nezmeníš - pišem z vlastnej skusenosti. Ja som to prijala tak, ako to je. Ked ma ,,hladinku,, tak sa dekujeme domov, mysím, ze deti su bystre a primerane veku sa im da vysvetlit o čo ide. Moje sa zatial nepytaju, tak nemam dovod hovoriť a zase nechodime tam ked je ,,hladinka,,. Beriem mamu taku aka je - lebo nech je aka je, mama je len jedna. Uz nevyčítam, neriešim, samozrejme, že to zabolí, ale tak taky je zivot. Správaj sa normalne - tebe v tom brani neodpustenie a hnev lebo píšeš, ze ju neznášaš, s tým niečo sprav.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mimi1237
24. feb 2016

@kittykat22 mas pravdu,ze uz nieje podstatne preco s tym zacala.inac,nechcem nikoho urazit,ale pobavilo ma to co si napisala ,vraj piju lebo piju 🙂)

lintu
25. feb 2016

Dvadsať rokov je veľmi dlhá doba, aby s tým zrazu len tak prestala. Takéto veci je najlepšie riešiť hneď zo začiatku 😒 Teraz vám ostáva asi už len zmieriť sa so situáciou takou aká je a "tešiť sa", že nie je horšia 😖 Aj keď to teba hnevá, nechaj decká, nech si k babke vytvoria vlastný vzťah.
Mimochodom vieš, prečo s tým mamina vôbec začala? Ten dôvod jej problém samozrejme nevyrieši, ale občas môže priniesť iný pohľad na vec. Rodičia nie vždy vešajú svoje problémy deťom na nos.

natalym
25. feb 2016

Je to smutné. ☹

qidko
25. feb 2016

@birdy17 Ahoj nemas to lahke ale nezmenis to kym to nebude chciet sama:(

felycity
25. feb 2016

poznám to....v podobe môjho otca, asi spolu nežijete v jednej domácnosti, pokiaľ nie, tak vždy keď idete navštíviť starých rodičov zavolaj dopredu otcovi či mame ( už ju asi natoľko poznáš, že aj podľa hlasu vieš určiť, že má špičku), mne mama vždy dá echo, že nemáme mu vyvolávať alebo chodiť ( moje deti strašne radi s nimi telefonujú a aj napriek tomu aký je tak ho milujú a on ich) alebo im poviem, že je chorý a teraz nemôže.... s vekom aj tak na to prídu, pokiaľ si tvoja mama nechce dať pomôcť nič s tým neurobíš, možno časom pochopí, že si sama robí hanbu, lebo deti vedia byť veľmi otvorené a zvyknú povedať niekedy poznámky, ktoré sú tvrdé, ale pravdivé.... treba si uvedomiť, že mama je v štádiu, že je to choroba - závislosť a bez odbornej pomoci a jej vôle sa nevylieči. Inak aj ja mám blok voči nemu keď má špičku, ale už sa vyhýbame vtedy osobnému stretnutiu.

dasa71
25. feb 2016
Používateľ dasa71 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od dasa71.

@birdy17 Zacat musi ona a musi zaciat chciet

birdy17
autor
25. feb 2016

Vdaka zienky za nazory,chcela som vediet,ci mate taku skusenost a ako to riesite hlavne v kontakte babka-vnucata.
@sardinka335 hladinka je uplne vystizne napisane! 🙂
Viem,ze ju musim prijat a odpustit,pretoze ak by sa nestarala a bola asocial,tak je to ine,no teraz lavirujem medzi pocitmi,ze mam byt k matke uctiva a pocitmi nenavisti,co prameni aj z detstva.Nenavistou skodim sebe.No prijat ju je tazke!! ked sa k nej vtedy,ked ma hladinku 😀 neozyvam,je vsetko ok,no ak vybuchnem,zacne byt neprijemna,urazliva,utocna.

@lintu pit zacala podla mna,aby zvladala rodinu,pracu..otec je starostlivy,no nie je to typicka hlava rodiny.Ak by mala drsnejsieho muza,nedovolila by si to.No zaroven,nikdy nechcela pomoc,vzdy vsetko najlepsie zvladala sama.A otec si nato zvykol,ze nemusi az tak pomahat.
@felycity presne to robim.Nikdy sa neda prist len tak sponntane k nasim.Teda ona nema problem,sak pridte,vola nas,ale ja ani ja ju vtedy nemozem vidiet,vadi mi!Dohadujem s nou vsetko vopred,aj tak sa nemozem spolahnut,ci bude ok.Ale o moje deti sa vzdy prikladne postara,na to je spolah.

@kittykat22 presne si to vystihla pije sikovne,flase sme nasli obcas v pracke,v rure....rafinovane.Fakt a tie reci,ze ako niekto pije,ako dopadol...len gulam ocami,ake pokrytectvo.

@mimi1237 z prace ju v zivote nevyrazili.Teraz pracuje ako opatrovatelka v Rakusku,tam je doslova ziadana,je v kontakte aj s rodinami,kde dochovala rodinnych prislusnikov,ti su jej vdacni,ona si svoj job plni na jednotku.v 50 ke sa naucila nemcinu,uz tam pracuje 8 rokov.Neviem,ci tam pije,podla mna si da,ale menej ako doma.Nie je to standardny alkoholik.

1andrea111
25. feb 2016

@birdy17 možno je za tým nejaké psychické ochorenie, na ktoré zvolila ako liečbu alkohol, možno ak sa na ňu budeš pozerať ako na chorú, bude sa ti to ľahšie niesť.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kikina84
25. feb 2016

@birdy17 moja svokra je taka..nastastie byva daleko od nas a vidime sa len raz do roka a to vzdy prezijem,lebo som v dcerinej blizkosti..ale ak by som jej ju mala dat varovat tak to urcite nie..nedoverujem jej v tomto smere..

birdy17
autor
26. feb 2016

@kittykat22 dufam,ze sa dopracujem k takemu postoju k nej,ako mas Ty.My byvame od seba cca 3 km vramci jedneho mesta,stretavame sa.Do konfliktov sa dostavame aj teraz,vlastne aj tuto diskusiu som zalozila po konflikte.Teraz viem,ze to nema zmysel,tlacit ju do niecoho,tie sluby a keci o nicom.Presne ja nicomu nerozumiem a podobne.
vlastne vsetci v rodine mame problem,len ona nie,ved sa stara,pracuje...
Ok,musim sa vzchopit a zmenit postoj!

krejzinka11
15. mar 2016

mam taku istu mamu :( pije odjakziva, cele dectvo som si uzila. Teraz, ked mi varuje deti mi to velmi vadi. a ked jej poviem, ze si nezelam aby pila ked je s detmi, tak sa urazi. deti to vidia a neviem si pomoct, nemam komu ich dat varovat.

tamtamka26
16. mar 2016

no moja mama začala s tým asi keď som mala 7 rokov. ale nedávno som sa dozvedela, že to bolo už o dosť skôr. v tom veku som to asi začala vnímať. horšie bolo, že pil aj otec (to bol vraj následok jej pitia, vtedy bol arogantný, sprostý, nadával jej, ponižoval ju..). lenže ona sa rozpila tak, že časom pila už viac ako otec, spávala pomočená, nevedela o sebe, prestala variť, starať sa a keďže bola na invalidnom, mala celé dni na pitie času habadej. nejdem opisovať tie hádky a vojny, ktoré sa u nás diali, to "ňuchanie" po jej schovaných fľaškách, to sledovanie, kam pôjde piť, aby som jej to mohla vyliať!! 😢 😢 😢 dopadlo to tak, že dostala porážku, veľmi ťažkú, veľmi silnú, prestala rozprávať, ochrnutá polovica tela...je tomu už 15 rokov. nezaslúžila si takto dopadnúť, bola by to najskvelejšia mama na svete, keby nepila! teraz žije v DD, nakoľko nosí plienky a je nesamostatná.... 😢 😢