Chcú mi zobrať dom. Čo robiť?

3. máj 2024

Ahojte, pred 3 rokmi som dostala od tety dom. U notára sme spísali darovaciu zmluvu. Ale nebolo to úplne zadarmo, chcela odomna 25000 eur. Hodnota domu sa mohla pohybovať okolo 90 000eur. Dala som jej hotovosť a len mi doma podpísala papier, že prevzala peniaze za dom. Svedka nemám. Bola som mladá, hlúpa a nevedela som, že bolo najlepšie urobiť kupnu zmluvu, všetko vybavila teta a ja som súhlasila.
Teraz po troch rokoch sa domňa naváža teta a jej ďalšia sestra, ktorá do nej hučí, že chcú dom späť, že ma dajú na súd. Čo mám robiť, dom nechcem vrátiť. Keď jej spomeniem, že dostala odomňa peniaze, tak sa tvári, že o ničom nevie. Čo robiť, prosím poraďte mi. Rozmýšľala som, ze prepíšem dom na snubenca. Ďakujem

syslik81
3. máj 2024

nic neprepisuj .. dom je tvoj .. peniaze dostala .. ok mas len papier ale silne pochybujem ze budu abasolvovat sudne tahanice .. kazdopadne prepis ti nepomoze .. posli im spravu alebo email s tym,ze peniaze dostali a mas dokaz dom je napisany na teba a nesplnaju zziadne pravne dovody aby vzali nazad darovanie.. a ze dalej sa s nimi bez pravnika bavit nebudes .. takze ak este maju co povedat nech to daju k sudu .. v emaile budes mat vsetko napisane a mozes aj to pouzit na sude .. kazdopadne drzim palce a radsej si zajdi predbezne nazoaj za pravnikom

renatik91
3. máj 2024

Nič neriešte. Peniaze v tomto aj tak nehrajú rolu, dar je bezodplatný. Hlavne ho neprepisujte na nikoho ďalšieho.

autor
3. máj 2024

@renatik91 Vlastníčka som iba ja. Nadobudla som ho oficiálne darovacou zmluvou.

Ešte sa my skôr vyhražala, že darovacia zmluva je neplatná, že som jej za to zaplatila. Čo robiť?

pribinak
3. máj 2024

Je ru právna poradna, nápis tam

1ryba
3. máj 2024

Nerob nič. Ak más oficiálnu darovaciu zmluvu, môžu ti fúkať práškový cukor niekam.

butterflyeffect
3. máj 2024

Nic nerob, nic neprepisuj, oni ak nieco chcu riesit musia podat navrh na sud a odvovodnit… moze teta sudom ziadat o vratenie daru ale myslim ze to nie je take jednoduche, mozno by som sa v tvojom pripade obratila na nejaku pravnu poradnu aj so zmluvom a ostatnym co mas podpisane…

renatik91
3. máj 2024

Nerobte vôbec nič. Užívajte dom a vyhoďte to z hlavy.

renatik91
3. máj 2024

@butterflyeffect Na vrátenie daru by musel darca preukázať, že obdarovaná hrubo porušuje dobré mravy (k tomu bližšie judikatúra). Okrem toho, je potrebné myslieť aj na premlčanie.

vanilkovazmrzka
3. máj 2024

Tvari sa ze o peniazoch nic nevie a zaroven je darovanie neplatne lebo si jej dala peniaze?

hopsas
3. máj 2024

Najprv odpovedz.preco chcú dom.spat, spravila si niečo? Môžu žiadať vrátenie daru? Ak máš čisté svedomie, tak potom ak to bola.darovacia zmluva a ty si jej aj tak dala.peniaze, doklad o tom si si nechala? Je na doklade uvedené za čo bola.platba? Je tam uvedené že išlo o.dar tete alebo o kúpu alebo je tam uvedené že si jej ty peniaze darovala?

chodec15
4. máj 2024

Nuz, najlepsie by bolo, keby ti vratili peniaze a ty si tete vratila dom, ak mate tak pokazene vztahy. Na buduce platbu takej ciastky, ci uhrady nehnutelnosti mat zdokladovanu bud podpisom pred notarom, alebo mat vypis o prevode.

gribka1
4. máj 2024

@chodec15 Veď vzťahy sú týmto už pokazené. A myslíš, že by jej vrátila teta 25 tis., keď sa tvári, že ich nedostala?

chodec15
4. máj 2024

@gribka1 Navrhnut stornovat transakciu. Oni vratia 25 tis, ona vrati dom. Alebo doplatit hodnotu domu, ale uz mat vsetko na zmluve a pred notarom. Na kazdy pad je teta v horsej situacii, dom je prepisany na katastri, ak sa k nej autorka nesprava vyslovene zle, tak sa tazko dostane k daru spat.

gribka1
4. máj 2024

@chodec15 Dala v hotovosti, takže nič. A možno do domu aj investovala. Ale tak či tak, ak tete nič zlé nespravila tak to ostane len pri vyhrážkach. Vzťahy ostanú zlé v každom prípade.

chodec15
4. máj 2024

@gribka1 Teta asi prepisala dom, lebo potrebovala hotovost. Peniaze na vratenie uz nema, asi minute, tak ich zapiera. Potrebuje asi aj dalsie, je nastvana, ze prisla o dom vo vacsej hodnote. Pravda a spravodlivost je ako vzdy, niekde v strede. Nie je uplne ani na strane tety, ani autorky.

gribka1
4. máj 2024

@chodec15 Tak to možno bude, ale prečo sa rozhodla darovať a nie predať? Mohla mať teta peniaze a žiadne problémy. Neviem, prečo si ľudia sami robia problémy.

chodec15
4. máj 2024

@gribka1 Lebo ludia setria na pravnikoch. Pri prepise v rodine sa casto rozhoduju medzi darovacou a kupnou zmluvou, ktora je lepsia ... Nedodrzia tym padom ani nalezitosti, (platba cez ucet s popisom transakcie,...) Zistia to, az v pripade problemov. To co spravili, nie je ani kupa, ani dar. Tazko by sa aj vysvetlovala kupna zmluva za stvrtinovu cenu.

mandzula
4. máj 2024

@gribka1 lebo mozno akutne potrebovala peniaze, vedela, ze dom tak rychlo nepreda, tak sa jej hodila darovacia zmluva a rychle peniaze sup do vrecka, bez povinnosti dalsich vydavkov v podobe poplatkov a dani.

autor
4. máj 2024

@hopsas nič som nespravila zle. Nie som veľmi s nimi v kontakte, kedze bývajú ďalej. Ale podla mňa ju ďalšia teta ovplyvňuje, lebo bývajú spolu v jednom byte. Starám sa o ten dom, investujeme do neho a aj moja mama vyrastala v tom dome. Starkí počas života darovali ten dom tej tete, maminej sestre a zvyšným deťom nedali nič. Teta v tom dome potom nechcela byť, tak mi povedala, že mi ho daruje. Ale potom chcela odomňa 25 000eur, tak som jej ich dala v hotovosti bez svedkov. Podpísala mi doma, že prevzala tu sumu odomna a ze je to za vyplatenie toho domu.

laurita285
4. máj 2024

V podstate ti ten dom moc nemajú ako zobrať. Jedine súdnou cestou, kde budú dokazovať, že tvoje mravy sú biedne :D čo je fakt veľmi ťažko dokázateľné

tiezjedna
4. máj 2024

@chodec15 ale prosím ťa, nebuď naivný. Žiadne storno nič, dom je autorky, má naň legitímne právo, pretože ho nezískala podvodom, ale riadne spísanou darovacou zmluvou, ktorá je zavedená na katastri. Tým to hasne. Jediný problém, ktorý nastal je ten, že sestra tety sa o tom dozvedela a došlo jej, že v prípade úmrtia sestry utrie. Podľa môjho skromného názoru tu ide len o vychcanosť tejto sestry, pretože zjavne by bola jediným (možno jedným z niekoľkých) dedičom...

tiezjedna
4. máj 2024

@autorka nič nerieš. Zvlášť ak máš aj na tom papieri napísané, že je to platba za dom. Je očkovaná sestrou, viď môj koment vyššie.

simsalabim
4. máj 2024

Autorka, neriesila by som to. Dom je prepisany, potvrdenie o platbe mas.

Navyse, ak pises, ze rodicia darovali za zivota ten dom tete a ostatnym detom nie, bol tento dar zohladneny pri dedicskom konani? Lebo to ne je len tak, ze teta dostala dar. Dar vo velkej financnej hodnote sa v dedicskom konani totiz zohladnuje - ak to dedicia spomenu.... dostala tvoja mama alikvotnu ciastku?

Skus sa este opytat @draik, ona je pravnik, mozno bude ochotna poradit.

monicatko20
4. máj 2024

Dom je tvoj..peniaze ktoré si jej dala máš na papieri..keby to šlo na súd, tvrdila by som, že dom darovala, ale za pozemok chcela tu sumu co si jej dala..dovi..

luccija
4. máj 2024

Napíš do skupiny na FB opýtaj sa právnika tam dostaneš najfundovanejšie odpovede
@simsalabim on je chlap😉

pbra40
4. máj 2024

A ten papier, so sumou a jej podpisom este mas?

hopsas
4. máj 2024

Predpokladám že doklad kde.teta priznala že je to za vyplatenie toho domu máš, tak potom toto musí riešiť právnik lebo darovacia zmluva mi z toho nevychádza...keď máš priznané peniaze za dom...a ak máš ten doklad tak teta prečo to popiera že vzala peniaze, veď to ľahko môžeš dokázať ..šla by som pre istotu za právnikom ale ešte predtým za tetou kvôli medizludskym vzťahom predsa len je to rodina...

vanilkovazmrzka
4. máj 2024

@hopsas ked ide o majetky rodina prestava existovat. Lepsie bude sa kontaktu s nou uplne vyhnut.

draik
4. máj 2024

Hlavné nikomu nepíšte, že ste za dom platili a dúfajte, že nikto iný o tom nemá doklad, dôkaz a podobne. Uzatvorenie darovacej zmluvy a uhradenie kúpnej ceny za predmet prevodu nejde dokopy a môže byť značnou komplikáciou.

autor
4. máj 2024

@draik čo by takáto situácia mohla spôsobiť?
Doklad podpísala teta mne, mám ho ja, nikto iní.
Teta mi najprv povedala, že mi dom daruje a vybavili sa veci u notára a potom mi povedala, žeby chcela aspoň 25 000eur, lebo dom má hodnotu 3-4násobnu. Tak som jej dala hotovosť a nemyslela som si, že niekedy by mohol byť problém.
Je nejaká šanca, že mi zoberú ten dom a vyhrážajú sa mi súdom?