Môže teta zrušiť darovaciu zmluvu?

matusontekkk
1. feb 2023

Dobrý deň,
pred 4 rokmi som dostal od tety darovacou zmluvou starší rodinný dom. Do darovacej zmluvy sme uviedli, že hodnota darovaného majetku je v hodnote 80 000eur. Notár nám radil dať nižšiu sumu, ale nechali sme to tak, ako chcela teta. Teraz v januári 2023 som spomínaný dom predal za 45 000eur. S tetou som vždy dobre vychádzal, ale po predaji sa veľmi zmenila, pýta odomňa peniaze. Chce dať návrh na súd na zrušenie darovacej zmluvy a pýta odomňa peniaze vo výške 80 000eur. Čo mám robiť, obávam sa toho. Keď mi teta darovala ten dom, tak mi vravela, že si môžem s ním robiť čo chcem, aj predať, keďže nemá deti. Ale teraz je na mňa útočná, agresívna a pýta peniaze vo výške 80 000eur, ktoré som ani za predaj nedostal. Čo mám robiť? Je šanca, že jej budem musieť platiť? Ďakujem veľmi pekne.

modrykonik33
1. feb 2023

Napíš do skupiny na FB - opýtaj sa právnika

draik
1. feb 2023

@matusontekkk
Na vrátenie daru resp. jeho hodnoty by museli byť splnené zákonom dane dôvody, napr. obzvlášť hrubé správanie voči darkyni. Len skutočnosť, že ste darovanú nehnuteľnosť predali, takým dôvodom nie je.

matusontekkk
autor
1. feb 2023

@draik nikdy som sa ku nej zle nesprával, ani hlas som na ňu nezvýšil. Ona sa zo dňa na deň zmenila. Vyhráža sa mi, že si nájde svedkov, čo jej dosvedčia, že som ku nej agresivny, čo vôbec nie je pravda.
Ak by aj uspela, môže pýtať toľko peňazí odomna? Keby som vedel, že sa tak zmení, tak by som ten dom nepredal resp. ani by som ho nechcel.

lujza123
1. feb 2023

@matusontekkk Dal si jej aspoň nejaké peniaze z predaja? Prečo si predával dom v hodnote 80 000 za polovičnú sumu? ..
Celkom mi je tej tety ľúto, zrejme ti chcela ako rodina pomôcť s bývaním, mala to radšej predať a užiť si dôchodok kdesi na Bahamách.

lenjaona
1. feb 2023

@matusontekkk nemá nejaké finančné problémy alebo niečo? Vedela že to budeš predávať?

liljana
1. feb 2023

Chcela to asi, aby si mal kde byvat a nie na predaj. Prisla drazoba, zistila, ze nema peniaze. Dom si jej predal a peniaze si nechal.

lenjaona
1. feb 2023

@liljana bohvie kde býva ona

syslik81
1. feb 2023

darovala ti dom,ale nedala si podmienku,ze ho nesmies predat ..dom bol uz tvoj co si s nim spravis je tvoja vec ..ona nan uz narok nema a nemoze ani peniaze pytat ... otazka je ci je to moralne spravne-ak ti dala dom ay si mala kde byvat a ty ho za tak kratky cas zpenazis-ani sa necudujem ze ju to hneva-to si ho mohla sama predat a na teba sa vykakat

lenjaona
1. feb 2023

@syslik81 nepísal že mu ho dala aby mal kde bývať

syslik81
1. feb 2023

@lenjaona nenapisal

lenjaona
1. feb 2023

@syslik81 škoda že neodpisal na otázky aby človek skôr pochopil

syslik81
1. feb 2023

@lenjaona ved napisal teta nema deti darovala mu dom s tym ze si s nim moze robit co chce aj predat ..ked ho predal uz sa jej to nepaci

cecilia29
1. feb 2023

Myslím ze.do 4r sa.da zrušiť. Je tam nejaká lehota.do kedy sa.da zrušiť, treba sa opýtať na právnej poradni

lenjaona
1. feb 2023

@cecilia29 inak trošku mi to príde ako hlupost lebo keby tam dotyčný byval a medzi tym by to rekonštruoval prerabal tak kto mu preplati tie naklady?

cacianka
1. feb 2023

Dom bol tvoj, teta môže pýtať € koľko chce.moze podať návrh na súd, ale aby vyhrala, musí dokázať že sa k nej správaš hrubo, nepomôže s jej v starobe chorobe, bol by si teraz trestaný. Svedkov si môžeš zohnať aj ty.

matusontekkk
autor
1. feb 2023

@liljana Bývať ma kde, je pravda, že ma finančné problémy, ale vyhrážať sa mi, že ma dá na súd a pýtať sumu, ktorú som ani za predaj nedostal je podľa mňa dosť mimo.
Chcel som len vedieť, či by mala šancu uspieť na súde?
Dokonca som jej za ten dom dal aj sumu 10 000eur. Nebolo to zadarmo. Len trvala na darovacej zmluve. Dal som jej hotovosť, len nemá mi to kto dosvedčiť. Bol som hlúpy, človek sa učí na svojich chybách. Ja som to bral ako investíciu do budúcna.

lenjaona
1. feb 2023

@matusontekkk ale prečo zrazu tak zmenila názor?

matusontekkk
autor
1. feb 2023

@lenjaona dostala sa zrejme do finančných problémov a celkovo sa zmenila v správaní voči viacerým členom rodiny.

zuzkaa1991
1. feb 2023

@matusontekkk ja som darovala fotrovi pozemky s tym ze ved ked sa niečo stane zruším.....omyl nase zákony su niektore postavene na hlavu
Vztahy sa uplne zmenili takze ostala som uplne bez majetku a ten majetok mi darovala babka jeho matka ;)
Takze riesila som s 3 ci 4 pravnikmi ne neda sa zrusit darovacia zmluva max sudnou cestou co by som asi 10% mala sancu uspiet po 15 20r sudenia ;) takze bud ma vydedi uplne alebo predzubu penezi a ja s dieťaťom mat vysoku hypoteku co moje vnucence budú platit ;) a oni si uzivaju luxus......cakali kym babka umre pretoze vie ze by si nedovolil to kym zila.....takze bobuzial darovacia zmluva sa neda zrusit max. Tresne oznámenia mat ze fyzicky a psychicky darca útočí na darovanieho jedine tak ;)

matusontekkk
autor
1. feb 2023

@zuzkaa1991 ďakujem za opísanie tvojej skúsenosti. Keby prišla teta za mnou, že ma finančné problémy, tak bez problémov by som jej požičal peniaze. Ale takto sa mi začať vyhrážať. Oháňať sa tým, že dom mal hodnotu 80000eur, ako to dala zapísať do zmluvy darovacej. Lenže ja som to predal len za 45000 a dokonca som jej aj dal hotovosť, keď mi predpísala dom 10 000eur. O dom nebol veľký záujem pri predaji.

matusontekkk
autor
1. feb 2023

@zuzkaa1991 a ako som písal, ja som kľudnej povahy, nikdy by som sa ku nikomu nespraval agresívne. Rad riešim veci s kludnou hlavou.

Myslíte si, že sa nemusím obávať jej vyrážok? Nevšímať si ju?

modrykonik33
1. feb 2023

@zuzkaa1991 tak je logické, že keď niekomu niečo daruješ, že to robiš z vlastnej vôle a nie ako nejakú investíciu do budúcna... či aj od nejakého bývalého chceš darované veci späť?

modrykonik33
1. feb 2023

@matusontekkk hlavne sa poraď s právnikom a nie tu s babami z modrého koňa

h2
1. feb 2023

@matusontekkk Teta mi príde tak trochu prešpekulovaná. Notár radil dať do zmluvy nižšiu sumu, čiže sám zrejme videl, že dom takú hodnotu nemá. Ty si to neriešil, lebo veď teta dom daruje zadarmo, bol si rád, ešte si jej aj dal peniaze. No a keď si dom predal za podstatne nižšiu sumu, teta zrazu pýta toľko, koľko bolo v zmluve a za koľko by ten dom nikdy nepredala. 🤔 Pekne si to tetuška zariadila. Lenže nerátala s tým, že jej to neprejde. Nič jej už neplať a neboj sa jej. Šanca, že by vyhrala súd, je minimálna. Ona ťa určite ani na súd nedá. Ale myslí si, že od teba tie peniaze dostane aj bez neho.

lenjaona
1. feb 2023

@h2 inak tiež mi to teraz tak príde, možno to bol skutočne jej zámer od začiatku ako prísť k viac peniazom

lenjaona
1. feb 2023

@modrykonik33 mne poradil právnik na fb, su skupiny kde poradia skutočný

h2
1. feb 2023

@lenjaona Jasné. Zbaví sa domu, pritom nemá starosti s predajom a ešte aj zarobí oveľa viac, než je reálna hodnota domu.

h2
1. feb 2023

@modrykonik33
@lenjaona Aj v tejto diskusii už radil právnik: draik. Druhý komentár zhora.

stanulienkat
1. feb 2023

@zuzkaa1991 nie, zakony nie su postavene na hlavu. Ked niekomu nieco darujes, ratas s tym, ze "keby nieco" , tak to budes pytat spat? Naco si mu to potom darovala?