Otec na materskej

peter995
11. aug 2023

Ahojte priatelia. Po novom roku by som chcel ísť na materskú. Pracujem na hlavny pracovný pomer.
Na materskej by som chcel otvoriť živnosť a pracovať u iného zamestnávateľa, kde samozrejme počas dňa nebudem spĺňať podmienku ,, starať sa o dieťa", bude s ním doma priateľka. Mate niekto podobnú situáciu, chodia kontroli zo sociálnej poisťovni? Odobrali vám materskú? Sociálna poisťovňa nedefinuje co znamená starať sa o dieťa, ma iba podmienku ze pocas otca na materskej sa o malé nemôže starať matka co je úplna hovadina..

zmrzlinka2021
11. aug 2023

@peter995 a prečo sa nechceš počas vlastnej materskej starať o svoje dieťa?

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zmrzlinka2021
11. aug 2023

@zuzanockamt aha, čiže decko suvix

tamta
11. aug 2023

Mna by zaujimali reálne štatistiky, kolki otcovia boli reálne na materskej a kolki len využili systém...

enusamt
11. aug 2023

Uz to prisne kontroluju.. bud sa plne starat o dieta alebo len pracovat.. spolu nie

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tamta
11. aug 2023

@zuzanockamt je mi to jasne, ze take prípady ako ste vy, su ojedinele a tie statistiky by boli v prospech využívajúcich..

petamich
11. aug 2023

@tamta manzel ide na matersku od septembra a ja do prace 🙂 na realnu matersku, aj ked teda tvrdi, ze si ide oddychnut 😂

ale teda suhlasim s tebou, ze tych naozajstnych materskych je pomenej, inak pomaly ubuda tych ucelovych, kedze SP to stale sprisnuje a teraz kontroluje uz aj subeh TPP vs. zivnost vs. ci je zena doma s inym dietatom a pod.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tamta
11. aug 2023

@petamich ja som teraz tehotná a moj manžel mi denne pili usi, ze mi závidí, ze aj on by chcel ísť na materskú si oddýchnuť 🤣 ale priznám sa sebecky, ja si chcem materskú a bábätko užiť.. Mozno ked bude mať drobec 2,5 roka a ešte to bude fungovať, tak to skúsime vymeniť (ale tiež by bol reálne na materskej, svedomie by mi nedalo takto zneužívať system..)

ajka0207
11. aug 2023

@peter995 ak budeš mať s novým zamestnávateľom zmluvu, v ktorej bude pracovný čas, tak ti to určite neprejde. Ak budeš len fakturovať vykonanú prácu, tak nerobíš nič protizákonné. Bude treba sa odvolať, uviesť pár paragrafov, možno nejaké vyhrážky a sociálna poisťovňa cúvne, keďže živnosť môžeš vykonávať aj popri starostlivosti o dieťa. Horšie to bude, ak manželka nejde do žiadne práce, v takom prípade nemáš dôkazy, že sa o dieťa nestará ona.

petamich
11. aug 2023

@tamta hlavne ten prvy rok si vsetky matky tak oddychnu, ze wellness pobyt mesacny je oproti tomu nic 😃 ale verim, ze teraz, ked ma nas maly uz 2 roky tak je to ine a manzel si to aj uzije, predsa len je to ine ako v robote, ved uvidite, ci sa napokon vymenite, spytam sa potom mojho muza, ci odporuca 😆

peter995
autor
11. aug 2023

Nechcem zneužiť systém, práca by sa jednala napríklad iba cez víkendy alebo cez týždeň nočné, ide mi o to ze by som bol doma a keďže dobre zarábam tak by mi vyšla dobra materská... Celé dni aa budem nudiť s priateľkou doma, malý bude mať rok. Platíme obrovské dane do sociálnej poisťovni, prečo to aspoň takto trochu nevyužiť

sense
11. aug 2023

@peter995 ved sa nemusis doma nudiť s priateľkou. Ty sa budeš starať o dieťa a priateľka môže pracovať.
Inak toto je presne to prečo sa podmienky sprisnuju.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tamta
11. aug 2023

@peter995 sak priateľka nech ide do prace, nikto ju nenúti byt doma 😃 taky je zmysel tej materskej.. Otec sa stara o dieťa a ty sa sam s ročným dieťaťom určite nudiť nebudeš.. A aj si finančne prilepšite, ked sa partnerka vráti do prace.

vlado818
11. aug 2023

Presne svami suhlasim. Urobte to presne ako ste napisali. Ludia co davaju do systemu 1000tisicky € rocne a nechate si tu radit od mamiciek a ludi.
A je uplne zbytocne sa na tomto fore pytat takuto otazku( zakon to dovoluje) bodka.

bolarazjedna
11. aug 2023

Není to zneužívanie systému, zákon vám dovoľuje byt na materskej a popritom pracovať. Neviem prečo by mala chodiť kontrola a niečo sankcionivat. Ja to teraz zisťujem, keďže tiež by som chcela, aby manžel išiel na materskú so starším, kým ja budem na materskej s mladším. A popritom by robil pár hodín denne ako szco. Zákon to dovoluje.

peter995
autor
11. aug 2023

@bolarazjedna chcem vedieť ako to chodí v praxi, kamarát robil sústavnu robotu na živnosť kde chodil každý den do prace na 12 hodin a nezrušili mu materskú, na druhej strane čítam na nete ze ak pracujete musite preukázať ako sa staráte o dieťa

bolarazjedna
11. aug 2023

@peter995 a co keby ste sa opýtali v socialnej poisťovní? Normálne, že chcete vedieť, koľko hodín môžete pracovať popri materskej, či je to nejako definované, limitované... Nič na tom nie je, aspoň dostanete info z prvej ruky od kompetentných.

mogaa
11. aug 2023

@peter995 prečo si myslíš že je hovadina že o dieťa sa otec na materskej aj má starať? veď predsa za to berie peniaze....a máš to riadne pomýlené,,,dane sa platia Daňovému úradu, do SP platíš odvody a z tých následne môžeš čerpať dávky ak splníš podmienky....

ajka0207
11. aug 2023

@peter995 v praxi to chodí tak, že záleží na akého úradníka narazis a aké máš pevné nervy. Zákon je totiž na tvojej strane, ale sociálna poisťovňa bude tvrdiť opak. A teda nemať kladne rozhodnutie 3-4 mesiace, písať odvolania, atď. je dost ťažké na nervy.

letfenixa
11. aug 2023

@peter995 tvl, že nudiť sa pri ročnom dieťati!

hawana
5. dec 2023

Ak budes szco oslobodeny prvy rok od odvodov, SP nevidi, ze si zamestnanec a szco na materskej. Akonahle zaplatis odvody, budu ziadat vyjadrenie, ci szco pracu robis, ak ano, detaily kedy kde kto je vtedy s dietatom.