Matkám nepridajú ani cent

lulu6697
6. dec 2016

Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.

Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.

Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.

lucinka511
6. dec 2016

no koho ste si volili.toho mate...Zasa lozri sa na to z inej strany.tie zvysene naklady na matky.kt su aj 5r doma pri dietati musia platit danovi poplatnici..V ostatnych kajinach to take niejemram chodia zeny do prace uz po 6m nanajvys 2 r a je poom aj na priplatky pre osamele matky.lebo tam ludia pracuju a nie su na predlzenych materskych alebo uradoch prace....A ti ludia co maju nadpriemerny orijem si to zasluzili svojou pracou povatsine.nik im nic zadarmo nedaroval...tym myslim.nirmalnych orac ludi nie ludi vo vlade.politike a nasich sk oligarchov.

bluka2
6. dec 2016

Co vyriesi vianocny prispevok? Nic. Omnoho lepsie by bolo postarat sa, aby kazde dieta vo veku 3 r. nemalo problem dostat miesto v skolke a este zmenit myslenie ludi ako si ty, ktori fakt, ze matka s 3 rocnym dietatom nepracuje odbavia pol vetou. Toto je pre mna nepochopitlne, ze nepracuje. Vsak zariadim si vsetko tak, aby som pracovat mohla, aj keby to znamenalo stahovanie do vacsieho mesta, alebo nieco ine...

guinevre
6. dec 2016

@lulu6697 Mali by zvysit pridavky, urcite, ale bohuzial v parlamente sa nedavno debatovalo o tom, ci teba poslancom zvysit platy, zrejme lekari, ucitelia, sestricky, sudovia nie su na tom na SK az tak zle ako poslanci. Ale tebe nemozu byt na vine zeny ktore lepsie zarabaju. Niektore materstvo odkladame na neskor, ja som 30 mala pred par rokmi, a az teraz sa chystam mat prve dieta, a cele tie roky som platila vysoke odvody, tak si myslim, ze som si zasluzila tu vyssiu matersku. Dovod? Nechcela som sa spolahnut na to, ze mi stat pomoze, lebo viem, ze mi nepomoze. Spolahla som sa iba na seba, a to nebudem na materskej 3 roky, v najlepsom pripade 6 mesiacov. A ma to svoje plusy, ale aj minusy - rodit neskor ma vacsie rizika.

lulu6697
autor
6. dec 2016

@lucinka511 len tak na okraj ...ja som volila iných akú tam sú...môj syn má 5 rokov. Kebyže môžem ísť do tej práce beriem hocičo, aj upratovanie, aj brigadne. Mám syna, ktorý má špeciálno výchovno-vzdelávacie potreby preto je taký problém dostať ho do škôlky, bol v jednej ale po 2 mesiacoch to riaditeľka ukončila (to je na dlho). Má byť prijatý do inej ale tiež len na diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Počas tých 2 mesiacoch keď bol v prvej som si hľadala prácu, neúspešne. Na dva pohovory na pozvali až potom čo synčeka vylúčili zo škôlky takže pohovor ani nástup nebol možný. Ak Ťa napadla možnosť špeciálne škôlky, tam nie je moznost prijatia, dieťa je bez mentálneho postihu.

dionyzka
6. dec 2016

@bluka2 ja som tiez za toto - aby stat vytvoril matkam take prostredie, aby jednoducho do prace mohli ist - aby normalne fungovali predskolske zariadenia a bolo ich tolko, aby kazde dieta mohlo ist v 3 rokoch do skolky.
... ale autorka myslela tak, ze co v pripade, ze po tretom roku dietata nemoze ist do skolky: zdravotne postihnutie dietata alebo mentalne - teda take vaznejsie stavy, pre taketo deti nie je vobec nic.

alchemilkazltozelena
6. dec 2016

@lulu6697 je to strasne ale my to tu bohuzial na mk nezmenime :-/

krafne
6. dec 2016

Ludia s nadpriemernymi prijmami si za to tiez mozu sami. Ver, ze nikomu peniaze z neba len tak nepadaju. A ano, mame deti, az ked si ich mozeme dovolit, bez toho, aby nam stat na to prispieval. A ano, pol roka po narodeni sme naspat v praci a makame dalej a necakame, ze sa niekto postara. A ver, ze to ide. Nie, babky sa nestaraju, ano, jasle su sukromne, ale predsa presne na to tu je Prispevok na starostlivost o dieta.
Ano, potesilo ma, ze sa dvihne znovu materska, pretoze presne mojej skupiny ludi sa to tyka. A malo by to tesit aj zvysok Slovenska, pretoze aj matky s napriemernym prijmom si povedia, ze ok....nepridem az o tolko penazi. Porodia dieta, ktore bude odmalicka vidiet, ze na zivobytie sa pracuje, pravdepodobne skonci vysoku skolu a bude makat tak ako my, od nevidim do nevidim a platit nehorazne odvody. Tento prispevok je samozrejme maximalne nadneseny a nepokryva vsetky argumenty a ano, da sa donho opriet zo vsetkych stran, ale mojou ulohou nie je napisat 40.000 slovny sloh a unudit k vas k smrti.

m.i.r.i
6. dec 2016

na Slovensku sa matkam plati statom este nadstandartne..este dotiahnut trosku materske na vysku 100% a to bude tak asi spravodlive...vsetky tie matky s nadstandardnym prijmom pravdepodobne pracovali niekolko rokov aby taky prijem mali a odvadzaju nemale odvody..nehovoriac o tom, ze povacsine take matky mozno maju jedno dieta alebo sli od deti aj dost skoro do prace aby si pracu s nadstandardnym prijmom udrzali..a odvadzaju dalej odvody na to, aby zeny ako ty, co cakaju s otvorenou dlanou co im da stat mali davky.....ja suhlasim ak stat podporuje hlavne pracujuce matky -- ked do tohto statu prispievaju, nech maju pri odchode na matersku aj nejaku navratnost....aj tak pritom vacsina peniazkov ide solidarne na davky rozneho druhu..
Stat by mal skor podporovat ine oblasti -- nizsie zdanovanie a odvody pre manzela napriklad, ktory sa stara o rodinu a ma doma manzelku na materskej...podporu skolok, nech mamicky nie su zufale, ze mozu dat deti akurat tak do drahej sukromnej skolky, podporu kratsieho pracovneho casu, aby z tej skolky mohli mamicky deti vyzdvihnut v normalnom case....tak mamicka samozivitelka by kludne mohla pracovat 6 hodin denne, stihnut dieta do skolky odviezt aj priviezt, idealne ak by skolka bola este dotovana zamestnavatelom alebo v blizkosti...a mohla by slusne vyzit.....nie napisat, ze nic sa neda ( takych prispevkov tu byva neurekom -- nemozem ist robit, neda sa najst praca, nemam ziadnu pomoc, nemozem dat dieta do skolky a dovody je cest vynimkam vacsinou jediny - lebo nechcem zmenit nic, len chcem dostavat a hnusny stat mi nic neda)...
V zahranici by si uz davno pracovala a dietaby si mala u opatrovatelky, kamaratky, ktovie kde, lebo vo vacsine statov po materskej ktora je takmer vzdy kratsia ako nasa nedostanes nic okrem pridavkov a teda po 3 roku dietata uz veru vobec nic...taky komfort ako byt 3 roky doma s detmi ma malokto...
Jasneze ine su pripady ked maju deti zdravotne problemy -- tato oblast iste potrebuje inu pozornost ale to je u nas vseobecny problem -- aj ludia co su chori, stratia prijem, staraju sa o chorych a pridu o pracu, dlhodobo chore deti atd -- to maju velmi tazke...to by som ale komentovala ako osobitnu oblast, nie spajat to s podporou pre nepracujuce matky s detmi nad 3 roky..

slimstar
6. dec 2016

zo 100 e si neviem predstaviť vyžiť aj s dieťaťom, nemožné. To by som zariadila tak, aby som mohla nejako zarobiť a aby sme sa mali lepšie. Napr. ísť do práce a zaplatiť si nejakú dôchodkynu, ktorá by dozrela na dieťa, alebo dať dieťa k rodine. Áno tie príspevky sú nízke, ale u nás je to 3 až 6 rokov, v iných krajinách nemajú ani to. A tie škôlky katastrofa, u nás jedna chátra a deti nemajú kam chodiť. Je to zle, u nás sa neuprednostňuje rodina a mladý ľudia. Mám pocit, že sa tu uprednostnujú len dôchodcovia, ktorí volia na základe toho stále to isté a ktorí sú lahko zmanipulovateľní, pretože každý deň pozerajú žumpu v tv. Napr. v 1974 sa narodilo 174 000 zdravých detí za jeden rok. Pretože štát sa zameral na rodinu, dávali mladomanželské nenávratné pôžičky, bola podpora bývania, istá práca. Škôlky boli v závode, kam chodili rodičia pracovať.

lucinka511
6. dec 2016

@lulu6697 ja chapem aj tvoju situaciu.mam sestru s 3 detmi a je to obtiazne sa zamestnat.ale keby ludia pracovali a platili dane tak ako maju.tak by aj takymto matkam ostalo viacej ale ked sa na to pozries z inej stranky tie priplatky platia poctibi.pracujuci platici dani.kt sa tiez kazdy rok dane len zvysuju a je to na nervu.ked robis ako drak a na vyplate to nebadat lebo sa vela postahuje.ja som za najskor zvysit platy a posilnit ekonomiku a ked toto bude fungovat bude aj na zvysenie matkam.. Verim.ze to mas tazke ale hl problem je trn.ze stat nieje ani schopny vybudovat centra pre taketo deti...Trebali by zvysit nielen matkam ale aj dochodcom kt sa nadreli ceky zivita na odplatu maju mizerny dochodok...Zaujimave .ze kazdy tvrdi ze nik tuto debilnu vladu nevolil a stale vyhrava v prieskumoch...nepisem teraz o tebe.

henikav
6. dec 2016

@lulu6697 musite si uvedomit ze tie peniaze pre vsetky tie matky odniekial treba vziat, tak ako? Zvysit dane, odvody? Vazne cakam kedy aj Slovensko nabehne na system ktory je normalny vsade inde na svete, ze 12 tyzdnov materska a odchod do prace. Predcasny odchod na matersku sa automaticky odrata z materskej. To len potom bude katastrofa, lebo na Slovensku je zauzivane, ja som matka, kto je viac? Mam narok sediet doma 3 roky a stazovat sa. No nie nemusi nikto doma sediet z mizernou materskou, komu to nevyhovuje, moze dat dietatko do jasiel a ist makat. Ja si myslim ze budte radi, ze na Slovensku vobec takato moznost je 😉

marcelatje
6. dec 2016

Spoliehať sa na to čo mi štát dá je v súčasnej situácii ako čakať na živú vodu. V tejto diskusii bolo dosť dobrých rád ako si situáciu zlepšiť https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/vylucenie-takmer-5-rocneho-chlapca-zo-skolky/ nikto ti nič iné neporadí.
Matky s napriemerným príjmom asi to zvýšenie až tak nepotrebujú ale zasa štátu odviedli viac. V každej situácii sa nájde skupina ktorá z nej výjde skrátka, ideálne riešenie pre všetkých neexistuje.
Chápem že žiť zo 100,- EUR sa nedá, no práve preto treba skúšať a robiť čo sa dá. Náročné, najmä s malým dieťaťom ale dá sa to. Musí sa to dať.

bale1rinka
6. dec 2016

vianočný príspevok...a potom čo?a ako vyrátaš aby sa nik nenahneval? v BA majú vyššie náklady na bývanie napr. tak takým matkám by si dala koľko? 600eur?takým čo majú úvery áno a takým čo niečo zdedili nie?čo oni môžu za to že zdedili? to má byť ako trest? a tým čo bývajú na dedinách pri košiciach iba 300eur? však to sa nedá, takej čo má muža netreba lebo dobre zarába?a slobodnej matke viac? to je len jeho šikovnosť že dobre zarába, si vezmi, že som počula, že niekde v BA dostanú za pôrod za to, že bývajú poviem príklad v rači: jednorázový príspevok od mesta 100 eur ale tá čo býva napr.: v dúbravke, nedostala nič. nechytajte ma za slovíčka neviem ako je to presne ale prečo je to tak? však žijú obe v BA tak prečo nedostanú obe rovnako? a už je problém.všetko sa dá len treba chcieť, vyriešiť si rodinné problémy (evidentne máš keď ti otec dieťaťa neprispieva a si vo finančnej kríze) a potom, finančné, sociálne, odsťahovať sa niekde za prácou napr. : v zahraničí ženy musia odpracovať minimálne 2 roky aby mali materskú a to po pol roku sa musia vrátiť do práce ak ju nechcú stratiť, ale zasa ak im chlap dobre zarába tak ani nemusia pracovať, je to také diskutabilné, každý má iné priority. niektoré zanechajú dieťa doma s cudzou ženou aby mohli pracovať a niektoré sedia doma a spoliehajú sa na mužov nech zarábajú a užívajú si dieťa, však ktovie čo bude po 3 rokoch, dnes vám nikto s 100percentnou istotou nepovie, že budete pre jeden podnik pracoať 30 rokov ako naši rodičia pracovali, tu je potom otázka: že či ste mali dieťa preto aby sme ho len mali na parádu alebo aby sste len zažili aké je to mať ho v bruchu alebo preto aby ste naozaj boli matkami...

loginexistuje
6. dec 2016

@lulu6697 pozri neda sa mi nezopakovat

ak je tvoje dieta specialne (tak ako moje, t.j. viem o com pisem) tak mas predsa narok na RP do jeho 6 rokov (viem z vlastnej skusenosti)
ak je tvoje dieta specialne tak ma narok na specialne vzdelavanie ( ako aj to moje ) a miesto v takom zariadeni.
ty mozes ist pracovať ak sa neda mozes napr. opatrovat (deti, starych ludi a pod) to sa da aj ked mas dieta - myslim take co robi mesto, ze roznasas obedy a pod.

Všetko si ale vyzaduje TVOJU aktivitu a TVOJ čas .. obehat lekarov, zariadenia, vsade su cakacky netreba to nechavat len tak ...

Ano niekedy nas stat nuti do rieseni, ktore nam nie su uplne po chuti to je jasne (zazivam to sama) ale vianocny prispevok to nevyriesi. Podla mna je ti stale dobre a staraju sa o tvoje zivotne naklady aj ini (asi rodicia) inak by si si to takto nemohla dovolit ze patrocne dieta ty na davkach a nepracujes ani brigadne.

Ja som si to nemohla dovolit, mame hypoteku atd...

yasamin
6. dec 2016

Rodicak sa bude zvysovat od 1.maja 2017 o 10 eur je to malo ale stale lepsie ako nic 😉

lalinko2010
6. dec 2016

kočky napíšte mi kde sa dá nadštandartne zarobiť.
nepíšte že v zahraničí, to ma nezaujíma, lebo to je iná životná úroveň a podobne.

túto otázku nemyslím provokačne, len sa pýtam.

marcelatje
6. dec 2016

@lalinko2010 čo je to nadštandardný zárobok?

loginexistuje
6. dec 2016

@lalinko2010 neviem co je to pre teba nadstandardne ale napr. IT sektor (ale je pravda, že tu pracuje malo žien ) ale samozrejme je to vykupene casom, neustalym narocnym vzdelavanim a prisposobovanim sa novym technologiam, postupom...

lucinka511
6. dec 2016

@lalinko2010 v medzinarodnych firmach ako napr IBM.Microsoft.HP a podobne.

bale1rinka
6. dec 2016

@lalinko2010 musíš byť v niečom odborníčka... musíš sa vypracovať..napr. statik, projektant, geodet...prekladateľ-tlmočník.

m.i.r.i
6. dec 2016

@lalinko2010 u nas sa za NADSTANDARD povazuje vo vseobecnosti vsetko co je NAD priiemernou mzdou....a v tomto pripade, kedy dostanu mamicky na materskej viac je to nad priblizne 1300 eur....ano, toto sa uz u nas povazuje na nadstandard......

lalinko2010
6. dec 2016

@marcelatje niečo v tomto som sa pýtala, že kde sa dá nadštandartne zarobiť, čiže čo je nadštandartný zárobok?

2000-4000eur? ako sa zvykne písať v bulváry, že toľko a toľko zarobila za to že moderovala nejakú prehliadku alebo za reláciu má 5000eur? toto nepovažujem za zamestnanie, pretože to nie je zamestnanie.

zamestnanie je - predavačka, upratovačka, robotník na stavbe a podobne
lekár, právnik je trošku iná kategória a inak ohodnotená.

lulu6697
autor
6. dec 2016

@marcelatje podľa jednej stránky 1287 eur

lalinko2010
6. dec 2016

@loginexistuje
@lucinka511
@bale1rinka
@m.i.r.i
ďakujem som rada že ste spomenuli takéto profesie. a že ste pochopili moju otázku.

toto sú zamestnania ktoré si zaslúžia nadštandart, preto ak ženy idú na MD tak si zaslúžia zvýšenie.

xstelinka
6. dec 2016

@lulu6697 Mozes sem dat link na ten clanok?

bale1rinka
6. dec 2016

@lalinko2010 ako si to pochopila?že keď je žena napr. tlmočníčka a zarobí 2000 v hrubom tak keď ide na materskú tak si zaslúži zvýšenie už jej materskej na ktorú ma podľa zákona nárok?

blankaj
6. dec 2016

@loginexistuje nemíňaj si energiu... jej už bolo daných toľko rád, že až a s veľmi dobrým úmyslom. Na konci ženám vynadala, pozakladala si rôzne nicky, no hrôza.

marcelatje
6. dec 2016

@lalinko2010 už som unavená 😂😂😂

bale1rinka
6. dec 2016

@blankaj tak to mi je jej ľúto.