Dávky po dovŕšení štyroch rokov dieťaťa

lilly0812
30. dec 2015

Dobry den, existuje nejaka davka/ prispevok ak ma dieta uz 4 roky? Moj celkovy prijem je 140 eur (davka v hm. nudzi 77,20 + nahr. vyzivne 40,00 + pridavok na dieta). Po zaplateni nutnych vydavkov mi ostava 60 eur na mesiac. Chcem si najst pracu no nemam kde nechat syna, opatrovatelka by bola riesenie no prvy mesiac ju nemam z coho zaplatit. Syn zatial do skolky nechodi, budem rada ak mi ho buduci rok od septembra uz prijmu. Kolektiv by malemu urcite pomohol ma hyperaktivitu s poruchou pozornosti. Akonahle bude mozne podat prihlasku na prijatie do skolky podavam, neviem ci mozem aj do viacerych skolok. Znama mi hovorila, ze by som mala mat narok na prispevok na starostlivost o dieta no kedze nie som zamestnana zrejme z toho nic nebude. Nemam ani zivotne minimum, mohol by nejaky prispevok existovat. Predlzenie RD zo zdravotnych dovodov mi bolo zamietnute, zdravotny stav syna sa uz medzicasom zlepsil takze uz ani nemame narok.

Vyzivne sud zatial nezvysil, 40,00 eur sa mi zda pre 4 rocne dieta velmi malinko. Sud nedokazal preukazat prijem otca zo zahranicia. Pokial ja nemam ako preukazat vydavky na dieta nemam na sude sancu. Podla sudcu je ina vec kebyze chodi syn do skolky a existuju preukazatelne vydavky. Snazim sa o zvysenie aspon na 90 eur no zatial bez uspechu.

pribinak
30. dec 2015

Tvoj problem je, ze si spolocne posudzovana s rodicmi, kedze zijete spolu v jednej domacnosti.

lilly0812
autor
30. dec 2015

@pribinak tak to neviem, doteraz sa nikto nezaujimal o to aky prijem maju rodicia. Pri podavani ziadosti o davku v hm.nudzi brali do uvahy len moj prijem, t.j. vyzivne. Myslim, ze kebyze som posudzovana spolu s rodicmi hmotnu nudzu by mi vobec nepriznali.

lalinko2010
30. dec 2015

@pribinak neni posudzovaná s rodičmi, na základe čoho?
ak býva s nimi v byte, v dome, tak nemá nárok na príspevok na bývanie.
je tam len základná dávka pre ňu a pre dieťa a tým že je tam výživné tak aj to sa odráta. je to smutné.
@lilly0812 a máš pravdu že keby si bola posudzovaná spolu s rodičmi tak nedostaneš nič, žiadnu hmotnú núdzu.
je to smutné, ale jedné čo by si mohla, nájsť si robotu, syna dať do škôlky a potom to už bude fajn. lebo hmotná núdza je o ničom, človek sa cíti na nič!

lilly0812
autor
30. dec 2015

@pribinak inak je to chore. Z coho mam potom zit, kupovat veci malemu ked na to nemam? Je smutne ked som vlastnemu dietatu nemohla kupit nic na narodeniny lebo nezostali peniaze. Moji rodicia mu kupili za co som vdacna no fakt som sa citila trapne. Akoby ukazovali, ze oni si mozu dovolit a ja nie, teda darcek mohol byt ale potom by bola nezaplatena splatka.

lalinko2010
30. dec 2015

@lilly0812 myslím že chlapcovi bolo jedno že kto mu čo kúpil, podstatné bolo že dostal niečo na narodeniny. najprv si všetko vyplať, čo máš aby ťa potom štát nenaháňal, že niečo mu dlžíš, viem je ťažko fungovať z takého malého príjmu...
a rodičia isto neukazovali že oni si môžu dovoliť a malému kúpiť, ak ti chcú pomôcť, si ich dcéra, tak nech ti finančne pomôžu a ak otec dieťaťa nie je schopný platiť viac na vlastné dieťa, tak je to hajzel a nie otec.

lilly0812
autor
30. dec 2015

@lalinko2010 Najst si robotu by bolo super no nie je to az take jednoduche. Ak syna prijmu do skolku od septembra dalsieho roku skvele no do septembra 2016 co? 8 mesiacov zit "zo vzduchu" ?. Nic moc. Obaja rodicia pracuju a nemozu ostat doma pri malom, z rodiny nie je nik kto by ho strazil. Mohla by som nastupit do prace hned v januari no kvoli malemu to nejde. Prispevok na byvanie by som mala tusim len vtedy ak by som byvala sama a najomna zmluva by bola na moje meno.

lalinko2010
30. dec 2015

@lilly0812 no preto som ti napísala že nemáš nárok na príspevok na bývanie.
viem nemáš kde dať syna, nemá ho kto postrážiť. ak by si si našla robotu od septembra a malý bude chorý ako to budeš riešiť? prázdniny? nie je to jednoduché a ver že nie si jediná čo žije zo vzduchu - hmotná núdza.
ťažko radiť ak nie je možnosť zamestnať sa, nakoľko nemáš kde dať syna. od štátu dostávať toľko koľko ti vychádza.

pribinak
30. dec 2015

Tvoji rodicia by ta nemohli zalozit na mesiac-dva, aby si ho mohla dat napr do sukr ms, potom z vyplaty by si im to vratila?
Alebo nemas nejaku kamosku, ktora je na rodicaku, zeby ho strazila, kym ty budes v praci? Prilepsili by ste si obe ;)

lilly0812
autor
30. dec 2015

@lalinko2010 otec neplati vobec, poberam nahradne ktore aj tak musim vratit ak nahodou raz za pol roka otec syna nejake vyzivne posle. Dlh ma velky a vraciam stale len ja. Exekutor s tym nic nerobi lebo "ocinko" je v Nemecku. Netvrdim aby sa o mna staral stat no ked v inych krajinach existuju prispevky slobodnym matkam samozivitelkam tak preco nie aj na Slovensku? Tento stat uplne kasle na ludi, matky. To tiez neviem ci na pohovore nemam radsej zamlcat, ze mam dieta aby ma vobec prijali.

lilly0812
autor
30. dec 2015

@lalinko2010 na urade ani sude zrejme nikto nevidi (alebo nechce vidiet), ze nemam ani zivotne minimum. Neviem, ktory "mudry" clovek urcoval davku v hm.nudzi ked clovek nema aj tak z coho zit. Nech z toho skusi zit ten kto urcil v takej vyske. Tiez neviem odkedy sa vyzivne povazuje za "prijem". Povodne mi priznali davku v hm.nudzi 117,20 eur no znizili to o vyzivne

lilly0812
autor
30. dec 2015

@pribinak zalozit? Urcite nie. Tiez nemaju z coho, splatky maju vyse 700 eur (kazdy). Uz som sa skusala s rodicmi dohodnut ci by mi pozicali aby som zaplatila na mesiac opatrovatelku no nedaju mi, jedine, ze by syna mali v nahradnej starostlivosti, potom chcu aby som platila este vyzivne ja im. Kamaratky nemam ziadne.

holubicka28
30. dec 2015

To je ten problem, ze z davky v hmotnej nudzi sa ani nema dat vyzit, lebo by polovica Slovenska sedela doma na zadku a nezhanala pracu a zneuzivali by ju, a preto na to doplacaju ludia, ktori ine vychodisko nemaju. Pisala si, ze v januari mozes nastupit do prace-rodicia ti nemozu pozicat na januar na zaplatenie opatrovatelky? A od februara uz by si to zvladla aj sama z platu.

holubicka28
30. dec 2015

@lilly0812 aha takze nemozu..

lalinko2010
30. dec 2015

@lilly0812 výživné je príjem, aj keď ti ho otec na syna neplatí ale platí ti ho štát.
vieš koľko je slobodných matiek? takúto teóriu mala aj moja švagriná, som slobodná matka, chcem byt od mesta, príjem a podobne a že na čo mám nárok, tak som jej vysvetlina že na veľké hooooo má nárok, ona sa stala slobodnou matkou lebo to chcela, chcela decko, mala ho, chlapa mala zazobaného ale chcela len decko a prečo by štát mal takým platiť?
iné je to u tebe, dieťa si chcela s partnerom ale vyšlo to inak, dal prednosť niečomu alebo niekomu inému.
štát nemá dôvod sa o teba starať len preto že chlap odišiel, štát ti dal len to čo mohol a kto to vymyslel? no politici! smola! vieš oni majú problém vyžiť z 5000eur mesačne ale čo tí čo majú len rodičovský alebo minimálnu mzdu a ver že takéto to aj v iných štátoch nielen u nás.

lalinko2010
30. dec 2015

@lilly0812 nehnevaj sa ale to čo máš za rodičov? šak ty nie si nesvojprávny človek, šak to je na hlavu!

charlie1980
30. dec 2015

My sme sa sudili medzinarodne na SK, Otec je dokonca cudzinec. Otec dietata dolozil vsetky vydavky v zahranici (najom, Leasing, zdrav.poistovna) a kolko mu ostane na vyzivne. Sud mu prikazal vybavit rodinne pridavky v zahranici plus vyratali mu alimenty. Po vybaveni sa podpise rodicovska dohoda, takze to Este nie je ukoncene. Takze predpokladam, ze dieta ma narok na rodinne pridavky z Nemecka (ak Otec pracuje). Tak isto som dokladala moje vydavky a vydavky na dieta. Preto nechapem, Co to bolo za sudcu, pretoze tvoj najom, oblecenie, strava a vsetko okolo dietata zahrna tieto vydavky. Na sud potrebujes bloky. Pokial viem, mozu mu dat exekuciu na vyplatu aj v zahranici, Ale na to potrebujes pravnika.

vydrnik
30. dec 2015

@lilly0812 vyvediem ta z omylu ani v Cr to nieje lepsie ked mala d era 2,5r.ostali zme sami tym ze som byvala u matky nemala som na nic na rok ocovi priznali platit14€ a zo sovialky som dostavala 55€ dohromady 69€,ked mala dcera 3 roky vzali miju do skolky,a ja som sla do roboty na novne,cez noc bola z babkou,rano som ju odbiedla do skolky sla so spat odpol.az do vecera bola dcerka so mnou,dnes ma dcera ,9A jej oco plati 36€ mesacne,som vydata tu na SVK som na rodicovskej,maly ma 17 mesiacou a po Novom roku mam sancu ist do roboty,mam teraz skveleho muza a o maleho sa vie postarat.takze chapem tvoju situaciu,bohuzial aj toto sa stava,musis verit ze casom bude lepsie,a zamlcat dieta by bola chyba

lilly0812
autor
30. dec 2015

@lalinko2010 to preto lebo sa neviem o syna "postarat". Mama si mysli, ze nedokazem nic nevybavit, ze ked ine matky si vybavili prispevky a ja nie. Neviem z kade tie druhe matky mali prispevky no z uradu prace asi tazko. Stale ma reci, ze ine dokazu a ja nie. Som jej povedala, dobre, najdem si pracu, ona hned, ze maleho strazit nebude a ze ju to nezaujima, ze ho nemam kam dat, ze nemam z coho vybavit opatrovatelku. Suhlasim, ze je vhodne aby bol maly v kolektive no ked ho doteraz neprijali co sa mam pokrajat?

placem
30. dec 2015

@lilly0812 suhlasim s tebou, štát drží len s nezodpovednymi otcami!!!!!!!

pribinak
30. dec 2015

@lilly0812 ozvala si sa do centra nádej? To som ti pisala minule. Nemáš ziadne kamarátky? No to je smutne, sle vsak pracuj na sebe, zober chlapca na ihrisko a zoznam sa, bud aktívna, nečakaj na zázrak

Si doma 4 roky a nemáš ziadnu kamarátku ;(

Vaši co splácajú? 700e v splátkach je dost!

lilly0812
autor
30. dec 2015

@placem tiez sa mi zda

libka1
30. dec 2015

@lilly0812 nastupila by som v januari do prace za kazdu cenu ak mas taku moznost. S dietatom treba nieco vymysliet. Vzdy sa najde nejaka alternstiva.

placem
30. dec 2015

@lilly0812 to ti matka dosť mrzko povedala, ona chodí do práce?

mima4
30. dec 2015

@lilly0812
davka v hmotnej nudzi nema byt v sume aby clovek mohol pokojne zit, lebo potom sa mu ani neoplati ist do prace... potom by tu minimum ludi pracovalo v tomto state.

ak sa smiem spytat, co splácate?

Neuvazovala si aspon po veceroch chodit na brigady?

vydrnik
30. dec 2015

Byvam na SVK od Maja 2013.mam tu prima susedky ktorym je pres 60 a vzdy ked je potreba mi pomozu.z jednou zme aj kamaratky.deti jumaji radi a beru ju ako babku.ked potrebujem a ma cas vzdy pomoze ah deti postrazi,niesom ten typ co sedi doma,a narieka ze stat sa nestara,

placem
30. dec 2015

@libka1 a bývaš na dedine? Tam je dosť ťažko prácu nájsť

lilly0812
autor
30. dec 2015

@pribinak skontaktovala som sa s jednym centrom,ktory pomahaju matkam v hm.nudzi v nasom okoli. Dostala som pomoc-Vianocny darcek pre syna a poukaz na obuv. Co sa tyka vyzivneho vraj postupujem spravne, ze uz len cakat. Na uhrisko so synom chodievame no tuna mamicky skor ohovaraju jedna druhu. Byvame tu od narodenia no skutocne tu ziadne kamaratky nemam.

A rodicia splacaju uvery. Viem, ze 700 eur plati mama, otec asi este viac.

libka1
30. dec 2015

@placem ona pise ze od januara pracu ma, preto by som na jej mieste neotalala sekundu a hladala nejaku babku/mamicku na materskej s ktorou sa da dohodnut ze zaplatim az po prvej vyplate.

lilly0812
autor
30. dec 2015

@libka1 nastupim a maleho mam dat kam?

lilly0812
autor
30. dec 2015

@libka1 mohla by som mat pracu od januara, nastup nie je isty