Pokazené zuby u 4-ročného

25. nov 2022

Ahoj. Syn má 4 roky a dve spodné stoličky ma pokazené. Zúbky čistí kazdy deň avšak keď bol menší bol s tým problém. Nechcel, záchvaty plaču.. ale to momentálne neriešim. Tie spomenuté stoličky ma na celej hornej ploche čierne.. zaujímalo by ma ci sa to dalo ešte opraviť alebo už museli ísť von. Nájde sa medzi vami niektorá co mala takýto problém. Ako to riešil zubar ? Nechcem aby prišiel o 2 dôležité zuby keďže to bude ovplyvňovať rast trvalých avšak nemôžu mu ostat také pokazené. Samozrejme so zubárom to budeme riešiť ale chcela by som vedieť či existuje aj iná záchrana ako extrakcia. Ďakujem za odpoveď

jeanne14
25. nov 2022

Dá sa opraviť, ak ti vydrží pekne sedieť.
Môj ani v premedikacii nevydržal a zub šiel žiaľ von. Tiež mal 4.
Kamoskin malý v pohode a zubar zúbky opravil.

autor
25. nov 2022

@jeanne14 asi neviete ci je to aj bolestivé? Lebo teda oprava kazu u dospelého je trochu bolestivá pri vŕtaní. Ale neviem ako to je pri mliečnych

jeanne14
25. nov 2022

Môjmu najprv ten kaz vyvrtali, bolo to pár sekúnd. Bez premedikacie. No lenže on tak so sebou hádzal…. Že už zubar nestihol a nevládal dať výplň.
Nakoniec šiel teda zub von.
Takze ak vydrží sedieť, nemá strach .. zvladne to.

anjelicek26
25. nov 2022

Stolicky dieta potrebuje do 9-12 rokov veku... to nie su zuby, co tak rychlo vypadnu a samozrejme ich treba opravit. Mliecne zuby su vyvrtane raz-dva... A cim skor tym lepsie. Zuby maju nervy samozrejme a hlboke korene, ako kazdy iny zub, je jedno, ze su mliecne...rovnako to boli, rovnako sa tam spravi zapal. A neliecene kazy sa rozsiruju na okolite zuby... moji ako mini deti mali kazdy 2-3-4 kazdy... ako starsi uz vobec nic, kvalita zubov sa vyrazne zvysila... umyvali sme a umyvame poctivo, ale proste... uz to beriem, ze to tak ma byt, od 2 rokov sme u zubara pravidelne na cistenie, od 4 rokov uz poctivo zubna hygiena, nanasanie floru, pecatenie aj mliecnych (a samozrejme trvalych) stoliciek... kazde tri mesiace kontrola... pre deti uz absolutna rutina...

katka700
26. nov 2022

Nemusí to byť hneď kaz, môže to byť iba tmavý povlak čo sa dá odstrániť dentálnou hygienou. Deťom pri oprave kazov tiež dávajú niečo proti bolesti.

bibina32
26. nov 2022

Najprv skús dať opraviť, môjmu aj opravil, ale stále ho bolel. Skúšali sme nechať aj otvorený. Nakoniec sa vytrhol. Keď vyšli trvalé zuby dala som zapecatit stoličky. Zuby má krásne, rovné doteraz nemal kaz. A to má 13 rokov.

nwnw
26. nov 2022

My sme opravovali zub v 3r kym este bol kaz maly. Tiez do 3r bol u nas boj umyt zuby akokolvek. Trosku to bolelo.asi ale nic extra.

iwesska
26. nov 2022

Zalezi ako velmi je pokazeny zub. Ak je vrch cely cierny,je mozne,ze je uz chyteny nerv a vtedy sa to da riesit jedine vycistenim korenovych kanalikov a vybratim nervu,co je tak 1/2 hod.+ zakrok, alebo potom vytiahnut. Zial deti maju tenku sklovinu,takze kaz postupuje velmi rychlo. A casto sa stane,ze zub uplne odumrie a s tym sa neda nic robit. Mojej dcere zubarka zle osetrila maly kaz,pod plombou sa siril dalej a nakoniec zub odumrek,museli jej cistit kanaliky a zub nakoniec ina zubarka vytrhla. A ta mi presne povedala toto,ze na jednej preventivke ma dieta zuby krasne,po pol roku,uz ma cierny mrtvy zub.

lwi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz