Stavebné sporenie pre plnoletého syna

lilyk09
9. nov 2018

Dobrý deň, vie niekto poradiť ako to funguje keď matka vytvorí stavebné sporenie na plnoleteho syna, teda na jeho meno a po rokoch sa rozhodne to zrušiť, kto môže zrušiť sporenie a vybrať peniaze z neho? Ma niekto takú skúsenosť?

horia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
9. nov 2018

@lilyk09 neviem ako pri stavebnom, ale ja som teraz rušila poistku a povedali mi, že kým dcéra nemá 18, ruším ju ja. Ak by už 18 mala, musela by si ju rušiť už ona. Zakladali sme ju s manželom v jej detstve.

lilyk09
autor
9. nov 2018

@hettinka a to znamená ze by ste nemohla tie peniaze ani vybrať?

mogaa
9. nov 2018

Zrušiť peniaze môže ten na koho je stav.sporenie , čiže syn. Ak by išlo o maloletého, tak zákonný zástupca, ale nakoľko ide o plnoletého tak on. Je uplne jedno kto stav.sporenie založil, taktiež sa neskúma kto peniaze vkladal. Neviem ako je to pri stav.sporení, ale napr.účet ak má človek 18 rokov môže založiť len majiteľ - ten na koho je účet. Čiže teoreticky môžete namietať že zmluva je neplatná, nakoľko ju on ako majiteľ nepodpísal(a bol plnoletý), preukázať že peniaze ste vkladali vy a žiadať i späť(len nebudete mať nárok na štátnu prémiu). Ale treba si zistiť v stav.sporiteľni či je zmluva platná aj ked ju za plnoletého majiteľa podpísal niekto iný....

hettinka
9. nov 2018

@mogaa myslím, že to majú typ sporenia, kde na 1 zmluvu je možné napisat viacero členov rodiny.
@lilyk09 najlepšie je zájsť na sporiteľňu a spýtať sa tam.