Právo prechodu a prejazdu

chiccco
22. máj 2014

Ahojte,potrebovala by som poradit,vlastním rodinný dom,su to tie staršie domy,ze ja byvam v predu a za mnou vo dvore byva sused,ktory chodí po mojom pozemku,aby sa dostal do svojho domu.Voci tomu nemám absolutne namietky,ale sused ma tri auta,s toho jedno ma tri tony a sustavne beha s tým autom mne po pod okna,dokonca mi už zničil aj betonový chodník,začíná sa vahou toho auta vytvarat preliacina,ked som ho na to upozornila,ze si neprajem aby chodil s tým tazkym autom po mojom pozemku,tak mi drzo povedal ze já som povinna ho pustit.Preto sa pytam ma niekto podobnu skusenost,či je to niekde zakonom dane ze ho musím pustit aj s autom do dvoracez moj pozemok? Este podotykam ze ma pristup k svojmu domu aj z opacnej strany,po svojom pozemku,ale je to len Polná cesta a argumentuje tým ze bude mat auto od blata ked prší.

bosoriak
22. máj 2014

@chiccco Ak mate zmluvu o vecnom bremene (resp. ak je vecne bremeno na samotny pozemok), tak si povinna ho pustit. Co sa toho nicenia chodnika tyka, tak si myslim, ze nicit ti chodnik nemoze. Ale, odporucam to skor riesit dohodou, pretoze susedske spory su dost neprijemne. A navyse vymozitelnost nejakeho prava je pomerne zlozita.
Nasledky, chapes: povedzme, ze vecne bremeno neexistuje. Ty mu zakazes chodit cez tvoj pozemok. On ti bude kazdy den hadzat svoje smeti do dvora. Priklad. 🙂 Takze co sa susedskych sporov tyka, existuju len dve moznosti pokojneho byvania: kompromis (aj ked s hlupakom) alebo odstahovat sa.

tyssa
22. máj 2014

myslim ze na katastri by mala byt napisana tarcha /ak ste dom od niekoho kupovali, tak vam to mal povedat, pripadne ste to videli na liste vlastnictva/, ak nie je zapisana tarcha, ste vlastnikom celej casti pozemku /cize je vysporiadani a sused nic nevlastni a nema na na svojom liste vlastnictva napisanu tarchu - pravo prejazdu cez vas pozemok/ tak by som ho upozornila a ak by sa nechcel dohodnut, zavrem branu a moze chodit po polnej 😀

chiccco
autor
22. máj 2014

@bosoriak
@tyssa zistovala som si to na katastri nie je ziadne vecne bremeno,nemám problém ho pustat peso len to auto mi vadí nic ine,přesto som sa pytala či právo prechodu sa vztahuje aj na prechod autom,neviem sa to nikde docitat.

tyssa
22. máj 2014

tak potom riesim rozhovorom, ak by bol drzy a arogantny-nepustam, ale co je horsie-zle vztahy a robenie si prieku alebo zniceny chodnik, ja by som mala rozhovor v style-ukazem listy vlastnictva a na nich nie je ziadna tarcha, cize nemam povinnost ho pustat, spravim ustupok ze peso a obcas ked prsi osobnym autom moze, ale inak polnou,.. ked nepristupi nepustam a povedala by som mu ze po kazdom nedovolenom prechode dam staznost na obec atd,.. musis byt tak milo asertivna, ale ak je arogantny blb tak si nepomozes nijak a zacnu prieky...

bosoriak
22. máj 2014

@chiccco Este opatrne - na katastri to byt nemusi, moze mat on nejaku prastaru zmluvu. Ale pokial nema, tak skutocne ho mozes upozornit, ze nie je tvojou povinnostou ho pustit. Treba na to vela diplomacie, cim je ten druhy povedzme menej inteligencne vybaveny, tym viac diplomacie a ustupkov. Lebo tie susedske prieky naozaj nestoja za to.

chiccco
autor
22. máj 2014

@tyssa ten rozhovor bol,normalne sme sa bavili na dvore o tom ze si nechceme robit prieky,žijeme takto už 12 rokov,len já som taka mierna povaha vždy som mu ustupovala,napriklad aj já mám auto,ale parkovala som na ulici,len preto aby on mohol chodit hore dole do svojim autom,lebo ten pozemok je tak úzký ze sa dve neobidu,takže som musela vždy vycuvat von aby mohol vyjst on s autom a totalne ma otravovalo ze napr.v sobotu rano o siestej si začal vyzvanat aby som ho pustila von,takisto v zime ja by som kludne mohla parkovat vo dvore pod strechou,ale zase som robila ustupok aby on mohol prechadzat a nebudil ma skoro rano,takže ometat sneh skrabat okna to bolo bezne aj ked som mohla parkovat pekne v suchu,jednoducho mi už dochadza trpezlivost aj já chcem využívat svoje práva a parkovat na svojom pozemku.

sashabb
22. máj 2014

@chiccco povedala by som, že si ustupovala až moc a pán sused si zvykol 🙄
Samozrejme, že si treba vychádzať, ale aby som ja parkovala na ulici a nie na svojom pozemku len preto, aby si sused mohol riť vyvážať až pred svoj dom to určite nie!
Ukázala by som mu škody a spýtala sa ho či by toto jemu nevadilo. Podla jeho reakcie by som sa zariadila.

chiccco
autor
22. máj 2014

@sashabb jasné ze si zvykol,teraz nevie prezit ze by sa to mohlo zmenit.a jeho reakcie ze to nie je z jeho auta a hotovo.

tyssa
22. máj 2014

tak to si naozaj dost ustupovala asi by som bola uz "agresivnejsia" 😀 a parkovala svoje auto vo dvore-sused nech ide svojou cestou 😝

chiccco
autor
22. máj 2014

@tyssa len ja by som potrebovala zistit na to aj nejaky paragraf aby som mu to nalepila na dvere ze mám pravdu ja lebo on stále trvá na svojom ze já som povinna ho pustit a bodka

sashabb
22. máj 2014

@chiccco tuna je skupina právne poradenstvo https://www.modrykonik.sk/group/1900/ skús tam, možno budu vedieť poradiť 😉

tyssa
22. máj 2014

paragraf ma on- podla neho sa pise tarcha, cize pokial on nema prastaru zmluvu, podpisanu s povodnymi vlastnikmi, a nema ani tarchu zo zakona na pozemok, ty si vlastnicka a doteraz to bola len tvoja dobra vola:

Nijaký úrad totiž nemôže vydať príkaz vlastníkovi priľahlého pozemku, aby proti svojej vôli povolil susedovi prejazd alebo mu predal či prenajal časť zo svojho pozemku, ktorý je jeho súkromným vlastníctvom; ako vyššiu prioritu možno totiž nad osobné vlastníctvo nadradiť len verejný záujem, aj to nie bez obmedzení. Možno síce dodať, že každý prípad je špecifický a v prípade podnetu sa posudzuje individuálne, avšak nádej na úspech je veľmi slabá, nakoľko nemožno len tak zasiahnuť do práv iného občana. Púšťať sa do takého sporu je v drvivej väčšine prípadov stratený čas.
Este som nasla - Zvykové právo

Je tu istá skutočnosť, ktorá môže zabezpečiť právo prejazdu, i keď si vlastník pozemku cestu pred ním nikdy neodkúpil; je ňou tzv. zvykové právo. Jeho definícia je vymedzená približne tak, že ak bol pozemok niekým využívaný istý počet rokov, stáva sa jeho majetkom. V takomto prípade platí, že ak si vlastník kúpil pozemok vedľa prístupovej cesty, ktorú predtým desaťročia používal predchádzajúci majiteľ pozemku a nemala iného súkromného majiteľa, nik mu nemôže zakázať používať ju.

este tu riesia pravo prechodu http://www.porada.sk/t147249-prechod-cez-pozemo...
http://www.michalicka.sk/?page=bremeno_2
http://www.parcela.sk/vecne_bremeno.html
precitaj, snad budes mudrejsia

chiccco
autor
22. máj 2014

@tyssa dakujem za rady,ja som tento dom zdedila po starych rodicoch oni ten svoj kupili este skor predtym,tu byvali dvaja bratia moj dedko a vzadu jeho brat...mne dedko dom daroval ale ten vzadu co byval ho predal uplne cudzim ludom takze nie sme teraz ziadna rodina.Ani ziadna zmluva ani dohoda neexistuje o prechode,bola to len vzajomna dohoda v podstate v prospech mojho suseda.A tomu mam rozumiet ze ked dlhsie roky vyuzivaju moj pozemok na prechod automaticky patri aj im ?Ze su jeho vlastnici?

tyssa
22. máj 2014

nie su vlastnici, len by ju mohli pouzivat,.. ale jednoducho mu povedz ze ho odmietas pustat -nema zmluvu a ani vecne bremeno /tie dalsie linky pod tym hovoria o zriadeni a za akych podmienok/, nech to da na sud a sud podla trhovej hodnoty ti urci za aku sumu moze tadial chodit a zriadi vecne bremeno prechodu, myslim ze sa to deli na prechod a prejazd,.. ale vzdy je vo vyhode majitel pozemkov, pretoze ten co nema pristup si mal zistit v akom stave to je a podla toho sa zariadit, ustne dohody z minulosti su pase..

draik
22. máj 2014

Keďže situácia trvá už 12 rokov, tak právo prejazdu v podobe vecného bremena vydržal.

bosoriak
22. máj 2014

@draik Ak by to tak aj bolo, o tomto musi rozhodnut sud, nie? Vydrzanie je inak taky neisty sposob, lebo ten, co chce nieco vydrzat, musi dokazat, ze danu vec uzival v dobrej viere, ze je jeho. V tomto pripade by teda musel nejakym sposobom dokazat, ze mu ten prejazd niekto davno dovolil.

tyssa
22. máj 2014

tiez si myslim ze by to musel dokazovat na sude, kedze vlastnik pozemku je jasny a nemaju medzi sebou ani len ustnu dohodu, nieto pisomnu a on pristupovu cestu ma-sice z druhej strany a polnu ale to nie je problem vlasnika pozemku cez ktory chce prechadzat- ale nie som pravnicka, takze toto je len moj sedliacky rozum,..a asi aj vydrzane vecne bremeno musi byt napisane na liste vlastnictva, ci nie?

draik
22. máj 2014

@bosoriak
On aj v dobrej viere tadial jazdi. Sama zadavatelka to potvrdila. Sud by riesil iba pripadny spor, ak by niekto namietal pravo prejazdu.

bosoriak
22. máj 2014

@draik Ano, ale aj vydrzanie musi byt predsa rozhodnute sudom a tam musi najprv dokazat, na zaklade coho tade jazdi v dobrej viere. Lebo to nejde tak, ze sa rozhodne, ze tade bude jazdit a potom tak robi 10 rokov a potom tade uz moze jazdit kolkokolvek. Ale nie som studovany pravnik, to je tiez pravda.

zabka88
22. máj 2014

ja viem tak, že aj keď splnil podmienky na vydržanie, právo získa až na základe osvedčenia notára, ktoré potrebuje na zápis vecného bremena v katastri. Pre osvedčenie notára je potrebné vyjadrenie povinného z vecného bremena, že nemá námietky... povolenie súdu ani súhlas súdu nepotrebuje, ale potrebuje vyhlásenie povinného že nemá námietky
@bosoriak
@draik
@chiccco

molka
22. máj 2014

@chiccco pokiaľ má sused prístup z druhej strany, nie si povinná ho púšťať cez svoj pozemok. To, že je z druhej strany blato, nie je tvoj problém, to nech si porieši sused.

chiccco
autor
22. máj 2014

@draik cize tomu mam rozumiet,ze ked chodi 12 rokov po mojom pozemku,tak uz ma na to pravo chodit tade stale aj proti mojej voli? Myslim teda autom,lebo ako som spominala nemam namietky voci tomu aby chodil pesi...

draik
22. máj 2014

@chiccco
Predpokladom je, že ste sa v minulosti dohodli na práve prejazdu a výkon tohto práva trvá 10 rokov.

chiccco
autor
22. máj 2014

@draik a co keby som sa rozhodla postavit si na vlastnom majetku bazén a nechala mu pristupovu cestu asi metrový chodník aby mohol chodit peso,to akoze by som nemohla ?

draik
22. máj 2014

@chiccco
Čisto teoreticky by v stavebnom konaní mohol podať námietky. O tom to vecné bremeno (=obmedzenie využitia nehnuteľnosti) je. Ak by bolo VB zapísané na LV, tak by sa vzťahovalo na každého majiteľa nehnuteľnosti.

Ak však má prístup po vlastnom pozemku, odkázal by som ho na túto trasu, bez ohľadu na to, či ide o poľnú cestu alebo diaľnicu. Predpokladám, že dom nie je v spoločnom (podielovom) spoluvlastníctve.

chiccco
autor
22. máj 2014

@draik na LV nie je zapisane nic ziadne VB ani tarchy,som jediným vlastnikom pozemok s domami je v tvare obdlznika rozdeleny priecne tak ze predna cast je moja a zadna jeho,s tým ze ma prechod s tej svoje opacnej strany.

yamaykaa
26. máj 2014

@chiccco Ahoj, ak sa sused bude ohánať akýmsi jeho domnelým vecným bremenom, tak mu pripomeň že právo a povinnosť idú vždy ruka v ruke. Ak dokonca tebe vznikla škoda, bremeno - nebremeno tu prichádza do úvahy náhrada škody, a to je už iná kapitola. No a susedským vzťahom to tiež veľmi nepomôže 😒 Ja by som to riešila legalizáciou vecného bremena, ale len ako právo prechodu a za náhradu. Žiaden prejazd, žiadne náklaďaky a nech je sused rád že to nemusí obchádzať pešo po poľnej a za odmenu to bude mať na LV. 🙂

h2
26. máj 2014

@chiccco Ahoj, ak na LV nie je evidované vecné bremeno práva prechodu a prejazdu motorovým vozidlom cez pozemok a Ty si so susedom o tom žiadnu zmluvu nikdy nepodpisovala a ak navyše sused má k vlastnému pozemku prístup z druhej strany, ja na Tvojom mieste by som suseda nepustila už ani pešo. Chápem, že sa snažíš o dobré vzťahy, ale tá snaha vychádza len z Tvojej strany, sused nemá právo trepať sa cez Tvoj pozemok a ešte Ti aj ničiť chodník! A Ty kvôli nemu parkuješ vonku!!! Nehoráznosť! Zaparkovala by som rovno pred jeho oknami!!!

lukas700
4. feb 2015

Ahojte chceme kúpiť dom č219/5 na fotke niečo podobne ako hore píšete ,že ja bývam v predu a za mnou vo dvore býva sused č.222.Tiež kedysi mal prístupovú cestu cez dvor číslo pozemku 219/2 , no jeho pozemok nie je až k jeho domu len do polovice nášho pozemku. LV je čistý. Predať pozemok nechce údajne z dôvodu že mu idú tade inž. siete. Kedysi mal sused 222 spísanú dohodu s už teraz zosnulým majiťelom 219 zmluvu o práve prejazdu cez náš dvor. A teraz neviem či tá dohoda medzi majiteľmi platí alebo neplatí. V súčastnosti má sused už prístupovú cestu s druhej strany.No aj tak auto stále parkuje na svojom pozemku 219/2 auto pritom používa pár krát do mesiaca. Chceli by sme náš pozemok oplotiť ako je na fotke vyznačene modrou farbou pri parcele č.220/2 Aký je na toto Váš názor ?

chiccco
autor
5. feb 2015

@lukas700 tak ja som nakonec pochodila tak,ze sused už nechodí cez moj dvor s autom,riesila som to cez pravnikov a ked ma sused akukolvek pristupovu cestu aj z opacnej strany,je jedno aku moze to byt aj Polná cesta,nie som povinna ho pustat s autom cEZ moj pozemok,dokonca ani peso nemusím,mohla by som postavit betonový mur a hotovo.Lenze mne zatial úplně stačí ze mi autom nepremava hore dole,mimochodom ma tri auta,niekedy mi ich natrieskal vsetky tri do dvora🙂 takže to respektuje comu som rada,lenze já som nemala ziadnu dohodu spisanu nikdy ani bývalý majitelia,AK to nie je v LV zapisane tak si myslím ze nejake papiere co ma spisane mu nepomozu,aspoň tak to mne bolo povedane,smerodatne je LV .