PN a invalidný

linda97
30. apr 2024

Dobry den, moja psychiatricka mi navrhla ze s mojou diagnozou (bipolarna porucha a hranicna porucha osobnosti) mozem ist na invalidny.
Praca ma bavi a mam ju rada, ale je to dost aj na zdraveho cloveka. Robim kazdy den iny cas , 175 hodin mesacne do toho som sama s malou ktoru vozim do jasli- to mi zaberie 2 hodiny denne lebo byvame daleko. Niekedy robim z auta a riskujem, inokedy robim poobednu popri nej( robim z domu) a je to strasny stres. Mala nema ani 2 roky. Uprimne sa mi stav zhorsil odkedy som nastupila do prace, prvykrat som na psychiatrickom oddeleni aj lezala. Chlap je nonstop v zahranici nanho sa neda spolahnut ani po stranke starostlivosti ani financnej tak preto som nastupila do prace ale ked si to preratam ze zaplatim jasle tak mam miesto 500 e prijem mesacne z rodicaku 900 aj s pracou - lebo rodicak ide na jasle. Rodinu najblizsiu mam 3.5 hod autom.
Tak snad to nevyznie ako zneuzivanie systemu a pochopite ma, ked sa pytam, ci je vyhodnejsie ist na pn-ku pre psychicke poruchy alebo na ten invalidny. Dakujem

lilianka28
30. apr 2024

Pri PN musíš dodržiavať liečebný režim a PN je platená 1 rok.
Popri ID môžeš ďalej pracovať - neobmedzene, alebo len na čiastočný úväzok. Keď ti bude zdravotne zle, môžeš sa ísť na PN preliečiť. Takže je možný súbeh práca+PN+ID.
Finančný rozdiel medzi PN a ID ti tu nikto nepovie. Výška ID závisí aj od toho, na koľko % ti uznajú invaliditu.

linda97
autor
30. apr 2024

@lilianka28 dakujem ti velmi pekne za vysvetlenie 🙏🏽

kacena4
30. apr 2024

@linda97 presne ako pise vyssie. mozes pracovat aj poberat ID ak ti nebude ok, oddychnes si na PNke. popr. vy som zvazila skratenie uvazku pre tvoje zdravie

linda97
autor
30. apr 2024

@kacena4 ano to skratenie si budem pytat akurat k nam naberame novych tak verim ze sa to bude dat dakujem 🙏🏽