Môžem ísť s dcérou k lekárovi i napriek tomu, že mi nadriadený neschváli priepustku?

10. apr 2023

Potrebujem ísť s malou dcérkou k lekárovi. Nadriadený mi však odmieta schváliť priepustku. Máme teraz vo firme dusno, bossing ako vyšitý. Ide o administratívnu prácu, nikto ma nemusí zastupovať, atď. Je to čisto len šikana zo strany zamestnávateľa. Na vyšetrenie sme objednané vopred, do mailu som uz nadriadeného informovala, formálne schválenie v systéme však neposlal. Dcéra má 4,5 roka.

bloger
10. apr 2023

No mal by ťa pustiť. Je to svinstvo od neho.

pribinak
10. apr 2023

Nirmalne s dcérou chod, pošli mu mail a SMS s tým, ze ideš s dcérou k doktorovi, na vyšetrenie je dcéra objednaná a týmto ho informujes.

Od lekára donesieš paragraf. Ten musí akceptovať či sa mu zo páči alebo nie.

Odporúčam zmeniť zamestnávateľa, normálny šéf toto nerobí

iwesska
10. apr 2023

Kedze mas narok na sprevadzanie RP 7 dni v roku,tak moze aj po hlave skackat a usami sa odrazat,pokial prinesies priepustku s razitkom za neodrobene hodiny. Nedaj sa. Moj sef bol taky ... ,ale razil teoriu,kt. sa mi paci :"Kazdy si k tebe dovoli len tolko,kolko mu dovolis ty". Tak sa nedaj ✊️

autor
10. apr 2023

@pribinak už som na odchode, neboj sa, po hlave si skákať nedám. Len sa pre istotu pýtam aby som dodržala postup a svoje povinnosti.

martinka13
10. apr 2023

Máš na to právo zo zákona. Otázka je, ako sa k Tebe bude potom chovať šéf. Tu je asi jediné riešenie zmeniť prácu a nedať sa šikanovať. Ja by som s dieťaťom vyšetrenie samozrejme absolvovala. Držím palce

viestta
10. apr 2023

Sef sa moze postavit aj na usi, mas narok, oznamila si to vopred. Ked bude moc vyskakovat, mozes mu povedat, ze sa budes svojich prav domahat sudne alebo cez Inspektorat prace. Z tohto dovodu ti nemoze dat ani vypoved pre hrube porusenie prac. discipliny, pretoze si mu to vopred oznamila a nejake interne predpisy nemozu ist nad ramec zakona, a ten pise, ze mas narok.

chadkroeger
13. apr 2023

Ešte pozor, aby sa neohradil tým, že paragraf je len na nevyhnutný čas. Neviem o aké vyšetrenie sa jednalo, ale ak to nebolo celodenné a ty si ostala doma môže aj toto na teba vytiahnut.

kamatopo
13. apr 2023

@chadkroeger mne vždy píše lekár ,,platí celý deň,, veď nemôžem nechať malé dieťa samé doma aj keď je po vyšetrení.

scorpionflower1
13. apr 2023

@iwesska
@viestta
Baby prosim vas ako je to s OČRkami? Mam male dieta, doteraz som mala robotu na HO, bohuzial, firma sa zatvorila kvoli zlej financnej situacii, takze si budem hladat inu pracu a doteraz som ziadnu OČR neriesila. Na kolko dni do roka mam narok?

viestta
13. apr 2023

@scorpionflower1 na OCR mas narok tolkokrat kolkorat ti ju lekar vystavi. Kazda jedna je platena 14 dni.

nikaeli
13. apr 2023

@chadkroeger to je síce pravda, ale podľa mňa je rozdiel, či idem k dr. ja so sebou alebo s drobcom, ktorého potom nemám kde nechať.. ak idem k zubárke ja, vrátim sa do práce, ak idem s dieťaťom, ostávam doma celý deň - kde mám dať 5-ročného uprostred dňa? my na priepustku píšeme 'doprovod syna + jeho meno a rok narodenia'. Nikdy mi to nikto nevytkol.

scorpionflower1
13. apr 2023

@viestta aha, som myslela, ze to je len urcity pocet dni do roka. V Nemecku robi kamoska a ma narok 20 dni do roka, tak isto jej muz.

kamatopo
13. apr 2023

@nikaeli no napr. Mne trhali zub a nebola som schopná sa vrátiť do prace tak ani od zubarky nie vždy sa môžeš vrátiť... Proste to nahlásim a ak zamestnávateľ má pochybnosti môže si to overiť u lekára.

viestta
13. apr 2023

@scorpionflower1 mas narok na "paragraf" na osetrenie. 7 dni na seba, 7 dni na rodinnych prislusnikov (vsetkych dokopy vratne deti, manzela alebo babky).

nikaeli
13. apr 2023

@kamatopo samozrejme, záleží od stavu, okolností.. ja sa vrátim do práce aj od kardiológa, ale keď idem s drobcom, som celý deň

fidorka7
13. apr 2023

som v pozícii šéfa a nikdy som si nedovolila niekomu nepodpísať priepustku - v novom elektronickom systéme ktorý používame, už ani neschvaľujem, len "BERIEM NA VEDOMIE" - a takto je to podľa mňa správne aj v súlade so zákonom.

chadkroeger
14. apr 2023

@nikaeli ved do škôlky. Ja bežné deň predtým poviem v škôlke, že príde po vyšetrení do škôlky a ja idem do prace

nikaeli
14. apr 2023

@chadkroeger nehovorím o vyšetrení ráno o 7ej.. ak sme objednaní o 10ej a nie vždy nás vezmú na čas, tak ho nedonesiem do škôlky o 12ej..

chadkroeger
14. apr 2023

@nikaeli ak ste na 10 objednaní, tak dám dieťa ráno do škôlky, idem do prace, čo to porobim a potom idem
Ak to samozrejme charakter práce umožňuje. Vždy sa dá nájsť riešenie, nie len výhovorky.

nikaeli
14. apr 2023

@chadkroeger a čo je zlé na tom, ak raz či 2x za rok ostanem celý deň doma s dieťaťom? aké výhovorky? keď začínam ráno na 7,30 a synova MŠ je odomňa 30min, ambulancia od MŠ ďalších 30min, tak nebudem celý deň lietať hore dole ako bláznivá a stresovať seba, aj syna pred kardiologickým vyšetrením, len aby som bola hodinu v práci. Zas nepreháňaj.

chadkroeger
14. apr 2023

@nikaeli rob čo chceš, je mi to jedno. Píšem ako sa to dá. Ty, ako sa to nedá. Pokojne ostaň aj každý týždeň doma.