Mám nárok na dávku v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke?

balu90
24. apr 2024

Ahojte, poradte prosim... Blíži sa mi koniec RD, tak začínam riešiť čo ďalej. Som po dvoch retazovych pôrodoch. Mesiac po druhom pôrode mi skončil môj TPP, ktorý bol na dobu určitú, dovtedy som bola viac ako 5 rokov nepretržite zamestnaná. No ku koncu rodičovskej dovolenky, ktorá mi končí v polovici augusta, budem teda už necelé tri roky nezamestnaná. Chcem si hneď po skončení RD nájsť inú prácu, len neviem, či sa mi to podarí hneď, keď malý dovŕši tri roky a od septembra nastúpi do škôlky. Ak by sa nepodarilo, budem ako nezamestnana vedená na úrade práce mať nárok na dávku v nezamestnanosti? Ak áno, za akých podmienok a z čoho sa bude počítať? Ďakujem za rady 🙂

mima172
24. apr 2024

@balu90 Nie, na DVN nárok nemáš. Podpora sa dá čerpať 2 roky od ukončenia PP, tj tebe už aktuálne nárok prepadol. Ženy to robia tak, že po materskej sa evidujú na UP, vyčerpajú dávku atď. Ja som však ten prípad ako ty, nechcelo sa mi riešiť papiere, tak mi podpora prepadla.

ns994
24. apr 2024

Hlavnou podmienkou na získanie dávky v nezamestnanosti
je, aby poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky (730 dní). Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je podmienený obdobím účasti na poistení v nezamestnanosti. Toto je z netu okopirovane.
Cize zial nie narok na davku neznikne. Presne ako písala kocka pre domnou ak im konci PP a chcu podporu zvyknu ist po materskej na podporu a potom idu na rodicak.
No na urad prace mozes ist stale aspon za teba stat bude platit zdravotne poistenie ale budes sa preukazovat ze hľadáš prácu. A aj pani uradnicka ta môže poslať na pohovor. Este je moznost zahlasit sa ako osoba starajuca o dieta do 6 rokov . Vtedy tiez za teba zdravotné palti stat ale do skolky moze dieta ist tusim len na poldna ak sa nemylim.

ns994
24. apr 2024

Alebo este ten predlzeny rodicak ak dieta nevezmu fo skolky. Ale to zavisi od toho kedy dovrsi 3 roky

natalienka12
25. apr 2024

@balu90 pracu si hladaj uz teraz, narok na davku v nezamestnanosti mat nebudes

bublinka1426
25. apr 2024

@balu90 najlepsie hladat cim skor pracu a chodit na pohovory, nech nezaspis na vavrine,

balu90
autor
25. apr 2024

Diky všetkým, je mi to jasné. Hor sa do hľadania práce ;)