Hotovosť verzus platba kartou

savoya
9. apr 2020

Zaujma ma Vas nazor co sa tyka zrusenia hotovosti.Vy by ste suhlasili s tym ze by ste uz nikdy neplatili hotovostou a nemali peniaze v ruke?Aby vlada uplne zamietla hotovost a platilo by sa len elektronickymi platbami?Ja som urcite proti,pretoze na hotovost som zvyknuta a platby kartou moc nevyuzivam pretoze nemam potom prehlad o svojich financiach. A to ze vlada poukazuje na dovod ze sa mozeme nakazit bankovkami je velmi slaby a nicim nepodlozeny argument.Boli by ste za to ze hotovost by sa vyuzivala dalej a dajme tomu podpisali peticiu proti jej zruseniu?

evittam
9. apr 2020

@savoya Nie. A to vyuzivam viac platby kartou. A mam lepší prehľad ako pri platbe v hotovosti. Nejak nerozumiem ako nemôžeš mat prehľad o svojich financiách pri hocijakej platbe.

deti95060810
9. apr 2020

mne to nevadí, kľudne môžu zrušiť...

deti95060810
9. apr 2020

mne to nevadí, kľudne môžu zrušiť...

7rebeka11
9. apr 2020

Platím skoro všetko kartou a určite mám lepší prehľad o Tom na čo míňame. za mňa kľudne môžu zrušiť hotovosť, ale nemyslím že k tomu dojde.

sisa_s
9. apr 2020

Ja nosim drobne iba, keby som potrebovala do automatov, listky mhd, jedlo, voda napriklad , inak kazdu blbost v obchodoch platim kartou 🙂 takze mne by to nevadilo vobec

sisa_s
9. apr 2020

Ale tiez si nemyslim, ze k tomu dojde, ako by potom platili dochodcovia a deti? Kazdy by musel mat ucet v banke a karty

savoya
autor
9. apr 2020

Ved prave dochodcovia a ludia v strednom veku by si na to tazko zvykali,pretoze nasa generacia nie je na to pripravena.Nech si to zavedu o 50 rokov je mi to jedno ale ja osobne by som sa toho nechcela dozit.Proste mi to vadi a je malo takych ludi co s tym nebude suhlasit ale demokracia by mala platit pre kazdeho .

denden77
9. apr 2020

@savoya ja platim kartou hadam 95% veci.. vdaka tomu mam aj prehlad o svojich financiach.. neviem si predstavit vybrat celu vyplatu, nosit cash a viest si poznamkovy zosit 🤷‍♀️ ale proti gustu.. 😊

0silvia0
9. apr 2020

@savoya neviem do akej generácie sa radíš, ale ja osobne hotovosť využívam minimálne. Platím kde sa dá, tak kartou. Hneď po zaplatení mi príde pripomienka, koľko som práve minula a koľko mi zostáva na účte, takže prehľad mám okamžitý a ešte lepší ako preratávať hotovosť v peňaženke. Ja osobne by som bez hotovosti v pohode fungovala hneď aj od zajtra. Moji rodičia tiež používajú platobné karty a to sú skoro sedemdesiatnici.

lienka.7
9. apr 2020

@savoya to by potom vsade museli mat obchodnici platobne terminaly... male trafiky, obchodiky, predajcovia na trhu, a co ja viem este kto...
Je to proste utopia 😂😂😂

majusska202
9. apr 2020

@savoya ja by som nebola zato ja platim zásadne hotovosťou viem tak skor ušetriť a odložiť, ked doma nasetrim väčší obnos peňazí idem ich odniesť na vkladnu knižku. Ale manzel ten je zas opačný v tomto. Podla mna je to o zvyku

savoya
autor
9. apr 2020

@majusska202
Ja som tiez za hotovost.Predstav si ze budu mat o tebe prehlad a nebudes moct doma schovane peniaze na horsie casy.Banky nemusia vediet o tebe vsetko.Zdania ti penaze do posledneho centu.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
9. apr 2020

@savoya presne tak, ludia zabudaju na to, ze banky maju/budu mat dokonaly prehlad o tebe. Ty im ho dobrovolne das...
Nemam problem nakupovat cez e-shopy a platit kartou napr.chladnicku ci TV. Ale nevidim dovod aby mala banka prehlad kolko platim v ludli ci kaufe...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
leuchtturm
9. apr 2020

Nie, peniaze v ruke znamenaju pre mna slobodu a chcem ich minat bez toho, aby o mne mal niekto dokonaly prehlad. PS: kartou a peniazmi platim tak 50:50.

nice202
9. apr 2020

Všetko platím kartou. Hotovosť som nevybrala už pár mesiacov.

savoya
autor
9. apr 2020

Ja mam taku pracu ze dostavam po mimo nej od zakaznikov aj velmi dobre tringelty.Neviem si predstavit ze by mali prehlad o tom kolko tringeltov za den zarobim.Je to posledna sloboda ktoru este mame.

diewcatqoo
9. apr 2020

Ja takmer nikdy nemam pri sebe ziadnu hotovost, vsetko platim kartou. Ak nahodou natrafim na nieco, kde sa neda platit kartou, som z toho chvilu pohorsena, pretoze musim vyjst zo svojej komfortnej zony a hladat bankomat 🙂

fokuska
9. apr 2020

@savoya Uslo mi nieco? Niekto navrhol zrusenie hotovosti alebo niekto sa snazi presadit taky navrh?

Ci sa tu znervoznujes ze len hypoteticky mozno raz do buducna by ti niekto "vzal slobodu" a peniaze na cierno?

sunny8
9. apr 2020

Platím skoro všetko kartou ale popravde len preto lebo som lenivá vyberať peniaze z karty. Všetko platím internetbankingom v obchodoch kartou na pin (bezkontaktne nikdy v živote takto ma banka oklamala x-krát a nevedeli mi to odôvodniť prečo .. mňa však nikto nepresvedčí že som toto a toto reálne kupovala lebo si odkladám všetky bločky aj keby tam bola iba jedna vec zaúčtovaná). Doma hotovosť mám len v medených centovkach. 🤷 Ale už len z princípu by mi vadilo keby to zakázali .. nemám rada zakázané veci aj keď ich reálne nerobím 😂

deti95060810
9. apr 2020

@savoya dôchodcovia? môj otec má 90 rokov a všetko platí kartou.... aj dôchodok mu chodí na účet.Nevie si to vynachváliť.

diewcatqoo
9. apr 2020

A k tomu sledovaniu. To, ci o mne niekto vie, ze pouzivam toaletak farebny alebo biely, pripadne co varim a pod, ma trapi uplne najmenej. Ak by ma mala trapit nejaka strata sukromia, tak vobec nie to, ze niekto sleduje moje nakupy, ktore boli realizovane kartou.
Viac by ma trapila strata sukromia tykajuca sa napr. uniku fotiek, videi a pod, co do istej miery viem ovplyvnit najma ja sama tym, ze si davam pozor, kde co zverejnujem a neposielam nikomu v spravach ziadny citlivy obsah.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
missdiva
9. apr 2020

@savoya ja nemam ziadne nezdanene prijmy ale rozhodne by som nechcela aby sa zrusila hotovost.
Platim pol na pol a presne ako pisu vyssie,
zrusenie hotovosti = strata slobody (banky by mali prehlad o kazdom nasom kroku).

missdiva
9. apr 2020

@diewcatqoo nikoho by nezaujimalo co kupujes.
Ale KDE to kupujes a KEDY si tam bola...

vulka
9. apr 2020

@savoya Ty musíš byť riadne stará škola, keď si schovávaš hotovosť na horšie časy doma.

diewcatqoo
9. apr 2020

@missdiva robia sa rozne statistiky. Niektore zaujima co kupujes, ine kedy kupujes, kde.. na zaklade tychto statistik sa robia marketingove ponuky, prisposobuju sa pohlaviu, veku, stanovuju ceny.. a taktiez vedia z toho zistit, kde sa pohybujes a pod.

deti95060810
9. apr 2020

@diewcatqoo možno máš aj pravdu...

hiro
9. apr 2020

@sisa_s "ako by potom platili dochodcovia a deti?" - dnes sa da platit X sposobmi, mobilom dotykom, cez QR kody, prevody Viamo niekomu podla telefonneho cisla atd...
@savoya "Predstav si ze budu mat o tebe prehlad a nebudes moct doma schovane peniaze na horsie casy.Banky nemusia vediet o tebe vsetko.Zdania ti penaze do posledneho centu." - ked pridu horsie casy nie je pre stat nic jednoduchsie ako zrusit staru hotovost a vymysliet si novu. Potom ti take peniaze pod paplonom budu na 2 veci ked budu neplatne. V historii sa to stalo vela krat.