Dá sa právne brániť proti šikane?

9. okt 2022

Neviete ci ma rodic nejake pravne moznosti ako sa branit sikane na skole?
Samozrejme ze prve kroky by boli riesit sikanu s ucitelmi, rodicmi a riaditelkou. Ale nemusi dohovor vzdy pomoct. Navyse skola nemusi byt ochotna alebo schopna problem riesit. Aj v televizii sem tam vidime reportaze o tom, ze deti ktore su sikanovane musia odist zo skoly a sikanator tam zostane, pretoze si s nim ucitelia nevedia rady a rodicia nemaju zaujem problem riesit.
Mozem pozadovat aby dietatu ktore sikanuje moje dieta boli nariadene navstevy psychologa? Nakolko si myslim, ze sikana prameni v nedostatku pozornosti pre dieta, nedostatku lasky, prisnej vychove a pod. a bez rad psychologa nemusi dieta pochopit, ze co robi je nespravne.
Mozem pripadne zalovat rodicov dietata alebo skolu, ak problem odmietnu riesit odborne? Povedzme za psychicku ujmu na zdravi mojho dietata?
Podla mna nie je spravne, ked je potrestane sikanovane dieta tym, ze musi zmenit skolu.

anesim
9. okt 2022

K tym navstevam psycholga, nemozes ziadat, aby cudzie dieta navstevovalo psychologa. Aj skola, ked chce, aby skolska psychologicka pracovala s dietatom, tak potrebuje pisomny suhlas rodica, ak rodic nesuhlasi, tak smola, bohuzial.

autor
9. okt 2022

@anesim tak trochu som to tusila. ale je divne, ze dieta ktore bolo sikanovane by sa z toho malo dostat aj s pomocou psychologa(vidime napr. v usa co sa moze stat ked nie). ale sikanatora tam poslat netreba...

namornicka
9. okt 2022

Ked mas dokaz o sikane tak to mozes nahlasit na policii. Kopiu poslat riaditelke aj triednej, nech si nabuduce rozmyslia ako a ci to budu riesit. Policia moze nariadit hocico, ty cudziemu dietatu psychologa tazko. Ucitelka, ak ma v triede problematicke dieta a nieco sa jej nezda, moze rodicovi navrhnut nech da suhlas s psychologickym vysetrenim, moze ho zobrat k skolskemu psychologovi ked to rodic dovoli.

namornicka
9. okt 2022

Ucitel si svoju triedu pozna a vidi kto je agresor, kto provokuje, kto je obet a pod. Za priestupok voci skolskemu poriadku (co sikana je) moze byt pokarhanie triednym, riaditelom, prip. znizena znamka zo spravania. Cize paky su. Jedind ze rodic agresora by to mal fakt na haku, aj nejaku 3 z chovania, tak potom neviem.

autor
9. okt 2022

@namornicka podla mna znizena znamka zo spravania je nic. kto kedy zistuje v realnom zivote ake boli znamky zo spravania? ano, keby je to ozaj velky agresor tak moze skoncit az v polepsovni. ale mojmu dietatu moze znicit psychiku a sebavedomie aj klasicke sustavne vysmievanie. alebo nenapadne robenie na priek, stvanie triedy proti dietatu v zmysle nebavme sa s nim, vylucme ho z kolektivu... toto nie su az tak viditelne veci.

namornicka
9. okt 2022

Ano, znizena znamka z chovania nikoho v zivote nezaujima, ale je to pre mnohych rodicov paka aby s dietatom nieco urobili, lebo uz sa to s nim potom taha. Samozrejme je lepsie stopnut ho inym sposobom, nech sa decko uvedomi ze to co robi je cez ciaru. Pises velmi vseobecne a neviem odhadnut ci nie je ochota zo strany ucitelov a vedenia (vtedy asi disciplinu riesit nebudu) alebo ci sa ucitelia snazia a nevedia si poradit s rodicom (vtedy nejake paky pouzit mozu).

autor
9. okt 2022

@namornicka zatial je to v stave, ze je to oznamene ucitelke. len sa pripravujem na vsetky moznosti, aj na tu najzlozitejsiu cestu. ak by to vyriesila ucitelka, bolo by to fajn.

kim2028
9. okt 2022

Zase aj znížená známka zo správania je páka napr. nevezmú ho s ňou ani na lepšiu strednú školu. Mal som takého spolužiaka, čo mal za neospravedlnené hodiny dvojku zo správania. Nevzali ho kvôli tej známke na gymnázium, aj keď skúšky spravil. Musel ísť len na nejakú rádoby strednú školu, lebo všade bol rovnaký príbeh pre neho...

kim2028
9. okt 2022

Šikanu riešiť určite a nezatvárať pred tým oči. Často končí to až nešťastiami, či podlomeným duševným zdravím. Duševné choroby sú to najhoršie, čo môžu byť...

gabika99
9. okt 2022

U dcéry v triede sa riešila šikana ku koncu minulého školského roka. Riešila to triedna, šikanovane dieťa bolo týždeň doma, aby sa situácia ukludnila, cez ten týždeň sa veľa triedna a školská psychologička rozprávala s deťmi v triede. Máme super triednu. Bližšie info o tom neviem.
Ešte dodám, že vlani boli len piataci.

betulinka1
9. okt 2022

Choď na policiu. Inak sa s tym nic robit nebude. Zalezi od riaditela. Moja mama bola riaditelka a ked jej rodic nahlásil sikanu, tak rovno sama zavolala policiu. Hned to nabralo inu vážnosť a rodicia agresora sa k tomu aj inak potom stavali. Ja som nahlasila sikanu ucitelky v triede a riaditel to mal v p…. Ze nema ziadnu nahradu aj keby ju hned vyhodil. Tak uz 3 deti odisli do inych skol. Verim, ze keby zila moja mama, tak je tam iny cirkus. Ale tak isiel na lepsiu skolu a je mu dobre.

martul
9. okt 2022

Poviem ti ako to bolo u nás. Išla som za triednou všetko jej povedala. To bolo poobede. Hned na druhý deň ráno mi volal riaditeľ že bol oboznámený včera so situáciou /triedna mu okamžite volala/ a ubezpečuje má že sa to bude riešiť. Potom bolo každé dieťa po predchádzajúcom súhlase rodiča,, vypočuté " v riaditeľmi kde bola aj triedna aj psychológ. Posledné dieťa bola ,,agresora", ktorá v Tom čase ešte nevedela čo sa deje. Všetky deti vypovedali absolútne rovnako vypočuté dieťa išlo do inej triedy aby si navzájom nedali vedieť o čo ide a neovolyvnovali sa. Na ďalší deň boli ohaseni rodičia konkretneho dieťaťa a oboznameni. Samozrejme neverili lebo ich skromná dcerenka to určite nebola. Ale po oboznámení že majú výpovede detí trošku skludnili tón. Nakoniec znovu ohlásili moje dieťa že ako si,,predstavuje riešenie." A nakoniec my kde nás oboznámili s celým,, vyšetrovaním" s tým že samozrejme môžeme podať trestné oznámenie a potom to už bude v ich rukách. My sme sa rozhodli, že nechceme. Takže krasotinka dostala pokarhanie riaditeľa a musela sa ospravedlniť pred celou triedou synovi.
S odstupom času ľutujem že sme nepodali trestné oznámenie, dozvedeli sme sa že rozprávala iným dievčatám že to urobila z donútenia aj rodičia jej povedali nech sa ospravedlni aby mali pokoj. Doteraz je jej matka urazená q ohovára nás akí sme chudáci a riešime somariny.
Ešte som zabudla dodať že samozrejme bolo všetko zaznamenané na kamerách a mali sme aj mailovú komunikáciu a ona aj tak tvrdila že to nie ona to druhá a jej rodičia to odmietli pozerať lebo to nie je určite pravda.
Bojuj a nedaj sa, toto celé u nás trvalo 3 týždne, najskôr som chodila sama do školy potom s mužom pred ním mali väčší rešpekt. Aj keď nebolo treba lebo škola sa zachovala veľmi dobre začo som im vďačná. Ale syn sa o Tom odmietol odvtedy rozprávať a ja im to neodpustím nikdy. Nedá sa proste.

summer23456
9. okt 2022

@martul tak to je super takýto prístup,nie všade je škola taká nápomocná, hlavne keď agresor je dieťa sponzorov,známych atď.

svetlonos
9. okt 2022

Ahoj,
pre dobrotu na zobrotu. Riesila by som to hned policiou, zalezalo by od pripadu. Vzdy som doplatola na to, ked som veci chcela riesit po dobrom. A ze ide “len” o dieta? Kamaratkyn vhalan asi 8-9 rocny tiez tak skakal do spoluziakov, hlavne mladsich. Ked to uz bolo pre skolu neunosne, normalne ho zo skoly vylucili! Inak mily slusny chalan doma. Bolo jej luto.jasne ale uvedomovala si, ze robil vela zloby. Nepomahalo doma ani po dobrom sni po zlom. Potom ku v podstate prinutili nasadit malemu ritalin koli adhd a hotovo. Cele zke na oboch stranach. Vam a vasěu dietatu prajem uspesne vyriesenie situacie.

martul
9. okt 2022

@summer23456 tak vieš, mladý riaditeľ, mladá triedna, nikdy sa s takým nestretli tak sa báli niečo odflaknuť.

summer23456
9. okt 2022

@martul naozaj som rada, že to takto riešili,nie všade je to tak, držte sa 💗

autor
10. okt 2022

@betulinka1
@svetlonos myslite ist to nahlasit niekde na policajnu stanicu? niekam pridem a poviem ze mi sikanuju dieta a policia to bude riesit aj ked je sikana zatial len slovna, maximalne nejake postrkovanie, a su to v podstate este male deti?

martul
10. okt 2022

Rieš to od základu, tzn. Triedna, riaditeľ a uvidíš čo sa bude diať. Mám s tým skúsenosti, takže viem o čom hovorím, najpr sa to musí riešiť v rámci triedy a školy. Keď sa ti to bude zdať nedostatočne potom polícia. Ono to reálne tak nefunguje že zaklopes na políciu a ohlasis sikanu.
Ako formou prebieha šikana? Rodičia o vedia? Ako sa to rieši? Začni v škole, to bude prvé čo sa ťa polícia spýta, že ako si to riešila a čo im povieš?
Čítala si môj prvý príspevok?

autor
10. okt 2022

@martul ano jasne. samozrejme ze prva bude ucitelka, riaditelka a rodicia. zaujimam sa do buducnosti, ze ak by nebola bud snaha to riesit, alebo ak by nepomohol ani zasah ucitela a riaditela. pytam sa na policiu preto, ze sa cudujem ze by toto policajti riesili. ked ano, tak fajn, aspon nejaky posun v policii. ale skor som cakala, ze fakt bude dietatu nariadena navsteva psychologa alebo ine paky a prostriedky ako policia. takze chcem do buducna vediet, ake mam moznosti.

martul
10. okt 2022

U nás taká možnosť že nariadiť navstevovanie psychológa ani nepadla. Popravde neviem kto by to mal v kompetencii. A za ďalšie by s tým museli súhlasiť rodičia, čo u nás nepripadalo do úvahy. Veď oni aj na kamerové záznamy tvrdili že to nie je pravda ☹️🤦.

summer23456
10. okt 2022

Psychológa škola navrhne,ale tvojmu dieťaťu,nie agresorovi. Jemu to síce tiež ponúknu,rodičia s tým súhlasiť isto nebudú,tak nútiť ho nemôžu. Tebe povedia,aby si navštevovala psychológa s dieťaťom,aby sa naučili brániť pred agresormi

martul
10. okt 2022

a ešte jedna vec ma napadla. Pozri si zákon a priprav sa trošku na to. Že čo je vlastne šikana, ako je to v zákone definované. Ja to neviem tak odborne napísať a popravde nechce sa mi na to moc spomínať, lebo potom mi nie je dobre. Ale napr. musia byť útoky agresora cielené, konkrétne na tvoje dieťa a takisto napr. keď sa zasmeje, že ,,jáj Ferko to čo máš dnes oblečené a chytí ho za mikinu, to šikana nie je. Prečítaj.

martul
10. okt 2022

@summer23456 a takisto to môže odmietnuť aj ona ako rodič. To už je potom na zvážení ako to dieťa v sebe spracuje. My sme napr. išli za psychologičkou individuálne bez syna, bez toho aby nám to niekto navrhoval. Lebo môj sa o tom napr. nechcel rozprávať, on si to vyriešil sám so sebou a povedal mi, že sa nechce o tom dokola rozprávať a rozoberať to už ani doma nie to ešte s cudzím človekom.

autor
10. okt 2022

@summer23456 na hlavu postavene... mozme sa potom divit, co robia sikanovane deti v usa.

svetlonos
10. okt 2022

Myslela som riesit to zo skolou a nasledne s policiou. Z prispevku som nevedela, ci tam je aj bitie alebo “len” slovne utoky.

janus02
10. okt 2022

Ahoj..
My sme si šikanou prešli minulý školský rok...neozvala som sa priamo jeho matke, ale rovno písala učiteľke. Ta to posunula riaditeľovi. Bolo sedenie my rodičia + dcéra + škola...potom druha strana. Nakoniec všetci spolu. Mlady sa ospravedlnil. Potom dcera niečo videla ako spravil, povedala to učiteľke a znova to isté...sedenia/stretnutie...kde vlastne všetko zhodili na moju dcéru. Chalan čo sikanoval ma mamu učiteľku v tej škole. Prešlo to v tichosti. Z druhého sa urobilo halo. Odporúčanie smer psychológ. Chodíme k psychiatrovi doteraz, lebo sa nabalili tento rok aj iné veci v triede. Teraz je to odstrkovanie,vyčlenovanie z kolektívu. Riaditeľ je majster slova,a proste so školou nekomunikujem. Čakám na kontrolu a dcéra si dala ešte 2 týždne čas, či ide na inú školu. A triedna je jedna katastrofa. Vôbec nevie s deťmi.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
summer23456
10. okt 2022

@miriam11 takto to bolo dakedy,rodič si odchytil dieťa,hneď sa poučilo a dalo pokoj,ani rodičom sa radšej nepriznali,lebo by ešte doma malo problém. Dnes je to naopak,dovoľujú si hlavne deti čo majú rodičov na vyšších miestach,sú sponzori,známi atď.a proste ich dieťaťu sa nič nestane. Lebo normálny človek dieťaťu dohovorí,tu som ešte ja dostala krik pred riaditeľkou čo si to dovoľujem povedat

summer23456
10. okt 2022

@martul
@autor
Áno,je to tak. Aj ty môžeš odmietnuť,ja som len raz bola si pokecať pri psychologické,aj mi dala za pravdu,ale že ja musím naučiť dcéru sa brániť,lebo vždy si vyberú slabého jedinca,ktorému robia zle. Áno,v Tom na pravdu,ale tiež si myslím,že ok my sa máme učiť brániť,navštevovať psychológa a to druhé dieťa by tiež mali navštevovať a naučiť sa kontrolovať,neublizivat,nadobudnúť empatiu. Ale tak to bolo na našej škole,dúfam že inde sú ľudia ochotní sa postaviť za obeť a riešiť to,sponzor nesponzor

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz