Vplyv úzkosti a stresu na plod

23. máj 2020

Ahojte mamičky chcem sa opýtať tie ktoré ste prežívali silné úzkosti alebo velmi silné stresy a nebrali ste antidepresíva prejavilo sa to na detoch? Myslím to tak, či mali autizumus alebo boli mentálne zaostalé ?

queen_mary
23. máj 2020

Ahoj, ja som mala velmi, velmi zle stavy pocas tehotenstva. Maly je uplne v poriadku. Spokojne kludne dieta 🙂

sunny8
23. máj 2020

Pri obidvoch tehotenstvach som mala depresie (aj mimo nich predtým aj potom len v tehu oveľa horšie) .. staršia dcérka je trochu "iná" .. vydupava si všetko čo chce hneď sa zmeta je večné nervózna ufucana ale inak veľmi šikovná .. a mladšia je kľudná akurát je menšia a neskôr začala chodiť ale to asi nebude mať nič s tým spoločne

mimibb
23. máj 2020

Mala som v poslednom tehotenstve enormnu dávku stresu koli rôznym okolnostiam spojenými s mojimi staršími deťmi... Na malú to malo vplyv-prežívala stres so mnou, na ultrazvuku sa jej prejavil tachykardiou... Po narodení bola malý uzlicek nervov...prvých 6 mesiacov bolo extrémne náročných, no teraz je veľmi bystré, vnimave, inteligentné dieta

alyn
23. máj 2020

Autizmus ci mentalna zaostalost zo zdravotneho hladiska NEMA skutocne vobec nic s uzkostou a stresom matky. Povaha a pripadne zdedena podobna citlivejsia CNS, co sa moze prejavovat aj uzkostnejsimi reakciami u dietata su skor genetickou vecou.

queen_mary
24. máj 2020

@mimibb inak to je pravda, ze aj moj maly mal tachykardiu. Chodila som kazdy druhy den na pasy. Kazdu chvilu mu skakal aj na 180. Nastastie ma srdiecko ok, ale lekari to sledovali. Ale nenapadlo mi si to apojit.

iwesska
24. máj 2020

Mala som v tehotenstve velke uzkosti prve 4 mesiace - vydrazala som bez liekov. Deti su "normalne".

mimibb
24. máj 2020

@queen_mary mne to Dr hneď povedala, že to má mala z môjho stresu, nakoľko vedela co sa práve v tom čase stalo a ako ma to vzalo, že som nebola schopná ani jest, ani piť, vnútorné sa upokojiť.... Predpísala mi silné magnézium a na šťastie postupne zabralo...

lenja123
24. máj 2020

@mimibb ale aj užívanie magnézie v tehotenstve spôsobuje, že dieťa má po narodení "absťák" z jeho nedostatku a je podráždené, nespokojné, nervózne, plače.

queen_mary
24. máj 2020

@lenja123 urcite ano, kvoli tomu pichaju litre magnezia do zil rizikovych rodiciek 🙄

lenja123
24. máj 2020

@queen_mary prepáč, ale asi tomu až tak celkom nerozumieš. Samozrejme, že opodstatnenie podávania mg pre rizikové rodičky tu je. Aj ja som ho užívala. A môj syn bol po narodení taký, ako som to popísala vyššie. Lekárka na novorodeneckom sa ma hneď pýtala, či som ho neužívala. Potom ho nasadili aj malému a do pár dní bol ako vymenený. Vtedy som si o tom aj niečo viac naštudovala. Bohužiaľ že ty, ale aj veľa ďalších budúcich mamičiek o tom nevie, a tak to magnézko do seba občas pchajú ako cukríky.

queen_mary
24. máj 2020

@lenja123 ja som lezala asi 2 tyzdne v ruzinovskej nemocnici, a kazdy den som mala 2 litrove infuzie magnezia. Na dietati to nebolo poznat 🙂 jedna vec, ze teba jedna lekarka pripisala stres babatka z narodenia k magneziu. Druha vec, ze nas je kopec takych, co po kvantach infuziek mali neplaclive kludne deti aj bez toho, aby do nich tlacili magnezium.

queen_mary
24. máj 2020

@lenja123 dieta by sa ti mozno ukludnilo aj bez toho, aby mu davali magnezium.

mimibb
24. máj 2020

@lenja123 užívala som ho len od 20tt do 25tt,cize abstak nemohla mať...

autor
24. máj 2020

ženy nehádajte sa ale ja sa bavím o velkej úzkosti, myslím to tak že predtým človek bral antidepresíva a ked otehotnel tak to nechcel brať ale mal velmi zlé stavy.

iwesska
24. máj 2020

Nic sa dietatu nestane. Mam dve take. Vsetci 3 sme to prezili bez AD.

bella45
25. máj 2020

@iwesska ahoj prosím ta a vysadila ad v tehotenstve? Ako si tie uzkosti zvládla?

bella45
25. máj 2020

@queen_mary ahoj prosím ta aké stavy si mala a ako si to zvládla?

iwesska
25. máj 2020

@bella45 Nie v tehotenstve, pred nim. Proste som sa nastavila tak,ze ziadnu chemiu do seba davat nebudem. V zalohe som mala Oxazepam prilezitostne,keby bolo velmi zle,ale ani som ho nepouzila. Bolo to tazke,ale dalo sa to vydrzat. Aj 2 sekcie pri plnom vedomi som v tomto stave zvladla.

bella45
25. máj 2020

@iwesska fúú no ja som v 4.mesiaci a trpím nespavosťou aa nervozitou vnútornou, snažím sa byť v kľude ale niekedy mám chuť len revat a revat, lieky som vysadila v prvom mesiaci naraz a myslím ze sú to abstaky a stále to trvá už má ide poraziť, myslíš ze to niekedy odzneje?

kittykat22
25. máj 2020

Pozri, keby bol stres dovodom, ze sa rodia postihnute deti alebo autisti, tak 90% slobodnych mamiciek ma na aute nalepku ZTP. Kolko parov, stastnych mamiciek caka na vytuzene bejby a ejha - downik alebo autik. Som si ista, ze tvoje obavy v tomto smere, su neopodstatnene.

monky123
26. máj 2020

Ahoj, ja som bola v extrémnom strese. Jednak som odišla aj z práce a s priateľom to tiež nevyzeralo ružovo. Mala ma teraz pol roka a je to úplne v poriadku, je zdravá, krásna, usmievavá a spokojná. 😉😉

sahenka
15. jún 2020

Ahojte kočky a zvládli ste tie stavy úzkosti a depky bez AD celé tehu? A ako to bolo po pôrode? Ja som zatiaľ len prvý trimester ale necítim sa dobre...niekedy ma úzkosť budí aj v noci. Dávam si len magnezko a sedatif PC zatiaľ ale ak mi má byť takto tak normálne zvažujem tie AD

sahenka
15. jún 2020

Ahoj, ako to zvládaš? Polepšilo sa ti?

bella45
17. jún 2020

@sahenka no ja som sa snažila byť bez a skoro som Potratila takže znova na nich a ktovie co bude

montemotherone
17. jún 2020

Pri staršej som mala veľmi zle stavy a dcéra je naozaj viac neurotické dieťa ako syn, pri ktorom som to prežívala viac v pohode. Myslím že ak sú stavy ťažké, naozaj to radšej treba riešiť 😕

lenculienka
3. sep 2021

Ahoj, no ako to s tebou dopadlo?

lienoccka85
3. sep 2021

@lenculienka to by som veru aj ja moc rada vedela. No dufam, ze je to vsetko dobre

jana_eyre_2
3. sep 2021

Neviem či to má súvis, ale keď som čakala tretieho, zistila som niečo, čo má veľmi, veľmi zranilo, bolelo ma z toho aj brucho, veľmi som bola sklamaná a nešťastná.. trvalo to od 7m asi až do konca tehotenstva čo som sa s tým nevedela vyrovnať, plus som mala preeklampsiu a ležala som v nemocnici ku koncu.. najmladší bol od narodenia extrémne uplakany a nervózny, veľmi chorlavy do 3rokov.. v nedeľu má 5rokov a stále je to moje najnervoznejsie dieťa, ale výrazne sa to zlepšilo vekom.. keďže si neviem jeho povahu vysvetliť inak (prvy syn bol uplakany len 4mesiace života, dcéra nikdy, úplne kľudne dieťa) tak som už veru premýšľala aj nad tým či to nesposobilo to blbé obdobie čo som prežila... Ktovie, už to nezmením.. inak je mentálne úplne zdravý, povedala by som že v niečom ak popredu svojim rovesníkom, len sa mu ťažko zvláda hnev ktorého má v sebe asi viac ako iné deti.. držím palce aby si mala zdravé bábo..

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre