Psychická opora počas tehotenstva a po pôrode

lagatta
19. jan 2015

Žienky, zakladám túto diskusiu, aby som sa dozvedela ako vám pomohli vaše maminy, svokry, priatelia, manželia počas tehotenstva prípadne po pôrode. Pýtam sa na túto otázku práve preto, lebo ja nie som na Slovensku, takže psychickú oporu dostávam od môjho partnera a vlastne pomohlo by mi to pri rozhodovaní kam ísť, pretože uvažujeme nad návratom na SR, z čoho mám trošku obavy. Neviem na koľko je potrebná pomoc iných ľudí (rodina, partnerova rodina, priatelia) počas prvých mesiacov, keď sa dieťa narodí. Zvládli ste to samé alebo mali ste dostatočnú pomoc z okolia, ktorá vám pomáhala po všetkých smeroch? Len sa pýtam a rada by som dostala adekvátne odpovede, nechcem sa hádať a ani naťahovať 🙂 založila som túto tému v priateľskom duchu a rada by som bola, keby to tak mohlo aj pokračovať.

csenibaba
19. jan 2015

@lagatta Ahoj,ja som pri dcèrke odmietla vsetky pomoci vsetko som robila sama ,aj som bola dost vycerpaná,a povedala som ze na 2- krát to bude inak,budem viacej oddychovat venovat sa iba malèmu!Ale zivot je kruty lebo po pôrode my uz nemal kto pomôct(okrem manzela)svokra pracuje v zahranici takze nikdy nie je doma,a moja mamina krátko (2 tyudne)po pôrode náhle zomrela!Takze nie ze som nemala pomoci ale musela som sa starat (spolu s mojou sestrou)o otca(má parkinsona),o stryka(nedávno zomrel na rakovinu),a ktomu som sa vrátila spät do práce ked maly mal 6 tyzdnov!Vsetko sa dá zvládnút,a na vsetko sa dá zvyknút🙂

karinkinamamicka
19. jan 2015

@lagatta. Mne môj muž bez reptania pomôže bez reptania (viac-menej) s tým, o čo ho poziadam. Milý a dobrý bol vždy aj bez tehu. Svagrinna mi dala knihu o mamickovstve lebo som sa vyjadrila že by som chcela. Priatelia skôr psychicky že sa ideme vyvetrat a vyrozprávať. Moja mama žije v čechách takže tá mi veľmi nepomôže. A svokra? Do hrobu 😠 už teraz som rozhodnutá že pokiaľ nebudem zvládať sama výchovu mojej dcerky a domácnosť jednoznačne vynecham domácnosť. Nechcem byť popoluška, a preto sa budem snažiť aby neutrpelihhlavné naše vzájomné vzťahy. Radšej než jaciaca xantipa budem mať neporiadok. (samozrejme neznášam špinu, len niekedy sa nedá udržať domácnosť vybliskanu) a ak sa bude dariť budem rada. A čo sa týka rád ohľadom babatka, spolieham sa na švagrinnu.

janickacrazy
19. jan 2015

@lagatta Ja som žiadnu pomoc po porode nemala a pri druhom synovi by sa mi veru velmi hodila. Záleží aj na tom aké bábo sa ti narodí, či bude kludné a dobré alebo urevané až hroza ako moj druhý syn. Moj manžel bol v zahraničí, moja mama mi pomohla asi tak prvé dva-tri dni, ked som bola po cisárskom a to bolo všetko. Malý stále plakal, cez den spával len po 10-15 minút, v noci každé 2 hodiny hore, nechcel velmi sat mlieko, mala som aj zápal prsníkov, no proste bolo to tažké. Určite by som uvítala, keby mi ho niekto prišiel aspon občas postrážit alebo pokočíkovat, aj ked reval aj v kočíku. Takto to išlo prvých 6 mesiacov a ja som bola zrelá na psychiatra, unavená, nevyspatá. Potom sme odišli za manželom do zahraničia aj s malým a prvé týždne manžel malého krmil v noci a ja som spala ako zabitá. Nutne som to potrebovala. Po pár týždnoch som sa dala dokopy a bolo už fajn.

25daniela
19. jan 2015

Nikto mi nepomahal ani pri jednom dietati, kojila som vsetky, takze noci boli iba moje, manzel sa musel vyspat do prace... pri prvych dvoch som zvladala aj domacnost ale tretie mi nedalo v noci spat, zacalo spat skoro celunoc az daleko po dvoch rokoch a to som bola zrela na psychosa...

25daniela
19. jan 2015

Teraz uz chodim do prace a deti kazde kam patri, skola, skolka a domacnost mame podelenu.. ide to

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alaguema
19. jan 2015

@lagatta Ja som to zvládla v pohode sama. Myslím, že ak nie sú rôzne pridružené povinnosti, ako píšu niektoré dámy, tak tam nie je čo nezvládať. Prvé mesiace to bolo skoro sústavné kojenie 🙂 , ale aj tak som nejak stihla uvariť, udržať dom v poriadku...pri druhom bábätku už som mala pomoc aspoň na tie prvé týždne, keďže prvé dietko malo vtedy dva a pol roka a manžel bol a je pracovne vyťažený. Ale potom už aj s dvomi deťmi sama. Neviem...beriem to tak, že je to prirodzená vec.

lagatta
autor
19. jan 2015

Ďakujem baby za odpovede. Ja som sa pýtala preto, aby som vedela či je to možné zvládnuť aj bez pomoci ostatných ľudí. Lebo rozhodujeme sa kam ísť. Či sa vrátiť späť na SR a ak áno či to musí byť práve v meste, kde sú aj moji rodičia. Skôr mi ide o ten pocit samoty. Tu, kde sme, sme kvázi sami. Nemáme tu kamarátov a tak sme tu odkázaní jeden na druhého 🙂 ale aj tak by sme chceli ísť do krajiny, ktorá by nám vyhovovala viac, pretože v tejto to nie je možné. Čiže ako mi tu písala @fida79 tak by to nemal byť potom problém. Je to predsa prvé bábätko, tak by to nemalo byť až také ťažké.
Tiež by som sa rada opýtala, keďže ja sa trošku obávam pôrodu na SR čo som čítala, neviem či to je pravda ešte aj v dnešnej dobe, že sa rodí "dohora" je to tak?
@alaguema
@25daniela
@karinkinamamicka
@janickacrazy

janickacrazy
20. jan 2015

@lagatta Ako to myslíš dohora? Rodí sa poležiačky, teda asi vo vačšine slovenských porodníc, ale určite nájdeš aj nejakú, kde si budeš moct rodit v inej polohe. Neviem teda v ktorom štáte ste, ale napr. v Anglicku sa rodí viac prirodzene ako tu na SK. Záleží na tebe, ako si to predstavuješ, neviem, každá žena má asi iné predstavy a očakávania.

25daniela
21. jan 2015

@lagatta ja som iba treti krat rodila za pochodu a ked uz dietatko bolo na pol ceste von, tak ma dali na stol,
Ale dvakrat som bola koli pasom z monitora nutena lezat na tom stole...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre