Kde robia ultrazvuk v 20. týždni v Bratislave zadarmo?

shmoulinka1
11. mar 2015

Ahojte, moj gynekolog z nejakeho dovodu nerobi ultrazvuky, na ten v 12.t. k nemu prisla do ambulancie doktorka z Ruzinovskej nemocnice, neplatilo sa nic. Avsak na standardny morfologicky UZV v 20.t ma poslal k sukromnemu, kde za to chcu 50eur. Netreba mi 3D/4D, len bezny ultrazvuk, ktory ma preplacat poistovna.
Tak som si od neho vypytala vymenny listok . Ked som volala do Ruzinovskej nem., ze sa objednam, povedali mi, ze od tohto doktora k nemu pacientky neposielaju...asi nema s nimi zmluvu alebo co.. To akoze mam jedinu moznost sa objednat v sukromnej jedine? alebo mam zavolat do poistovne? mam trvaly pobyt v ruzinove, rodit budem v ruzinovskej, moj obvodny gyn. je v ruzinove.

heni79
11. mar 2015

@shmoulinka1
Skús ešte obvolať Kramáre a Antolskú.
Tam to robia normálne cez poisťovňu. Teda aspoň to tak bolo.

danusskaaa
11. mar 2015

Ja ti neviem moc poradit v okoli BA, ale aj u nas v Za i v MT kde som bola ja sa za tento ultrazvuk plati. Nejde o klasicky ultrazvuk, na tomto sa zistuju postihnutia, vady, urci sa casto aj pohlavie (ak sa da), ci sa babatko dobre vyvija, ci ma vsetko co ma mat, netrpi nejakou chorobou, problemom a podobne. Taktiez, ci je tehotenstvo ake mat byt a proste ci sa nieco nedeje co by mohlo ohrozit mamu i dieta. Zatial som sa stretla len s tym, ze to poistovna nehradi, cize vsetko ide z vlastneho vrecka tehotnej...

sardinka333
11. mar 2015

Podla mna ti mal konkretne povedať kde máš isť na uzv. Mna poslala na Antolsku pri prvom a druhom tehu sice som tam vystala dieru, brali tam do ambulancie ako chceli - ako kto prišiel bolo takmer šuma fuk, pri druhom tehu tam boli dokonca medičky ale prežila som a bolo to ,,zadarmo,, - čiže na poisťovnu. Skus ako ti radi heni 79 a ak nahodou neuspeješ tak zavolaj svojmu doktorovi a povedz mu kam konkretne máš isť.

shmoulinka1
autor
11. mar 2015

@heni79 dik, tak skusim este tie

heni79
11. mar 2015

@danusskaaa
Morfologický ultrazvuk v tom cca 20.tt (teda už po ňom) patrí práve medzi tie 3, ktoré počas tehotenstva poisťovňa prepláca v plnej výške! 😉 😉
Presne kvôli tomu, že je to diagnostika, nie módna vlna 3D a 4D.

A nie, fotky ti z neho nedajú. Ak si u súkromníka, natočia ti aj film s dejovou zápletkou. Za strašné prachy, samozrejme.

shmoulinka1
autor
11. mar 2015

@sardinka333 no ved to je to, ze ma poslal k sukromnemu a ten chce za to 40-50e.
Bola som tak pri prvom dietati, ked som si to cele platila, lebo som nevedela, ze na to mam narok od poistovne.
Potom som citala v skupine Ruzinovska porodnica, ze to babam aj v 20t robia zadarmo, ked maju vymenny listok. Takze som pekne krasne si vypytala od dr vymenny listok. Ale mna poslali v ruzinovskej do haja, ze k nim od moj doktor neposiela. Tak neviem, ci to musia mat medzi sebou nejaku zmluvu...alebo len ich vyhovorka, aby nemali robotu.

shmoulinka1
autor
11. mar 2015

@heni79 presne tak, ma to preplacat poistovna, mne to zial moj dr. nepovedal a poslal ma zrejme ku svojmu "znamemu"... no tak mala som foto zo 4D, ale to mi teraz pri druhom ani netreba. A hlavne uz viem, ze na to bezne 2D mam narok zadarmo.

sardinka333
11. mar 2015

@shmoulinka1 podla mna sa treba ,,ozývať,, lebo niekedy kasíruju a človek ani poriadne nevie za čo....ja za každý uzv. platím 8 eur..aspon na prijmovom doklade je ,,vyžiadaný výkon,, ako...už som sa aj chcela opýtať, ale potom som si povedala, že kašlem na to, chcem toho lekara k porodu a inak som s ním velmi spokojná ako s odborníkom tak čo sa budem handrkovať. Blbý názor viem, ale momentálne myslím na dieťa viac.

bonaqa2013
11. mar 2015

@danusskaaa V MT mi robili ultrazvuk pri troch tehu a neplatila som. Všetko hradí poisťovňa.

bonaqa2013
11. mar 2015

@shmoulinka1 išla by som sa opýtať do poisťovne. Lebo len každý klame a takto to budeš mať z prvej ruky...

maminecka2
11. mar 2015

Ahoj, ja len pridám moju skúsenosť- sestrička od mojej gynekol. mi súkromne povedala, že napr. na Antolskej ked to robia zadarmo to strašne odflaknu, že ona by tam nešla. Asi ide aj o to na koho narazíš, lebo ja som bola v súkromnom centre a robil to Dr. z Antolskej, ktorý je vychýrený sonografista. Moja gyndoska posiela hlavne k nemu (v tom súkromnom centre, on asi normálne na Antolskej to bežne nerobí alebo robí len niekedy a nie je zaručené ku komu sa dostaneš), vie že výsledok je zaručený, dnes si žiaľ za kvalitu niekedy treba priplatiť 😖

evitka83
12. mar 2015

@shmoulinka1 mne robili na antolskej, je to zadarmo a ked som chcela vytlacenu fotku, platila som tusim 5€

mircalla
12. mar 2015

@shmoulinka1 To chces na tomto setrit? Ja som sla k dobremu a znamemu odbornikovi, ktory ma kvalitny pristroj (Mudr, holan) - to boli kriteria, a nie ci usetrim par euro.....nechapem. Trvalo to hodinu a vsetko podrobne vysvetlil
@maminecka2 suhlas Mnohi tito lekari z nemocnic robia aj v sukr. centrach, ale radsej si zaplatim - necakam x hodin a viem, ze mi bude venovat cas a urobi to poriadne

bosoriak
12. mar 2015

@mircalla Myslim, ze ide skor o to, ze lekari maju medzi sebou kartelovu dohodu, ze si posielaju pacientky na toto vysetrenie, aby zarobili. PRetoze morfologicky ultrazvuk je plne preplacany poistovnou. A lekar ho ma odviest poriadne a zodpovedne, bez ohladu na to, ci si pacientka k tomu priplati 3D DVD. Nejde o to usetrit na vysetreni, ide o to, usetrit na doplnkovych sluzbach, o ktore nemam zaujem.

A fama, ze to lekari odflaknu, ked si zena nepriplati, su podla mna alarmujuce. To uz je skutocne vrchol, ak by to nahodou bola pravda (co verim, ze nie je).

maminecka2
12. mar 2015

Ono niekedy ide aj o to, a hlavne pri USG, na akom prístroji sa vyšetruje, co v statnej nemocnici často je v zúfalom stave. Viem, že tam kde som bola ja majú špičkovú masinu. Ja som napr. chodila na endokrinológiu kde mi robil sono asi 20 sekúnd a stale vsetko OK. Potom som zmenila doktorku- v BA, ona robila sono 15 minút, a navyše mi hneď našla cesty, uzly v zlaze, som sa spýtala ako je to možné a ona na to, že ked máš zlý prístroj môžeš robiť vyšetrenie aj hodinu a aj tak nič neuvidis... Viem že je to smutné, ale v štátnom zariadení vačšinou vybavenie je také aké je, samozrejme česť výnimkám. (Napr. v Piešťanoch mali takmer super stroj, za prachy nás všetkých, takze aj toto si poriadne zaplatíme, ale to uz je iný príbeh...)

lubitsa
12. mar 2015

Presne toto iste riesim aj ja. Pytala som sa lekarky, ci existuje v BA nejaka institucia, co to robi zadara - v ramci poistenia. A vraj, ze teraz ked su tie "kauzy" tak nie. Vsade si za to pytaju minimalne 50e, co sa mi zda na povinny ukon strasne vela. Samozrejme, ze chcem, aby mi to spravili na 100% ........tiez som googlila, ci to poistovna preplati, ak im poslem doklad, no jedine co sa mi podarilo zistit, ze od XY roku to poistovne nepreplacaju (co nemusi byt 100%info). Do poistovne som este nevolala.

Ale je ozaj smutne, ked taketo nieco povinne flochnu za mega nekrestansky poplatok :/

bosoriak
12. mar 2015

@lubitsa Ono ide o to, ze povinny je ultrazvuk a morfologicke vysetrenie plodu. Tie vsetky 3D a 4D su len pre potesenie buducej mamicky a z medicinskeho hladiska nie su podstatne. Ale prave za tie sa plati. Aj sukromnik je povinny spravit ten ultrazvuk v ramci poistenia, bez 3D a 4D, ak s nim mas zmluvu o poskytovani zdravotnej starostlivosti.

lubitsa
12. mar 2015

@bosoriak Mne srdce nepisti po 3D/4D a ani obrazkoch. Chcem len 100% urobene morfolog.vysetrenie. Tiez mi je divne, ze aj moja obvodna gyn. ma v amb. sono, ale neurobi to ona - asi nie je odbornik.
Po pravde som obj. do sukr. kliniky na presny den a cas a mam na vyber : A) iba morfolog. za 50e B) balicek za cca 75 s 3D ina moznost u nich nie je.
Rozmyslala som, ze potom poslem blocik do poistovne na preplatenie - ale moc tomu neverim :(

mircalla
12. mar 2015

@bosoriak Myslim, ze sme sa nepochopili...ja si radsej za takto dolezite vysetrenia priplatim - ide aj o komfort. Na kramaroch som cakala na UZV vysetrenie aj 4 hodiny, bolo to tam ako na beziacom pase, odvolavali lekara k urgentom, kopa pacientiek nemala ani kde sediet ...stres atd. Dakujem neprosim....Myslim, ze ide aj o to, aby si mamicka tento morfo UZV uzila, pre mna to bol uzasny zazitok. Okrem toho som ho absolvovala u lekara, ktory ma naj pristroj na slovensku a je jeden z naj odbornikov na slovensku.....mne nejde o nejakych 30 euro.....

mircalla
12. mar 2015

@bosoriak Takze zavisi od pohladu, mne neslo len o tom to absolvovat....ani o nejake 3D...ale aby som to mala komfortne, bez stresu, u odbornika, co ma kvalitny pristroj...kazdy ma ine kriteria

bosoriak
12. mar 2015

@mircalla Chapeme sa, aj ja si radsej priplatim 30 eur, aby som nemusela sediet 4 hodiny v cakarni a potom aby ma kotrolovali na ultrazvuku z 19. storocia 🙂 Ale jednoducho holy fakt je, ze bez ohladu na nasu ochotu, su lekari POVINNI urobit morfologicky ultrazvuk plne hradeny zdravotnou poistovnou. Samotny ukon a kvalita vysetrenia NESMIE zavisiet od toho, ci si niekto priplati za nadstandard. To som tym chcela povedat. Ze jednoducho kontrolu organov a vyvinu plodu musi lekar urobit uplne rovnako zene, ktora si zaplati aj ktora si nezaplati. Ak si nezaplati, pocka si, nedostane obrazok, ani DVD, ale to ma byt jediny rozdiel. Bohuzial, na Slovensku to velmi neplati... ☹

bosoriak
12. mar 2015

@lubitsa Mozes posielat blocky ako chces - ty si priplacas za nadstandard. Ten zdravotna poistovna nepreplaca. Treba sa informovat v zdravotnej poistovni, ktory lekar je povinny ti urobit morfo utz v ramci poistenia. Ja ti rozumiem, ja som si tiez nenechavala pri druhej robit tieto zbytocnosti - spravili mi morfologicky v ramci poistenia v sukromnej klinike, s ktorou som mala zmluvu o poskytovani. Jedine, za co by som si platila, by bolo DVD, ale to som odmietla.

mircalla
12. mar 2015

@bosoriak ok rozumiem.

lubitsa
12. mar 2015

@bosoriak A kde ti to robili?....ak to bolo +- teraz niekedy 🙂

bonaqa2013
12. mar 2015

@bosoriak neviem odkiaĺ si, ale ja som bola na ultrazvuku v MT, tam mi ho robili zadarmo, ale to aj tak vyzeralo. Ak sa lekár pozeral 30 sek, áno čítaš dobre 30 sek. tak to je tak akurát. Je to centrum, ktoré patrí Mudr. Dankovi - primár gyn .v Mar. nemocnici. Takže len chytro, chytro a nestojí to ani za fajku dymu. Rada by som vedela, koľko si za ten úkon lekár od poisťovne vypýta. Možno by som padla na riť z tej sumy.

heni79
12. mar 2015

@bosoriak Pri prvom tehotenstve som bola v BA v súkromnom centre práve na morfologický UTZ. Platila som 45€. Na vyšetrenie som napriek objednaniu na presný čas čakala asi hodinu! Vyšetrenie trvalo asi 15 minút. Na "prietoky" (tretí ultrazvuk plne hradený poisťovňou) som šla na Kramáre. Zadarmo.Objednaná na "presný čas", čakal som asi pol hodinu. Ultrazvuk trval asi 15 minút, objednali ma k nim o dva týždne na ďalší, z ich iniciatívy, lebo sa im niečo nezdalo. Napokon bolo všetko ok.
Jediný rozdiel medzi súkromným centrom a nemocnicou bol v tom, že som neplatila. Inak prístroje a prístup identické, všetko vysvetlené, ukázané. Aj kontrolný bol zdarma, hoci bol "navyše". Nakoľko bol indikovaný lekárom z medicínskeho hľadiska.
Pri druhom tehotenstve som bola na morfologickom ultrazvuku na Antolskej. Tam som chodila aj do poradne, objednal ma rovno lekár na konkrétny čas. Čakala som asi 7-8 minút, trvanie vyšetrenia asi 15 minút, samozrejme aj za prítomnosti manžela, ktorý prvý raz videl bábo. Všetko vysvetlené. Rovnako neskôr prietoky.

Toľko moje praktické skúsenosti.

Inak, ak by mi lekár robil ultrazvuk HODINU!, tak si pomyslím, že je úplne nekompetentný! A mimochodom, ultrazvuk je pre deti v matkinom bruchu nepríjemný. Práve preto sa snažia pred sondou uniknúť.

mircalla
12. mar 2015

@heni7 isteze - kazdej mojej kamoske aj mne robili morfologicky UZV minimalne 40-45 min. jednoznacne su podla teba vsetci tito lekari nekompetentni. este som nepocula o morfologickom UZV za 15 minut....v tom pripade si nemyslim, ze bol urobeny dosledne. mudr. holan je jeden z naj odbornikov na slovensku na morfologicky uzv, dalsi je cunderlik, len pre tvoju info na temu "nekompetentny"

jasminet
12. mar 2015

@mircalla mne ani jeden morfologicky utz nebol robeny 40-45 min. oba boli do 20-30 min. - jeden na antolskej zadar, jeden v sukr. centre vramci rocneho poplatku pre tehotne.
pomerana kazda kosticka, kazdy organ popozerany, vsetko vysvetlene...

mircalla
12. mar 2015

@jasminet A na zaklade toho by si dovolila tvrdit, ze lekar, ktory ho robil dlhsie je nekompetentny? Ja nie. Mozno je len doslednejsi. Moj to dokonca musel vysvetlovat v anglictine. nechapem, ze niekto taku kravinu vobec vypusti

jasminet
12. mar 2015

@mircalla a povedala som to??

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre