Ako sa mám rozhodnúť ohľadom práce?

sisa12345678
23. apr 2024

Počas rodičovskej som sa zoznámila s jednou mamickou, dobre sme si rozumeli. Ponukla mi vstúpenie do jej firmy, ktorú mala s manzelom (dokonca padla aj ponuka, na 20% podiel vo firme, s čím som súhlasila). Keďže som mala vtedy uspory a podporu, 9 mesiacov som robila zadarmo, či sa nám to rozbehne a potom som nastúpila na TPP. Vtedy sme ešte tak veľa nezarábali, takze mzdu som si stanovila tak, aby som mala plny daňový bonus, ale bolo to o dosť menej ako keď som bola zamestnaná predtým. Bohuzial, mne to vôbec nestačí na zivot (viac ako polovica ide na hypotéku a neviem carovať, takze pomaly ukrajujem z úspor, prišli neočakávane vydavky, peniaze ubúdajú a u mna nastupuje nespokojnosť, lebo za chvíľu budem naozaj žiť z výplaty do výplaty). Rovnako robíme od vidím do nevidím, niekedy vidím deti len cestou ráno do skolky, víkendy taktiež robievam minimálne 6 hodín, čiže ideme nonstop. Na jednej strane som činorodý typ osobnosti, celý život sa vzdelávam, neviem oddychovať a ešte aj doma si ja šibnutá hľadám prácu pre firmu, na druhej strane má hnevá, že to nemám adekvátne zaplatené, keď som tej firme obetovala rodinu (našťastie mám super muža, ktorý má doma vie zastúpiť, vykryť všetky OČRky a trávenie času s deťmi ho napĺňa, ale tiež nezarába tisíce). No asi sa budete pýtať, prečo si nevypytam viac. Ona je extrémne šetrný typ, vtedy som ju tak dobre nepoznala. Teraz máme toľko práce, že všetci makáme od rána do večera. Potrebujeme ďalších 2-3 ľudí, ale nie, my musíme šetriť, hocico sa môže stat a nebudeme mať na ich zaplatenie a tamtí a tamtí ako dopadli, lebo nabrali ludi. Tento týždeň už prišlo na mna úplne vyhorenie a po otázke, kam ideme na dovolenku (no asi tak maximálne na Balaton pri takejto výplate) som upadla do úplnej depky. Rozmyslam nad hľadaním druhej práce, ale kalkulujem, či sa mi to kvôli par stovkám oplatí, lebo si vo firme rozumieme - vzťahy mame ako rodina, veď spolu trávime koľkokrát aj 15 hodín denne, len tie prachy sú problém.

taga
23. apr 2024

A ty si kompletna? Obetujes cas vlastnej rodiny pre cudziu firmu? Obetujes financie, ktore tvoja rodina potrebuje, pre cudziu firmu???
No samozrejme, ze si "vo firme rozumiete", kde inde by nasli taku kraaaaavu co im bude zadarmiko robit este aj cez vikendy na ukor vlastnej rodiny!!!! Skus si vypytat 2x tolko a zatrhnut vikendove nadcasy, ci si stale budete vo firme rozumiet. Sprosto ta vyuzivaju a ty sa nechas! Och

dzulli1980
23. apr 2024

Nie, ľudia v robote nie sú Tvoja rodina ... svoju skutočnú rodinu zanedbávaš kvôli tomu, že si od "kamarátky" nedokážeš pýtať viac a makáš ako šibnutá ... veď jej to vyhovuje, že makáš ako taká ovečka ... toto ja by som na úkor svojej skutočnej rodiny nerobila.

sisa12345678
autor
23. apr 2024

@taga trošku surovo napísané, ale beriem to. Tak čo? Hľadať inú prácu a povedať im to až keď niečo najdem? Podľa mna nejde vlak cez to, vypýtať si viac, lebo viem, že ju to bude škrieť, bude sa cítiť pod tlakom, na druhej strane nie som náklad, ako taká externá účtovníčka, podielam sa na tvorbe zisku.

matullienka
23. apr 2024

Preco obetuješ vlastnú rodinu, deti, muža, spoločne strávený čas pre cudziu firmu? Ako vynahradzas deťom svoju neprítomnosti? Tvojmu mužovi nevadí, že tráviš čas v práci na úkor rodiny? Ja by som pochopila keby tá firma bola tvoja ale takto?

sisa12345678
autor
23. apr 2024

@matullienka lebo ako som písala, že na začiatku mi bol ponúknutý podiel na firme, to už veľmi dlho nebolo spomenuté a rovnako som nič navyše nevidela, a to máme teraz tržby ako firmy o viac zamestnancoch. Brala som to, že investujem čas do našej firmy. Ja som aj na rovinu už niekoľkokrát povedala, že ako mi to finančne nevychádza, aj pri neočakávaných výdavkoch sa ma spýtala, či mi má požičať a nie, že mi vyplatí niečo z firmy, keď sa nám darí.

matullienka
23. apr 2024

@sisa12345678 aj ten podiel máš papierovo ošetrený, či len na dobré slovo? Kamarátke by som na rovinu povedala koľko chcem na výplatu každý mesiac, inak svoj podiel vo firme odpredam. Nebudem robiť na úkor vlastnej rodiny

majka36912
23. apr 2024

Ako hovori jedna moja znama... Ty sa nemas znicit pre cudzie sny. Nie je to tvoja firma. Ak raz budes mat firmu, az potom praci obetuj vsetko.
Podla tvojich slov makas tak tvrdo, aby si setrila na chod firmy v podstate cudzich ludi. A prepac, ale ano, toto uz hranici s vyuzivanim, lebo ked sa vam dari a zisky stupaju, je totalne samozrejme, ze by si mala mat podiel zo zisku. Aspon nejaky. Cast. Postupne ti mohla dvihat mzdu. Vyplacat nejake premie na ruku. Ich jednanie voci tebe nie je ferove.
Radim najst si inu pracu. Pripadne si s nou sadnut a natvrdo jej to povedat otvorene, ze sice si sa na nejaku dobu uskromnila, ale davas do toho svoj piatok, sviatok vikend a bud sa budete bavit o ferovom ohodnoteni, alebo ta tam vidi posledny krat. Ju netrapia tvoje problemy, preco by si mala na nu brat stale ohlady.

jaass
23. apr 2024

Ja len toľko, že chudák deti a manžel. A keby si aspoň zarobila 🤦‍♀️ čo najskôr odist a dať dokopy vzťah s deťmi. Ani si nevieš/ alebo lepšie povedané nechceš predstaviť ako deťom chybas. Ale tak okey, keď si si vybrala prácu tak pracuj zadarmo 🤦‍♀️

sissy27
23. apr 2024

@sisa12345678 tvoja sefka nie je setrna, je vychcana a veeeelmi dobre jej padne zamestnavat trubku ako ty, ktora jej tam mukluje 15hodin denne prakticky zadarmo. Povedz, preco by naberala niekoho dalsieho, ked ty tam aj dusu vypustis a este budes vdacna??
Keby bol tvoj muz rovnaky hlupacik, ze bude 15hod denne driet u “kamosa” a nie ze nedonesie poriadnu vyplatu, este z uspor zoberie, tak z coho budete zit a kto vam deti vychova?? Ja sa cudujem, ze on uz davno netreskol doma po stole aby si sa prebrala…

matullienka
23. apr 2024

@majka36912 prémie na ruku? To je odkedy legálne?

majka36912
23. apr 2024

@matullienka Legalne to nie je, sikovny uctovik vie tie peniaze ale ,,stratit" v systeme. Funguje tak vela mensich firiem, pripadne takych, kde su vo vedeni totalny drzgrosi. Na Slovensku pomerne casta prax, aj ked smutna.

matullienka
23. apr 2024

@majka36912 áno a keďže tam má podiel a mala by o týchto veciach mať informácie tak prípadné pokuty idú na úkor firmy pre ktorú drie. A pokiaľ sa ľudia nenaučia pýtať si to čo im patrí tak to nikdy dobré nebude. A áno zamestnanec má nárok aby zamestnávateľ za neho riadne zaplatil odvody, je to totiž jeho povinnosť

cherrystone
23. apr 2024

@sisa12345678 poznam takeho, co sa tiez obetoval cudzej firme, odisiel do zahranicia. neskor mal v tej firme aj podiel. vrazil do toho vsetky peniaze (100k cca). prisiel o 7rocny vztah, dokonca mali uz s priatelkou aj termin svadby..lenze on chudacik nemohol nechat zacinajucu firmu v stichu. 5 rokov trvalo kym mu to dotieklo a dalsie dva kym bol uz tak v koncoch, ze sa na to cele vykaslal a vratil sa domov holy-bosy. lebo tiez nevedel povedat nie a dral sa pre inych. pre svojich akoze "kamaratov", ktori mu boli ako rodina. fi mala problemy a z podielu nema ani cent. myslim, ze to bolo dost drahe ponaucenie do zivota a o premarnenych rokoch nehovoriac. uprimne sa cudujem, ze ti to muz toleruje. daj na stol svoje poziadavky a uvidis ako sa sprava rodina, ked ide o peniaze 😀

betulinka1
23. apr 2024

@sisa12345678 15 hodin denne + vikendy? Mala by si dostavať normalne mzdu ako zamestnanec + dividendy po daňovom priznaní 20% z čistého zisku. To nie je normalne ako to mas teraz nastavene. Nie pracovat tolko hodin, v podstate za zamestnanca. Ak by si väčšinová majiteľka platila zamestnanca, tak ju to vyde drahsie. Cize ak ste teraz podali daňové v marci, treba pozriet zisk a ten rozdelit. A treba aj zistit kolko plati sebe ta druha spoločníčka. Neviem si predstavit pracovat tolko hodin a nezarobiť. Napr. u nas si normalne platime s druhym spoločníkom mzdu a dividendy si vyplácame raz rocne po daňovom priznaní s tym, ze nieco vzdy nechávame vo firme na dalsi rok. Neviem ci vidis do uctovnictva ale celkom sa mi ten vas postup nezda. Samozrejme prve dva roky sme dividendy nevyplácali, nakolko sme chceli vytvoriť nejaky finančný zaklad ale mzdy sme si platili aby sme normalne vedeli fungovat, Ved mame rodiny a musime z niecoho zit.

anjelicek26
23. apr 2024

Do prace chodis kvoli peniazom. Nicomu inemu. Opakuj si to kazdy bozi den. Privela ludi na to totiz zabuda... obetujes tomu svoj cas, rodinu, psychicke zdravie a peniaze (ktore su polovica s toho, co by si mala dostavat) si aj keby ich mas - nemas kedy uzit... bez stipky zleho svedomia tuto "skvelu" spolupracu ukonci... a zacni 6 mesacnou PN (vyhorenie), nasledne podpora v nezamestnanosti pocas ktorej si v klude a v uplnom pokoji uzijes svoju rodinu a najdes nieco, co ta bude bavit, bude na 8h denne a zaplati ti ucty...

enmery
23. apr 2024

@sisa12345678 Nie, @taga Ti to nenapísala surovo. Ona iba opísala, čo s Tebou robia, čiže tú "surovosť" Ti vykonávajú oni. Až sa čudujem, že sa niečo také pýtaš.

enmery
23. apr 2024

@matullienka podiel vo firme nemá. Hore to píše, že jej bol iba ponúknutý a už dlho o tom nebola reč🤷‍♀️

matullienka
23. apr 2024

@enmery tak to je jej chyba a oni len využívajú jej vlastnú hlúposť a naivitu. Veď kde by našli druhú takú hlúpu

jonnie
23. apr 2024

Takto to hovorím, zamestnávateľ z teba výlučne to najlepšie za pár drobných, a domov partnerovi a deťom vráti už len torzo bez duše a chuti. V práci vymieňame svoj čas za peniaze...tak kalkuluj.

enmery
23. apr 2024

Autorka, títo ľudia nie sú tvoja rodina ani kamaráti.Ničíš seba a svoju rodinu oberáš o veľa a oni využívajú Tvoje schopnosti a naivitu, sú to vychcanci neskutoční. Kedysi mi šibalo a pracovala som tak veľa, ale bolo to sakra vidieť na výplatnej páske a výške môjho konta. Nechápem, že to nevidíš, ako Ťa využívajú.

betulinka1
23. apr 2024

@enmery tak ak neni podiel a ani mzda, to je dost velke zneužívanie cloveka. 🙈🙈🙈

enmery
23. apr 2024

@sisa12345678 Vypýtať si viac-cez to vlak nejde😁Ale ide, ty si to môžeš vypýtať-len u nej ten vlak neprejde, lebo je vychcaná. Ešte berieš ohľad na to, že ju to bude škrieť, bude pod tlakom🤣🤣🤣Tak si nemala zakladať firmu. Ono pri budovaní firmy a podnikaní ten tlak vždy býva, nie je to pre slabých jedincov. A úplne ma dorazila Tvoja veta: "Brala som to tak, že investujem čas do našej firmy."🙄Dievča, ty žiadnu firmu nemáš, je to ich firma a ty im zarábaš na ich sny, dovolenky, život a máš z toho nič, len sa vám míňajú úspory...a už sa nejdem vyjadrovať ani k tomu, že potom, ako si spomenula, že Ti to finančne nevychádza!Ti Tvoja "super" kamarátka z "vašej" firmy ponúkla požičať peniaze🥴Ak toto Ti už neotvorí oči, tak ja už fakt neviem. Red Flags ako sviňa.🚩🚩🚩🚩🚩🚩

anjelicek26
23. apr 2024

Hlavne doma mas skolkara... ten rok a nieco, co makas od nevidim do nevidim uplne bez mzdy (pardon teraz za minimalku) ti nikto nevrati... tiez pracujem pri detoch, aj teraz ked bude maly mat rok pojdem nazad do prace... ale ja mam normalne manazersku poziciu, nadpriemerny plat a odmeny, firma mi dokonca bude preplacat opatrovatelku pre syna kusok od officu... navyse muz je doma, takze bude u opatrovatelky len na pol dna, zvysok s ockom.. na obed pojdem po neho a domov a zvysok doma home office, takze ma "uvidi"... najdi zamestnavatela, co bude tvoje schopnosti a tvoj cas poriadne ocenovat... je ich takych dost. Lebo "kamoska" a "mame dobry kolektiv" ti ucty nezaplati...

ivangeline
24. apr 2024

Ak nepýtaš, nemáš. Prestaň riešiť pocity svojej šéfky. ;)

buberova
24. apr 2024

Veľmi smutná situácia... A hlavne že si netrvala skôr na tom podiely

sense
24. apr 2024

Podiel na papieri nemáš, takže to nie je tvoja firma, máš len veľmi veľa nezaolatenych nadčasov a plat mizerný....
Takže kamarátka nekamaratka, trvaj na tom bud ta adekvátne zaplatí alebo urobíš len to za co si zaplatená. V opačnom prípade dovidenia.

luccija
24. apr 2024

@sisa12345678 ty si úplne zmanipulovana, že nevidíš realitu.Bol Ti ponúknuty podiel nedostala si ho neviem prečo firma sa rozbehla...vieš to je aj tvoja chyba, že si nestojis za sebou a rodinou, dokonca si mesiace robila zadarmo a ďalšie za málo a ešte minula aj svoju rezervu..Vobec Ti nerozumiem zveladujes ich firmu kvôli dobrému pocitu?a ty ešte uvazujes, že si nájdeš dalsiu prácu?ty strašne veľa znesies obdivujem Ťa.Ako ten kôň, ktorý ťahá a ešte mu nalozia Daj to hneď do poriadku, ale od lakomca dobré nečakaj a podľa mňa sa rozidete dosť v zlom

babulkomale
24. apr 2024

@sisa12345678 mna by velmi zaujimalo, kolko ti platia a kolko ti vychadza realna hodinovka.
Nedavno syn suseda spomenul ze ako brigadnik - student mal okolo 600€ uz v cistom za nejakych okolo 100 hodin, nepamatam presne plus tringelty, este aj uniformu mu dali, ciste prostredie, napoje zadarmo, na jedlo zlava.
Zaujimal by ma tvoj plat za 15+ hodin denne plus kazda voľná chvila.

babulkomale
24. apr 2024

@sisa12345678 takymto vychcanym "podnikatelom" sa najlepsie oyebáva prave rodina a kamosi. Cesta do pekla zamestnat kamosa alebo robit u kamosa.
Pozorujem to desatrocia profesijneho zivota, a stale sa cudujem, ako malo ludi o tejto pasci vie a dokaze sa jej vyhnut. Nikdy by som nesla robit ku kamoske, nikdy. Aj spolocnici sa vacsinou rozidu v zlom, lebo vzdy sa niekomu nieco nepaci.

marcellka32
24. apr 2024

Teba niečím udreli po hlave? Sorry, ale preber sa...využívajú ťa, nájdi si novú prácu a nech ti nie je ľúto, že tvojej šéfke nebude mať kto pomôcť, si nahraditeľna každý je nahraditeľny v práci ;)
Keď počujem vetu v práci sme ako rodina, tak sa mi nožík otvára vo vačku, rodinu máš doma !