Vysoký cholesterol

luckabj82
2. jan 2023

Prosím vás,ako riešite vysoký cholesterol,vie pomôcť niečo prírodné,lebo mamke predpísala internistka tabletky,ale chcela by sa im vyhnúť/keď ste brali,mali ste nežiaduce účinky?/DIK

olinecka53
2. jan 2023

@luckabj82 ahoj dobre sú čaje.,.A samozrejme životospráva;)

trgypadl
2. jan 2023

@luckabj82 nieco prirodne by som riesila ak je zvýšenie minimalne...

andreatytler
2. jan 2023

@luckabj82 Vysoky cholesterol moze byt zapricineny vysokym cukrom v krvi. Ak je to jej pripad, skuste znizit cukor a zlepsi sa cholesterol. Cukor totizto poskodzuje cievy a telo vytvara cholesterol (lepidlo, ktore ma tie poranene cievy zalepit). Na nestastie to lepidlo vytvara v cievach aj zrazeniny. Ale ide o to ze vyzsi cholesterol je prorodzena obrana tela pred niecim zlym teda treba hladat pricinu, preco ho telo robi viac.
Citala som knihu, kde pisu ze je to tiez dosledok chronickej dehydratacie. Takej dehydratacie, ked clovek namiesto 8 poharov vody pije iba 4 a k tomu este nejake sladke vody alebo caje. Ak sa zacne poctivo telo hydratovat, znizi sa tvorba cholesterolu. Skus poradit mamke nech si odsleduje skutocne kolko vody vypije denne. Vacsina ludi si mysli ze pije dost, ale ked to zacnu ratat, je to sokujuco malo.

luckabj82
autor
2. jan 2023

@trgypadl zajtra jej napíšem,nech mi pošle aké má výsledky
@andreatytler dik ,odkazem
@zalka dik,brala arterin ak tak sa jej zvýšil tuším z 5,2 na 5.9

zalka
2. jan 2023

@luckabj82 hm... beriem armolipid na doporučenie lekárky obvodnej mne to pomohlo, cholesterol sa mi znížil.
Arterin nepoznám.

oli18
3. jan 2023

@zalka ja 1 mesiac beriem Arterin, na kontrolu pojdem po troch. O kolko sa ti znizil po tom, co beries?

zero1
3. jan 2023

ak sa chcete vyhnúť liekom je treba nasadiť diétu ktorá bude obmedzovať "zlé" tuky. zvýšiť príjem "dobrých" tukov. veľa vecí vieme zmeniť len tým čo si dáme na tanier. plus životospráva. aj pravidelný pohyb pomáha. nefajčiť, nepiť. a tak ďalej. lieky by mali byť až ako posledná možnosť.

tibor79
3. jan 2023

@luckabj82 rybí (olivový)olej s citrónom,veľa cesnaku,čaj na cholesterol,veľa pohybu,vyvážená strava ako pohánka atď,aj domáce kvalitné červené víno v miere.

20erika07
3. jan 2023

@andreatytler moj manzel robil vsetko zle doposial, vela sladkeho, malo vody, az mu pred 2mesiacmi prisli vysledky kde mal cukor nad 7 a cholesterol 5nasobne vyssi, mal pri tom aj vykricnik s poznamkou vysoke riziko KV. Prislo sa na to nahodne pri pracovnej preventivke aj to nebyt vysokeho tlaku tak by mu nebrali ani krv a nevedeli by sme doteraz, ze to ma az tak zlé 😟 on naozaj velmi malo pil doteraz a sladkeho vela vela

zalka
3. jan 2023

@oli18 nepamätám si ja ich tak cca 2 roky beriem...a posledné mi krv niekedy pred letom kontrolovali ...a to som si u dr pozrela výsledky, že boli nižšie...a beriem kedy ich mám...kupujem v akcii a sem tam pár dní týždňov neberiem keď nemám kúpené...

andreatytler
3. jan 2023

@20erika07 Presne, vsetko to... cukrovka, vysoky krvny tlak a cholesterol idu ruka v ruke ked clovek ostava dlhodobo dehydrovany... je to hrozne, lebo v dnesnej dobe tolko vela ludi kasle na pitny rezim. Velmi sa to podcenuje a pritom je to liek ktory je uplne zdarma, skvele chuti, nema ziadny vedlajsie ucinky a staci si len otocit vodovodny kohutika a clovek ho ma. Mne voda napriklad pomaha udrziavat aj sennu nadchu pod kontrolou aj pocas sezony. Ja na vodu nedam dopustit.

opica_skorica
15. nov 2023

@andreatytler kolko vypijes vody za 1 deň?

andreatytler
15. nov 2023

@opica_skorica
Toto je minimum:
rano po zobudeni - 2 pohare
2 hodiny po ranajkach - 2 pohare
hodinu pred obedom - 1 pohar
2 hodiny po obede - 2 pohare
hodinu pred vecerou - 1 pohar
pred spanim- 2 pohare
Pocas pelovej sezony k tomu musim pridat 2 pohare pocas noci a asi dalsie 3-4 pohare pocas dna. Ja si vodou drzim pod kontrolou sennu alergiu na pel, lebo prisun vody do tela sposobi ze telo vypne tvorbu histaminu. Pocas sezony ked je pelu vsade vela je ten efekt kratkodoby a tak treba pit znovu a znovu aby sa tvorba histaminu vypinala. Ked idem von na luku pocas sezony, potrebujem pit este viac.
Treba jest aj dodatocnu sol, ta pomaha udrzat tu vodu v tele. Inac len cez telo prebehne a o hodinu sa vycika. Treba mat zdrave oblicky a sledovat si telo, napriklad clenky ci nepuchnu.
Tiez pocas choroby pijem tak 16 poharov. Vtedy ma neskutocne smadi.

opica_skorica
15. nov 2023

@andreatytler dakujem ti za podrobny rozpis. Veru, treba pit vodu, i ked v zimnych dnoch je malo pocitu smadu u mna.

ibatanecnica
15. nov 2023

@opica_skorica ja mám v robote na stole 2l fľašu vody a do konca prac. doby sa ju snažím vypiť. Takto viem, že mám aspoň 2 litre vody v sebe minimálne - okrem tej, ktorú vypijem mimo práce. A to už potom tak nesledujem

opica_skorica
15. nov 2023

@ibatanecnica múdro

opica_skorica
15. nov 2023

@andreatytler
@ibatanecnica ak mozem, aky mate cholesterol? Kludne ip.

ibatanecnica
15. nov 2023

@opica_skorica mala som 6,2 a klesol na 6-5,8 myslím. Tak nejako Uvidím o rok, pokračujem v zmenenej strave a v pohybe ďalej.

opica_skorica
15. nov 2023

@ibatanecnica nech sa dari. Moj ma 8,77 a ja uz neviem, ako zdravsie varit. Tolko zeleniny a ovocia.. nemastne, neslane… pohybu dost… ja uz neviem

76california
15. nov 2023

@opica_skorica
ja detto, behávam, zdravo sa stravujem atď, genetika - ja od 18tich rokov zvýšený ...ale dnes skúsim si kúpiť toto:
https://www.natima.sk/swanson-berberine--400-mg...
dám potom info
inak ja si ho ako samoplatca chodím dať skontrolovať pravidelne na biochémiu do nemocnice u nás - stojí to 1,50eur

ibatanecnica
15. nov 2023

@opica_skorica aj môj muž má toľko, ale ten kašle na to. Aj lieky má ale ani tie nezaberajú. Možno ešte stres. Nemá také stresujúce obdobie?

opica_skorica
15. nov 2023

@76california čoo? Iba 1,50 eura, to je lacnô. U nas za 30-50 eur. Rozbor krvi. Sukromne.
Čo mu odporucim?
Neviem, či Arterin Cholesterol alebo ArmoLipid Plus alebo Swanson Berberine?
Prvé obsahuje artičoky a bergamot, druhý dráč indický,.., neviem. Daj potom vediet, diky.
@ibatanecnica nuž, vdovsky to istí, mu povedz, keď na to kasle, pripadne po ucpaní, ti ostane nakrkz ležiak. Prepac, ale stať sa to moze. Zdravie cloveka je krehke a je vyslovene treba snazit sa ho zlepsit. Lenze chlapi.
Pocujem hrach padať.

76california
15. nov 2023

@opica_skorica
skús v štátnej nemocnici normálne na biochémii, ale 1,50eur je len celkový cholesterol, ak chceš podrobný plus tuky, tak každá položka okolo 1-2eur a to sa potom naráta aj tých 30eur 😍
dám vedieť, o dva týždne sa ozvem, ak by som zabudla, kľudne napíšte 😇

ibatanecnica
15. nov 2023

@opica_skorica ja viem, on vie, že rátam už s vdovským - čierny humor ale čo človek spraví keď on sám na to kašle? TAk som mu povedala, nech aspoň dobre zarába, nech ho mám vysoký.

andreatytler
15. nov 2023

@opica_skorica Ja vodu milujem ale ak by som to nechala len na pocit smadu, kludne budem cely den o 3 poharoch. Pocit smadu mam len pri chorobe a potom ked je velmi teplo alebo sa fyzicky namaham a kedze mam sedave zamestnanie, musim tu vodu sledovat a pit aj ked nesmadi.
Cholesterol mi naposledy merali asi pred 5 rokmi (to som mala 45) a bol pekne v norme (tusim 5 je hranicna hodnota a bol pod tou hodnotou). Mala som mierne zvyseny pred 20 rokmi. Vtedy som nemala tento pravidelny pitny rezim.
Urcite vyskusaj tuto "liecbu" vodou.Nic za to nedas. Citala som knihu kde je celkom zaujimavo vysvetlene ako chronicka dehydratacia sposobuje zvyseny cholesterol a ze uzivanie liekov je vlastne na skodu, lebo choleserol si telo tvori samo nie preto aby si privodilo infarkt ale preto lebo ma poskodene cievy koli zvysenemu obsahu cukru. Ten cholesterol je lepidlo, ktore ma zalepit to poskodenie na cievach. Problem je v tom ze to potom vytvara zrazeniny.
Mna vzdy zarazalo ze doktori sa nesnazia zistit preco si telo ten cholesterol vytvara, Ked sa clovek zdravo stravuje tak to nemoze byt dodatocny cholesterol zo stravy.
Cokor mas dobry? To ide casto ruka v ruke s cholesterolom. Moj muz ma zvyseny cukor aj choleterol ale tiez na to kasle. Nepohnem s nim.

Este musim napisat varovanie ze voda moze byt aj nebezpecna ak sa pije vo velkych davkach. Akurat nedavno bol pripad v USA kde zena umrela z predavkovania vodou.
https://calgaryherald.com/news/woman-dies-water....

andreatytler
15. nov 2023

@ibatanecnica Presne, aj ja nosim flasu. Mensiu ako ty a snazim sa vypit jednu doobeda a jednu poobede. Plus do toho ranne a vecerne pohare.

opica_skorica
15. nov 2023

@andreatytler dikicko. Glukozu ma 4,9

opica_skorica
15. nov 2023

@76california a tlak mas nizky alebo vysoky?

andreatytler
15. nov 2023

@opica_skorica Tak to je susim dobra hodnota.
A kolko vody pijes denne. Skutocne si to odsleduj. Ak pijes caj alebo kavu, tak to je dost tazke, lebo aj tam je voda ale zaroven to ma aj opacny efekt.
Ja som si dlho myslela ze pijem dost a ked som to skutocne odlsedovala bolo to menej ako som si myslela.