Pálenie záhy a pocit na zvracanie

1994mari1994
18. nov 2022

Ahojte
Už pár mesiacov mam pálenie záhy na začiatku som to nijak specialne neriešila, povedala som lekárke odporučila nolpazu a pomohla. No už dve mesiace mi je ťažko keď sa prejem ,cítim sa veľmi zle,chcem si odgrgnunúť ale nedá sa akoby sa mi potrava vracala naspäť, pocit na vracanie. Aj ťažko na žalúdku, potom mam ráno akoby hnačku, to len raz do dňa potom už nie. Bojím sa jesť, jem po trochach,pomaly potom je lepšie trosku . Schudla som už 7kg ,som objednaná na gastro na tu hadicu o 10 dní mam termín ale chcela by som vedieť či mal niekto takéto skúsenosti . Dakujem za každú odpoveď

nattinatta
18. nov 2022

@1994mari1994 len lekár zistí odoberie ti zo žalúdka vzorky atď,, popozera sa ti tam potom napis ako si dopadla zaujímalo by ma to, pred nedávnom som tu hadicu absolvovala, a našli mi tam niečo benigne asi, čo všetci tvrdia, idem na ďalšie vyšetrenie ale na onko.

1994mari1994
autor
18. nov 2022

@nattinatta Preco si to absolvovala? Aké si mala ci máš ešte tazkosti?

nattinatta
18. nov 2022

@1994mari1994 nemôžem dlhé roky jesť niektoré potraviny keďže na lacno vždy ma začalo pod kľúčnou kosťou boliet, myslela som si že to je vred,ale nebol.

majamat
18. nov 2022

velmi casto sa na palenie zahy nasadzuju liek, ktore znizuju tvorbu kyseliny. no je mnoho ludi, kotri jej maju malo.
v takom pripade je znizovanie nevhodne, zaha moze palit, aj ked jej je malo. je zhorsene travanie, jedlos a dlho drzi v zaludku, ktory je prel´plneny, nezatvara sa hore zvierac a kyselina ide hore prave v tkaom pripade byva aj pocit na vracanie.

je fajn, ze ti dr chce pozriet zaludook, aspon budes vediet na com si.
mne osobne vlemi pomaha na travennie Pancreolan, aj 2 tbl a casto este pridavam neico kysle. no citron nie, ten mi akosi vadi,
skor voda z kyslych uhoriek, tiez mi vyhovuje kysla kapusta, no ak je problem inde, moze ti vadit.

aurelia2000
18. nov 2022

@1994mari1994 Áno, mala som také ťažkosti, ale oveľa menšie, ako ty popisujes. Takisto mi dr. dala Nolpazu...cca 8 mesiacov...no netrafila diagnózu. 😓Bola si na sono brucha?

lyci
18. nov 2022

@1994mari1994 nolpaza ti znizuje vytvaranie zaludocnych kyselin a ked sa prejes, nemas dost kyseliny na stravenie. lieky ako nolpaza z dlhodobeho hladiska maju viac nevyhod ako vyhod a lekari ich veselo predpisuju donekonecna. napr. sa aj malo vstrebavaju vitaminy a potom chybaju. jedz mensie porcie alebo pridaj traviace enzymy

1994mari1994
autor
18. nov 2022

@aurelia2000 áno bola som no sono ,záver stukovatena pečeň a žlčník nepravidelný tvar že môže spôsobovať ťažkosti ale neviem . A ty ? Co ti nakoniec zistili?

1994mari1994
autor
18. nov 2022

@lyci áno to som už niekde pocila ci čítala, skúšam probiotika a tak ,jest menšie porcie no uvidim

1994mari1994
autor
18. nov 2022

@majamat mala si nejaké ťažkosti s trávením?

aurelia2000
18. nov 2022

@1994mari1994 Tak v tom bruchu nič nemáš a to je super! Moju dg nechci vedieť...je to pre teba nepodstatné. Zameraj sa na to, čo ti tu radia @lyci a @majamat. Nech sa ti darí 🍀

1994mari1994
autor
18. nov 2022

@aurelia2000 je mi to ľúto 🙁 pochopím ak otom nechceš písať veľa zdravia ti prajem

majamat
18. nov 2022

@1994mari1994 ja mam malo kyseliny, sice mi to nepotvrdil ziadny dr, ale viem to prave podla toho, ze mi pomha kysle. keby amm kyseliny vela, tak by mi kysle uskodilo, lekbo by to zvysilo mnozstvo kysleliny.
mna pali niekedy zaha, mam pocit na vracanie, uz je to urcite minmalne 15r, co som zistila, ze mam chut na vodu z kyslych uhoriek ( mama robila chlebicky ). a to mi pomohlo.
to, ze zaha pali aj ked je kysleiny malo sa uci na skolach zo zdravontnickym vzdelanim uz desiatky rokov, no niekedy mam pocit, akoby to lekari stale nevedeli.
tu je popisany aj taky domaci test. nei je uplne presny, asi zalezi od obdobia, kedy sa robi. mozno v obdobi, ked je travenie lepsie, to nemusi vychadzat. mne 1x vysiel dostatok a 2x nedostatok. inak mi velmi vadila aj kava s mliekom, prestala som ju pit, ale ked som ju opat zaradovala, opat ma zaha palila. tak som to zmenila, sice som kavu pila, ale so sojovym mliekom ALpro, je trosku ine, ale je to jedine rastlinne mlieko, co obsahuje rovnake mnozstvo bielkovin, ako klasicke mlieko. a teda jedno z mala mliek, ktore nechuti praskovo. este Lidlovske sojove kupujem,a le tam sa na spodku zhlukuje to mlieko, zrejme bielkoviny, co nie ej uplne idealne. Alpro je lesie. este som nejake mala, co uslo, ale mala som aj take, co bolo ako prasok vo vode.
palenie zahy zhorsuje aj kava, aj alkohol, aj rajciny a dokonca aj mlieko.
udajne je dobre rozzut mandle. no teraz neviem,a si bez supky. to je len taka prva pomoc, aby to nepalilo.
na travenie ten Pancreolan. ide o to, ze ak mas malo kyseliny, tak enzym. ktory stiepi bielkoviny sa aktivuje malo. na to aby dobre fungoval, potrebuje dostatocne kysle prostredie, vdaka tomu sa nemusia bielkoviny dobre stravit. a aj to by teoreticky mohlo sposobit hnacku, ak jedlo nie je dobre stravene.
https://www.badatel.net/nedostatok-zaludocnej-k...

majamat
18. nov 2022

tu je clekom zaujiamvy clanok o pepsine ( co stiepi bielkoviny ) https://www.nazdravie.sk/pepsin/

majamat
18. nov 2022

no presne ako tam pisu, je dobre to overit. mas naplanovane vysetrenie,t ak sa dozvies ako an tom si. dr vidia kolko je traviacich stiav v zaludku.
samozrejme mozes mat aj Helicobactera a zapal zaludka. vsak uvidis.

ak by si mala malo traviacich stiav, teda kysleiny, da sa doplnat v tbl. vola sa to Betain HCL. mala som tbl na chundutie, ktore ho obsahovali. a teda ten Pancreolan ( ci Kreon ), kde su tie chybajuce enzymy, alebo priamo pepsin.

majamat
18. nov 2022

@lyci veru, ja to nechapem, preco sa automaticky dava Nolpaza an problem s travenim. keby dali radsej ten Pancreolan. su to len enzymy a moze pomoct. na kratko aj Degan, ci Torecan, pomahaju vytravit.

1994mari1994
autor
18. nov 2022

@majamat no ja som sa včera dosť prejedla a mala som aj par kyslých uhoriek ,neviem ci stoho mi ostalo zle lebo sa mi vracala ta pizza vyslovene stoho korenia mi bolo zle lebo keď sa mi konečne darilo odgrgnut tak stále tu chuť som cítila

1994mari1994
autor
18. nov 2022

@majamat áno uvidím a dúfam ze to vysetrenie zvládnem lebo aj stoho mam obavy aj stoho že čo mi tam zistia proste som na nervy a ďakujem

majamat
18. nov 2022

@1994mari1994 neboj, zaludocne problemy, resp traviace problemy su pomerne caste a niecim takym si prejde za zivot skoro kazdy. aj ked niekto to ma intenzivnejsie, iny menej intenzivne a vacsinou je to nieco, s cim sa da vysporiadat, da sa to leicit.
netusim ake je to vysetrenie,a le zvladlo to mnoho ludi, urcite to zvladnes nemysli negativne, lebo ta to ovplyvni.

a teda samotne prejedenie timoze robit problemy, ak ti zaludok poriadne nepracuje.
tie uhorky su sice fajn,a le mne viac pomaha ta voda. uhorky tiez jedavam, lebo vsak nevyhodim ich. no neviem natrafit na take riadne kysle, resp menej sladke uhorky, vsetky mi pridu dost sladke. ako aj kysle su, ale popri octe je tam aj vela cukru.

inak ja som od detsva mala rada tu vodu z uhoriek.