Je to začiatok alkoholizmu?

9. okt 2022

Ahojte, mám otázku a chcela by som počuť objektívny názor. Ja nepijem alkohol vôbec, hnusí sa mi, takže môj pohľad na situáciu môže byť skreslený.

Môj priatel má 27 rokov, žije normálnym životom, pracuje, je šikovný. Čo ma znepokojuje je, že skoro každý večer musí mať 2-3 pivá, cca 5 krát do týždňa. Keď ho nemá, je ochotný len kvôli tomu ísť aj o 9 večer na pumpu, proste ako keby bez toho nevydržal. Občas sa stane, že sám doma vypije aj 4-5 pív. Keď ideme niekam von, alebo len na návštevu, vždy som šofér ja, lebo on si predsa chce dať pivo.
Tvrdý alkohol pije málokedy, a keď už tak s rozumom, aj keď sem tam sa stane, že sa poriadne opije.
Keď som mu o mojich obavách povedala prvýkrát, vyjadril sa, že pre neho je to úplne normálne, že nepije tvrdé ale “len pivo” a je to vraj jeho forma relaxu. Keď som otvárala túto tému viackrát, už to robilo “zlú krv” - bol z toho podráždený.

Som len ja prehnane citlivá a na jeho komzumáciu alkoholu a naozaj je to normálne? Som “stíhačka”?
Ako dieťa sme mali doma alkoholika, ktorý tiež nevinne začínal “len” pivom. Bojím sa, aby som neskončilo rovnako.
Čo si vy myslíte?

katus226
9. okt 2022

Ano, je. Bodka.

vmiri
9. okt 2022

Nebola by som s takým chlapom, nezniesla by som dať pusu chlapovi čo predtým vypil keď aj len 2 pivá. A to že si ich proste potrebuje ísť kúpiť aj keby čo bolo tak to určite nie je normálne

stanulienkat
9. okt 2022

To nie je zaciatok alkoholizmu. On uz alkoholik je.

zuzanockamt
9. okt 2022

Áno, je to alkoholik. Neakceptovala by som to vo vzťahu.

deti95060810
9. okt 2022

ak nemáte deti ta to radšej rovno zbaľ ... bude ťa ťahať dole...

nnnuuunnn
9. okt 2022

Mne by vadilo šoférovať za neho, pre mňa by už nebol dosť chlap.

alex49
9. okt 2022

je alkoholik, "každý večer musí mať 2-3 pivá, cca 5 krát do týždňa. Keď ho nemá, je ochotný len kvôli tomu ísť aj o 9 večer na pumpu, proste ako keby bez toho nevydržal. " máš pravdu, on bez neho nevydrží, tu sú len dve možnosti, budeš to akceptovať, alebo sa s ním rozídeš

sojorez
9. okt 2022

@nnnuuunnn To fakt? Ja zas velmi rada soferujem, nielen po okoli, ale aj dlhsie cesty... Neberiem to ako muzsku alebo zensku cinnost. Musim sa spytat manzela, ci sa citi dostatocne chlapom 🙈 Mne zas vadia chlapi, co zenu za volant "nepustia".

marca12
9. okt 2022

On uz je alkoholik.

olivia_s
9. okt 2022

Ja mam take ex partnera. Bol pracovity, dobry, starostlivy, proste vsetko ako ma byt v partnerstve. Lenze mi zacalo vadit, ze pil tiez 1-2 piva denne, mozno obcas viac. Nebol opity ani nic, lenze zacalo mi to po cca 3 rokoch vadit kedy sme sa uz aj snazili o dieta. Normalne ako som zapocula otvorenie plechovky, noz sa mi vrecku otvaral.. posledneho polrok vztahu vzdy ked om otvorila temu pivo a on, poprosila som ho, ci by to mohol obmedzit a pod, ze aspon kvoli tomu, aby sa nam podarilo babatko (mal zly spg)... sa strhla taka hadka, ako ho obmedzujem a nezabudol dodat, ze nie je alkoholik... Posledna hadka kvoli pivu - bol to uz dost agresivny, zbalila som sa a ukoncila som vztah. Hoci to bolelo; ale povedal mi, ze on sa nezmeni, bud sa s tym naucim zit alebo koniec. Vybrala som si koniec.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
9. okt 2022

Inak je dobrý a zodpovedný chlap, stará sa o mňa, pomáha aj v domácnosti atď. nechcem uvažovať hneď nad rozchodom, skôr skúsiť nájsť nejaký kompromis. Nemusí byť úplný abstinent ako ja, nech si kľudne dá jedno pivo v piatok a jedno v sobotu alebo tak. Ale ako k takému záveru s ním dôjsť?

autor
9. okt 2022

V tejto fáze mi to až tak neprekáža (neopíja sa) a sme mladí, dieťa na pláne zatiaľ nie je. Bojím sa toho, že by sa to mohlo časom zhoršiť. Čo bude o 10 rokov? Čo ak tie 2-3 pivá nebudú dosť?

olivia_s
9. okt 2022

Toto som chcela od mojho ex ja ja. Hladala som kompromisy, ale vysledok je, ze ziaden nebol. Aj ked som ho nechala tak mesiac len sledovala. Vzislo mi z toho, zd pije 1 pivo denne vzdy. Nebolo dna, co by si ho nedal. Obcas po hadke vydrzal 3 dni a to bolo jeho majstrovstvo... drzim palce, aby si dopadla lepsie. Ja som to s ex riesila polroka a bez zmeny. Za 3 roky sme sa pohadali a to veomi velmi neprijemne len kvoli pivu, inak bol ukazkovy chlap. No ale jednoducho nezniesla som uz len myslienku na jeho a pivo. Racionalne som si vysvetlila rozchod a idem dalej. Ked mu ani kvoli sebe a mne a pripadnemu dietatu nebolo normalne obmedzit/vzdsat sa piva, tak to je muz s ktorym chcem rodinu.

netti87
9. okt 2022

Ahoj, moj manzel kazdy vecer pri telke 2-3 pivo vypije, nerobi my prolem. Tiez pracovity, dobry clovek. Tvrde vobec nepije. Neviem si predstavit, ze kvoli tomu by som ho nechala 😉

olivia_s
9. okt 2022

Skus sa s nim o tom porozpravat, uvidis ake budu reakcie, uvidis sama, ak to nedokaze obmedzit, nebude to lepsie ani o par rokov.

marianarem
9. okt 2022

Aj moj svokor zacinal pivami a skoncil na panakoch z kioskov. Ked si musi dat a nevie bez toho vydrzat, tak je alkoholik.

liljana
9. okt 2022

Nechcem navadzat, ale supsni mu do toho piva obcas trosku gutalaxu, alebo amtabus. 🙂Ci mu bude stale chutit.

ivangeline
9. okt 2022

Nech si dava obcas prestavky. Dlhsie. Ci to zvladne a ako... a ake pocity... ;)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vmiri
9. okt 2022

@elizabet173 u nás keď ideme niekde ako rodina tak väčšinou šoférujem ja (chodíme na mojom, drahý na svojom len do práce a keď ide niekde sám), takže asi začnem o sebe uvažovať aj ja 🙊😄 chlapa robia chlapom iné veci a nie to či šoféruje

olimuc
9. okt 2022

Zatial Ti to nevadi, keby ste mali deti vadilo by Ti to, pretoze by si nemala vonu minutu, keby daco musis byt sofer ani na nakup nepojde, ani dieta nevyzdvihne nikde, nevies sa na neho spolahnut … toto je takzvany hladinkar … udrzuje si optimalnu hladinu alkoholu aby fungoval. Ano bude sa to stupnovat … co s tym urobis je na tebe.

juliet86
9. okt 2022

sak ale ty si uvedom ze ty si si nevedome vybrala to co poznas z domu ako dieta. urob si test na zachytka.sk precitaj si nieco o spoluzavisly... 5krat v tyzdni je zavislost. bodka.

andrea78
9. okt 2022

Je. 2-3piva a 5x do tyzdna? Zijete spolu? Ved ten musi smrdiet pivom a cela spalna s nim dennodenne, teda pardon, s vynimkou tych dvoch dni. Nepoviem dat si raz za cas, prilezitostne, ale toto by som ja s mojim citlivym nosom nemohla tolerovat. O alkoholizme to dalej ani nerozvijam, ved ten uz je - podla toho opisu - zavisly. Pises, ze si v rodine alkoholika zazila, tak to urcite vies aj sama.

tykat
9. okt 2022

Kopec chlapov si da kazdy vecer pivko aj dve a alkoholici z nich nikdy nebudu, a kopec chlapov takto zacina a koncia ako alkoholici. Toto nikto nevie, ako skonci tvoj priatel. Riziko tam ale je.

januska12323
9. okt 2022

Ak je schopný ísť o 9 na pumpu len kvôli pivu tak je ukážkovo závislý. Človek, ktorému chutí pivo by si vtedy len pošomral a nalial si vodu.

hedviga2
9. okt 2022

Uz len to , že v kuse páchne pivom, grgá, by mi vadilo. Ano ma k tomu blízko.

netti87
9. okt 2022

@elizabet173 Hej to moze byt, nastastie moj vie kedy a kolko staci. 😉

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz