5 ročný syn a téma smrť

suzy29
28. dec 2014

Synovi asi niekto v okolí rozpraval o smrti, strate blízkych atď. Teraz si nevieme dať rady, pravidelne večer plače, že nechce aby sme s manzelom zomreli a že nechce ostať sám, stále mu hovoríme že sa toho báť nemusí, že my ešte nezomrieme atd. ... no vážne už nevieme ako ďalej, mali by sme skúsiť psychologa alebo to prejde samo?

janinah
28. dec 2014

asi?niekto? vypátrať kto čo mu narozprával......termín na psychologa tak skoro nedostaneš,takže aj psycholog,ale najprv musíte vy rodičia konať,stále byť pri ňom,zaspávať s ním,dávať mu istotu,že vás má...ak ste veriaci,tak Ježiška do toho zakomponovať,že dáva deťom rodičov,že máte všetci anjelov strážnych....

suzy29
autor
28. dec 2014

To všetko robíme, ja mám skôr pocit, že to bola téma medzi deťmi v škôlke, lebo odtiaľ prišiel taký nesvoj. ...

jana_eyre
28. dec 2014

@suzy29 ja si pamatam tiez take obdobie v mojom detstve, ked som sa velmi bala smrti a straty blizkych.. mama ma stale uistovala, ze je primne a ze ju nestratim tak skoro.. podla mojej mienky to prejde, treba ho stale uistovat a byt nablizku..

neviem, ci je potrebny hned psycholog, podla mna je u kazdeho dietata normalne, ze si uvedomi tu moznost straty, ze mu zacne byt jasne, ze smrt existuje a musi sa s tym nejako vyrovnat.. je to predsa sucast zivota a dieta si postupne na tu myslienku zvykne.. pokial by take obdobie trvalo ale dlho a nahodou by sa k tomu pridali ine problemy, vtedy by som vyhladala odbornu pomoc..

mimake
28. dec 2014

mozno niekomu v skolke zomrel stary rodic. Ja by som na to asi isla cez kolobeh zivota, aj ked s 5 rocnym je to tazke. Skus o tom pohladat nejaku peknu rozpravku. pri neterke nam pomohlo jej vysvetlit ze duse sa premenia na hviezdicky na oblohe a mozme im hocikedy zakyvat. podla mna cim viac ho budete utvrdzovat v tom ze neumriete tym neskor na to zabudne. Skuste zamerat pozornost nie na seba, ale napr na tie hviezdy. Aspon neter z toho mala potom zalubu lebo chodila kyvat hviezdam...

mima4
28. dec 2014

@suzy29
vysvetli synovi ze smrt je prirodzena vec. Volakedy ludia - niekolko generacii zili spolu a deti sa so smrtou stretavali bezne, ci stari rodicia, ci rodicia, ci aj surodenci.
Pokial ste krestania, mas to o to jednoduchsie, lebo u krestanov smrtou nic nekonci, kedze Boh dava vecny zivot 🙂

katka1981
28. dec 2014

@suzy29, moja dcera mala obdobie, ze kazdy vecer pred spanim plakala, ze susedom zomrel psik, trvalo to asi pol roka. Vtedy mala asi 4,5 roka. Viem, ze toto je horsie a tazsie, ale asi prechadza takym obdobim, len ho ukludnovat.

le4
28. dec 2014

ahoj, ja som tiez mala dlhe obdobie v detstve, ked som casto plakavala az mala depresie zo straty rodicov. nemali sme ale uplne vrucny vztah, rodicia sa borili s ich osobnymi peoblemami, a tak ani nevedeli, co preZivam a ani ma nemal kto utesit. bolo to hrozne. mne by urcite bolo pomohlo uistenie, ze najskor sa nic take nestane, a ich laska. a ako teraz uz krestanka, by som svojmu dietatu hovorila evanjelium, ze ten kto veri a spolahne sa v Pana Jezisa (ze z lasky k ludom zomrel zastupne za nase hriechy, aby sme mohli byt pred Bohom cisti), nema sa coho bat, a aj keby zomrel, ma vecny zivot... ale viem, ze toto presvedcenie nemusite zdielat...

bubelko
28. dec 2014

@suzy29 psychologa podla mna netreba. je to normalne a treba mu skusit vysvetlit kolobeh zivota - nasi mali minuly rok v skolke - tema motyl - od pocatia az po uhynutie. treba sa len rozpravat otvorene, ukazat mu, ze aj smrt patri k zivotu, a ze sa nemusi bat.
u nas, ked mal starsi syn 3,5r, zomrel svokor - takze tuto temu sme uz par krat preberali. tiez nechcel aby sme mu umreli. 😉

katkalubkova
28. dec 2014

@suzy29 tazka tema, my to mame so synom prebrate bude mat 7rokov a svokor nam nahle zomrel minuly rok, ale tiez boli jeho uvahy take, ze nechce, aby sme zomreli a pod.
Nejako to preslo, smrt sa spomenie pri umreti zvieratka a podobne. Ale este to asi tak nevnima.
Inak je to tazke a traumatizujuce, ak do neho dohucali v skolke, je to blbe ☹ 😒
Skus tak pred spanim nejaku hru, pripadne si k nemu lahnite a zaspite s nim.
Je to tazka tema a pritom je to prirodzena sucast zivota 😒 😒 😒, co detska hlavicka nedokaze pochopit.
Drzim palce

maslenka47
28. dec 2014

@katkalubkova Preco by to malo byt blbe ak sa o tom bavili decka v skolke. Nemyslim si, ze niekto dohno explictne hucal "bububu, rodicia ti zomru". Proste sa dostal k novej teme, ktoru predtym nepocul a musi to nejako spracovat. Zase si uvedom, ze to dieta ma 5 rokov, zachvilu pojde do skoly a taketo temy uz nemaju dovod byt prenho tabu. Rozhodne to nebolo blbe zo strany skolky ani deti v skolke. Nemozme sa predsa pred deckami donekonecna tvarit, ze niektore veci neexistuju. Hlavne ked su to temy pre zivot uplne prirodzene, ako napriklad smrt, alebo hoci aj sex a rozmnozovanie, rozne choroby alebo fakt, ze existuju aj zli ludia, ktori im mozu chciet ublizit a tak dalej.

A detska hlavicka to dokaze pochopit, ved si predsa uvedomil, ze moze prist o blizke osoby a ci chces, ci nechces, tak to pochopil SPRAVNE. Teraz sa musi s tymto fakto nejako vyrovnat. Musi pochopit, ze je prirodzene, ze ludia casom pridu o svojich rodicov a ze je to smutne ale svet tym nekonci. Akym sposobom mu to vysvetlit, aby to bolo prenho co najpriatelnejsie, to uz by mali najlepsie vediet jeho rodicia. Ci uz to bude cez nabozenstvo, alebo hviezdy alebo cokolvek insie.
@suzy29

suzy29
autor
28. dec 2014

My sme mu to vysvetlovali, len asi potrebuje čas kým si to sám urovna v hlavičke

katkalubkova
28. dec 2014

@maslenka47 ak si pozorne citala nazor, ktory som pisala zakladatelke temy, tak mi toto nemozes odpisat.

ena70
28. dec 2014

@maslenka47 a ty už máš vlastné deti že to tak zľahka a s nadhľadom a bez emócií tu píšeš? už si riešila takúto situáciu keď to tak s prehľadom dávaš?.... nuž nemám z teba ten pocit... empatia nula bodov, prepáč... deti v takomto veku ani náhodou neriešia tému smrť a ani ich to netrápi...na čo by aj malo? čas detstva stále plynie, treba si ho čo najviac predĺžiť a aj takú tému ako je sex a rozmnožovanie nepreberajú hneď po nástupe do 1.ročníka... ale o tomto zrejme šajnu ešte nemáš dievča zlaté....