Skoro 2-ročné dieťa má problém s rečou

15. máj 2024

Zdravim prosim o radu za mesiac mame dva roky som zúfalá mame problém s rečou povie pár slov aj by hovorila ale nejde jej to koľko krat zoberie pexeso alebo predmet obzerá ho prevracia keď povie daj mi tak nedá napríklad kocku už neviem ako nato kde som zlyhala 😞 stále hovorím aj keď niečo robíme keď upratujem hovorím čo robím na všetko konečne rozzuje piskoty keksik brumik lebo aj s tým bol problém chodi hore dolu smeje sa doktorka nám povedala že keď tak psychologička že sa jej zda hyperaktívna

thereisabear
15. máj 2024

A ukazuje prstom? Zdieľa pozornosť? Na meno reaguje dobre? Hrá sa "akože"?

kacena4
15. máj 2024

to ze par slov povie je super, treba ho ucit odpovedat/reagovat jednoduchymi vetami (hole vety) a mat trpezlivost. sama pises ze mal problem so zutim to znamena ze tam moze byt oslabena oromotorika a tym aj celkova rec, treba len trenovat a trenovat atrpezlivo s nim komunikovat ak by sa za 6-12 mesiacov nezlepsoval treba sa objednat k logopedovi (klinickemu)

katkaseiner
15. máj 2024

do 3 rokov toto ziadny logoped nebude riesit. Casto deti az v 3 rokoch zacnu rozpravat tak naozaj. Vyckaj, skutocne nic nemeškate

autor
15. máj 2024

@thereisabear akoze sa hra ale všetko ho baví chvíľu na meno reaguje takže počuje ale nič ho nezaujíma dlho

nurielka
15. máj 2024

Niektoré deti začnú rozprávať dokonca od 3 rokov a aj moje dieťa baví hra chvíľku a to má za chvíľu 3 roky. Čo chceš od 2 ročného dieťaťa? To naozaj chceš ísť s ňou ku psychologicke, veď doktorka ťažko pozná tvoje dieťa, keď ho vidí v ambulancii 10 minút. Moja malá mi bežne nepodá niečo aj keď ju pýtam, má svoju hlavu🙂 neboj všetko príde.. nestresuj hneď. Je ešte malička.

vyrovnanaosoba
15. máj 2024

2r dieťa nič nebude zaujímať dlho. Dôležité je, aby reagoval na meno a vedel pár slov, ham, bam, mama, tata, baba, aby vedelo ukázať kde je havko, napríklad. Môj najstarší do 3r len hucal, doslova ako (nechcem sa nikoho dotknúť) postihnutý. Už som sa bála, ale doktorka s nim vedela komunikovať, hoci nepovedal slovo ako také, ale štýlom "aha, havko" a on urobil haaa (ako hav) chodili sme veľa vonku, každú prkotinu som komentovala, veľký kameň, malý kameň, auto, brm brm, auto tutut, babo bam, teta papa... 😁 A pomohlo až keď nastúpil do škôlky, tam sa mu za mesiac tak rozviazal jazyk, úplne vymenený chlapec.

vyrovnanaosoba
15. máj 2024

A to je dievča ci chlapec,

zuzuliennka1
15. máj 2024

dolezite je, ci ti rozumie, ci zdiela pozornost - zbadas vonku bager a upriamis nan pozornost - otoci sa za bagrom? ukazuje prstom?
ak sa ti nieco nezda - zacni psychiatrom. a nenechaj sa odbit ze mas do 3r cas

angelheart
15. máj 2024

@katkaseiner toto nie je pravda. My sme boli s dcérou prvýkrát na logo,keď mala 2roky a 3 mesiace. Ma 5a pol a chodíme tam stále.

angelheart
15. máj 2024

Neviem, z akého si mesta, pokojne si obvolaj logopedie, najlepsie klinickeho logopeda, tie čakačky sú tak neskutočne dlhé, že ju objednaj.. tým nestratíš nic.

autor
15. máj 2024

@zuzuliennka1 jasne keď zbadá že idu autá po ceste zakričí A ale nepovie auto

autor
15. máj 2024

@vyrovnanaosoba presne ja tak isto niekedy si prídem neschopná že už neviem ako to mám ukázať povedať len kričí smeje sa povie malo no uvidím ako to pôjde ďalej

nurielka
15. máj 2024

@angelheart kvôli čomu ste boli tak skoro u logopeda? Moja keď nastúpila do škôlky na 2 roky a 2 mesiace vedela ledva 6 slov. Z čoho si vydedukovala, že potrebuje logopeda? Osobne poznám 2 mamičky čo nič nevraveli ich chlapci do 3 rokov.. dokopy 10 slovíčok a ani vety.

zuzuliennka1
15. máj 2024

@nurielka aj ja som syna zacala riesit 2rocneho. proste ked sa to matke nezda, tak radsej riesit a necakat.
ked ma teraz 2r dieta, na logopediu sa aj tak skor, ako koncom tohto roka nedostane, a dieta bude skoro 3rocne aj tak

nurielka
15. máj 2024

@zuzuliennka1 a mal nakoniec nejaký problém reči? V čom spočívalo, že sa ti to nezdalo. Prepáč, ak sa v tom vrtam, ale naša sa celkom rozbehla od 2,5 roka.

zuzuliennka1
15. máj 2024

@nurielka ano, syn ma detsky autizmus. proste som to od nejakeho veku videla, postupne, ze rovesnici boli proste inde, ze syna nezaujimali veci, ktore by ho zaujimat mali, a naopak. bol ako taky maly
monk, svoje ritualy, postupy,… najskor je to take ze mile zlate, ale ty ako matka vnimas dieta doslova 24/7 a instinkt nesklame. syna v 2,5r nezaujimalo nic, v kociku mi vonku pocas vychadzky spal. nepozerali sme bagre, traktory, neukazovali na auta,… neukazoval.. a prespal kazdu vychadzku.
a vonku ho zaujimalo len bezcielne utekat

nurielka
15. máj 2024

@zuzuliennka1 chápem, rozumiem.. no je pravda že materinský inštinkt nesklame.

angelheart
15. máj 2024

@nurielka ona nielen nehovorila, ani neukazovala, čo chce, iba plakala, lebo bola frustrovaná, že nedostala, čo chcela (lebo sme často nevedeli, čo chce).
Po pár sedeniach na logo začala ukazovať/posunkami si pýtala veci. Veľký pokrok proste. Teraz hovorí veľa, ale stále nie čisto. Je pozadu a je to stále počuť. Áno, niektoré deti intervenciu nepotrebujú a iné zas áno. Ja som presvedčená, že je lepšie, keď sa na dieťa skúsený klinicky logoped pozrie a zistí, či je to "lenivosť " alebo problém. Radšej skôr ako neskoro.