Problém s rozprávaním u 3-ročného dieťaťa

31. mar 2024

Moje dieta malo nedavno 3 roky, a napriek velkej snahe stale rozprava 1 slovne. Aj to stale casto tak, ze ked nieco chce hovori - toto, toto a ukazuje na nejake miesto prstom a ja hadam. Vie povedat uz aj 3 slabicne slova, ale len tie ktore sme milion krat vytlieskali. 2 slabicne slova skoro vsetky povie, aj vetu zopakuje. Ja uz 3 roky vediem monolog, uz to nezvladam. Logopedka pomaha, bez jej rad, by ani tie slova nevravel syncek. Proste nasa komunikacia je denno denne, napr. co je toto. Syncek povie opica. Spytam sa co robi, odpovie papa. Spytam sa

eliska13
31. mar 2024

Ty 3 r dieťaťu vytlieskavas slabiky?Neuraz sa, ale si premotivovana a robíš si sama stres.

autor
31. mar 2024

pokracovanie. Spytam sa, co papa opica, syncek odpovie banan. A takto nasa komunikacia vyzera. Ja otazka, odpoved 1 slovo..A pri vsetkom. Cim sa cesu vlasy? Odpoved- hrebenom. A potom ked nieco chce syncek vediet co je- ukaze prstom a otazka - toto? Vzdy vzdy 1 slovo. Jedinu vetu co som ho dokazala naucit je- Mama daj vodu. Synceka milujem. Ale ja s nim uz chcem rozpravat, ako ine matky so svojimi detmi 😪.

autor
31. mar 2024

@eliska13 Ano 3 slabicne slova musim inak nevie povedat. Vytieska a potom lahsie povie

dskjhfdlkdjhl
31. mar 2024

Kazde dieta je ine, niektore velmi skoro rozpravaju vo vetach, niektore v troch rokoch ani tu jednoslovnu odpoved nevedia povedat. Mala by si sa hodit do kludu, lebo ak budes takto na neho tlacit, tak este zacne koktat.

sevrin
31. mar 2024

Na 3 roky v pohode, keď bude mať dva krát viac, tak bude rozprávať oveľa viac.

autor
31. mar 2024

@dskjhfdlkdjhl Ja na neho netlacim. Ucime sa rozpravat hrou. Aj tlieska slova rad. On velmi chce rozpravat, ale nejde mu to. Tak vela krat mi pozrie s laskou do oci, a povie 2-3 slova, a ja vobec ale vobec nic nerozumiem. Poviem mu, zlaticko este raz mi to povedz, a on zas tie slova ktorym nerozumiem ☹️😪. A potom taky smutny zostane a uz nezopakuje. A kazdy den takato situacia aj 3 krat.

dzulli1980
31. mar 2024

Nič v zlom, no za mňa svojmu dieťaťu svojím prístupom viac ubližuješ, ako pomáhaš ... vytlieskavať 3-ročnému dieťaťu slová? ... Ty sa už chceš so svojím synom normálne rozprávať tak ako mnohé matky? ... fakt si myslíš, že s 3-ročným dieťaťom dáš normálnu debatu? ... facku by som dala každej jednej, ktorá len svoje ego rieši a nenechá dieťaťu slobodu, čas.

autor
31. mar 2024

@dzulli1980 Co je zle na tom vytlieskavani? Chodime na 2 kruzky, kde su deti od 18 mesiacov a na oboch sa na kazdom stretnuti vytlieskavaju slova. Deti to velmi bavi.

januska12323
31. mar 2024

Začni sa s ním rozprávať normálne. Takto sa na teba zachviľu vykašle a neodpovie nič.

pribinak
31. mar 2024

Prepáč, ale ty s ním narabas ako s cvicenou opicou a nie s dieťaťom
Tak trochen to preháňaš

Ty sa s ním máš hrat a komentovať činnosti a nie to čo robíš že čo papa opica? To je otravne a ešte raz otravne

autor
31. mar 2024

@januska12323 Ved my sa rozpravame normalne. Pre pana netlieskame cele dni. Mozno par 3 slovnych slov denne, a synceka to bavi rad vytlieskava slova. Inak sa normalne rozpravame, co vidime, co robime, co je na obrazku. Len odpoved iba 1 slovo.

autor
31. mar 2024

@pribinak To bol len priklad ako sa rozpravame, co vidime na obrazku. Ci nemam sa ani dieta o obrazku pytat?

pribinak
31. mar 2024

Fakt na čas tie otázky zrus….len komentuj, že opica ide papať žltý banán, aj my mame žltý banán a choďte ho pohľadať
Vonku by som komentovala červená električka, žltý taxi, modré auto, aha veľký pes, maly pes, ….proste len komentuj …ale nedávaj stále kontrolné otázky

sluchatka
31. mar 2024

Mozes byt rada, ze povie aspon nejake slova. Moj zacalrozpravat az po 3 rokoch, isiel do skolky a nevedel sa ani vypytat cikat. Lebo nevedel rozpravat. Mal oneskoreny vyvin reci. Po polroku sa rozrozpraval.. netlac nanho, viac mu ublizujes ako pomahas. Citaj mu knizky, ukazuj obrazky, kreslite si, komentuj vsetko atd...A v 3 rokovh na co chodi na dva kruzky?

autor
31. mar 2024

@pribinak Ale, ked nebudem davat otazky tak za cely den nepovie ani slovo 😪. A ja stale takto na synceka rozpravam, ako pises, ale davam otazky aby aj syncek vravel aspon po slove. On mi rad odpoveda. Len tie vety od neho nie su.

autor
31. mar 2024

@sluchatka Aj nas ma oneskorenu rec. To su hudobno pohybove kruzky, velmi rad ma hudbu a pohyb, velmi ho to bavi na kruzkoch. A aj rec tam rozvijaju u deti.

vreckovka2
31. mar 2024

Co ti poradila logopedicka?

pribinak
31. mar 2024

Počuje dobre? Boli ste orl skontrolovať uška?

autor
31. mar 2024

@vreckovka2 No po kazdom stretnuti nam dava dalsie a dalsie rady..Pre pol rokom iba par slabik vedel, a vdaka radam logopedicky uz vie velmi vela slov povedat. Len nespaja sam od seba zatial slova do vety. Ale zopakovat vetu vie.

autor
31. mar 2024

@pribinak Pocuje dobre, slova vsetky povie, len nespaja do vety. Aj ked posuskam otazku povie odpoved.

babydesire
31. mar 2024

A uz chodi do skolky ? Cas medzi detmi rovnakeho veku (bez rodica) moze vyrazne pomoct 🙂

marianarem
31. mar 2024

Podla mna na tom vytlieskavani nie je nic zle, ked to maleho bavi. A ked povies nieco zlozitejsie, tak ti aspon rozumie? Ja ta chapem, moj ma 4r, sice rozprava excelentne, ale zase sa mu velmi pomaly rozvijaju socialne zrucnosti. V skolke kvoli tomu boli aj problemy, denno denne incidenty, co sa aj chcel zapojit, ale skor skody narobil. Tiez ked som videla, ako sa kamoskina rovnako stara objima s kamaratkou, ma uz oslavy s kamoskami, ako sa na ne tesieva do skolky, prislo mi to tak nejako luto. Rada by som ho tiez videla, ako sa hra s kamosom a nie ako robi medzi detmi chudak galiby. Ale tak ono je to skor asi taky smutok kvoli tomu, ze sa nenaplna nejaka moja vysnivana predstava, takze sa to snazim brat s nejakym nadhladom a proste akceptujem, ze moj maly ma svoje tempo a budeme tam, ked tam budeme. On tu zase nie je na to, aby splnal moje predstavy o tom, kedy ma uz mat kamosov a je na nom aj kopec veci, z ktorych mozem mat ozaj len radost. Urcite aj na tvojom je. Dolezite je, ze vidis pokroky, ozajstny problem je dlhodoba stagnacia alebo prepad smerom dozadu.

babydesire
31. mar 2024

Ale, zas je fajn, ze reaguje a hovori tie slovka..su deti ktore v dvoch rokoch rapotaju basnicky (mame v rodine) a deti ktorym sa jazycek rozvazuje pomalsie..nas syn zacal prve slova hovorit az ked mal presne 2 roky,,teraz ma 8r a dennodenne ho prosim nech uz je chvilu ticho,,dcerka zacala prve slovka skor..asi v roku prve zvuky zvierat a nez mala dva zvladala prve jednoduche slovka..chlapcom to rozpravanie ide vraj statisticky horsie ako duevcatkam..u nas to tak bolo..no on je teraz ubrblanresi ako ona (5r.) Ak dr a psy nepredpokladaju ziadne ine problemy, vady a tak..tak to chce len cas..a ps. kludne si tlieskajte ak ho to bavi 😉 ved je to mile

limoncino
31. mar 2024

No neviem, ja rozprávam celkom slušne už a na otázku čo papa opica Ti tiež odpoviem banán

deedol
31. mar 2024

logopedicka je dobra, overena, idealne klinicka?
mate ofic diagnozu NKS? o kolko ste "pozadu"?

chapem, ako to myslis, ze sa chces uz porozpravat s nim. mam dve kamosky, co cca od 2r riesili to iste, obe maju synov a obaja nerozpravali takmer nic, alebo len nejake svoje slova. postupne sa to rozbehlo, len si to vyzadovalo vela prace. podla mna je super, ze napr. sklonuje - nepovie hreben, ale hrebenom. budete mat tu rec vydretu, ale neboj, ona pride. ak mas pochybnost o logopedicke, mozes skusit inu (neviem, odkial si, viem dat pripadne typ v BA).
tiez neviem, co sa vsetci chytili toho vytlieskavania, zrejme je to jedna z metod, co poradila logopedicka?
tipujem, ze knihu o detskej reci uz mas precitanu - ak nie, na nete je zadarmo pdf: https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...

naozaj chapem, ako sa citis, my so synom zas mame "vydrety" pohyb, cely prvy rok vojtovka, pri kazdom pokroku sme sa tesili, ale stalo to za to, je nakoniec ok, aj ked hrozilo vselico. nevzdavaj to, zatni sa, hladaj rozne sposoby, karticky, montessori hracky, skusaj, co by ho bavilo, aby mal pocit, ze je to len hra a nic take sa od neho vlastne neocakava... napr. mojho v tom veku bavilo skryvat a hladat veci: kde je lopta? pod stolom, na vankusi, pod dekou, na koberci atd. ak vidis, ze mu vadi "praca za stolom", skus to inak - v tej knihe o detskej reci su dobre tipy. drzim palce

vreckovka2
31. mar 2024

Skor som chcela vediet ake konkretne rady vam dava. Predpokladam, ze nie iba to vytlieskavanie. Mozno by si tu dostala dalsie rady. Ono motivacia, ze ty sa chces porozpravat, neviem ci je najvhodnejsia. Deti maju svoje tempo. Ano, podla tabuliek by uz mal "byt dalej". Ale je pod dohladom odbornika a kazde dieta je individualne. Otazne je, ci je ten odbornik ozaj dobry odbornik. Ale pises, ze syn napreduje. Aktivit, ktore podporuju rozvoj reci je xy vratane rozvoja hrubej a jemnej motoriky.

doriiis
31. mar 2024

Podľa mňa tento problém vyrieši nástup do škôlky a kolektív deti.

lienka.7
31. mar 2024

Mila autorka, mam podobný typ dietata. A poviem ti uprimne, zruš tie otázky, nepýtaj sa na všetko dookola 5x, 10x, 20x... lebo ti to skratka nepomoze. Musíš sa ho snažiť namotivovat inak. Vezmi napr.knizku a ukazujte si obrázky a tak sa ho snaž motivovať.

loliki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rfrd12
31. mar 2024