Kam dať dcéru po dovŕšení 3 rokov?

ecoli
20. nov 2019

Ahojte, prosím vás ako ste riešili alebo ako by ste vyriešili nasledujúcu situáciu...? Moja dcéra bude mať v marci 3 roky. Kým pôjde do škôlky, to je 6 mesiacov. Som s ňou sama, nežijem s jej otcom. V práci som dala výpoveď pred nástupom na materskú, takže si budem hľadať novú prácu. Ak by som šla do práce hneď, nemám ju kde nechať. Ak do práce pôjdem až v septembri, zostaneme bez peňazí. Jasle sama určite neutiahnem. Existuje nejaké iné riešenie? Ďakujem za každú radu.

evittam
20. nov 2019

@ecoli Co myslíš? No bud pojdes do práce a zaplatis jasle, opatrovateľku. Alebo budeš sedieť doma a bez peňazí-no a to potom neviem ci budeš mat nejake "doma". Este skus hmotnú núdzu ale to nie su nejaké veľké peniaze.
Z coho zijete teraz?

anjelicek26
20. nov 2019

Tak rátam, že aj keby zarobis minimálnu, spolu s príspevkom na jasle máš pod čiarou rozhodne viac, ako teraz.

evittam
20. nov 2019

@anjelicek26 Aky príspevok na jasle po 3rokoch?!

evittam
20. nov 2019

@ecoli Inak nechapem preco si davala výpoveď. Mohla si mat krasnu podporu. Ale to len zo zvedavosti 😉

wena
20. nov 2019

Tiež nechápem prečo si dala výpoveď, to bola ozaj hlúposť. Tak ostáva ti jedine ísť do práce a nájsť si tak platenú prácu aby si jasle utiahla alebo možno nejakú dôchodkyňu, ktorá sa ti postará o malú a nebude za to chcieť veľa.

lienkaam16
20. nov 2019

Treba sa popýtať v škôlke, u nás zoberú aj v priebehu roka. Keď ma v marci 3 možno by ti ju od pol roka vzali.
Príspevok na jasle už aj tak po 3 roku nedostaneš.

laska201
20. nov 2019

Mala mi v marci minuleho roka mala 3roky.skolku som vybavovala este ten rok ked sa prihlasovali deti na dalsi sk.rok.tiez som to nemala iste aj ked 3 deti mi tam chodili.no nakoniec mi ju zobrala uz od februara cize ani 3roky este nemala.ale musis pobehat viac skolok a hlavne sa s tym ma zacat skor.ja som takto maleho dostala v meste do skolky bola som tam hadam 5ta co tam uz mala napisanych rodicov resp.deti.dalsi rok som si este pre co si isla a pekne mi ho vzali a to bola naozaj mala skolka v meste blizucko nasho panelaku.

ecoli
autor
20. nov 2019

Nie som taká hlúpa že by som dala dobrovoľne výpoveď. zamestnaná som bola na dohodu a v čase keď mi nukali tpp, oznámila som ze som tehotná takže mi ho nedali. Takže pred nástupom som ukončila dohodu. Inak sa nedalo. Žijeme z rodicaku a z toho keď mi jej otec občas pošle peniaze. Zápis do škôlky som plánovala riešiť už tento rok, dokonca som už mala vypísané prihlášky... no všetci ma odhovarali... že bude musieť spracovať rozchod, sťahovanie, atď atď, nech ju nedávam od seba... Ze je ešte skoro....ps : ďakujem za info

nika82
20. nov 2019

vzdy sa riad sama sebou, ked ti niekto povie aby si skocila z mostu tak skocis lebo ti to povedal niekto dalsi

lienkaam16
20. nov 2019

@ecoli skús ešte obehnúť škôlky, možno nájdete len treba čím skôr. Nevzdávaj sa a obehaj všetky.

juliet86
20. nov 2019

a ako je teda na tom so spracovavanim dcerka? akocsa ma ake ma spravanie? ako ma zvladnute papanie hygienu? podla mna obehaj skolky nic tym nestratis.... a mas mozno rodicov ci rodicov z manzelovej strany ktori by vedeli pomoct?

pribinak
20. nov 2019

@ecoli no tak nech ti teraz vsetci tí co ti tak múdro radili prispejú na sukr.ms
Skus poriesit vyzivne, aby bolo pravidelne. Mas to sudom určené?
Urcite obehni MS. Niektore deti nezvládnu adaptáciu, ine rodicia odhlásia kvoli častej chorobnosti, cize nejake miestečko by sa mizno našlo

shee11
20. nov 2019

A nemáš nejakú dobrú susedku dôchodkynu al. mamičku na materskej, kt. by ti poopatrovala dcérku kým pôjde do skôlky za menší peniaz?

loginexistuje
20. nov 2019

škoda, že si to neriešila už minuly rok .. myslim školku ... teraz toho už veľa neporiešiš v podstate máš dve možnosti ... buď si poriešiť varovanie .. (napr. aj cez starých rodičov a chodiť aspoň brigadne napr. v noci vykladať do Tesca a pod.) alebo ty by si mohla opatrovať deti u seba doma ....

ceklis
20. nov 2019

Môžeš ešte nájsť mamičku v tvojej situácii a ponúknuť jej opatrovanie dieťaťa. Ostaneš doma s dvomi a budes mat možno trosku viac ako keby si bola na rodicaku.

ciusinka
20. nov 2019

V prvom rade by som riesila to, ze ti jej otec "obcas posle peniaze", takze ak to nemate poriesene sudom, tak dat na sud navrh na zverenie dietata do tvojej starostlivosti a ziadaj aj vyzivne, ak by si musela riesit sukromnu skolku alebo jasle, tak aj na tie ti musi otec dietata prispievat (vysku vyzivneho urcia aj podla vysky jeho platu). Kazdopadne by som obehla statne skolky v okoli, ci sa im nahodou neuvolnilo miesto a obehla by som aj sukromne skolky/jasle a pozistovala si ceny, aby si vedela aj na sude preukazat, v akych cenach sa pohybuju..Kazdopadne byt tebou, tak sa zacnem obzerat po praci uz teraz, je skoro december, posledny rodicak dostanes v aprili a potom si bez penazi, pracu si asi nenajdes za tyzden, takze by som uz teraz zacala sledovat ponuky, rozposielala zivotopisy atd..Ak sa nepodari statna skolka alebo nebudes chciet dat dieta do sukromnej, tak potom jedine ako baby spominali si najst nejaku dochodkynu alebo mamicku na materskej a dohodnut sa s nou..Pripadne neviem, ci tvoji rodicia este pracuju alebo su na dochodku..Pripadne mozes aj ty opatrovat deti spolu s tvojim a privyrobit si tak..Neviem, odkial si, ale so statnymi skolkami je teraz celkovo dost problem, takze ti asi nikto negarantuje ani to, ze ti ju vezmu do skolky aj ten buduci september, hoci uz bude mat 3,5 roka..

lujza123
20. nov 2019

@ecoli nárok na podporu v nezamestnanosti nemáš?
Hlavne to začni riešiť už teraz, vrátane hľadania prace. Kým nemá 3 stát ti prispeje na súkromnú škôlku, horšie je to po tom 3 roku.
Obehni si všetky škôlky v okolí či nahodou nemajú volne miesto. Keď je miesto a dieťa je odplienkovane môže ho škôlka prijať od 2 rokov, škôlky na okraji miest, dedinské mávajú obcas
voľno.
Zisti si ci nenájdeš nejakú spoľahlivú opatrovateľku. Niekedy sa (napriek tvojej predchádzajúcej profesii) oveľa viac oplatí pracovať cez víkend v bare, nočnom klube ako v klasickej práci (kde nemôžeš byt ani 8 hodín lebo škôlku zatvárajú o 4)

Na to co ti hovoria známi ako ju máš ešte nechať doma sa vykašli. Kto nezažil nepochopí, ale pravda je taká že slobodná matka s malým dieťaťom (a nebodaj viacerími) je v tejto spoločnosti úplný odpad. Prácu si nájdeš veľmi ťažko, podnájom, hypotéka na to zabudni, v škôlke uprednostnia majetnejsich (lebo % z daní, lebo rôzne príspevky)

Ak by ti žiadna možnosť nevyšla tak sa uisti že máš súdom určené výživné, bez toho ti nedajú ani sociálne dávky. Hlavne to výživné musí byť úplne minimálne, ak je trochu vyššie máš smolu, aj keď ti ho chlap neplatí, to nikoho nezaujma

veronikaszabova
20. nov 2019

@lujza123 narok na podporu je do 2r od skoncenia PP

lujza123
20. nov 2019

@veronikaszabova a nieje tam náhodou výnimka keď bola na rd? Škoda ze mala tu výpoveď pred MD ináč by sa jej to rátalo do odpracovaného casu

veronikaszabova
20. nov 2019

@lujza123 myslim, ze nie je.

anjelicek26
20. nov 2019

@evittam Však tri má až v marci.

anjelicek26
20. nov 2019

Normálne do každej v škôlky v okolí žiadosť ako urgent, mama samoživiteľka, pracujúca. To ťa dá na listinu priorít na miesto v škôlke úplne hore. Zatiaľ do jaslí (príspevok ti dôjde ešte aj v apríli,chodí spätné) a dúfať, že za toho pol roka sa niekde miesto uvoľní. Deti sa sťahujú, presúvajú, tá šanca je vždy. Pravidelne tam volať a chodiť, že to miesto potrebuješ. Ostať doma je najhoršie riešenie, keďže nemáš iný príjem a výživné chodí od buka do buka, podľa mňa ani nemáš na výber.

evittam
20. nov 2019

@lujza123 Ziadna vynimka. PP skončil pred MD. Cize sa jej nema co počítat. Keby trval tak ma nárok.

evittam
20. nov 2019

@anjelicek26 Otazka znela co po 3rokoch. Nie teraz.

evittam
20. nov 2019

@anjelicek26 Od januara bude mat vyssi RP ako príspevok nakolko mala narok na MD. Tak by bola hlupa riesit príspevok.

mondolina
20. nov 2019

Poriešiť riadne výživné.Nie raz za čas.

anjelicek26
20. nov 2019

@evittam tak otázka neznela😂Otázka bola, ako by sme riešili túto situáciu😘

evittam
20. nov 2019

@anjelicek26
...po 3rokoch veku dieťaťa. A plati co som napisala. Neoplatí sa jej príspevok na opatrovanie. Po prve musí mat najskôr zamestnanie, ktore nema a jasle ci skolku co tiež nema. A od januara bude mat vyssi RP ako príspevok.

lilitela
3. dec 2019

@ecoli Nemate nieco na co je dcera zo zdravotneho ci psychickeho hladiska sledovana? Mozno aj ten rozchod - mozno by sa dalo s pomocou pediatricky, psychologicky zaziadat o predlzenie RD, len zisti, ci budes dostavat dalej peniaze, to si uz nepamatam, inak by to nemalo vyznam, ale tusim ze ano.