Dá sa naučiť správna výslovnosť hlások R a L bez horných rezákov?

wella47
10. mar 2024

Dobrý deň,
syn má 6 rokov,je predškolák, lebo mu zle padajú roky. Keďže sa nám doma nedarilo naučiť sa správnu výslovnosť R, začali sme chodiť na logopédiu.Pani logopedička začala so sykavkami č,š,ž,tie zvládol fajn.ALE: teraz nám vypadli oba horné rezáky. Moja otázka znie: Mám ešte šancu sa naučiť R,L bez chýbajúcich horných jednotiek? O pol roka nastupuje do prvého ročníka. Pani logopedička hovorí,že do 8 rokov sa má dieťa naučiť R.Ale nerada by som dva roky chodila na logopédiu 🤔🙄...(Dcéra výslovnosť zvládla doma,bez logopédie)

Ďakujem za Vaše skúsenosti☺️.

minesasubu
10. mar 2024

Dobrý mňa len napadlo či ma uzdičku v poriadku či ta mu nebráni vo výslovnosti ?

wella47
autor
10. mar 2024

@minesasubu doktor nič nespomínal,ani logopedička...aj sme sa dojčili 2 roky,to by sa asi nevedel prisať,keby mal zrastenú uzdičku...neviem,nikto nám zatiaľ nič k tomuto nepovedal🤔.Mňa len trápia tie vypadnuté zuby a čo teraz.

weronika90
10. mar 2024

@wella47 Dcére vyberali v 3 rokoch predné 4 zuby a teda s výslovnosťou R ani L nemala problém. Pekne sa sama naučila ešte v skôlke. Pekne čisto vedela aj stým rozprávať . A to jej tie zuby dorastajú až teraz po piatich rokoch.

wella47
autor
10. mar 2024

@weronika90 vďaka😊.tak snáď to zvládneme aj my.

chichua
10. mar 2024

@wella47 možno, kým sa naučí R tak horné rezáky bude mať už vyrastené. U nás to nešlo tak rýchlo ako pri š č ž. Od prípravných cvičení po samotné vyvodenie R prešlo hodne času. Syn sa naučil R až v 9 rokoch a ďalší rok trvala fixácia v reči. Dcérka má 6 r a zatiaľ vie R vyvodiť len v spojení TR, DR. Tiež dúfam, že kým pôjde do školy, tak sa ho naučí.

wella47
autor
11. mar 2024

@chichua ďakujem😊